När livet kommer emellan


Pratade lite med mor om livet. Om livet och om våra planer. Om människors planer, för dagen, för framtiden, för livet. Ibland kommer livet emellan. Vi kan inte veta så mycket om framtiden, inte ens om de närmaste dagarna egentligen. I själva verket kan vi inte veta.

Det vet vi. Vi vet att vi inte kan förutspå. Att vi inte kan ta för givet. Inte räkna med morgondagen. Vi ska heller fastna i det, att vi inte vet, utan istället öppna våra händer, helt och hållet, hålla dem med handflatorna uppåt och låta nuet landa mjukt i dem. 


Fantastiska Montessori


Vill tipsa om ett fint reportage om Montessori, klicka här så kommer du till programmet!
Om du är intresserad av montessori eller nyfiken på vad montessoripedagogiken handlar om, ta dig tid, luta dig tillbaka, titta och njut!


 


TänkvärtVill bara dela med mig av detta denna sena söndagskväll. Tänkvärt, eller hur?


Livets bräcklighet


Livet kan vara så bräckligt. Livet kan vara så skört. Det är väl också just det sköra som gör att det som sker blir så starkt. Vi ska bara inte rusa på och rusa på i världens hastighet, glömma bort att stanna upp, utan att kanske ens vara medvetna om att vi glömmer bort att just stanna upp.

Det kommer inget sedan, det är nu det sker. Vi får inte nya chanser till allt. Vi måste ta chanserna vi får. Ta vara på nuet. Det är ingen klyscha. Det kan aldrig bli det, för det är på riktigt. 

Den här dagen, den här stunden är egentligen allt vi säkert vet att vi har. Vi vet egentligen inte särskilt mycket om ens nästa sekund. Eller, vad vet vi om den-egentligen? Vi vet inte och vi kan inte sia. Även om vi skulle vilja. Vill vi?

Livet gör ont emellanåt hur hårt vi än blundar eller hur långt ner i byxfickan vi än kör ner den knutna näven.Pajmiddag


Idag blir det paj till middag. Det är så lång mellan gångerna numera. Det har att göra med att barnen inte är några pajfantaster.Idag blir det en av favoritpajerna, kycklingpaj med chilisås.

Dottern informerar med jämna mellanrum om att hon vill ha glass istället för paj, då hon inte tycker om paj. Hon tycker det är fullt rimligt då vi andra ska äta paj. Det var ju bara något om att det inte är efterrättspaj, utan matpaj det är frågan om.


SöndagmorgonNybryggt kaffe och söndagmorgon. Nybryggt kaffe att värma upp dagen med.
En ny ledig dag och jag tänker, att det kan kännas som en gåva med tid för sysslor i hemmet.


Lyxig lördagshandling?


Lördagshandlingen var en storhandling. En storhandling på stormarknaden med en kundvagn som blev rejält fylld. Vara efter vara plockades ner i vagnen och jag kunde pricka av grej efter grej.

Kan det vara lyx med en storhandling på en lördag, alltså med andra ord också samtidigt som massor av andra människor? Svar: JA! Det kan det vara.

 Det kan vara rogivande. Det kan vara återhämtande. Det kan vara med lugn i kroppen jag går runt, med betoning på går, i affären och strukturerat lägger ner varorna. Jag har ingen mobiltelefon varken i jackfickan eller i handväskan. Jag tittar aldrig på klockan. Jag går i affären. Mindfulnessgår.

Igår lade tog jag bort tulpanerna som såg alltför ledsna ut.
Naturligtvis glömde jag inte bort att köpa en ny buket idag att förgylla hemmet med.


Och tiden sprang ifrån mig...
Jag skulle springa denna förmiddag. Jag skulle springa bort, jag skulle springa till mig energi och jag skulle springa ifrån.

I själva verket var det tiden som sprang ifrån mig. Kl 9 vaknade jag av att barnen kom in i sovrummet. Dotterns Funky Kidz skulle börja 9.30. Upp och hoppa bara!

Vi kom iväg och hon hann nästan i tid sånär som på några minuter.


Jag åkte iväg och köpte mig en smörgås, tillbaka till gymmet, slog mig ner i soffan med smörgåsen ocn en kopp kaffe. Landa. Känna lugnet. Komma ikapp, komma i fas.

Ibland är det bara att gilla läget, även om man inte riktigt gillar det. Ibland blir det något bra av något som man först inte tycker känns bra. Ibland kan gilla läget göra att man faktiskt kan börja gilla.


Springa av mig...


Imorgon förmiddag är planerna att kliva upp på löpbandet igen. Springa till mig ny energi. Springa av mig ett och annat. Kanske springa ifrån något annat.Utmana-men inte någon annan än mig själv. Tävla-men inte mot någon annan och inte mot mig själv. Jag är min egen medtävlare med det välgörande good enough-tänket som sällskap.

Jag har helg...


Efterlängtade helg.

Helg som i lediga dagar.

Inte helg som i en massa tid för att få så mycket som möjligt gjort på så kort tid som möjligt.... önskar jag er alla!


FredagsfikaIdag är det jag som står för fredagsfikat på jobbet. Vi turas om att baka till fredagarna. Vi är många som är med på detta och sedan samlar vi recepten i en receptpärm så att alla kan ta del av varandras recept.
Jag bjuder på Leilas kladdkakemuffins. Det speciella med dem är att man smälter rikligt med mörk choklad med hög kakaohalt över vattenbad och blandar sedan ner härligheten i smeten. Vispad grädde serveras till muffinsen idag.

Lycka är att fredagsfika med arbetskamraterna! Det innebär gemenskap förutom att det också är gott. Tiden där allting gott var som förbjuden frukt för mig är förbi. Nya världar öppnar sig när jag inser att en hel massa saker jag intalat mig inte är för mig, är högst tillåtet även för mig.


Underbara mor och far....Idag känner jag sådan stor tacksamhet.
Underbara mor och far har hämtat barnen idag, först på förskolan som stängde tidigare idag och sedan på fritids lite senare då det inte var en populär dag att gå hem tidigt, både leksaksdag och fika kan man ju bara inte missa.

När jag kom hem sent från jobbet hade de kommit hem till oss med barnen. Det var bara för mig att värma kinamaten som de hade varit och hämtat hem från restaturang!


Sedan blev det dags för lite bakning inför morgondagens fredagsfika på jobbet. Det är jag som står för kalaset imorgon. Leilas kladdkakemuffins bjuds det på imorgon!

Rara söta mor gjorde lill-sessan i ordning och läste Snövit för henne innan det var dags för minstingen att sluta de små blå för natten.

Storkillen låg nedbäddad under filten i soffan och tittade på hockey med sin kompis morfarn ett tag till innan han också kröp till kojs.Det man inte har i huvudet....... får man ha i benen och i händerna som styr ratten dit jag vill!

Det är en del som ska med på morgonen, särskilt när det är både idrott i skolan, leksaksdag på fritids, mormor och morfar ska hämta och bilkuddarsom därför ska till rätt ställen.

Väl på skolan kommer vi på att sonens Bricanyl var kvar hemma, bara att lämna barnen och köra hem igen. Lyckligtvis är det torsdag och jag börjar senare. Ingen idé att irritera upp sig, bara konstatera, acceptera och agera.

Det är som det är. '

Jag hann möta upp ledet på väg till idrotten och lämna medicinen, handla ingredienserna som saknades till kvällens bakning och dessutom sitta ner och bara vara en liten stund.Lyxade också till det och köpte en låda med sådana här små goda bitar av mörk choklad till jobbet. Inte helt fel att ta till kaffet!


Ord innan läggdags


Säger god natt med de här orden.
Jag gillar dessa väldigt mycket. Finner kraft och ro i dem.
Tycker att de här orden kan passa oavsett vad vi tror.
Ta bort "gud" om du vill och börjar bara med "Giv mig sinnesro...".

Önskar alla bloggläsare en god natts sömn.
Kryper nu ner bredvid mina barn och känner värmen.


