Ljus i vårt hus

Ikväll har vi inlett ljussättningen inför adventstider. Ute och inne. Jag kan inte alls ta åt mig av äran för fixet utomhus. Inne har jag än så länge gjort fint med en ny ljusslinga i ett vardagsrumsfönster. Imorgon kommer det mera. Jag gillar verkligen detta ljusmys.


En bättre dag


Ingen sådan där jobbig molande värk idag. Inte alls som igår. Det är inte alls som vanligt i foten, men verkligen mycket bättre. Jag har kört bil idag och det var bara på morgonen det gjorde ont. Så skönt att det gått åt rätt håll.

Det ser ljust ut inför morgondagen!


Håll utkik-reportage på gång!

 
Minns ni att jag skrev om artikeln jag ska medverka i som handlar om ortorexi och om när träningen går överstyr? Jag gillar verkligen när en journalist är så mån om att det ska kännas bra för den som medverkar och verkligen visar förståelse för den medverkandes önskemål. Så känner jag verkligen med Birgitta på Norrbottens Kuriren. Att hon lyssnar till min röst och respekterar mina gränser. Mina önskemål. Mina tankar.
 
Jag vill alltid vara mycket noga med hur sådana här ämnen framställs, vilka saker som lyfts fram och på vilket sätt. Hur läsarna kommer att kunna uppfatta det de läser är viktigt för mig. Att ingen blir illa berörd går inte att undvika och det kan vara bra i sig, för de här ämnena är inte lätta. Men de som läser vill jag ska förstå att det som beskrivs inte är något eftersträvansvärt, ingenting beundransvärt. Jag vill inte att någon ska triggas, bara kunna peppa någon till att friskare liv och också kunna ge lite mer förståelse till de som är oinsatta och vill veta mer.
 
På lördag är tanken att reportaget ska publiceras-så håll utkik! Jag kommer naturligtvis länka till det när det är möligt.
 
 
 

Julklappsinköp

 
Idag har jag handlat julklappar till några nära och kära i Unicefs gåvoshop. När man har valt vad man vill köpa kan man sedan välja om man ska få ett gåvobevis skickat till sig elektoniskt eller om man vill få ett gåvobevis hemskickat till sig i form av ett vackert kort. Kortet kostar 20 kr att få skickat till sig. Jag mixade de båda alternativen.
 
 
 

(Bilden är lånad från Unicefs hemsida)
 
Bland annat köpte jag paket med poliovaccin med 60 vaccin per dos.
 

Världsdel efter världsdel blir poliofri och år 2011 rapporterades endast 650 nya fall av polio. Ett av de länder som fortfarande kämpar mot sjukdomen är Nigeria ochUnicef samarbetar därför nu med regeringen för att vaccinera alla barn. Det enda sättet att stoppa sjukdomen är att se till att alla barn i hela världen får vaccin. För att ett barn ska få ett fullgott skydd krävs tre doser.

Julklappar som känns bra att köpa och som säkert kommer säkert kommer kännas bra för de som mottar dem-men framför allt så väldigt betydelsefullt för de behövande.

 

Sjukdag

 
Idag är jag hemma från jobbet. En sjukdag med mig själv för ovanlighetens skulle. Igår hände det något märkligt. På två timmar hade det gått från att jag hade lite ont i ena foten till att jag inte kunde gå på den. Det var en väldigt intensiv smärtam, gick inte att belasta foten alls utan att det gjorde för ont och den var alldeles varm. Tidvis hade jag en domnande känslan kring fotleden. Jag har aldrig varit med om något liknande.
 
Till slut kände jag att jag måste ringa sjukvårdsupplysningen som ville att jag skulle komma in omedelbart. Jag hade så ont att jag inte kunde hålla tårarna tillbaka. Nåja, läkaren kunde utesluta något allvarligt, utan det är troligtvis en inflammation i blodkärlen eller en ytlig propp. Nu behandlar jag detta med bland annat en salva och är betydligt bättre idag. Allt kan då tydligen hända och det går inte att förutse vad som ska ske-och tur är nog det!
 
Idag kan jag belasta foten igen, om än inte utan smärta,  och den där intensiva smärtan är över. Jag hoppas att det fortsätter åt rätt håll så att jag bokstavligen är på benen precis som vanligt snart igen!

