Om mirakelKänns lika otroligt varje gång,
skrev min vän som födde en pojke tidigare ikväll.
Det är mirakel var gång ett nytt barn föds. Ett mirakel.
För övrigt älskar jag ordet mirakel.
Känns så självklart för sin betydelse.
Härligt att göra språkljuden med läpparna,
att höra dem uttalas.
mi-ra-kel

Jag blir liksom alldeles varm i kroppen. Ett leende tar form.
Ännu en individ att få möjlighet att lära känna.

Grattis fina vän till ännu ett mirakel.


Idag måndag är jag glad för att....Nu var det verkligen länge sedan jag skrev en måndagslista. Men idag är det dags igen!


Idag måndag är jag glad för att....


* vi fått spontant besök!

* snälla mamma och pappa tagit så väl hand om barnen idag på deras första höstlovsdag!

* barnen varit bjudna på Halloween-fest hos grannbarnen ikväll!

* jag har lyxat till det på Lyxx med fix av brynen, i sällskap med dottern som gärna följer med varje gång!

* jag börjar känna mig så pass pigg att jag snart tar mig iväg på något roligt pass på Inpuls.

* dotra min ska få mysa med sin farmor imorgon och sedan åka vidare på övernattning hos henne!

* jag trivs så bra i min tillvaro!
Måndagslistan är ett sätt att lyfta fram det positiva i livet i början av en ny vecka!

Så vitt jag vet är det på bloggen jennyn som måndagslistan började. Listan var en så bra grej och något som jag tycker passar bra in på här på min blogg. En bra start på mina veckor tycker jag!


Always remember...

Så det tårades i ögonen


Idag var vi i Domkyrkan och lyssnade till en ljuvlig kör, en liten skara 5-7 åringar. De framförde en minimusikal om Noa, båten och alla djuren.

.

Det var en upplevelse. Fylld av närvaro. En stund fylld av närvaro av livet.  På slutet, när barnen ställde sig upp och sjöng den allra sista sången och allt var så vackert det bara kunde bli, fylldes jag av så mycket vackerhet att den inte fick plats inuti mig.När allting är så vackert det inte längre ryms i en människas kropp-det är då vi kan känna ögonvråna fuktas och få torka upp delar av allt det vackra med våra bara händer.

Nog kan ett barn allt förstå det där med glädjetårar och att en mamma kan bli rörd till tårar. Ja, minsann. Så är det.
Tänkvärt i ord och bildÄtstört


Jag har läst en del om denna nya bok och bara läst gott om den,
så nu har jag klickat hem ett exemplar till mig.
Under nästa vecka borde jag alltså har mitt eget exemplar
 av boken Ätstört-en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt i min brevlåda.


Ätstört - En antologi om ätstörningar, fett, mat och makt


Beskrivning av boken:

Av någon anledning duger sällan den kropp vi har. Att vi lever i en tid av extrem utseendefixering undgår ingen. Media rapporterar ständigt om svältande kändisar, om nya rön i bantningsträsket och om nya sätt att med hjälp av träning, kirurgi eller andra medel skapa den där kroppen som är målet och som av någon anledning helt enkelt aldrig är den vi redan har.

Den här antologin vill vara en möjlighet för oss som genom våra kroppar och/eller ätstörningar betraktats som objekt, patienter eller offer att ta plats som subjekt, vara de som ställer diagnos och levererar analys.

Ätstört är det samtal vi själva saknat. Här talar vi inte bara om vår vardag som feta och ätstörda, utan som feminister, som människor med politiska blickar på det mest privata.

Känns minst sagt som en viktig, viktig bok!


Ord från En fet bok


Ikväll läste jag dessa ord på ABK:s blogg

Behandla din kropp
som du skulle behandla
ditt eget barn.

Älska den,
ge den näring och energi,
låt den växa
.

ur En fet Bok

Dessa ord hittade jag i ett blogginlägg som handlade om En fet föreställning. Föreställningen ifrågasätter smalhetsnormen och fördomar ang kropp, vikt och kroppsuppfattning. Läs hela blogginlägget, verkligen läsvärt! (En fet bok är en tjockare typ av programblad som besökare på föreställningen får)

Det kan orsaka sådan skada att slå på sig själv och den tid det tar att reparera skadorna är många gånger så mycket längre än den tid det tagit att åsamka dem.

 Var snäll mot dig själv!

Mamma, är jag smal?


Det är någonting skevt i vår värld när små barn tänker på smalhet. Det är någonting skevt i vår värld när små barn överhuvudtaget är medvetna om existensen av begreppet smal.

Samtliga personer som har uppnått en vuxen ålder och omger sig av barn måste tänka på en rad saker för att hjälpa våra unga att hålla sig borta från sådana här tankar.

Vad är det vi äter, vad är det vi inte äter och hur äter vi?
Hur pratar vi egentligen kring ätande och våra kroppar? Och hur förhåller vi oss till detsamma?  
Är det så att vi lägger stor vikt vid vikten? Kanske får vågen ha en central roll i våra hem? Har den rent av blivit en naturlig del i vårt möblemang och någonting som används frekvent av stora och små?
Värderar vi livsmedel som bra och dåliga och som tillåtna och förbjuda?
Hur beter vi oss framför spegeln och hur talar vi om kroppar i allmänhet och våra egna kroppar i synnerhet?
Vad erbjuder vi våra barn för förebilder i form av leksaker?
Bantar vi? Hur hanterar vi i sådana fall bantningen i närheten av våra barn?

Det finns så mycket att fundera kring, men vi måste bli medvetna om sådana här saker. Om inte så för barnens skull.