Me&I:s vårkollektion


Idag släpptes den! Vår- och sommarkollektionen från Me&I talar jag om såklart!


geisha puffy top

Var in och tittade runt lite på hemsidan och förälskade mig genast i Geisha puffy top. Den kommer definitivt finnas i dotterns vår- och sommargarderob inom en snar framtid. Har en förkärlek till geishor inser jag alltmer. Både i inredning och på kläder.

geisha everywhere dress

För att bygga vidare på temat geishor kan ju denna klänning vara något! Så vacker och en så ljuvlig modell!

Bilderna är lånade från Me&I:s fina hemsida. Här hittar du den.


När man börjar våga...... då öppnar sig möjlighet efter möjlighet.


(www.fotoakuten.se)

De liksom bara serveras till mig. Som möjligheter istället för bara drömmar.

Något som tyckts visa sig bakom stängda dörrar. Lockande men till synes omöjliga. Inte är det någon annan än jag som satt gränserna. Inte är det någon annan än jag som sett till att möjligheterna inte fått komma fram i strålkastarljuset.

Välkommen alla möjligheter. Jag tar emot er med öppna armar. Allt blir kanske inte som jag tänkt mig. Allt kanske inte är som jag tänkt mig. Men jag ska prova. Jag ska prova det jag vill.

Den där rackaren som talat om för mig att det inte är någon idé eller att det ena eller det andra inte är för mig, har fått sig en konkurrent. En konkurrent som inte är någon egentlig motståndare. Det handlar om att sluta kämpa och börja leva-som titeln i den bok jag rekommenderade häromdagen lyder. Läs den!


Vi har svaren inuti oss själva...


Vi vet allt som oftast vad vi ska göra, vad vi bör göra, hur vi bör välja-om vi bara lyssnar till och litar på oss själva. Den omtalade magkänslan är mer betydelsefull och talande än jag tror många låter den vara.

Oftast tror jag att vi vet hur det förhåller sig om vi går på magkänslan och inte låter en massa föreställningar om hur det eventuellet bör vara få kliva fram och beblanda sig med vår inre röst som faktiskt kan tala om allt vi behöver veta. Allt som oftast. 


(En uppmaning av Caspar David Friedric, en av romatikens främsta landskapsmålare)

Idag hade jag planerat Pilates efter middagen, men det bestämde jag mig för att hoppa över. Magkänslan. Den har alltid sina skäl till att den säger det den gör. Jag kunde handla i lugn och ro, äta middag med familjen i lugn och ro, få en hel del gjort här hemma. Bara vara. Ligga nerkrupen bredvid en liten och läsa, småprata och skratta.

Det finns alltid tankar som kommer och går. Föreställningar om hur det ska vara och vad man borde göra kan dyka upp. Tankar kan komma och tala om att vi har valt fel, att vi borde ha gjort på ett annat sätt.

Men magskänslan, den är mycket pålitligare än dessa tankar och föreställningar. När vi innerst inne vet-då är det också så det är.
You look nice todayIdag anlände vårens H&M Home-katalog. Mycket fint som vanligt! Blev särskilt förtjust i det här trycket:Här som gästhandduk.


Eller varför inte den här varianten, en duschmatta. Inte helt fel väl att stiga upp på morgonen och mötas av den här frasen när man kommer in i badrummet, sömndrucken och morgonrufsig i håret?

Att sedan få det bekräftat när man kommer ut ur duschen gör väl det hela ännu bättre!

Jag bara måste införskaffa mig någonting med det här trycket. Kärlek vid första ögonkastet!


Kvällsmys
Kvällsmysdags för mig nu. Det är nattvecka för pappan i huset och genast flyttar båda barnen in till dubbelsängen om kvällarna.

Mysigt och tryggt att krypa ner mellan mina små juveler, ligga en stund och läsa en bok, betrakta dem när de sover, stryka på deras kinder, hålla deras mjuka goa händer.

Att samla ihop dagen omgiven av barnen är ett riktigt kvällsmys!Mera vardagslyx...


är att unna sig själv hallon till vardagsfrukostar om så andan faller in eller som ikväll till ett gott kvällsfika!Dessa små söta bär är så otroligt goda!

Frukt och bär är verkligen underbart gott. Igår kväll blev jag bjuden på en enkel men ack så god fruktsallad. Tillsammans med en näve nötter var det så gott att jag måste ge mig själv lite påfyllning i skålen.

Blev påmind om den goda efterrätten Gino igår av en vän. Oj, så länge sedan vi hade den hemma hos oss.
Den går att göra med de frukter och bär man har som favoriter. I originalreceptet river man över vit choklad innan man sätter in alla godsaker i ugnen, men vi har även provat att riva över både vit och vanlig choklad och det blev jättegott! Lite glass till detta gör susen, men det är även gott att äta precis som det är.
Dagens vardagslyx...Dagens


var absolut att kunna gå på härliga roliga Afro Power Dance, även en kväll när fadern i huset har två matcher och sedan ska gå på nattskriftet. Jag hade barnen med mig på gymmet, där de lekte i bollhavet, såg film och dessutom fick i sig ett kvällsfika som de säkert tyckte var väldigt vardagslyxigt- banan och kexchoklad!

Det är en otroligt bra service av vårt familjegym Inpuls att ha lekrum, dessutom med bemanning!

Barnen är i säng och nu inväntar jag att bastun ska bli riktigt varm och skön.
En mini-spa kväll kan jag nog kalla detta. Efter bastun tinar jag lite hallon och blandar med lite naturell yoghurt!Arbetsglädje


Hemma efter en arbetsdag på förskolan. Så härligt roligt att få komma dit på måndag morgon och möta alla barnen, mina medarbetare i montessoriklassrummet på förskolan. Igår var jag klok nog att gå och lägga mig ovanligt tidigt också. Jag har kommit in i ett mönster där klockan ofta är midnatt innan jag lägger bort boken och släcker lampan. Det kändes i kroppen idag att det blev en tidigare kväll igår.

Jag är så glad att jag får vara en del av så många barns vardag!

På bilden syns en del av allt fantastiskt montessorimaterial som finns!


Kan själv


Idag har vi varit och firat en nybliven 2-åring. Vi fikabordet fick han syn på kannan med mjölken till kaffet och ville genast börja hälla. Det var kvar litegrann, lagomt att hälla upp i hans glas. Med precision hällde han upp mjölken och drack upp den.
Den stora saftkannan var också otroligt intressant. Så spännande att hälla med saft också, såg han ut att tänka. Han fick lite saft upphällt i sin lilla kanna och det blev startskottet till en lång serie övningar i att hälla. Från kanna till glas, från glas till kanna och så vidare.

Men stor koncentration, full precision och varje gång han såg att saften hamnade rätt sken han upp i världens leende. Vilken stolthet!


"Hjälp mig att hjälpa mig själv" är Maria Montessoris ord som vi bör ha med oss när vi möter barnen.

De kan så mycket om de bara får chansen! Det är fantastiskt att se barnen i den där fullakoncentrationen och när de sedan når den fulla inre tillfredsställelsen då de lyckas med sitt självvalda arbete.


Mindfulnessmamman boktipsar om...Sluta Kämpa
Börja Leva
Författare: Sanna Ehdin

Jag kan varmt rekommendera den här boken. Mig gav den väldigt mycket!

Några utvalda ord om boken, hämtade från adlibris.

"Var sann mot dig själv och finn din inre styrka.

Sanna Ehdin har skrivit en mycket kärleksfull och inspirerande bok om hur du gör för att sluta kämpa och börja leva ditt liv. Vem har sagt att livet ska vara jobbigt, tungt och trist? Att det ska vara en ständig kamp för att prestera och duga?

Boken är unik och genomgripande och spänner över ett stort område. Den är konkret, positiv och handfast skriven med gott om övningar och "tankefrön" som ger inspiration och näring till egna tankar.

Det handlar om ett nytt sätt att leva. Allt börjar med att du respekterar, lyssnar på och tar väl hand om dig själv. Du kan börja när som helst."
Söndagslugn...


