Kläder att växa i!

 
 
Jag har fått skaffa mig lite nya kläder nu för min växande mage som trots att det inte gått riktigt halvvägs än har hunnit växa en hel del. Lite nytt och lite begagnat har det blivit. Jag hade inte kvar ett enda mammaplagg sedan tidigare graviditeter.
 
Senaste nytillskottet i mammagarderoben är denna underbara klänning från Hafva-kärlek vid första ögonkastet! Vackert lila med prickar i orange. Jag har verkligen en förkärlek till prickar och denna färgkombination är fantastisk.
 
 
 
 

Valja - Mammaklänning "Dots" (lila/prickig)


Söndagsbilaga-nej tack!


Idag när jag var och handlade kollade jag in kvällstidningarnas söndagsbilagor. Tänkte om det kunde finnas någon intressant läsning. Men nej. Återigen innehåller båda tidningarnas omslag texter som vittnar om att de innehåller 5:2 eller artiklar som vill få oss att komma i form. Idag var det både 5:2-recept, träningstips, "minska en storlek" och tips på kläder som slimmar figuren. 


Söndagsbilagan-nej tack! Inte idag heller. 
Höstpromenad av rätt skäl


En 30 minuters höstpromenad för att jag ville. För att kroppen ville. Då känns det som bäst. Så ska en promenad vara. Jag kommer aldrig glömma promenaderna som gjordes av fel skäl. För att lätta min ångest eller för att förtjäna att äta. Eller för att promenera iväg från den frustration som i själva verket aldrig kunde fly ifrån utan som måste tas itu med. 

Idag gick jag utan förutbestämda vägar. Jag kände smärta på höger sida vid höften, en smärta som strålar ner i ljumsken och ner i benet. Lyssnar till kroppen. Hör signaler från den. Den är min bästa vägvisare. Utan att vi är vänner blir det svårt att leva ett bra liv. 

Råd och rekommendationer till gravida


Som gravid får man både bok och broschyrer med råd och rekommendationer. Hittills har jag fått dels boken "Vänta barn", dels "Råd om mat till dig som är gravid" från Livsmedelsverket. 

Överlag upplever jag och har upplevt att man såväl i mödravård och i litteratur riktat till gravida generaliserar väldigt mycket. Mycket sällan upplever jag att det finns någon tanke på att en del av de gravida kvinnorna faktiskt har en ätstörning i bagaget. Det kan skilja oroligt mycket på hur långt bakom sig man kunnat lägga sjukdomen. 

Som jag ser det kan många av rekommendationerna skapa stress. Jag får verkligen resonera med mig själv kring det jag läser och försöker att inte läsa alltför mycket. Ändå ser jag mig sedan länge som helt och hållet frisk-och fri. Men när illamåendet är enormt och kroppen säger ät, får Livsmedelsverket påstå hur mycket de vill att min kropp endast behöver 1 frukt extra under månad 1-3. Vidare beskriver de hur mycket "extra" kroppen behöver längre fram under graviditeten. Vad sägs om att lyssna på sin egen kropp?

Jag känner min kropp och tänker lyssna på den. Om sura godisar har varit det som lindrar mitt illamående tänker jag ge mig själv och min kropp det oavsett vad Livsmedelsverket påstår. Att uppmana gravida att dra ner på sötsaker är inte enbart bra. Allt beror på vad man har i bagaget. För somliga är det en stor seger att njuta av en stor påse godis eller att gå på café och fika. 

Inte bara en sak som står i deras skrift till gravida kan vridas och vändas på och hade jag inte kommit dit jag är idag hade jag haft betydligt svårare med detta. Det de skriver om ätande och motion kan tyvärr göra mer skada än nytta för somliga. 

Jag jobbar, äter och sover just nu. Så känns min vardag. Skulle jag ta råden och rekommendationerna på blodigt allvar skulle jag må dåligt. Jag rör på mig långt ifrån så mycket som råden säger. Jag vilar för att orka med vardagen som allt med jobb, vardagsliv och familjeliv innebär. Det måste få vara okej. För mig är det okej. Britneys kroppsfusk

 
 
Verkligheten ljuger oftare än vi kanske tror. Här är ett tydligt aktuellt exempel.
 
 
 
 
Det är så sorgligt och så synd att sådant här sker gång på gång. Det ger en så skev bild av verkligheten, den riktiga verkligheten. Det här vi ser är ju i själva verket bara på låtsas. Men det är inte på låtsas att människor tar in hur kända personer ser ut och det är inte på låtsas att människor påverkas av sådant de ser. Det är inte på låtsas att var femte 7-åring i Sverige vill bli smalare.
 
Jag håller med kritiker. En sådan här orealistisk bild av en tvåbarnsmamma kan absolut bidra till den kroppshets som redan råder.
 
