mindfulnessmamma

Frisk och fri- föreläsning om ätstörningar

Kategori: Allmänt, Ätstörningar

 
 
Nu är jag igång-den första Frisk och fri-föreläsningen är gjord. Förra veckan hade jag den på en grundskola i Luleå för skolpersonal. Det kändes riktigt roligt och givande! Tiden gick mycket fortare än jag trott och jag fick verkligen mersmak. Jag vill föreläsa mer! Det var ett sånt där tillfälle när jag blev påmind om varför jag håller på med ätstörningsrelaterade frågor.
 
 
 
 
 
 
 

Utbildningen/föreläsningen bygger på rubrikerna Om ätstörningar, Självkänsla och självförtroende, bemötande och hälsosamt ledarskap.

 

 

 
 
 
Jag tycker att materialet är väldigt bra och ger mig möjlighet att lägga upp en föreläsning på ett sätt som jag tror ska passa den grupp jag ska möta. Det passar också väldigt bra att blanda egna erfarenheter med materialet. Jag har ytterligare en Frisk och Fri inplanerade. Nästa gång är det dags att möta föräldrar!
 
Kommer du i kontakt med barn och unga i ditt arbete? Arbetar du inom skola, idrott eller föreningsliv? Kanske du är intresserad av Frisk och Fri? I sådana fall tycker jag att du ska kontakta Frisk och fri-riksföreningen mot ätstörningar (tidigare Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt)
 
 
 
 
 
 

Mindfulness och ätstörningar

Kategori: Mindfulness

 
 
Spånar litegrann inför en artikel jag ska skriva om mindfulness och ätstörningar! Två områden jag har mycket erfarenhet av och även i kombination. Mindfulness har varit betydelsefullt för mig under min tid som sjuk och under mitt tillfrisknande!
 
 
 
 
Jag vet att man kan bli hjälpt av mindfulness. Att man kan hjälpa sig själv genom att öva. Jag hade glädjen att komma i kontakt med en så fin och mysig instruktör som jag var i kontakt med i flera år.
 
 
 
 
 
 
Har du någon erfarenhet av mindfulness och ätstörningar som du vill dela med dig av? Kanske har du blivit hjälpt av mindfulness? Kanske har du något speciell övning som du särskilt vill tipsa om?
 
 
Be mindful.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skippa sockerförbudet och må bättre!

Kategori: Allmänt

 
 
Häromdagen hittade jag den här texten på framsidan av en tidning! Yes, tänkte jag. Det ligger mycket i det här. Det här skulle lösa en del problem för många människor. Det skulle befria många från skuld och skam.
 
 
 
 
 
 
Idag har sockret gjorts till något förbjudet på många håll och något som man nästan ska skämmas över att stoppa i sig. Det finns de som förespråkar sockerfritt till den milda grad att de svartmålar det och stämplar det som totalt fel. Var och en får och ska välja själv, men jag vill befria oss från dömande och från pekpinnar. Bort med förbud och tabubeläggande. 
 
Det har blivit en hysteri kring att hålla barnen sockerfria också, till den grad att jag är rädd att vi gör våra barn en otjänst. Det vi gör väldigt laddat blir också väldigt lockande. Jag tror på ett mer avslappnat förhållningssätt där det kan vara okej att äta kanelbulle och mjölk till mellanmål en vanlig veckodag för att man är sugen på det, istället för att "vänta" till en särskild dag när man kanske inte ens är sugen på det.
 
Jag kan inte se ett enda skäl att inte tillåta varken mig själv eller mina barn att inta något sött varje vecka! Varför skulle jag neka barnen en Fanta till Max-maten eller bannlysa godispåsen efter lördagsmiddagen?
 
Jag köper inte ens det där utspridda "unna sig" tänket. Jag kan inte se något fel med att gå med vänner på café, dricka en cappucino och äta en stor god chokladboll med pärlsocker på och njuta av det-sött och gott och alldeles underbart och fullkomligen ok även om det skulle ske varje vecka. Att många just gör sådant här förbjudet för sig själv och att det finns de som svartmålar sådant här gör att så många mår dåligt över ätandet och njutandet. Inte tyvärr minst de själva är jag rädd för.

Det skulle befria oss för mycket om vi skulle bli av med sådant här. Idag har det här med sockerhysterin gått alldeles för långt. Jag upplever det som att det här med att avstå från det söta till viss del har blivit en slags prestation, en slags duktighet.
 
Skippa sockerförbudet och må bra- en påse godis eller en kanelbulle då och då är ingen fara, varken för kropp eller själ! Jag tänker fortsätta med mina chokladbollar när jag går ut och fikar, annars kan jag lika gärna stanna hemma. Slappna av, lev, njut och må! Ätande ska inte vara kopplat till förbud och skuld.