Söndagslugnet har infunnit sig. Vi har haft sovmorgon. Frukost i lugn och ro. Ingen stress. Ingen tid att passa. Sitta och njuta av kaffekoppen, känna smaken och värmen av den goda drycken. Här och nu.

Det finns annat vi ska göra sedan. Förmiddagen ska ägnas åt att stöka på i hemmet. Tvättstugan, plocka grejer till sina rätta ställen och diverse städning. Det är ganska skönt att bestämma en speciell tid för när vi ska hålla på det sådana här sysslor.

Var sak har sin tid. Var sak på sin plats. Ordning och reda...

Ord som dröjer sig kvar hos mig från en Alfonsbok vi har läst. Alfons pappa har många klokheter på gång ibland.


Underbar lördag hos Mindfulnessmamman....O ja... vilken underbar, underbar lördag! Idag känner jag att jag lever.

Sluta kämpa-börja leva
är titeln på en bok jag har läst och tycker mycket om.
Jag kämpar inte lika mycket mot längre utan lever mycket mera med. Allt är inte hela tiden så himla enkelt, men genom att försöka få bort, bort, bort allt som inte känns bra gör bara allting ännu mer fyllt av det vi inte vill ha. Mer fyllt av motstånd och rädslor.

Dagen började på Inpuls där dottern gick på Funky Kidz. Under tiden passade jag på att springa till mig en hel massa energi och ny kraft på löpbandet och hann också med lite annan träning. Tänk att träning kan kännas så här roligt och inte bara fyllt av måsten.

Sedan har vi spenderat flera timmar i slalombacken hela familjen-underbart! Jag och barnen började åka slalom förra vintern och vi tycker alla att det är fantastiskt roligt.

Hemma värmde vi bastun och jag och barnen tog oss en skön eftermiddagsbastu! Som en extra lördagslyx värmde de sig varsin pizzaslice på stenarna i bastun.

 


"Visst är det mysigt det här", sade lillasyster till sin storebror, som undrade vad hon syftade på. "Att basta en sådan här härlig lördag."

En härlig lördag, det har vi sannerligen haft och har. Middagen kommer serveras en betydligt senare tid än vanligt, men det går bra det också. Och ingen av oss tänker byta om till något annat än våra sköna härliga badrockar.


I love you tooÄlskade, älskade ungar.


Ikväll har jag varit på after work med två härliga tjejer. God mat, gott vin och en massa surr.

När jag kommer hem ligger barnen i dubbelsängen, en sover tungt och den andra håller på att slumra in.
"Se lite Let's Dance med mig mamma", säger 5-åringen när jag pussar hennes panna och kinder.
I love you, säger jag och hon svarar I love you too.
Vad betyder I love you too, frågar hon sedan. Jag vet vad det betyder, annars skulle jag inte säga det, men jag kommer inte riktigt helt och hållet ihåg.

Sedan måste hon sova för hon måste hinna till dansen imorgon bitti och då måste man vara pigg.
Älskade, älskade ungar.
Dagens vardagslyx


är lite bloggande, en kopp kaffe och lite bokläsning på morgonen innan arbetstiden tar vid.


Sång vid sängkanten....... eller snarare i sängen, i den stora dubbelsängen med ett barn på vardera sidan mig, med en skön barnhand i vardera handen.

Läggningen drog ut på tiden på grund av hockeymatch på TV med popcornmys. Det blev ingen läsning, så istället önskades sång.

Trollmors vaggvisa kommer jag ihåg från min barndom och den har våra barn hört ända sedan de låg i min mage och väntade på att möta livet utanför min kropp. Den tycker de fortfarande om och kanske inte allra minst jag. Den håller liksom ihop all vår tid tillsammans, allt vi hittills varit med om.

Den är så fin, så fin, och oftast den första sången jag väljer när jag ska sjunga för barnen vid läggdags. Så även ikväll.
Den andra sången jag sjöng för barnen ikväll var:

Du är så fin och jag tycker om dig,
du är så fin och jag tycker om dig.
Ingen är så fin som du i hela världen,
ingen är så fin som du i hela världen.

Att hålla barnhänderna och titta på vart och ett av barnen lite särskilt när jag sjunger "du", eller krama deras hand, känns innerligt. Ett tillfälle när allt känna nära, här och nu, ingenting annat och ingen annanstans. Dottern måste ikväll spontant flika in i sången: "Åh, den här sången älskar jag."

Jag hoppas de här stunderna för barnen blir till minnen likt de jag har av mammas sång vid min sängkant. Det här håller liksom ihop tiden. Även småtrollen blir en dag trollmor eller trollfar och sitter sedan där vid sina småtrolls sängar och sjunger visor vid läggdags.Mera evenemang....När jag skrev igår om vårens evenemang jag planerar inför, glömde jag ju det som kommer närmast av allt, nämligen...

Min snälla bror hade samordnat så fint med tomten så att vi fick två biljetter till delfinalen i Luleå den 5 februari. Dessutom hade han lyckats se till att mor, far och han själv fick detsamma. Något att verkligen se fram emot!Vårens kulturevenemang...Nu är det dags att börja agera för att få biljetter till vårens "vill-gå-på"-evenemang. Jag har bokat biljetter till Di Leva i Kulturens hus i Luleå, ett par gånger nu utan att det har blivit att hämta ut dem men nu ska det bli av.

Nya biljetter är bokade. We will be there-6 april!

Di Leva

Ser fram emot att se honom live i vårt fina Kulturens Hus.
Det här är drömföreställningen för denna vår! Tänk om det blir en Stockholmsresa med musikal och shopping? Vore ändå för underbart.


Trötthetskoma...


.... eller något liknande verkar ha drabbat mig under eftermiddagen. Det känns som om energidepåerna är tomma.

Det blir lite smått och gott gjort, vardagsbestyr som görs dagligen egentligen, men det där extra som jag planerat att hinna med blir inte av idag, inser jag. Accept it.  

Jag bokade av yogan jag hade tänkt på på idag. Ofta piggnar man ju till när man väl tagit sig iväg, men idag funderade jag inte om jag skulle boka av, utan det vara självklart att. Det kommer fler tillfällen.

Jag plockar vidare med lite av varje här i hemmet, medan resten av familjen är i slalombacken.

Jag är trött och orkar inte så mycket som jag önskar. Accept it.Jag har funderat en del på det där med att orka och inte orka. När orkar man inte mer? Tidigare har jag många gånger nonchalerat magkänslan som försökt tala om för mig att nu räcker det, och på något sätt tyckt att det går lite till och lite till även om magkänslan sagt någonting annat.

Och visst, det går att köra på och köra på, göra lite till och lite till. Springa lite fortare och lite längre. Blunda hårdare så att allting blir mörkt, mörkare och mörkare. Till slut måste man öppna ögonen, men då kanske allt inte alls ser ut som det egentligen är. 

Vi orkar precis det som magkänslan talar om för oss. Kanske ibland lite till, i vissa lägen, när vi vill utmana oss, men om vi lyssar på oss själva lär vi oss också att veta när vi kan och kanske till och mer bör gör det där lilla lilla extra.


Och angående att acceptera, kan det ibland vara svårt att acceptera.
Accept it as well.Vardagslyx på jobbet...
.... är att få bli välkomnad avSnusmumriken, för att sedan få möta
Knyttet.


Vi har varit på en en danssaga idag utifrån boken Vem ska trösta Knyttet.
Nog är det väl ändå ett riktigt privilegium att få sjunga, dansa och dramatisera på jobbet.
Inte är det alla förunnat att få iklä sig fladdermusvingar och flyga runt i den mörka skogen tillsammans med ett gäng glada härliga barn?

För mig är det riktig vardagslyx på arbetet!


Mindfulnessmamman middagstipsar...Jag skrev för någon dag sedan om middagsmat och om våra veckomatsedlar. Fick direkt önskemål om tips på middagsmat för vardagar och förslag om att det kanske kunde vara något för bloggen.

Jag tycker om att varva klassiska rätter som är säkra kort i vår familj med att prova nya recept. Igår provade jag en fiskgryta som serverades med bröd och aioli. Mycket gott tyckte jag! Barnen tyckte om allt utom... gissa vad?
Jo, allt utom fisken var gott tyckte barnen.