Levande julkrubba

 
Adventstider närmar sig! En mysig tid med mycket ljus och värme tycker jag.
 
 
 
I  år har jag antagit en ny utmaning! Varje år kan luleborna gå och titta på en levande julkrubba på julafton i vår vackra domkyrka. Det är alltid fullsatt, så mysigt och stämningsfullt! Jag har varit där som åskådare flera gånger, men i är ska jag vara en del i skådespelet!
 
Jag ska nämligen gestalta Maria! En både spännande och rolig utmaning! Igår hade vi vår första repetition och jag tyckte faktiskt att det gick riktigt bra.
 
 

Våga

När man vågar mer föds fler möjligheter. Fler föds och fler blir synliga.

Det är så härligt att våga prova! Imorgon vågar jag prova och tror att det kommer att bli underbart roligt men dock en utmaning.


Hur kunde jag?

 
Jag har skummat igenom utkastet till artikeln som kommer att publiceras inom kort, om ortorexi och om när träningen går överstyr. Jag kan inte låta blir att fundera över hur jag i hela fridens namn kunde göra som jag gjorde och leva som jag gjorde?
 
Jag hittar inte inga vettiga svar. Jag hittar inga andra svar än att jag inte mådde bra. Jag hittar inget annat svar än att jag inte var frisk. Den där sjukdomen var så stark och hade mig så i sina klor.
 
Jag kan inte annat än vara så innerligt tacksam över att jag är frisk idag. Jag tackar mina nära och kära, mig själv och Gud att jag är frisk idag och har lämnat den hemska, hemska sjukdomen bakom mig så mycket det bara går.
 
Det jag kan göra idag är att göra om, göra rätt och dra mitt strå till stacken för att göra det något lite bättre för de som är mitt i det idag, för de som är på väg mot ett friskare liv, för de som är i en drabbads närhet. Jag kan informera och upplysa om att den hemska sjukdomen inte har någon ålder eller något kön och att det finns hopp. Man kan bli fri från den.

Spontanmiddag


Mor och far har varit i Stockholm över helgen och är åter hemma nu.

 


Det blir spontanmiddag hos oss snart i samband med att helgens gäst ska hämtas hem. Spontant och trevligt! Jag ska prova ett nytt recept, snabba kycklinggrytan med ris.

Sånt här gillar jag.

 


Flyt

Jag gillar så när det flyter. När dagen har en följsam och jämn rytm. När den ibland tappar bort sin egen rytm ett par takter och sedan finner den åter. Trots allt.

Flyt. Jag vill ha flyt i min tillvaro, flyt i mitt liv. Jag gillar det och jag behöver det. Och jag vet att jag själv kan påverka min tillvaro för att få det så här. Medvetet. Tålmodigt. Ibland envist.

Imorgon är en annan dag och det gör ingenting att det finns ostrukna punkter på min lista.

På tu man hand

Det är så otroligt mysigt och värdefullt att vara på tu man hand med sina barn någon gång emellanåt.

Igår var det mamma-och-dotter-stund på bion. Far och son var på hockey. Vi såg den nya Tingeling-filmen. Vi både tyckte om den!Biostunder är verkligen mysiga stunder.Att-göra-lista

 
 
 
 
Idag kände jag starkt för att skriva en lista. Får lite överblick på vad allt det där jag känner att jag har att jag göra egentligen är. Få lite bättre struktur och ordning.
 
Det är inget fel att skriva listor, fick jag höra. Jag kan hålla med, men jag vill förtydliga mig. Det är inget fel att skriva listor så länge det inte går till överdrift. Så länge det görs på rätt sätt och rätt sätt för mig är när en lista kan vara ett stöd en viss dag eller en viss period. Fel sätt för mig är när listorna blir en central del i livet och alla möjliga detaljer skrivs upp och jag snart har olika listor för olika områden i livet. Listor kan också bli ett stressmoment.
 
Det är inte på något sätt eftersträvansvärt att ha mycket listor och minutiöst planerande i sitt liv. Men så här ibland kan det hjälpa mig att komma till bukt med stresskänslor över saker som behöver göras.
 