Mamma, är jag smal? frågade nygligen en nybliven 5-åring sin mamma någonstans i vårt avlånga land och hon är långt ifrån ensam om detta. Vi måste våga närma oss barnens tankar och funderingar. Det är vi som måste fånga upp dessa så att de kan få spinna vidare på sundhetens väg istället för att fastna i något destruktivt spindelnät.

Luleå i nytt ljus"Den 21-30 oktober är du välkommen att uppleva Luleå i nytt ljus. Då arrangeras en ny festival under den mörkaste årstiden. 16 olika platser, byggnader, parker, torg, plank har ljussatts av olika ljussättare från när och fjärran."

Till exempel kan man se Norrbottens museums fasad på ett sätt du inte trodde var möjligt! En storbildsprojektion över hela fasaden pågår mellan 19-22 vardagar och 19-23 helger 3 gånger i timmen med start varje hel timme. Föreställningen är 10 minuter lång. Mellan föreställningarna räknar ett räkneverk ner till nästa föreställning.

De jag känner som varit och sett ljusshowen som lyser upp Luleå på ett annorlunda sätt berättar om att det är så fint och det måste ses! Ikväll ska jag och barnen åka in till stan för att beundra dessa installationer. När jag passerade Stadparken med bil i veckan fick jag en försmak av vad vi kommer att bjudas på och jag kan lova att det såg riktigt häftigt ut, bara det lilla jag såg.

Kameran får följa med ikväll så jag återkommer med lite bilder.Mind full or mindful?Vilket väljer du?
Mindfulnessmamma 1 år!Hur kunde 1 år gå så här fort?
Redan har det gått 1 år, ja till och med lite mer än så, sedan jag började blogga
Mindfulnessmamma!
Jag hade funderat lite till och från på om jag kanske skulle testa på att blogga,
jag som ändå tycker så mycket om att skriva,
kolla om det kunde vara något för mig.
1 år senare kan jag konstatera att det kunde det.


Montessori-inspiration


Jag tycker den är så fin den här bilden på Maria Montessori!Det blev en lång dag idag. Först visserligen en kort arbetsdag, ett tandläkarbesök och sedan hämtning av barnen. Åter tillbaka på jobbet igen under eftermiddagen för APT och därefter föräldramöte på skolan. Jag mellanlandade i personalrummet innan föräldramötet för att inta en middag helt allena. Faktiskt en skön andningspaus innan nästa hållplats.Montessorimaterielet är fantastiska inom alla områden!

Åter har jag blivit påmind om hur mycket jag tycker om montessoripedagogiken. Att arbeta på en montessoriförskola och att ha de egna barnen på en montessoriskola är två saker jag verkligen trivs bra med. Barnen är så glada och inspirerade och verkar trivas så bra på sin arbetsplats. Att få chansen att blomma ut i sin egen takt och vara där de är oavsett ålder är helt fantastiskt. Kan och vill de-får de!
De två ord jag mest av allt har inom mig just nu, som är så viktiga att komma ihåg för alla oss som på något sätt möter barn i vår vardag är:

Följ barnet!


I'm moving on...


Nog den finaste versionen och det finaste framträdandet jag hört hittills av den här låten,
med fantastiska Sarah Dawn Finer!
Detta är en låt jag kan höra om och om igen.
Från början till slut, om och om igen. Sätta den på repeat.
Lyssna till orden, låta dem artikuleras dem inuti mig,
en förstärkning till det som redan är, till det som redan har blivit.
En påminnelse, en vitamininjektion med kraft och styrka.

Jag har gått vidare.
I'm moving on.Mindfulness på stormarknaden


Idag var jag och handlade tillsammans med barnen efter hämtning på fritids. Det behövdes verkligen handlas idag och jag valde Kvantum där vi har registrerat oss för självscanning. Smidigt och enkelt! Barnen tycker om att vara delaktiga i hämtning av varor, vägning, scanning och så vidare. De lär sig mycket på köpet, till exempel genom att ha koll på att det står samma sak på scannern som på etiketten de scannat av, samma varunamn och samma summa.

Vid vågen är det flera saker att hålla reda på. Upptäckten att om man håller handen på vågen blir vikten på displayen högre än den verkliga och om man då trycker ut en etikett blir priset då också felaktigt hög.... en ack så viktig upptäckt!

Idag råkade vi ut för kontroll för första gången. Nog kan man kalla det typsiskt just idag, då vi inte alls småhandlat utan stod med en kundvagn med fem kassar fyllda med matvaror. En anställd på butiken som såg att jag fick packa upp samtliga välfyllda matkassar på bandet med två barn som ivrigt väntade på att vi skulle bli klara och samtidigt undrade vad som hände, utbrast Och du är så där glad ändå!

Ja, faktiskt kände jag mig glad! Det finns ändå ingenting jag kan påverka i den här situationen, det är som det är, svarade jag den trevliga anställde som sagt det lätt frågande påståendet.

Givetvis hade jag gärna varit utan den där avstämningen just en dag när jag storhandlade och just en dag när vi handlade en tid när barnen gärna annars äter middag-men vad kunde jag göra annars i denna situation?

Jo, jag hade kunnat stressa upp mig själv, titta på klockan gång efter gång, bli irriterad över att barnen frågade om vi kunde åka snart och så vidare. Jag hade kunnat säga till mig själv gång efter annan hur typiskt det var att detta hände mig just idag.