Idag åt vi Färs- och böngryta med texmex-smak och den var betydligt mer populär, inte allra minst tortillachipsen som serverades till. Vi serverade både nachochips som jag ostgratinerat i ugnen och tortillachips precis som de är. Receptet på denna maträtt hittar ni här.

Det enda som egentligen ställde till problem var dessa små rackare som är starkare än de kanske ser ut.
Dottern som var med i matlagningen hade uppenbarligen fått lite chili på fingrarna och när hon sedan skulle provsmaka ett chips innan maten blev det obehagligt starkt i hennes mun.

Jag var noga med att påminna om att jag skulle hacka dem så där var hon inte delaktig, men hon hade visst bara råkat röra i avocadoröran skulle skulle serveras till maten.


Ännu mera vardagslyx...

 

....är det såklart att åka iväg på närmare 1 timmes härlig Pilates!


Dagens vardagslyx...


Ja, nog är det väl ändå vardagslyxigt att komma hem tidigt en eftermiddag efter arbetsdagen,
efter att ha hämtat hem barnen som tagit med sig varsin kompis hem,
höra och se barnen umgås och trivas tillsammans,
duka upp mellanmål på köksbänken med lite olika att välja på,
se barnen äta sitt mellanmål i lugn och ro,
 småprata med varandra och med mig.

Att sedan få höra glädjen sprida sig i huset,
är något som verkligen förgyller livet.


Tänkvärda tisdagsord...Jag lånar en varm och fin persons statusuppdatering på Facebook och bjuder på dessa här, kära bloggläsare:

"Livet är för kort för att slarvas bort.
Älska de människor som behandlar dig väl.
Glöm, välj bort de som inte gör det.
Tro på att det finns en orsak till allt som sker.
Om du får en chans till, så grip tag i den med båda händerna.
Om det ändrar ditt liv, så låt det ske!
Ing
en har sagt att livet ska vara lätt!"Var rädd om er själva och om varandra!
Dagens vardagslyx...Dagens


är att kura ihop sig i vardagsrumssoffan med nypoppade popcorn!

Vidare att-göra-grejer i hemmet finns absolut kvar till morgondagen!Änglar finns!Vänlighet är väl ändå bland det bästa som finns?

Idag på kursen hade vi en kort paus på förmiddagen. Inget café, ingen servering och inget medhavt kaffe. Vad händer? Min gulliga kollega har med sig en termos med kaffe, flera plastmuggar och bjuder mig och flera andra på varsin kopp!Under lunchpausen när vi hade ätit vår medhavda lunch blev vi såklart kaffesugna och det visade sig att det visade sig att det fanns en kaffeautomat och en automat med lite annat smått och gott. I den ena automaten kunde man dra sitt kort som betalning men inte i kaffeautomaten-såklart.

Änglar, visst finns de!
Ja, för då lyckades samma gulliga tjej skramla ihop mynt till varsin kaffekopp till både henne, mig och en annan. Vilken lycka att få den efterlängtade kaffekoppen!


Dagens barnyogakurs....

..... var alleles utomordentligt givande! Inspirerande och lärorik och samtidigt hade vi väldigt roligt. Jag har absolut blivit sugen på testa yoga i arbetet med barnen och varför inte hemma också?

Eller hemma, det har jag redan testat litegrann. Dottern ville såklart genast att jag skulle "göra på henne" som hon uttrycker det. Bland annat hundens position provade vi tillsammans i vardagsrummet.


Vi blev påminda idag att många av yogapositionerna finns naturligt hos det lilla barnet och visst är det ju så!

I barnyogan ska leken och kreativiteten var i centrum så naturligtvis hade vi en massa roligt tillsammans idag. Många skratt och befriande övningar!


BarnyogaJag kryper snart till kojs med en bok och ser fram emot morgondagen. Jag ska på en heldagskurs i barnyoga. Det ska bli intressant och förhoppningsvis mycket lärorikt!

Jag återkommer imorgon med tankar om dagen och barnyoga.


"Barnyoga handlar om att få vara den man är. Att låta den oskuldsfulla, spontana, livliga och levande delen av dig få uttrycka sig helt fritt." 

 
Här kan du läsa om barnyoga. På alltomyoga.se kan man hitta allt möjligt intressant för den yogaintresserade.


Back at Tradera...Nu är jag i Traderartagen igen. Finns en hel del barnkläder att lägga ut till försäljning och även en del annat som vi lagt undan vid rensningen av flickrummet.

Att jag är väldigt svag för barnkläder är ingen hemlighet, kanske då i synnerhet flickkläder. Nu ser jag fram emot Meandi:s stundande vårkollektion. Jag tycker väldigt mycket om deras barnkläder- färgglada, roliga, mjuka och sköna och dessutom av bra kvalité.

Jag kan nog kalla mig en Me & i-mamma, då inte bara barnens utan även min garderob innehåller en hel del kläder av detta märke. Kul att de har snygga, roliga och sköna kläder även till oss mammor!
Söndagslyx...Vilken söndagslyx att bli bjuden på en underbar Biff Rydberg! Ett glas rött vin förhöjde hela smakupplevelsen.
Söndagslyxigt är det också att gå på café med två trevliga tjejer och avnjuta en god laktosfri cappuccino.
Till detta valde jag en riktigt mörk tryffel, lyx!


Middagsmat...


Det är så otroligt skönt att ha middagsmaten planerad i god tid, så att man slipper det där funderandet på eftermiddagen över vad vi ska äta till middag. Variationen blir dessutom betydligt bättre med god planering. Idag har jag suttit ner och planerat middagsmaten för två veckor framöver-skönt!
Jag skriver våra matsedlar på datorn och skriver ut dessa och fäster på insidan av ett av köksskåpen. Idag hittade jag dock en Veckomatsedel för utskrift. Den ser fin och överskådlig ut med plats för både huvurätt, tillbehör och grönsaker. Du hittar den här.
Vi lever nu
Den här lördagen toppades med en trevlig middagsbjudning, trerättersmiddag som inleddes med ost och kex med tillbehör. Vi lyxade till det och valde vin till maten båda två och tog en taxi hem. Det gjorde vi rätt i, tycker jag.
Tänk så lätt det kan vara för många att tänka till exempel något i stil med Nej, men inte ska vi väl ändå ta en taxi hem. Det är ju så dyrt, även om det råkar vara så att båda gärna skulle vilja tacka ja till ett glas vin till den goda middagen. Överhuvudtaget är det inte självklart att det reflekteras över något alternativ till att en person kör hem bilen.

Inte behöver väl jag köpa mig något nytt till den där middagen med jobbet jag ska på, kanske någon tänker-eller säger, och fortsätter Jag tar väl något gammalt jag har hängande i garderoben. Även om längtan efter något nytt som piffar upp är stor. Men jag ska väl ändå inte...

Så klart att du ska!

Jag vill slå ett slag för lite mer taxiåkande, lite fler nya blusar eller festliga toppar inför middagar och fester.
Fram för fler spontaninköp av ny frotté bara för att vi ser en läcker färg vi vill ha.
Vi behöver faktiskt inte använda handdukarna tills de blivit så tunna och uttjänta att de bara puttar runt vattnet när vi försöker torka oss.
Spara inte de dyra ljusen till sedan för att användas till finporslinet som vi ska ta fram en annan gång.

Vi lever bara en gång, kan inte bli uttjatat. Det kan aldrig bli en klycsha.
Vi behöver påminnas, ibland och igen.
Vi får inte glömma bort att det är nu och ingen annan gång det sker.
Det är det här och ingenting annat någon annan gång som är Livet.Mer lördagslyx....Det är precis som att jag tittar upp högt upp mot skyn och ner mot mig kommer lördagslyx och ännu mera lördagslyx. Lyxet i vår vardag finns där allt som oftast, men vi behöver bli medvetna om det. Öppna ögonen, inte bara titta utan verkligen se oss omkring och se, se allt vad som finns. Sedan gäller det att fånga det som är på väg att komma till os.