Ganska snart ser jag också att allt inte är särskilt brådskande. Att det går bra att göra en sak i taget och att det just är så jag måste göra. En sak i taget. När en sak är klar kan jag fortsätta med nästa-icke att förglömma med små andningspauser emellan.
 
Många gånger är saker som känns stora inte alls det, dock ändå kanske viktiga, men inte alls särskilt tidskrävnade att genomföra.
 
Hur tänker du kring listor? Låt mig gärna veta!
 
 
 
 

Olika typer av ord

 
Idag har jag blivit varse om hur olika typer av ord kan påverka en.
 
Egentligen har jag väl blivit påmind om det. Ibland förstår jag mig inte på varför människor säger som de gör, till synes utan en tanke på hur dessa ord kan påverka mottagaren. Jag brukar tänka, att det handlar om sändaren, att den väljer att skicka iväg de där orden mot mig trots att det finns en risk att jag kan uppfatta dem allt annat än bra. Jag kan inte hindra någon annan att säga något. Till viss del kan jag bolla tankar med mig själv för att hjälpa mig själv att inte ta så illa vid mig när några mindre väl valda ord sägs. Till viss del får jag acceptera att de där orden gjorde ont och att jag faktiskt inte förstår varför vissa ord sägs.
 
Ibland så svårt,  jag vill att rätt ska vara rätt och jag vill förstå saker. Livet är dock inte svart eller vitt, det är många gånger kringelikrokigt även om jag ibland önskar lite mer spikrakhet.
 
Sedan finns det de där underbara genomvackra orden som kommer direkt från en annan människas hjärta som värmer mitt hjärta så in i nordens. Idag fick jag några sådana där oändligt fina värmande ord skrivna till mig från en trogen bloggläsare. Till mig. Just till mig. Och jag som bara tycker att jag skriver det som faller mig in, det som ligger mig varmt om hjärtat, det som jag känner starkt för. Tack Hanna!
 
 

Man upphör aldrig att förvånas

 
 
Det är ju ett säg i sig att man aldrig upphör att förvånas. Det ligger mycket i det.
 
Idag kom orden över mig, jag upphör aldrig att förvånas.
 
Det är verkligen både och det där. Det kan vara så härligt underbart att livet kan överraska och att man aldrig riktigt vet säkert hur saker och ting ska bli, men det kan ibland också vara så tröttsamt att en gräns man trodde var nådd visar sig kunna tänjas på ännu mer.
 
Att inta ett accepterande förhållningssätt är i sådana fall väldigt bra, men ibland så väldigt svårt att inta. Ibland kan man hamna i ältande och gnällande. Det gäller att hejda sig och påminna sig om vad man faktiskt kan påverka och förändra och vad som faktiskt "bara" är att acceptera.
 
Dagens meditationsstund från meditationsutmaningen har jag kvar att göra-den kan säkert göra mig väldigt gott just ikväll när det finns saker som irriterar mig som jag i själva verket inte kan göra så mycket åt.
 
 

Tänkvärt om stress


Häromdagen läste jag detta och jag tycker så om de här orden. De påminner mig om vilken kraft att påverka vi människor besitter bara genom att välja en tanke framför en annan.

Lätt? Inte alls alltid så lätt, men fullt möjligt många gånger och absolut något man kan öva upp.


Tacksamhetskalender

 
December närmar sig med stormsteg och jag förbereder som bäst barnens adventskalender. Jag planerar för en favorit-i-repris här på bloggen med min tacksamhetskalender!
 
Varje dag under december måndag kommer jag att lyfta fram något från dagen som varit som jag känner mig tacksam över, precis som förra året.
 
Det vore roligt om fler vill göra likadant. Låt mig veta om just du också kommer att ha en tacksamhetskalender på din blogg!
 
 
 
 
 
 

Reportagedags

 
I eftermiddags var det alltså dags att träffa Birgitta från Norrbottens Kuriren för ett reportage, om ortorexi och om när träningen går överstyr. Det började med en del fotografering och sedan gick vi vidare till ett café för att fika och samtala! En dubbel epresso och en stor chokladboll med pärlsocker blev det för mig-så gott! Tiden gick egentligen alldeles för fort, för när tiden var mer än inne för att åka och hämta barnen kändes det som att det fanns ännu mer att avhandla. Frågan är väl egentligen om man någonsin känner sig färdig?
 