 
 
(Jag har gärna kunnat dela klippet utan att ge er massa reklam på köpet, men det går tyvärr inte.)

Frågor och förslag!


Tack för frågor till mig och förslag om sådant ni bloggläsare vill att jag ska skriva om på bloggen! Jag ska skriva om ämne efter ämne, ett efter ett. Jag lovar! 

Fortsätt lämna era frågor till mig! 

Ha en bra dag och var rädd om er. ❤Stöd under tillfrisknandet

 
 
För ett tag sedan uppmanade jag Er läsare att komma med önskemål på sådant som ni skulle vilja läsa om här på bloggen. Jag fick en del respons. Naturligtvis jätteroligt att höra att flera tycker om blandningen som redan finns här. Jag fick också en fråga av Jessika:
 
Jag hade gärna velat läsa om hur mkt hjälp från din familj som du fick i ditt tillfrisknande från ätstörningen. Var det du själv som gjorde hela jobbet eller fick du mkt stöd?

Jag har absolut inte gjort hela jobbet själv och jag har fått mycket stöd. Ni som har följt bloggen vet nog vid det här laget att jag lever tillsammans med en man som stått vid min sida under många år och genom många svåra stunder. Så här i efterhand inser jag att han måste ha haft det väldigt tufft många gånger. Han har varit den största tryggheten och det största och viktigaste stödet. Han valde aldrig lättaste vägen och vände på klacken och gick. Sjukdomen innebar absolut begränsningar inte bara i mitt liv, i vårt liv utan också i hans liv. Att ha en sjuk person i sin omgivning förstår jag idag drabbar den närstående väldigt, väldigt mycket och hårt. Därför är jag särskilt tacksam över att han stod vid min sida hela tiden.
 
Den första gången jag kom i kontakt med ätstörningsvården var det tack vare honom. Det var han som sökte upp telefonnumret och tog kontakt med dem. Han har vigt så många stunder och dagar till att finnas där för mig, stötta, trösta, sätta gränser och visa att han bryr sig om mig. Alla gånger har jag i förblindelsen av sjukdomen inte förstått just det, att han gjorde det av godo, men idag förstår jag det så väl. Han har deltagit i en rad familjesamtal som innebar något mycket positivt för oss båda och för hela vår famlij. De blev absolut betydelsefulla för mitt tillfrisknande och för vårt fortsatta liv tillsammans. Han är min hjälte på många sätt och vis.
 
 
Jag vet att när han förut blickade tillbaka kunde han vara otroligt less på allt vad ätstörningar hette. Han ville knappt höra mig uttala ordet längre.
 
 
 
Idag har han bestämt sig för att vara en del i den förening som betyder så mycket för mig, Frisk & Fri-Riksföreningen mot ätstörningar där han under hösten kommer att börja med telefonstöd för anhöriga. Han kommer också från och med i höst ingå i styrelsen i Luleå.
 
Alla kärlek till dig F och till alla anhöriga runt om i vårt land-ge inte upp! En dag kommer tacksamheten från er familjemedlem som är sjuk att nå er. Att vara närstående kan förmodligen verkligen kännas som att kämpa i motvind och som att man aldrig tar sig någon vart. Men ge inte upp.
 
Fortsätt gärna komma med era frågor och förslag på vad ni vill läsa om här på bloggen.
 
 
 
 
 
 
 

Mindfulness för gravida

 
Jag har laddat hem en ny app som jag hoppas komma igång och använda snart-mindfulness för gravida
 
 
 

Kommer naturligtvis att uppdatera allt eftersom jag provat övningarna! 
 
 

Kom i form snabbt efter graviditeten? Nej, tack!

 
Jag har bestämt mig. Jag kommer inte låta mig stressas av artiklar som denna. 
 
 
Jag kommer inte låta mig påverkas av träningshets och eventuella frågor om hur många kilon jag har kvar. Jag kommer att påminna mig om att kilon får stanna kvar och om att var sak sin tid. 
 
Jag vill verkligen att alla mammor ska känna lugnet, kunna njuta av dagarna med sitt/sina barn utan stress över kropp och kilon. 
 
Den här gången har jag modet att sätta gränser för vad jag ska ta in och vad jag tillåter att människor säger till mig. Gör det ni också. 
 

Varför kampanjer som Miss Skinny behövs

 
Kampanjen Miss Skinny har skapat både debatt och dialog, precis som avsikten var. Det råder delade meningar om tillvägagångssättet och somliga tycker att vi i Frisk & Fri lurades. Men vad händer varenda dag? Vi blir lurade. Vi ser bilder som är retuscherade å det grövsta. Webshopen Miss Skinny var en bluff, men verkligheten är absolut igen bluff. Vi får så ofta se budskap om att smalhet är det bästa och till och med ett mått på att lyckas och att vara lyckad. Viktnedgång hyllas ofta och motsatsen häcklas tyvärr alltför ofta. Det räcker nu och det här måste diskuteras. 
 