Ju mer jag uppmärksammar saker i mitt liv och ser det positiva i det som faktiskt finns och det som sker, desto lättare ser jag saker att vara tacksam över och desto lättare ser jag saker som lyx i vardagen. Det ter sig som att sakerna jag är tacksam hela tiden blir fler och fler och som att glädjeämnena, det som förgyller livet, hela tiden hela tiden blir fler och fler.

Det vi fokuserar på får vi mer av. Det stämmer många gånger.

Försök att hitta något varje dag du är tacksam över.
Tacksamhet får i alla fall mig att må gott.Är du snäll med dig själv?


Vi kommer långt med vänlighet mot oss själva och mot andra. Ibland kan jag tycka att det förstnämda glöms bort, trots att de två verkligen går hand i hand. Om vi bara fokuserar på vänligheten mot andra tappar de där händerna som går tillsammans taget. Det blir en glepa mellan dem, ett glapp, ett mellanrum som bara blir större och större.

Vi tjänar ingenting på att vara hårda mot oss själva, att skuldbelägga och att döma. Att inta ett accepterande förhållningssätt även mot oss själva lönar sig på kort och lång sikt. Det är som det är.

Ibland orkar vi inte som vi önskar. Ibland går allt som på räls-men ibland inte. Det är också okej. Så måste det få vara. Även för dig och för mig.

Jag vill dela med mig av orden som jag läste idag på Mindfulnesscenters sida på Facebook. Något vi alla mår bra av att bära med oss i vår vardag. 


"Är du snäll med dig själv?
 Ofta är vi mindre snälla med oss själva än med andra!
Ett första förslag för att bli snällare med dig själv: lägg märke till hur du talar till dig själv.
Om du har negativa tankar,
fundera på om du skulle säga samma sak till en god vän.
Se vad som händer!
Vi blir bra på det vi tränar dagligen,
är vi snälla med oss själva blir vi bra på det…"
Lördagslyx......., ja känslan av härlig ledig lördag har infunnit sig. Hela familjen är ledig tillsammans. Varit med dottern på Funky Kidz redan på morgon- eller möjligen då förmiddagskvisten.Medan hon dansade blev det lite bokläsning och ett par koppar kaffe för mamman. Nu när Morgan Allings bok är utläst har jag börjat med Carolina Gynnings Ego Woman. Jag läste hennes förra bok så då är det roligt att läsa även denna.


En riktigär det att sitta med sig själv i lugn och ro en stund med kaffe och en bok.


Växasängen som blev stor...

ochoch ännu mera
Det går framåt med flickrummet. Möbleringen är inte helt klar. Fick några bra tips av min kära mor ikväll som jag bestämt måste prova imorgon. Den nya expedithyllan är på plats i rummet och blir perfekt till tösens alla saker. En viss rensning har det blivit-men mamma undrade om jag kunnat rensa ut något, då det inte syntes!
Växasängen som blev stor ser ni en skymt av här. Tjejen som hade börjat se så stor ut i den lilla sängen, ser plötsligt så liten ut i den stora sängen.

Barnlamporna från IKEA ger så fint sken. Vi har dessa i både rosa och vitt.En lite närmare bild på figurerna som pryder väggen intill sängen.


Barnrumsprojekten avlöser varandra-snart är det dags för flytt av ett barnrum från övervåningen till nedervåningen. Vår nätta dubbelsäng får i och med det troligen flytta upp en trappa.Båda barnen har fina bokstäver från Hafva.
Dottern har de längst till vänster på bilden och sonen de längst till höger. Det finns jättefina "skyltplattor" från att köpa till bokstäverna. Bokstäverna är snygga att fästa på barnrumsdörren med eller utan denna platta.

Det kan till exempel se ut så här
eller så härDe fina bilderna kommer från Hafvas bloggDagens vardagslyx...
Dagens

var att få sovmorgon en helt vanlig arbetsdag!

Pappan i familjen åkte med barnen till förskola och skola och jag kunde sova vidare till kl 8.15. Inte alls en tokig start på fredagen.


Fredagsmys....
Härligt att få hämta hem två glada barn och känna att det är helg. En skön ledig helg för familjen att vara tillsammans på.
Fredagsmysskålen fyller vi med tacos, något gott i glaset, fredagsglass för barnen, popcorn och naturligvis Let's Dance. När skålen är tom efter kvällens slut finns inte så endast kvar känslan av lugn och ro och härlig helgledighet.


Mindfulnessmamman boktipsar om...Titel: Kriget är slut

Författare: Morgan Alling


Jag har läst ut boken idag och har inte så mycket mer att säga än: Läs den!


 

 


Vardagslyxa!Jag tycker att vardagslyxa är ett alldeles utomordentligt bra verb!

Ordet som sådant låter ju så härligt lyxigt, härligt ompysslande omvårdande hälsosamt lyxigt!
Fram för lite mer vardagslyx-oavsett vad det är som ger dig själv något positivt!

Vardagslyxa mera kan väl bli vårt "valspråk" för en tid framöver-då får vi nog in det till en vana och då har vi fått lite mer vardagslyxiga liv. Små, små guldkorn som förgyller vardagen, små ting som betyder stort.

Klart vi är förtjänta av det! Det är så mycket prat om att unna sig och om att förtjäna än det ena än det andra. Varför ska vi förtjäna saker om får oss att må bra?
Varför ska vi behöva göra något för att ge oss själva något vi mår bra av?
Nej, vet ni vad-det där ska vi lägga av med!

-Fram för lite smågodis på en torsdag och filmmys på en tisdag.

-Gå på café en vanlig dag när ni hämtat barnen från skolan. Låt de dricka en Fanta och välja vad de vill från fikadisken.

-Gå på bio mitt i veckan.

-Duka fint med ljus och vikta servetter även när ugnspannkakan serveras.

-Låt finporslinet slippa samla damm.

-Köp dig själv en present-låt expediten göra ett paket.

-Gå på massage-det går alldeles utmärkt även om du inte har presentkort.

-Köp snittblommor till dig själv.


Vi har ingenting att vänta på. Det är nu det sker-livet.

Dagens vardagslyx...Dagens


var eftermiddagens massage på fina och mysiga Holiday Spa!
När jag slöt ögonen i en avkopplande kvällsbastu tänkte jag
 att även den stunden var en riktigt vardagslyx!


Fina ord från en läsare och lite good enough


Fick dessa fina sanna ord från en läsare av bloggen på tal om good enough:

"Att stanna upp, se vad man har åstadkommit hittills istället för vad man ännu inte gjort,
och ge sig en klapp på axeln för det är ett av de viktigaste må bra-tips man kan använda sig själv av. Det finns alltid saker att vara nöjd över, bara man tillåter sig att se dem!"

Så sant, så sant! Jag försöker verkligen att tänka på att se vad jag hunnit med, vad jag gjort istället för allt som är ogjort. Det går alltid att göra mer, alltid att göra bättre, jobba lite hårdare etc.

Men frågan är-vad är egentligen bättre?
Bäst är ändå att vara rädd om sig själv, försöka finna balans i livet.
Att göra mer och jobba hårdare blir då inte alls det bästa, eller hur?

"Good-enough"-tänket som jag bär med mig i vardagen är bra speciellt som en påminnelse när tankar om borden och måsten pockar på min uppmärksamhet och tankarna talar om att jag kan ännu lite bättre och att det jag gjort inte riktigt räcker till, att det inte håller måttet och kanske till och med att jag inte håller måttet.Då försöker jag påminna mig om vad jag faktiskt hunnit med istället för vad jag har kvar. Då försöker jag se vad jag faktiskt åstadkommit istället för hur jag skulle kunna göra allt ännu bättre och ännu mer. 

Då jag se att det jag gjort faktiskt är good enough och kanske till och med riktigt bra!
Good enough-tänket kan bli en påminnelse om att jag faktiskt är good enough. Oavsett vad jag gör.

 


Dagens vardagslyx...och Good enough.Dagens

var kvällen Pilates-pass. Helt underbart!