Ett intressant och trevligt samtal blev det och jag fick återigen en sådan där härlig känsla av tacksamhet i kroppen. En mäktig känsla.
 
Här sitter jag på ett café bland massor med folk och fikar och tycker att det smakar fullkomligt ljuvligt. Här sitter jag och fikar och njuter av det och vet att jag kommer att boka av kvällens inplanerade träningspass för att fixa lite grejer med dottern. Här sitter jag och fikar och gårdagskvällens gofika påverkar mig ingenting alls dagen efter.
 
Det är underbart. Det är verklig frihet.
 
 
 

Musikrace

 
Jag älskar detta-att lyssna igenom låt efter låt som jag tycker mycket om!
 
När de här två låtarna spelas på radion vill jag alltid höja volymen.
 
 
 
 
 
 
 
Det är verkligen något speciellt med musik.
 
 

Ortorexi och när träningen går överstyr

 
Imorgon ska jag träffa trevliga Birgitta från Norrbottens Kuriren för att medverka i en artikel om ortorexi och om när träningen går överstyr. Det känns jättebra att hon och tidningen vill lyfta det här ämnet i dagens hälsomedvetna värld. Fokus på hälsosam mat och på träning kan också leda till direkt till ohälsa. Det är viktigt att komma ihåg.
 
Jag har själv stor erfarenhet av tvångsmässigt motionerande och vet att det långt ifrån är något beundransvärt. Det har ingenting att göra med disciplin eller att vara "duktig". Att vara en sådan slav under motionerande och förbrännande som många är när träningen gått överstyr, är ingenting någon vill innerst inne och det har ingenting att göra med att man tycker att det är roligt. Det är en ångestfylld tung börda att bära och en begränsning i livet och något som måste brytas för att man ska kunna leva ett friskt och sunt liv.
 
 
 
 
 
Jag har tidigare skrivit en del texter som handlar om förhållningssättet till mat och träning som kan härröras till just detta, bland annat Frisk och fri-om motion, Frisk och fri-att äta det "förbjudna" och Frisk och fri bland godsaker.
 
Naturligtvis återkommer jag med en länk till artikeln när den är publicerad.
 
 
 

Mitt liv som barn

 
 Ikväll har jag varit och sett UNICEFS dokumentärfilm Mitt liv som barn. Jag har hört verkligen gott om den, att den skulle vara gripande. Det var den, minst sagt. Den väckte många tankar. Flera olika associationer till olika barn jag mött genom åren, som barn, som pedagog, som förälder. Det finns så mycket att göra, även i vårt land där ändå så många har det så bra. Tyvärr långt ifrån alla.
 
 
Det som verkligen etsade sig fast i mig var hur killen från förorten berättade sin historia och om hur han fick höra orden Bra jobbat av sin chef när han gjorde sin samhällstjänst på en restaurang. Han gick dit med en tanke om att bara utföra det han blev tillsagd att göra och utan intresse att prata med de som inte var från hans värld.
 
Det var när han fick höra orden Bra jobbat för första gången på flera år han bestämde sig för att förändra sitt liv. Två ord, till synes en så liten sak, men avgörande för en annan människas liv. Det bör vi ta till oss.
 
 
 
Alla kan vi göra något för någon medmänniska!
 
Filmen finns nu också i sin helhet på youtube.

Härliga dagar

 

 

Vi har haft härliga dagar i Kåbdalis under vår premiär för denna säsong. Vi har gjort oss hemmastadda i husvagnen och åkt i fina backar.

Jag minns lugnet som infinner sig där. Min kropp fick återuppleva det härliga lugnet. Det kommer bara bli ännu härligare i den här säsongen. Jag känner det på mig.

Jag längtar tillbaka.

 

 

  

 


Längtan

 
 
Det närmar sig. Jag har verkligen längtat. Min kropp har längtat.
 
 
 
Längtat efter friheten. Efter lugnet. Efter andningspauserna. Efter påfyllandet av energi som jag verkligen får i Kåbdalis. I husvagnen och i skidbacken. Vid brasan. Tillsammans med familjen.
 
 
Längtat efter vyerna. Efter den vackra naturen. Det magiska i att vara en del av det.
 