Men såklart blev jag mycket gladare av att göra det jag skulle göra just där och då, packa upp vara för vara och underlätta för kassörskan genom att tänka på hur jag vände streckkoderna. Att jag sedan blev erbjuden packningshjälp av en anställd gjorde det hela så mycket lättare-så tacksam jag kände mig över den hjälpen!

Mindfulness i vardagen för en trött mamma på efter-jobbet-handling någonstans i Sverige, en onsdag i oktober.


Gratitude


Detta är underbart!
Fina genomtänkta ord,
tillsammans med ljuv musik
och bilder som är en njutning att ta in.

Sätt dig tillrätta,
i en värdig ställning,
fotsulorna helt i kontakt med golvet,
kanske ett lätt leende på läpparna.

Inte fullt 3 minuter av dagen,
men detta kan ge något positivt till dig
som dröjer sig kvar många, många fler minuter än så.
Att låta bilderna fylla hela skärmen gör det hela ännu mer fantastiskt tycker jag!


Battle of two wolves


Här är legenden som mitt inlägg De två vargarna inom oss handlar om.

An old Cherokee is teaching his grandson about life. "A fight is going on inside me," he said to the boy. "It is a terrible fight and it is between two wolves. One is evil - he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego."

He continued, "The other is good - he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith. The same fight is going on inside you - and inside every other person, too."


The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather, "Which wolf will win?"
The old Cherokee simply replied, "The one you feed."


Här är en underbar video om Battle Of Two Wolves.
Titta, lyssna och läs-låt dig beröras!

Det är så kärnfullt detta.
Jag blir så in i nordens berörd.
Så mycket vi behöver påminnas oss om just det här,
påminna oss själva och kanske ibland också påminna varandra.

Vilken varg är det egentligen vi ger mest näring åt?


De två vargarna inom ossJag har tidigare läst om de två vargarna som människan, enligt en legend som härstammar från Cherokeeindianerna, har inom sig-en ond som rymmer rädsla och hat och en god som rymmer kärlek och frid. Frågan är vilken vi föder. Idag läste jag på Mindfulnesscenters blogg, reflektioner kring denna legend utifrån ett mindfulness-perspektiv. Mycket intressant och läsvärt!

Hjärnforskning visar, i överensstämmelse med indianlegenden, att vår mänskliga hjärna är förprogrammerad både för att odla både kärlek och hat – för att närma oss varandra eller ta avstånd. Hjärnan är med andra ord i hög utsträckning ett relationsorgan. All erfarenhet i livet kan förknippas med relationer – relationen till oss själva, till andra och till livet som sådant.


Mindfulnessträning hjälper oss att närma oss varandra – stärka banden med oss själva, med andra och livet. I den stressfyllda värld de flesta av oss lever i behöver sannolikt förmågan att vara närvarande tränas extra och i högre grad än någonsin tidigare om vi skall bevara(och helst utveckla) vår mänsklighet.


Det bästa sättet att stärka de empatiska banden med oss själva och andra är att vara medvetna om vad som sker när det sker – d.v.s. i ögonblicket. Och att förstå ”det som är” på ett vis som är kopplat till vår förmåga till medkänsla och till ett större perspektiv än de egocentrerade – hur det är att vara människa.Fina värmande ord


Idag fick jag sådana fina värmande ord från en vän som hade läst min blogg och gårdagens inlägg "Kan man bli frisk från en ätstörning?"


Blir varm om hjärtat då jag läser din blogg..måste kännas underbart och hoppingivande att läsa då man tvivlar. Förstår verkligen inte varför man säger dom sakerna som du räknade upp, jag är inte nå bättre. Måste börja tänka på hur jag uttrycker mig då det ju faktiskt handlar om att njuta av livet. Kram vännen!


Det är ju precis vad jag hoppas också,
att sådant jag skriver och delar med mig av kan ge hopp till de som tvivlar.
Att myter som den att man aldrig blir riktigt frisk från en ätstörning kan trasas sönder och
omvandlas till någonting helt annat.
Och det är sant, det är så mycket som sägs utan att vara riktigt genomtänkt.
Sådant som sägs utan att människorna som säger det egentligen är riktigt
medvetna om vad de säger,
eller om att det de säger faktiskt kan påverka såväl de själva
som människor i omgivningen på ett mindre bra sätt.

..... då det ju faktiskt handlar om att njuta av livet.


Ta alltid ut lyckan i förskott!


Tycker det är en allt bra härlig positiv tanke!
Positivt tänk är mången gång till god hjälp i vardagen.


Blå Elefant


Ikväll har jag gjort en beställning från Blå Elefant, en jättefin webshop med leksaker och inredning för barn. De har fina rejäla saker, mycket pedagogiska saker och sådant som jag tycker om. Fina genomtänkta saker som passar barn. Blå Elefants saker är verkligen gjorda för barnen. Det finns så mycket som är riktat till barn som egentligen inte alls är särskilt passande, till och med ibland väldigt opassande.

Det blev några saker till den kommande paketkalendern och även några små klappar. Jag har faktiskt börjat fundera litegrann kring tomteverkstan som snart kommer att öppna. I år kanske jag är klar tidigare än i sista minuten.


Kan man bli frisk från en ätstörning?"Jag tror tyvärr att man aldrig blir helt frisk från en ätstörning, men man kan lära sig att kontrollera den."


De orden läste jag idag på en blogg och tyvärr händer det alltför ofta jag möts av tron att man aldrig kan bli helt frisk och fri om man en gång drabbats av en ätstörning. Precis som vid så många andra sjukdomar kan man även vid en ätstörning bli helt frisk och leva ett sunt och bra liv när man tagit sig igenom sjukdomen. Verkligen.