Jag övervägde hur jag skulle göra, om jag skulle åka iväg och gå på Pilates som jag varit sugen på länge eller vara hemma och fortsätta med städandet och iordningsställandet av dotterns rum. Jag skulle ju kunna hinna så mycket om jag fortsatte direkt efter middagen och tänk så skönt det vore att åtminstone nästan bli klar idag! Jag funderade kring vad jag skulle kunna hinna på den tiden jag var borta på kvällen.

Samla ihop dig.
Är det vad du vill egentligen, innerst inne, frågade min man när jag övervägde om jag skulle stanna hemma?

Det var det där med balans.
När jag blickar ut över flickrummet ikväll kan jag se så stor skillnad det är jämfört med innan jag åkte till jobbet i morse. Jag har faktiskt hunnit ganska mycket och det jag hunnit idag är good enough. Det är bra.
Jag är glad att jag gav mig själv Dagens Vardagslyx!


Mera barnrumsfix

 
Oh my god-vilken röra! Det tar mer än tid än jag trott att få i ordning i flickrummet, med betydelsen att möblera om OCH få ordning och reda. Saker till höger och vänster och var ska man börja?

En sak i taget och var sak på sin plats. Själva ommöbleringen är så gott som klar-nu är det fortsatt rensning och iordningställande. Fint ska det bli!


Barnrumsfix


Roligt att komma hem från jobbet idag och se att dotterns nya Expedithylla är ihopmonterad. En glad överraskning! De är praktiska med många möjligheter till förvaring i stora och små små lådor eller varför inte montera dit en dörr så blir det som ett litet skåp.Denna variant av Expedit är det, men vi kommer att ha den liggande. Denna har vi i pojkrummet också. Vi har verkligen fallit för Expedithyllorna!Denna har hon i sitt rum tidigare (även den liggande)-en perfekt hylla att ha t ex dockhus på då det blir en bra barnhöjd.

Nu blir det till att röja, rensa och organisera! Jag gissar att det blir en och annan pryl som får lämna flickrummet, i synnerhet då det både varit jul och födelsedag nyligen med många presenter.


Dagens vardagslyx...Dagensär att köpa hem årets första tulpanbukett en kväll när jag både känner mig trött och har huvudvärk.

Nu är denna härliga ljuvliga tulpansäsong igång! Premiärbuketten blev i en fin rosa färg- jag fullkomligen älskar tulpaner!

Att få mötas av en vacker bukett tulpaner på köksbordet när man stiger upp på morgonen eller när man kommer hem från jobbet är väl en ganska billig och enkel källa till glädje, eller hur?

Mindfulnessmamman tipsar om....... denna mindfulness CDsom jag berättat om tidigare.

Efter att nu ha provat några övningar kan jag varmt rekommendera denna! Den passar även om du är helt och håller nybörjare på att mindfulness. I början på skivan finns ett spår med information om mindfulness.

Jag tycker det är bra att det finns kortare övningar-oavsett om vi tycker att vi ska ta oss tid till övandet eller inte är det mycket som ska göras under arbetsveckorna och många kommer hem sent på dagarna. När allt börjar stilla sig för kvällen kan det vara lagomt med en kortare övning och då är den här skivan ett bra verktyg att använda sig av.


Dagens vardagslyx...


Dagens

var att dagen blev fylld av trevliga stunder tillsammans med fina människor! Trevligt, avslappnat och äkta.


Mindfulness och ätstörningar


Den 17 januari kl 18.30-20.30 (Östermalmsföreningsråd, sal 1, Fältöversten Vallhallavägen 148, Stockholm) hålls en föreläsning om mindfulness och ätstörningar som jag tycker verkar väldigt intressant och lockande!

Lite info om föreläsningen:

Vi möter tre inspirerande föreläsare som med olika infallsvinklar kring ämnet.

Helena Hugosson, guldmedaljör i ju-justu, träniningscoach, journalist och författare pratar om sin personliga historia och hur hon använde sig av mindfulness för att bli fri från sin ätstörning.


Anna Wikfalk, regionsansvarig ABK Stockholm, yoga- och mindfulnessinstruktör berättar om mindfulnesskurser för personer som tillfrisknar från ätstörningar.


Sandra Weineland, leg psykolog och doktorand pratar om fetma, ätbeteende och mindfulness.


Morgonblogg från Mindfulnessmamman...


Sista dagen på julledigheten. Det har varit en härlig, så härlig ledighet. Varit tillsammans med nära och kära, familj och vänner, firat älskade dottern, firat jul- och nyår i lugn och ro, som vi vill och inte gjort saker bara för att man ska. Vi kan aldrig komma till ro i oss själva, hitta hem, om vi gör saker bara för att vi tycker att man ska. Villken frihetskänsla, i alla fall för mig, att låta bli. Jag har läst böcker, verkligen haft ro att läsa böcker, vara i bokens värld. Jag har ätit gott, mat och godsaker av olika de slag. Jag har tränat för att jag vill träna, inte för att jag tycker att jag måste.

Jag har haft tid att vara med mig själv också, ha tid för mina tankar och känslor, vara med dem, stanna upp och kanske hitta hem ytterligare en smula.(www.barntavlor.se)


Att denna morgon mötas av orden "Mamma, vad tycker du om den här sköna dagen?" från barnet som sitter nära mig i soffan gör det inte särskilt svårt att bara njuta av den här sista dagen på julledigheten.Ett mail som värmde...


Ibland kan några ord från någon man inte ens känner verkligen värma. När man läser andras bloggar finner man ibland någon vars ord fångar en. De talar till en, man känner för henne eller kanske behöver man få ta del av det som bloggen handlar om. Man kan ge något till varanda. Livsituationen kan vara så helt olika, men ändå så självklart gemensam. Bara ibland tvärtom.

Idag fick jag ett mail som värmde. Våra ord har uppenbarligen skickat lite värme till varandra. Mina nådde henne, värmde henne och ingav kanske lite hopp. Jag fick hennes tillbaka-ord fulla med värme och med extra styrka som gåva.

Om du känner att du vill säga något till någon, skriva något till någon, även om du inte känner den andra personen-gör det! Det som med värme kommer från hjärtat kan inte bli fel.Dagens vardagslyx...Dagens
var en skön lördagssovmorgon som jag fick tack vare min snälla och omtänksamma familj!Dessa underbara mor- och farföräldrar...
Det är något alldeles särskilt med relationer mellan barnbarn och mor- och farföräldrar. Tidens gång blir så uppenbar, hur generationerna liksom vävs ihop. Där sitter mina barn med min mamma och pappa. Mamma och pappa sitter med mina barn. Bara tanken på det är en vacker tanke. Att de får mötas. Min mor och far och mina barn.

Min farmors och min relation har satt sina spår. Den finns liksom inom mig. Från den kan jag hämta styrka när jag behöver. Vi var vänner, nära goda vänner, som barn åkter jag dit och sov över precis lika gärna som jag åkte och sov över hos kompisar. Vi shoppade tillsammans och satt och tittade på våra samlingar tillsammans. Hon och jag samlade på ganska lika saker.

Fina mormor som till och med hann bli gammelmormor, hon och jag, vi hade fina samtal. Samtal om hur det var förr i tiden, samtal om hur hon hade det som ung och om hur hennes liv har varit. Att få ta del av hennes berättelser band oss samman, jag lyssnade och hon gav av sig själv till mig. När vi satt tillsammans kände jag tydligt förnimmelsen av tidens gång, generationer som binds samman. Hon och jag och länken mellan oss, min mor som jag kunde se en bit bort i rummet.I morse ringde sonen till sin morfar för att fråga honom om de kunde gå på hockey tillsammans och vilken glädje när morfar sedan ringde tillbaka och berättade att det fanns biljetter till dem så att de kunde gå! Det var ett riktigt glädjebesked som hade nått sonen och han skrattade högt, jublade och kramade om sin mamma.

Vilken glädje i en mors hjärta att vara med om något sådant!