För några år sedan har jag inte kunnat föreställa mig det här. Jag hade aldrig åkt slalom. Jag hade ingen erfarenhet av husvagnsliv. Det är spännande med det nya. Det är häftigt att prova på nytt som vuxen. Att vara nybörjare och upptäcka att det outforskade kan vara alldeles underbart.
 
På fredagen åker vi nerför backarna i Kåbdalis för första gången för den här skidsäsongen.
 
 
 

Medvetna val

 
 
Jag gillar känslan av att välja medvetet. I själva verkligen har jag ju ett val, vi har ett val, i varje situation jag/vi ställs inför, men just den där känslan när jag kopplat ur autopiloten och verkligen väljer medvetet. Lyssnar till mig själv innan jag väljer. Det känns riktigt bra. Jag vet att jag har en väldigt bra och tydlig vägvisare inom mig. Den finns där att lyssnas till bara jag ger den utrymme.
 
Det är i stunder när jag varvat ner de där medvetna valen sker. När jag växlat ner. Kopplat ur autopiloten och faktiskt deltar i det som sker. Inte bara är med utan verkligen deltar och är närvarande.
 
Alla de där besluten som annars kan kännas så svåra att fatta, kan i sådana stunder känns nästintill självklara.
 
De här medvetna valen, som fattas i lugn och ro, är grundade i mig själv, i mitt sanna jag. Det där svåra med att säga nej eller att välja bort blir inte alls lika svårt.
 

Bild: http://creatingmybestlife.com/discussion/
 
Viktig påminnelse för att kunna göra de där medvetena valen.
 
 
 
 

Om din spegelbild

 


Jag tycker egentligen inte alls om svordomar. Detta är dock så träffsäkert att jag inte kan låta bli att sprida det vidare. Detta är så sant att jag gärna skulle texten på en och annan spegel i vår värld.

 Vi behöver vara medvetna om att allt fokus på smalhet i samhället påverkar oss, om vi inte är medvetna om just den risken och om vi inte är uppmärksamma.

Vi behöver låta bli att jämföra oss med andra och komma ihåg att vi är så bra precis som vi är. Vi är skapade som vi är, har så mycket kraft i oss själva, sådan potential i oss själva att klara av så mycket. Allt det har inget att att göra med BMI, kroppsform eller kilon. Ingenting alls. Överhuvudtaget. Det är inneboende krafter vi har i oss själva oavsett hur vi ser ut.

Oavsett samhällets ideal har vi ett val. Vill vi vara en del av dem eller inte?


 


Meditationsutmaningen


Jag fortsätter med meditationsutmaningen jag tidigare skrev om. Jag är verkligen glad att jag börjat med den. Den dök upp i en tid när jag bestämt mig för att komma igång igen. I kombination med mindfulnessappen jag också använder nu har jag kommit igång riktigt bra.

Har inte gjort dagens meditation än då vi är hemma och kurerar oss idag sonen och jag. Det har blivit mycket vila och en del sova.

 Snart ska jag slå mig till ro i soffan för dagens meditationsstund till Depak Chopras fina lugna röst.

Glöggtider


Det närmar sig glöggtider. Ser fram emot att prova någon ny sort även om jag alltid också köper hem några flaskor av klassiska Blossa.

Idag läste jag om att Saturnus kommit med en glögg med smak av underbara godisen hallonlakritsskalle, spännande!


Meditation challenge

 
 
Jag har nu påbörjat en meditationsutmaning, 21 day meditation challenge-Creating Abundance. Det har varit tre fantastiska stunder, meditationerna de tre första dagarna. Dag 1 och dag 2 hann det bli kväll innan jag gjorde meditationen, men idag gjorde jag den redan på morgonen. Det är som allra bäst att göra den i början på dagen tycker jag då jag då kan bära med mig det den gav mig under resten av dagen.
 
 
 
Varje dag får man med sig en mening i meditationen och dagens mening var "Today, I focus on what I want to attract into my life." 
 
Att en mening som man upprepar för sig själv under relativt kort tid kan påverka en så mycket!
 
 
För att prova detta behöver man inte på något sätt ha varit i kontakt med mediation tidigare. Om du är det minst nyfiken, prova. Här hittar du utmaningen.
 