Jag vet många som kan vittna om just detta och många som en gång har blivit friska upplever sig överfriska. Mycket som "friska" människor talar om och sätt som friska människor tänker på kan då många gånger kännas så främmande, som någonting som existerar i en helt annan värld och inte alls i den friska sunda världen. För att nämna några exempel....

Jag unnar mig en kaka till kaffet, jag var ju faktiskt och tränade igår.
Vad duktig du är som låter kan låta bli att fika!
Nu blir det till röra på mig lite extra så mycket som jag ätit under semestern...

Jag skulle kunna fortsätta länge, länge...
Hela grejen med att unna sig något gott förstår jag inte riktigt,
precis som att bjuda sig själv på något gott skulle vara något förbjudet,
något syndigt som man i själva verket borde avstå ifrån.

Hur som helst-man kan bli frisk och fri från en ätstörning!
Om man väljer vägen mot ett friskt liv och fortsätter följa den trots fartgupp, väghinder och återkommande impulser att vända om,
om man har bestämt sig, då kan man man nå ända fram till målet.


Mera Mumin


Vid varje besök i Haparanda blir det ett besök på Fabriksbutiken, Iittala Outlet, där jag ofta ger mig själv en ny Muminmugg till min samling.Den här muggen är den senaste i min samling.

Fabriksbutikens nordligaste butik finns i köpcentrat Ikanohuset. Fabriksbutiken har det ordinarie sortimentet som man finner i alla deras butiker, men har även ett utökat sortiment av de finska varumärkena Iittala, Arabia och Hackman.Förutom Muminmuggen köpte jag även denna ljuvliga kanna, med ett motiv jag fastnade för direkt jag såg det för ganska länge sedan. Det finns förutom denna kanna brickor, muggar, assietter...  Den stora runda brickan står högt upp på min önskelista.

Ljuvliga Cape East


I går besökte jag Cape East för första gången, ett mycket efterlängtat besök! Det har egentligen inte gått att föreställa sig hur stället verkligen är trots att jag har läst och hört en del om det. Det var inte likt någonting jag tidigare sett eller varit med om. Känns väldigt unikt.

Naturligt vis njöt vi av Midnight Ice:

Midnight Ice är vår nya anläggning med spa och världens största bastu. Bastun som liknar ett Mayatempel med tio lavar i höjd har plats för 150 personer. Högst upp närmare 100°C värme, längst ner isvak, hetpooler och dunderdusch med 100 liter kallt vatten. I bastun kan du uppleva snöfall, även sommartid. I anläggningen finns också gym, relax och tempererad utomhuspool. Spa-avdelningen erbjuder massage, kroppsbehandlingar, ansiktsbehandlingar, samt sköna stunder för händer och fötter.Jag tvekade en stund inför isvaken, ska jag eller ska jag inte? Det slutade dock med flera stycken snabba dopp i det 4-gradiga vattnet. Uppfriskande minst sagt.Vid ankomsten till Spa fick vi en liten uppfriskande drink innehållande havtorn och en stäva full med produkter att använda under besöket.Det var ett sådant lugn inne på spa på Cape East och att sedan när mörkret lagt sig förflytta sig utomhus till en varm pool, sträcka ut sig raklång och titta upp mot den stjärnklara himlen, det var ingenting annat än magiskt! När jag sedan satte mig upp kunde jag se Finland, känna doften av eldar och höra precis lagom hög musik, alldeles passande just för den stunden.Idag hade vi sovmorgon till klockan 9 och sedan en lång frukost i den mysiga restaurangen.Jag unnar alla ett besök på detta vackra ställe. Jag har bara gott att säga om allting.


Nya smakupplevelser


Idag har jag njutit av en underbar laxrätt till middag tillagad av moi! Till portionsbitarna lax serverades en mycket god mangosalsa. Väntade mig att detta skulle bli gott som tillbehör och jag fick verkligen rätt.

Mangosalsa

Finhacka 1 rödlök (är den stor, använd halva). Grovhacka 4 tomater och ½ kruka koriander. Blanda grönsaker och koriander med 200 mango (tinad), 1 msk olja och ½ tesked sambal oelek (kan uteslutas) till en salsa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Förstora bild

Djupfryst mango i bitar användes i denna härliga mangosalsa. Tinar väldigt snabbt! Jag ställde fram små skålar med tomatbitar och mango till barnen. Två av barnen vid dagens middagsbord fullkomligen älskade mangon!

Till middagen provade vi på något nytt, nämligen matkorn. Gott tyckte jag, medan juniorerna nog föredrog riset.Kritiska röster mot den pinnsmala dockan


Den pinnsmala dockan Mermaid princess väckte i dagarna en storm av kritik på Facebook.


För smal? Bilden på Defa Lucy som skapade en storm av kritik på Facebook.


Den har blivit uppmärksammad i media och nu har Barnens Hus plockat bort dockan tills vidare från sitt sortiment. Jag hoppas att de fattar bestlutet att den är borta för att stanna också.


Hanna Thermaenius är barnpsykolog och arbetar på BUP i Stockholm. Enligt henne kan en onaturligt smal docka ha en negativ inverkan på små barns kroppsuppfattning.

– Det handlar lite om hur barnet leker med dockan, säger hon.

Barn kan enligt Thermaenius tidigt börja bry sig om sitt utseende även om det inte sker per automatik.

Om leken handlar om att dockan är jag, så bör man som vuxen vara uppmärksam. Risken är att barnet vill vara lik den fina dockan, säger Hanna Thermaenius.