Mindfulness i livet-för kvinnan


Jag har provlyssnat min nya CD ikväll.
Maria Engström som talar på skivan har en mycket lugn och behaglig röst. Efter första övningen från skivan som jag gjorde ikväll är jag absolut sugen på att prova fler från den här skivan.

"Maria Engström har lång erfarenhet av att använda mindfulness både privat och som ett kraftfullt redskap i stt arbete som barnmorska och terapeut."

I en barnfamilj är det inte alldeles enkelt att hitta de helt ultimata övningstillfällena under dagen, men när barnen har gått och lagt sig finns chansen till övning. Det är bara att bestämma sig.

Vardagsträning av mindfulness är desto enklare att få tid till-det går att öva varje dag i precis allt vi gör!


Dagens vardagslyx...
Dagens
var träningsstunden på gymmet tillsammans med min man. Att träna tillsammans är lyx!
Det blev 30 minuter på löpbandet och lite styrketräning.


Ny Mindfulness CD


Den här Mindfulness CD:n anlände till vår brevlåda idag. Jag hade turen att kunna ropa in den på Tradera till ett bra pris. Alltid värt att titta runt där när man är ute efter något speciellt!

Denna CD MINDFULNESS i livet-FÖR KVINNAN innehåller bland annat kroppsscanning, sittande meditation och ett spår om Mindfulness i dagliga livet. Inledningsvis finns ett spår som handlar om vad mindfulness är för något. Övningarna är i varierande längt, allt från 5 minuter till kroppsscanningen som är 22 minuter.

Ikväll när barnen somnat ska jag nog ta mig tid till en första lyssning.Tankar kring mitt bloggande...


Så roligt det är kika in på bloggen och se att så många kända och okända människor kikat in på den och läst vad jag skrivit. Extra roligt med omtycka inlägg och lämnade kommentarer. Kom i kontakt med en annan kvinnas blogg idag, tack vare att hon läst min blogg och kommenterat ett av mina inlägg. Det ena ger det andra även i bloggandets värld.

Bloggandet har gett mitt skrivande ett uppsving. Orden strömmar ur mig igen, det bubblar ord som bara måste ut. De vill ut. Nästan färdiga inlägg dyker upp i huvudet innan läggdags. Jag kan vakna en morgon och veta vad jag ska skriva om, ett ämne som jag funderat på och då under natten har inlägget förberetts.

Skrivandet har följt med mig mer eller mindre sedan ungefär 10-års ålder. En ständig följeslagare och en kär vär. Bloggandet har faktiskt återigen tänt gnistan som behövs för att jag ska plocka fram vilande skrivarprojekt från byrålådan.


Kvällstrött blogg

 Ungefär såhär känner jag mig ikväll och har känt mig mer eller mindre grusig i ögonen en stor del av dagen. Jag hade önskat mer energi till lite av varje idag, att jag hade kunnat lägga i en högre växel, men så blev det inte. Det blev lite smått och gott gjort i hemmet ändå. Det gäller att se vad som hunnits med och inte alls som finns kvar att göra. Det är en konst att göra det ibland mitt bland allt vardagsbestyr, men det går. Det krävs övning och det är en bra övning också.

Det är som det är. Idag var jag trött. Imorgon är en annan dag. Nya tag.


Vi är redan framme-det är nu det händer!Den här fina vackra lilla boken som inger ett lugn bara genom att titta på den anlände hem till mig i fredags. Beställde som vanligt från adlibris 

Titeln är hur roingivande som helst bara den, såklart vi är framme! Det är ju det som sker precis här och nu som är livet. Boken är en zenbuddistisk text om frid och fred.

Han visar på sambandet mellan inre frid och fred jorden.

Dalai Lama


"Vårt sanna hem är detta ögonblick. Att leva i detta ögonblick är ett mirakel. Det är inte att gå på vatten som är det stora miraklet. Miraklet är att gå på den gröna jorden just i detta ögonblick, att glädjas åt friden som finns omkring oss just nu." 


Ovanstående ord kan man läsa på bokens baksida. Ser fram emot att börja läsa den här vackra boken.

 


Dagens vardagslyx...


.... får bli två guldkorn från dagen nämligen
att bli serverad hemgjorda älgfärsbiffar med bland annat det underbara standardtillbehöret morotsstuvning.


Att tidigare under dagen ha fått besök av en vän för ett par timmars tjejsnack är såklart dagens andra vardagslyx.Stunder med strykjärnet...

.... måste inte kännas så här betungande.

Stunder med strykjärnet kan faktiskt kännas rätt så lättsamma. Allt beror på hur man förhåller sig till det som ska göras.

Jag har gett mig den på att tvättstugan ska bli i mycket fint skick. Högarna med rena kläder ska krympa avservärt. Skrynkliga kläder ska strykas och visst nytvättat ska vidare till manglingsstationen.

Jag vill få det fint och betydligt trivsammare i min tvättstuga. Sedan ska jag köpa mig en söt liten radio i någon fin färg till tvättstugan så att jag ska kunna lyssna på musik under arbetet.

Att faktiskt vara här och nu till och med i strykningen, en syssla som jag vet att många med mig bävar inför att ta tag i, kan göra det hela betydligt mer trivsamt. Lägg eventuella tankar på hur tråkigt det känns åt sidan, släpp tankar på hur stor klädhögen är, tänk istället på vad det är du gör för stunden och se hur fint och slätt det du stryker blir.

Det här tänket hjälper mig i mitt arbete med den stora högen rena kläder.
En sak i taget, ett plagg i taget...
Morgonkaffe med härlig känsla...

Att stiga upp och veta att vi inte behöver passa någon tid, att vi inte har skaffat oss några måsten till denna dag, att veta och verkligen känna att vi är lediga-vilken härlig känsla. Barnen jublar och mamman själv sätter sig i lugnan ro med sitt morgonkaffe.


Dagens vardagslyx...Idag börjar jag med Dagens vardagslyx här på bloggen. Jag älskar ordet vardagslyx som sådant då det klingar så fint och känns så bra att uttala. Själva innebörden av ordet är betydelsefullt i våra liv, att finna guldstunder, guldkornen i vardagen. Det kanske många gånger är just det där lilla som faktiskt är det stora, eller?Dagens vardagslyx blir kvällens bio med min fina vän. Vi, Änglagård 3, varsin låda popcorn med dricka.
Vardagslyx....... tycker jag att man ska förgylla tillvaron med så ofta det bara går! Det behöver inte vara särskilt tidskrävande och dyra saker, utan man kan ju verkligen finna vardagslyx varje dag egentligen på ganska enkla sätt, tror jag, om man bara anstränger sig litegrann.

Kanske jag ska börja med Dagens vardagslyx ett tag nu istället för Tacksamhetskalendern som jag hade på bloggen i december?
Imorgon lyxar jag och en kär vän till onsdagskvällen på Filmstaden för att se Änglagård 3.


Tänkvärda ord till barnen


Barnens farmor brukar ofta förgylla barnens födelsedagskort med tänkvärda ord och igår var det dessa fina ord som fanns på dotterns kort. De är så fina och tänkvärda, riktiga favoritord!


Jag önskar dig inte guld mitt barn
ej heller pengar och makt.
Jag önskar dig modet att vara dig själv
och stå för det du har sagt.
Jag önskar dig inte en stenfri väg
men kraften att vägen gå.
Jag önskar dig vänner i ett rikligt mått
och vänner att lita på.


 av Erik Lindorm

 


Tårtdesign av en 5-åring


Gårdagens födelsedagstårta designades och skapades av 5-åringen herself!Marängtårta med choklad, chokladbokstäver, prinsessströssel och godis skulle det vara. Både mor och far i huset föreslog att vi i alla fall kunde ha lite vispad grädde eller lite hallon, men det gick inte alls hem. Födelsedagsbarnet fick bestämma fritt över tårtan. När gästerna fikat klart var det så gott som ingenting kvar av tårtan, till skillnad mot tidigare barnkalasdagar när vi haft gräddtårta.Denna dukning planerade damen i fråga som har varit mycket engagerad inför födelsedagen. Kalaspryl efter kalaspryl hamnade i varukorgen på ICA, varpå jag tyckte att det räckte med kalasgrejer nu och att vi ju kunde servera saften i vanliga glas. "Det är väl ändå jag som bestämmer hur det ska var på mitt kalas när det är jag som fyller år?" undrade hon lite bestämt, på ett vis som kanske snarare var ett sätt att slå näven i bordet än en egentlig undran.