 
 
 
Dessa tre dagars meditationsstunder har redan gett mig så mycket.
Ser fram emot resten av dagarna.
Den här utmaningen kom i ett skede i livet när jag bestämt mig för mer mindfulness i livet,
mer övande och att försöka vara mer mindful.
 
Den är utmaningen hjälper mig absolut på den rätta vägen.
 
 

Hur mår du?


Jag känner mig en aning trött på det där att allt ska vara så bra hela tiden. Livet är inte spikrakt och livet innehåller toppar och dalar. Mer eller mindre.

Det finns de som frågar "Hur mår du?" men i själva verket inte riktigt är beredda på svaret. Om svaret inte är bra.

Det är så skönt med människor man man svara "sådär" eller "okej" till. Ibland vill jag vidareutveckla det, ibland inte. Häromdagen konverserade jag med en person. Båda två hade vi en "okej" dag och kunde säga det till den andra. Okomplicerat och skönt.

Det är okej med mindre bra dagar. Precis lika okej som med toppendagar.


Mindfulnessappen

Jag behöver få in mer mindfulness i tillvaron. Mer övande. Bli mer mindful igen.

Ikväll har jag laddat ner mindfulnessappen. Känns som ett smidigt sätt att komma igång med övandet igen.

Ikväll börjar jag!


Sluta glorifiera avhållsamhet från det goda.

 
Idag kom tanken till mig, godis är underskattat. Det får verkligen oförtjänt mycket klagomål och smutskastning. Alldeles för mycket förbud och pekpinnar. Alldeles för mycket glorifiering av avhållsamhet från godsaker som godis istället för att få fram att vi ska tillåta oss att njuta av det goda. Bort med skulden och skammen över vad vi äter. Och det nu. Att njuta av goda ätbarheter är underskattat och har nästintill blivit något tabubelagt idag. Bitvis och tidvis mer eller mindre.
 
Ikväll läste jag en rubrik som handlade om hur vi ska gå ett visst antal kilon innan jul. Det blir bara värre och värre. Och jag vet, att vi kommer läsa kom-i-form rubriker även efter jul. Vill vi åka med på det här tåget? Jag har hoppat av-jag är inte längre med.
 
Jag vet att det är fullt möjligt att intala sig själv att man inte tycker om vissa saker. Man kan lura både sig själv och andra att det där goda inte är något som lockar för att man satt upp förbud under tillräckligt lång tid. I soporna med uppmaningar som att vi kan ta och gnaga på en morot eller ta en frukt om vi är godissugna. Jag vill inte ha en morot när jag är sugen på salta godisar. Jag vill äta godis när jag är sugen på det och jag vill äta en frukt när jag är sugen på det. Om vi lägger ner pekpinnar och förbud kommer allt bli mindre laddat. mindre svårt helt enkelt.
 
Det är inte så himla svårt i själva verket. Inte alls.
 
Jag kommer aldrig beundra dig för att du bara tar en kopp kaffe när du går på café och jag kommer aldrig tycka att du har karaktär och styrka för att du säger nej tack. Jag kommer aldrig bedöma mig själv utifrån de kriterierna. Vårt värde sitter inte i det och att äta eller inte äta är ingen prestation i sig.
 
Jag vet att lycka inte sitter i kropp och kilon. Jag är stoltare och tryggare i min kropp idag än när min kropp var lättare och tunnare. Jag känner mig stoltare och friare idag när jag tillåter mig att äta av allt precis när jag vill. Jag är mer vän med mig själv idag. Idag önskar jag bara att vi alla slutar glorifiera avhållsamhet från det goda. Det är inget eftersträvansvärt eller beundransvärt. Bara ledsamt.
 
 
 
 
 

En oväntad vänskap

 
 
Igår kväll var jag och såg filmen En oväntad vänskap.
 
 
En helt fantastisk film! Som ingen annan film, så unik. Jag är så, så glad att jag har sett den och jag kommer absolut att se om den någon gång.
 
Jag har inte hört mycket annat om filmen innan, annat än att den var bra, så bra! Jag hade fått den rekommenderad av mig av flera personer som tyckt så mycket om den. Alla hade rätt, så rätt. Fantastisk film. Missa den inte.
 
 

Vila

Tyckte bara att detta var en sådan viktig påminnelse i synnerhet inför en helg.


RSS 2.0