I veckan var jag hos frissan och fotade några bilder bara i högen tidningar som låg på bordet framför mig. 
 
 
Nu börjar träningen på allvar, konstaterar Perelli. 8 babykilon kvar. Vad då kvar? Precis som att normen är att varenda kilo man gått upp under en graviditet måste bort. Fort. Kampen om att återfå sin vanliga kropp börjar nu konstaterar hon och ska göra detta tillsammans med sina bloggläsare. 
 


En månad efter förlossningen visar Penelope Cruz upp formen på stranden. 
 
 
Bara en liten rundning på magen trots att hon nyligen fött barn. Beundransvärt, eller vad? Det är helt och fullt friskt, sunt och normalt att det syns på kroppen att den nyss fött ett barn. 
 


Tjockpanik! Hon skönhetsopererade sig redan under graviditeten. 
 
 
Kanske inte konstigt när hon hånas av media gång på gång och kanske till och med av sin man? 

Anistons viktchock tar också plats på framsidan där man påstår att hon gått upp 10 kilo. I tidningen finns bilder på Jennifer Aniston hur hon ser ut nu och hur hon såg ut förut när "hon var i betydligt bättre form". Man spekulerar i hur många kilon hon har gått upp.


Foto: Calle Österberg

I denna värld ser Hennes och Mauritz skyltfönster i Sverige ut så här. Jeansmodeller för barn som lanseras som Super Skinny
 
Det här är bara ett axplock ur vardagen. Så här ser det ut. Några exempel på den värld vi lever i. Några exempel på att kampanjer som Miss Skinny behövs. Världen är skev. Vi måste tillsammans fundera över vilken värld vi vill ha. 
 

 
 

 
 

Glädjetårar


Gårdagens bästa skedde igår kväll på akutmottagningen på sjukhuset. Vi fick se vår bebis på bildskärmen då jag fick göra ett ultraljud. Hjärtat slog och allt verkade normalt. Ur all oro trängde sig stor, stor glädje och lättnad fram.  Vår bebis är 15 veckor och mår bra. 

Frisk & Fri- Vi lever i ett ätstört samhälle!

 
 
Jag är så extremt stolt över att vara en del av föreningen Frisk & Fri-Riksföreningen mot ätstörningar som i 30 år har arbetat mot ätstörningar, för ett samhälle där alla är fria att vara sig själva. Men vi i föreningen tycker att det går för långsamt. Det räcker nu. Se filmen:
 
 
 
 
Första gången jag såg den här filmen blev jag så berörd att ögonen tårades! Jag kände bara sådan stolthet över filmen och arbetet människor i föreningen gör runt om i landet. Det räcker nu och du kan vara med och påverka.
 
1. Hjälp oss genom en gåva -- www.friskfri.se/stod-oss/ge-en-gava
2. Läs mer om märkningen -- www.friskfri.se/foretag/markning
3. Dela filmen i dina nätverk.

 
Ni har väl förresten inte missat Miss Skinny?
 
I 30 år har Frisk & Fri arbetat mot ätstörningar, för ett samhälle där alla är fria att vara sig själva. Men det går för långsamt. Frisk & Fri lanserade Miss Skinny för att uppmärksamma åt vilket håll utvecklingen går och för att vi måste börja prata om det här.


I samband med detta presenterar föreningen en märkning för modeindustrin. För sannare skönhet. Ätstörningsproblematiken är komplex; allt handlar inte om skeva ideal. Men de bilder vi utsätts för varje dag driver utvecklingen åt fel håll. Modeindustrin måste ta sitt ansvar, och vi måste ta vårt. Det här är ett sätt att starta en debatt, men också en dialog. (Texten är hämtad från Frisk & Fri:s egen blogg)

Debatt och dialog är i full gång ända sedan Miss Skinny syntes för första gången i media och i cyberrymden. Det råder olika meningar kring tillvägagångssättet för att skapa denna dialog och debatt, men jag kan helt och fullt stå för kampanjen. Den har skapat debatt och belyser något som förekommer dagligen. Se filmen! Detta är vad det handlar om.


Kramar från mig och var rädda om dig själva och om varandra.

 

 

 
 

Vad vill ni läsa om?


Den här bloggen har varit igång flera år nu och jag vet att det finns en skara som följer den. En del har nog lärt känna mig en del vid det här laget och en del av er som läser känner mig riktigt, riktigt bra. 

Nu till frågan i rubriken! Vad vill ni läsa om här på bloggen? Har ni något särskilt ämne ni skulle vilja att jag tog upp? Har ni frågor ni vill att jag ska svara på? I sådana fall- fram med det så ska jag se vad jag kan snickra ihop. RSS 2.0