Ja, kanske. Kanske är det så att en dag om året är det faktiskt barnen som själv kan få bestämma över hur de vill ha dukningen, vilket fika som ska serveras och hur tårtan ska se ut. Några pappersmuggar mer eller mindre kanske faktiskt inte spelar någon roll på självaste bemärkelsedagen. Det kanske rent av är bland de bästa födelsedagspresenterna ett barn kan få, att vi visar tillit till deras förmåga att planara, organisera och genomföra det de vill göra och faktiskt tror på, att vi visar dem att vi tycker att deras förslag är värda att genomföra, att deras sätt faktiskt är good enough.Barnens födelsedagar är en av de största höjdpunkterna på året. Jag tycker om allt från förberedelser till allt kalasande! Den här bilden tog storebror i familjen på mig under förberedelser av fikat inför kalaset.


En underbar underbar födelsedag...


... för vår älskade 5-åring har vi minst sagt haft idag! Hon har blivit ordenligt uppvaktad av nära och kära och fått många fina presenter.

Den bästa presenten var enligt henne själv denna nya familjemedlem .
Barba kramgo är verkligen så mjuk och go. Barbapappan blev omtyckt direkt av både barn och vuxna på dagens kalas.

Mamman själv skulle gärna vilja ha en svart Kramgo, varför inte av den större varianten som är 50 cm hög?

Nu är det kväll i huset. Tröttheten känns mest i benen faktiskt. Imorgon är det åter dags för att bege sig till arbetet. Jag tror att jag också ska hinna bjuda på en del bilder från dagens födelsedagsfirande. God natt!Ett barns födelsedag...Idag firar jag min älskade 5-åring idag!

Nog minns jag hur jag låg där halvt under täcket och väntade på att bli uppvaktad, hur jag faktiskt låtsades sova men hörde precis allting som hände utanför mitt rum. Tisslandet och tasslandet, de tysta rösterna vars ord kunde anas. Jag minns spänningen i luften, kroppen minns. Den glömmer aldrig sådant. Jag minns hur det kändes att ligga där i sängen och möta blickarna som vilade på mig, höra sången som sjöngs för mig och få presenterna som var noga utvalda just till mig. Kroppen minns det där firandet i barndomen. Det väsentliga från det.

Härlig känsla att nu få vara den som uppvaktar det väntande längtande barnet! Barnet som väntar med spänning, som uttrycker sin önskan om uppvakning vid sängen, som vill ligga kvar där halvt under täcket och invänta firandet. Barnet som vet att det kommer att få presenter och sång, kramar och pussar.

Jag önskar varenda barn i hela världen att få uppvaktas ordentligt på sin födelsedag. Varje barns kropp bör få postitiva minnen som dröjer sig kvar, länge, länge och som sedan kan få bli ihågkomna då och då, till exempel när det som vuxen får fira sina egna barn födelsedagar. 

Barba Kramgo!
Imorgon flyttar Barba Kramgo in hos oss! Både jag och dottern önskar sig en, men denna gång är det hon som kommer att få en i 5-års present.


Barnkalas...


Idag handlar det om förberedelser inför den stora viktiga 5-årsdagen.
Imorgon fyller denna ljuvliga tös 5 år.

Det ska bakas, handlas och göras födelsedagspaket.
Det är en så hiskeligt lång väntan tills det ska bli nästa morgon när man snart ska fylla en hel hand. Det dröjer så länge konstaterar hon gång på gång.

Jag är nästan lika förväntansfull tror jag. Jag älskar barnens födelsedagar. Det är så roligt att förbereda inför dessa och sedan få fira dem.
Follow your heart
Sometimes you have to stop
thinking so much
and go where your heart
takes you.


Om förnöjsamhetDen förnöjsamma människan, om också fattig, är lycklig; den oförnöjsamma människan, om också rik, är fattig.

Kinesiskt ordspråk


Jag tycker om ordet förnöjsamhet. Det känns bra i munnen att uttala, och det känns bra i kroppen. Förnöjsamhet. Smaka på det får du se vad som händer. Gör det några gånger.

Min mormor är en person jag tänker på när jag hör ordet förnöjsam. Hon var lika med förnöjsamhet. Förnöjsamheten fanns i ögonen, i varandet, i kroppen sittande på stolen mittemot mig, i ögonen som mötte mina i det ögonblick som var just då. Förnöjsamheten fanns i betraktandet av mina barn som fanns omkring henne, förnöjsam över att få uppleva det hon såg, förnöjsam över hur det förhåller sig med livet. Bara att få betrakta ett litet barn som ligger bara i blöjan på golver och sprattlar förnöjsamt.  Förnöjsam över få vara en del i det som sker, förnöjsam i det som var, precis som det var

Jag har hittat en del ord som jag tycker passar bra när vi pratar om förnöjsamhet:

Den som nöjer sig med vad han har kan leva i lugn och ro. Att stanna upp, se vad vi har, var vi är, vilka vi är och hur allting faktiskt förhåller sig i detta, istället för att fokusera på vad vi kanske vill ha, vart vi vill åka och vilka vi vill bli.

Den största frågan är om du är glad eller inte-inte med andra, utan med dig själv. Vi kan inte rädda hela världen och vi kan absolut inte ens hjälpa någon annan innan vi har hjälpt oss själva, i första hand med att trivas med att umgås med oss själva. Att vara med oss själva, i våra kroppar, med tankar och känslor. Mindfulnessövningar och meditation är ett fantastiskt verktyg för att komma till ro i oss själva.

Är du inte nöjd med det lilla får du aldrig det stora. Jag tänker att, är det inte många gånger det lilla som faktiskt är det stora?

Det är de stilla stunderna
som du ska leva på.
Ikväll har intet skett,
men något sker ändå.
En fågel och ett vårregn
har sjungit dig en sång.
Tag med den,
den kan hjälpa dig en gång.

I Svenska Akademiens ordbok får vi reda på att förnöjsam, om en person, innebär en person som är lätt att tillfredsställa, som har små anspråk och som är nöjd med litet. Där finner vi också det talande ordspråket

Den förnöjsamme har alltid nog.Minfulnessmammans blogg2010 var året då bloggen Mindfulnessmamma föddes. Att skriva har varit som att andas för mig, länge länge. Jag har kvar sådant jag skrivit ända från skrivandet verkligen tog fart och därefter dröjde sig kvar. Omkring 10 år var jag när jag regelbundet började skriva, inte för att jag måste till någon skoluppgift eller så, utan för att jag ville. På något sätt har jag ett drivkraft inom mig som oavsett vad som händer, oavsett om jag haft en paus i skrivandet, alltid fört mig tillbaka till skrivandet.

Jag tror att en del människor kort och gott är skrivande.
Och jag är en skrivande människa.Jag hade funderat en del på att starta en blogg och efter en del funderande gjorde jag det, registrerade mig på blogg.se och namnet på bloggen kom helt av sig självt. Inget funderande kring det egentligen, utan namnet dök upp i mitt huvud och kändes som att det såklart var så bloggen skulle heta.

Dagen före det första adventljuset skulle tändas 2010 publicerades en artikel om mig och familjen i Norrbottens Kuriren. Den kan du läsa här. Där kan man också se det klipp som sändes i 24Norrbotten ungefär samtidigt. Stort tack till alla duktiga som var med och gjorde reportagen, särskilt till Birgitta Wiik Lindvall, som intervjuade.

Bloggen har kommit för att stanna, tror jag. Jag tänkte att jag skulle prova och se om bloggande kunde vara något för mig. Hittills tycker jag att det är väldigt roligt.

Tack till alla som läser!

RSS 2.0