Hela artikeln kan man läsa här http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article13796342.ab


Västerbottensnytt sände igår ett inslag om den kritiserade dockan och personal från Barnpsykiatrin uttalade sig i samband med det. Mycket tänkvärt de lyfter fram!Jag vet att det finns de som tycker att en sådan här sak är en småsak. Vad är väl ändå en docka som är lite väl smal?

Jo, det är någonting som barn absolut inte ska behöva mötas av, utan barn behöver vara omgivna av sundhet, oavsett om det gäller vuxna förebilder eller leksaker. Det finns ingen anledning att barn ska bli serverade något som kan komma att påverka dem negativt och som kan få dem att ifrågasätta sig själva. Ingen anledning alls och det finns inget försvarbart i att erbjuda barn något sådant. Varje liten grej vi gör för att våra barn ska ha det så bra som möjligt är väl värd att genomföra.15 ljus och två Buddhor....... lyser upp i höstmörkret hos oss ikväll! Sonen räknade alla ljusen när han tänt dem och konstaterade att han tänt 15 stycken ljus. Jag kunde fastslå att fler kommer det bli allteftersom vi kommer längre och längre in i höst- och vintersäsongen.De två Buddhorna med plats för värmeljus packade jag upp ur kartongerna idag. De lyser så fint där de står på TV-bänken. Verkligen nöjd med det inköpet! Kärlek vid första ögonkastet var det mellan mig och de små Buddhorna...


Så kom leveransen....... av Linas mat- och fruktkasse som mor och dotter tog emot tillsammans! Nog var det lite spännande så här första gången. Jag hade en tålmodig hjälpreda uppackningen igenom.Det var verkligen mycket som föll mig i smaken som kom hem till oss denna afton. Mycket rotfrukter denna gång, verkligen passande i hösttider. Jag hittade gott om ekologiska produkter i kassen och när jag läser profilen hos Linas Matkasse hittar jag mycket som jag tycker är bra förutom det där med ekologiska produkter.

Första rätten är redan tillagad, nämligen Currykyckling med banan och cashewnötter. Återstår bara att koka riset imorgon efter jobbet. Det kommer att göra det betydligt smidigare inför avfärd mot barnens träningar. För att barnen ska få ta det lite lugnt hemma innan middag och träning ska mormor och morfar hämta barnen tidigare imorgon. Förra veckan var dottern så trött att hon fick hoppa över sin träning. Imorgon blir det troligen annorlunda.


Premiär för matkassenIdag ska vi få Linas Matkasse hemlevererad hem till oss för första gången-med en fruktkasse denna gång. Det ska bli intressant och spännande att se hur detta är och om det kommer att gå hem i vårt hem.

Jag tänker att det kan vara en väg att få in lite ny inspiration till middagsmatlagandet och även ett sätt att inte bara prova ny maträtter, utan också att prova på nya ingredienser.


trust


Jag har just sett filmen trust. Jag är fortfarande skakad. Det känns i hela kroppen att jag suttit som klistrad och följt varje scen i denna otroligt gripande film med varje del av min kropp. Hela min uppmärksamhet har varit i filmen från början till slut. Längs armar och ben har rysningar gått och tårar har runnit ned för mina kinder i omgångar. Riktigt, riktigt stark film.

Så här en stund efteråt känner jag bara hur viktigt det är att vi finns där för varandra,
att vi vågar se när någon har det jobbigt för sådant händer.
Ibland kunde vi inte göra mer just för att vi inte visste,
men sedan när vi vet, då kan vi finnas där för att stötta den som faller.
Vi flyger igen


Ikväll var det åter dags för Flygande Mattan. Jag har en tös här hemma som har väntat och längtat så efter detta mysiga program. På hemsidan har det stått Vi ses i höst länge, länge... och höst har det ju varit ett bra tag nu. Men så idag var det äntligen dags!

Den flygande mattan, allsångsprogram för barn i SVT Barnkanalen.


Det är verkligen ett perfekt lördagsmysprogram för hela familjen!


Miss mindfulnessJag har känt en längtan efter mindfulnessövningar ett tag nu. Jag har en saknad i kroppen efter dem. Jag behöver disciplinera mig. Ta mig tid. Bestämma mig.

Idag ska jag ge mig själv tiden.

Ett jättefint och rofyllt klipp. Lyssna, stanna upp ocn njut!
Lite H&M Home


Idag hämtade jag ut ett paket från H&M med bland annat en del från Home-sortimentet. Det är synd att H&M-butikerna där jag bor inte säljer även det sortimentet. Finns mycket fint till väldigt vettiga priser! Kul detaljer till hemmet, detaljer som ibland känns lite annorlunda också.Kärlek vid första ögonkastet kände jag till denna kudde med texten You look nice today. Tänk er förresten den här inramad-det vore väl något det!Gillar cupcakes-motiv så ett paket sådan här härliga servetter var såklart ett måste.Att kunna duka med en kalasfin löpare till exempel när dottern fyller 6 år i januari vore väl fint?Den är ju bara så härlig!

H&M Home har många godbitar att lyfta fram, men detta var något av det som gömde sig i mitt paket jag hämtade idag!

Jag och min nya Pippi-mössa!Något positivt med höstkylan är att det är dags att plocka fram mössorna! Häromdagen fick jag min nya Pippi-mössa som jag fullkomligen bara älskar! Så skön och så mysig. Tusen, tusen tack snälla Anna som gav mig denna underbara mössa. Kolla in hennes underbara alster på hennes blogg dagenskreativa.


Premiärdagen till ära gömde sig en Pippi-kofta under jackan...

Den här mössan skulle kunna bli en storsäljare är jag rätt säker på-så många som bara idag har tyckt att denna mössa är så fin! Jag har till och med stött på de som vill beställa en egen... och undrar varifrån jag fått denna. Det är väl ett gott betyg om något till designern! 

 

Olycksfall i arbetet...Efter ett par timmar på arbetsdagen står dottern med sin fröken bakom vår dörr på jobbet och visar upp dotterns skadade tumme. Hon skulle skära en apelsin och under det arbetet råkade hon skära sig i tummen. Sicken otur! Hennes gulliga fröken hade provat att få stopp på blodet på diverse sätt, men det ville inte till att sluta blöda.

Det blev en tur till vårdcentralen där en gullig sjuksyster tog hand om min tjej, tvättade snittet i tummen och tejpade och plåstrade om den omsorgsfullt. Ett väldigt stort plus till sjukvårdspersonal som gör som denna fina sjuksyster gjorde-nämligen pratar direkt till patienten och inte över huvudet på han eller henne. Hon förklarade tydligt och klart vad hon gjorde och varför hon gjorde som hon gjorde och berömde min tappra tjej. 

Själv blev jag lite skärrad när det pratades om blod, vilket är lite märkligt då jag inte alls är ängslig av mig att barnen ska göra illa sig annars eller har svårt att se blod om jag själv blöder. Däremot när barn blöder från mer än ett litet vanligt skrubbsår eller har näsblod tycker jag att det är obehagligt. Jag liksom ryser i kroppen.

Allting gick bara bra och hon har varit glad och munter fortsättningsvis idag! Efter ett ganska kort besök på vårdcentralen var hon åter tillbaka med fröken och kompisarna i klassrummet.


Magisk sång!


Blott 8-åriga Rhema Marvanne sjunger denna version av Over the Rainbow så fantastiskt vackert att jag ryser längs armar och ben! När jag först trodde att det inte kunde bli vackrare steg allting till ännu en division... vilken magi!

Lyssna och njut! Jag lyssnar gärna om och om igen.


Kvällens 3 positiva!Så var det dags igen för Kvällens 3 positiva efter ett litet uppehåll...

Kvällens tre positiva


*  Dagens besök hos frissan! Alltid härligt avkopplande. Slutna ögon varvade med tidninsläsning. Nöjd som vanligt efter ett besök hos duktiga Viktoria på Forma.

* Premiär för dottern på kören! Så nöjd tjej efteråt. Extra roligt att det var flera barn där som hon kände sedan tidigare. 

* Medan dottern var på kören tog sonen och jag en snabb tur på stan. Kvalitetsvarande med min fina storkille!


Om motvinden


Jag är i motvind. Jag tar mig framåt, men måste trampa särskilt hårt för att hålla hjulen i rullning. Jag tar mig framåt längs raksträckor och i uppförsbackar och i nedförslutet drar jag ner mössan för öronen och nyttjar gratisfarten. Belysningen är påkopplad och visar vägen i oktobermörket, hjälper grusiga ögon att följa den riktning jag valt.

Motvinden tappar inte på något sätt i styrka om jag upprepar för mig själv vilken väldans movind det är. Snarare tvärtom. Vinden är som den är, men en motvind kan bli mer eller mindre tung att färdas i beroende på hur jag själv förhåller mig till den. Jag stryker den medhårs och får ett belåtet spinnljud till svar.


Svinalängorna

Har just sett klart Svinalängorna.
Jag har inte så många ord just nu, men däremot den känsla som vi brukar kalla tomhet.
Känslan som vi brukar kalla tomhet är såklart allt annat än tom. Den innehåller så mycket.
Så mycket just den där tomhetskänslan kan innehålla. Den såkallade tomheten.

Finner inte så många ord att uttrycka.
Men berörd och även detta ord med ett illa framför sig. Nog i synnerhet det sistnämda.
Jag tycker att filmen bör ses. Läs boken med samma namn först.


Virkad med kärlek...

Idag när jag kom hem från jobbet väntade den här vackra mössan på mig.
Gulliga Anna som också har bloggen dagenskreativa har skickat mig denna mysiga mössa.
Jag älskar dessa Pippi-ränder och mössan passade perfekt! Så mysig.
Jag är en dag dem som inte har någonting emot att använda mössa, tvärtom!

Mössan kom med orden:
Virkad med kärlek
för att ge värme
.

Tusen tack för den vackra mössan!
Sådan här generositet värmer verkligen-i dubbel bemärkelse,
ja rent av i ordets rätta bemärkelse. 
Tre generationer på Inpuls!


Idag har vi varit på Inpuls tillsammans-tre generationer. Mamma, jag och barnen.

Idag har det varit träningsfest på Inpuls med fri träning för alla och massor av 30 min pass under dagen, utlottningar, olika specialerbjudanden med mera. Det var mycket folk i rörelse, men allting flöt på så bra.

Jag och mamma gick på Funktionell cirkelträning och sedan vidare på AfroDance. Det blev en bra kombination och dansen blev en bra avslutning på dagens besök. Så frigörande och roligt! Barnen hade roligt de också tillsammans med varandra och kompisar i barnrummet. Ett stort plus till Inpuls för att de hade bemanning i barnrummet denna festliga dag.

Nog är det fantastiskt att tre generationer kan trivas och ha roligt på det här sättet! Det tyder på att Inpuls utvecklats till en riktigt familjär och trivsam träningsanläggning!


Snygga Blingo-nyheter...
Underbara färger! De där klänningarna föll jag för direkt jag såg dem på bild. Frågan är vilken jag föredrar till mig själv, den enfärgade eller den randiga?


Om att uppskatta helgen

Så jag uppskattar att det är helg!

Lördag och söndag med barnen.
Tyvärr är dock inte hela familjen samlad den här helgen,
men i det här huset är vi vana vid att far i huset har varierande arbetstider.
Lördag och söndag, utan måsten att stiga upp en särskild tid
 för att kunna passa en annan tid.
Morgonrutinerna tål att ruckas på
och det uppskattar såväl stor som liten.

Det fanns en tid när jag tänkte på måndag
redan när helgen var i sin allra nyaste stund.
Men inte nu. Inte längre.
Det är en konst att lära om,
men konsten kan vi lättare
bli vän med när vi verkligen vill,
för vi kan förändra även sådant vi trodde var omöjligt.

Trevlig helg till er alla!


Make up och fotografering....... var eftermiddagen fylld med idag! Jag och min goda vän Sara åkte iväg till Piteå för modell före en dag. Det blev några riktigt roliga timmar tillsammans. Många glada skratt, tidvis så det tårades i ögonen. En riktigt rolig grej att göra tillsammans med en eller flera vänner.

Det var fotograferingar på löpande band i lokalen. Glädjen hos personerna som hade fotograferats kunde kännas i luften. Alla hittade bilder på sig själva de tyckte om, verkade det som. Det var några där som aldrig sminkar sig vanligtvis, inte ens använder mascara. Vilken grej att då få chansen att få make-up lagd av en make-up artist!

Min fina väninna var så vacker där hon stod modell, höggravid och strålande vacker! Vi var hela tiden med vid varandras fotograferingar och fotograferades med ett antal olika bakgrunder.

Här är ett litet smakprov från min dag framför kameran...

Modell för en dag

Idag ska jag prova på något som jag aldrig gjort tidigare, bortsett från vår bröllopsfotografering då jag kände mig som en prinsessa för dagen, Jag ska vara ¨modell för en dag tillsammans med en vän. Det är företaget Modellab som är i Piteå den här helgen.

Det ska bli spännande och en mysig grej att göra tillsammans med en god vän!

Normal och fin


Nu börjar det bli så mycket boktips här på bloggen så hädanefter komma inlägget att döpas efter bokens titel för att det ska bli lättare att orientera sig bland alla boktips.

Dagens boktips är....

Titel: Normal och fin

Författare: Caroline Eriksson

En viktig bok som motvikt till dagens skönhetstidningar och ideal!


Normal och fin

"Kvinnorna i min släkt har så länge jag kan minnas strävat efter att bli respektive hålla sig smala, inte av hälsoskäl utan av utseendemässiga skäl. Om denna strävan hade gjort åtminstone några av oss lyckligare, friskare, mer nöjda med livet och oss själva hade jag kunnat förstå den ansträngning vi lagt ner, de uppoffringar vi gjort. Men jakten på en kropp som är 'smalochfin' har inte bidragit till vare sig lycka, förbättrad hälsa eller livsglädje. Tvärtom. All den tid som har lagts på bantning, alla tankar som ägnats åt vikt och utseende, all energi som gått åt till dåligt samvete och sjävförebråelser har varit och är bortslösade. Idag är jag 29 år och tycker att nu får det vara nog."

Caroline Eriksson – som under många år själv var besatt av tanken att förändra kroppen och gå ner i vikt och som provat en mängd dieter och gjort upp rigorösa träningsscheman för sig själv – känner att nu får det vara nog: En perfekt kropp och ett perfekt utseende är inte det som skänker kroppsligt och mentalt välbefinnande.

Det är först när man kan acceptera, och tycka om, sig själv och sin kropp som välbefinnandet infinner sig. Vilket inte är helt lätt i ett samhälle där hälsan har blivit vår tids religion, där mat har blivit vår största fiende och där BMI-skalan blir måttstocken för en normal kropp. Med hjälp av forskare och dietister nyanserar författaren detta ensidiga budskap och uppmanar oss att fokusera på de egna behoven, både när det gäller mat och träning.

I sex intervjuer berättar kvinnor i olika åldrar om sitt förhållande till mat, kropp och träning. Vissa har kommit över sin "mentala övervikt", andra kämpar vidare. Läsaren får också möta designern Camilla Thulin, dietisten Bim Åkers och plusmodellen Carina Nilsson, som delar med sig av sina tankar.Lunchlyx

Vilken lyx att komma hem efter en kort arbetsdag och mötas av dessa ljuvliga lunchsmörgåsar!
En fröjd för såväl ögat som smaklökarna!Oktoberfrossa


Jag fryser och fryser och inte ens gårdagskvällens bastu och varma dusch efteråt värmde upp mig för någon särskilt lång stund. Det är oktoberfrossa med tillhörande trötthet.

Det kändes riktigt skönt att åka hem i eftermiddag och veta att det inte finns några särskilda åtaganden för resten av dagen. Kvällens inbokade Zumba-pass är utbytt mot hemmalugn inbäddat i extra varma kläder.


I choose


Visst är det ju så, att vi har ett val i så gott som varje enskild situation vi ställs inför?
Vi kan påverka så mycket i våra liv bara genom att bestämma oss för vilken riktning vi vill färdas i.
Vill vi ha det si eller så?


Visst blir ju de där valen i vardagen lättare om riktningen är utstakad?


Om kärlek och folkvett-Astrid Lindgren


Blev påmind om de här orden ikväll,
ord från en av våra största.
Mitt i pick minst sagt.


Tisdagslyx
Lyx en tisdagkväll är att ha möjligheten att sträcka ut sig i en varm och skön bastu,
 efter en dag under vilken jag varit såväl trött som frusen.

Att ha vår lilla bastu här hemma är något jag verkligen uppskattar!


Husvagnspremiär i Kåbdalis


Även om vi har övernattat i husvagnen någon enstaka gång i sommar, så var övernattningen i helgen den rätta premiären, på vår egen plats, där husvagnen kommer att stå hela långa kommande skidsäsong!Inte den bästa skärpan, men bilden skildrar lördagens husvagnsmys ändå...Det har blivit så ljust och fint i förgården/spikertältet! Tänk så mycket lite vitfärg och lite nytt från IKEA kan göra!
Finaste killarna vid lördagkvällens restaurangbesök! Vi åt en mycket god grillbuffé med bland annat vildsvin, entrecote och en mycket goda rotsaker!

Det är inte länge tills nästa trip till Kåbdalis. Skidpremiären blir i slutet av denna månad!Idag måndag är jag glad för att...Dags igen för måndagslistan, som gjorde ett uppehåll förra veckan, men nu är det alltså dags för en ny lista...

Idag måndag är jag glad för att....


* Vi har haft en så himla mysig måndag. Det har flytit på så bra och efter middagen gjorde vi ett biblioteksbesök barnen och jag. Det blev en fin avslutning på den här dagen.

*Hela familjen åter är samlad på hemmaplan!

* Vi hade en mysig första övernattning i Kåbdalis i helgen. Invigning av vårt vinterplace!

* Luleå har sin lokalavdelning i Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Blir extra glad över detta varje gång jag bli påmind över att det faktiskt finns ett behov av oss!

* Jag har det jag har! Familj, vänner och ett jobb jag trivs med.

* Saker och ting som varit svåra är idag faktiskt betydligt lättare att hantera. Även sådant man kan tro är omöjligt att förändra kan förändras. Det är viktigt att påminna sig om.
Måndagslistan är ett sätt att lyfta fram det positiva i livet i början av en ny vecka! Att fokusera på det positiva kan inte göra oss människor annat än gott. Det är så lätt att glömma bort att uppmärksamma och se vad vi faktiskt har att uppskatta. Det är lätt hänt att bara vara och att bara göra, utan att riktigt vara vaken för det som sker. Att glömma bort att vara medvetet närvarande.

Så vitt jag vet är det på bloggen jennyn som måndagslistan började. Listan var en så bra grej och något som jag tycker passar bra in på här på min blogg. En bra start på mina veckor tycker jag!


Biblioteksbesök


Det är fantastiskt att ha fina bibliotek i närområdena! Generösa öppettider, bra utbud och ständigt aktuella boktitlar på bokborden gör att jag tycker om att gå till biblioteket på Herstön i Luleå. 


Hertsöns bibliotek

Helmysigt och helfräscht

Engagerat och kunnigt

Rogivande och inspirerande

Trådlöst och uppkopplat

Stimulerande och avkopplande

Önskebrunn och kunskapskälla

Nytta och nöje!


Barnen lånade en trave böcker var från bibliotekets fina barnavdelning.Sonen lånade uteslutande böcker från serien om Lasse-Majas Detektivbyrå, bland annat Kyrkomysteriet.Dottern bokslukar just nu böcker från Lätt att läsa-serien som förlaget Bonnier Carlsen ger ut. Idag hade hon bland annat Skrik och BAJS med sig hem, en bok hon viljat läsa läääänge, enligt henne själv.

Idag lät jag bli att låna några böcker till mig själv då jag har flera stycken på gång. Alltid hittar jag något intressant på biblioteket, utan att egentligen leta efter något att låna, men nu ska jag fokusera på de böcker som väntar här hemma på att bli lästa. De är inte få kan jag lova...Om det där ekorrhjulet...


.... som jag helst skulle vilja kalla hamsterhjul. Varför kallas det egentligen ekorrhjul?
När man talar om att vara fast i ekorrhjulet, ser jag ett hamsterhjul framför mig med ett litet guldfärgat djur i sig, som springer fortfare, fortare och fortare...

.... så nog är det väl hamsterhjulet vi menar att vi är fast i när vi känner att allting rusar på i ett rasande tempo, när hjulet vi springer i har ett tempo som gör att vi måste pressa oss till max för att överhuvudtaget hänga med för att inte kastas ut ur det.

Icke att förglömma, allt som oftast klev vi i för egen maskin. Vi är inte på något sätt fast. Vi är inte instängda och ej heller fastspända.

Oavsett hur länge vi befunnit oss i hjulet, oavsett hur hög hastighet vi än rusar fram i och hur hopplöst det än kan kännas att titta såväl framåt som bakåt kan vi faktiskt välja att kliva ut. Kanhända för det med sig skrubbsår på knäna och en och annan bula, men ut kommer vi och vi kan välja att aldrig mer någon kliva in i hjulet igen.
Mat- och fruktkasse

Jag har funderat på det ett tag fram och tillbaka. Ska vi prova Linas Matkasse eller inte? Nu fick jag möjlighet att ta del av ett supererbjudande på både mat- och fruktkasse som bara inte gick att motstå. Beställningen är inlagd så nu är det bara att invänta vår första leverans från Linas matkasse-spännande!

Jag har hört från en del håll att de vuxna i familjen tycker att middagarna är jättegoda, men att de inte riktigt går hem hos barnen. Det återstår nu att se hur det blir hemma hos oss!


Du duger!KOM IHÅG!!!

RSS 2.0