Dagens Kabat-Zinn


Idag är Dagens Kabat-Zinn ett kort klipp som heter As good as it gets.
Jag tycker alltid att det är en ren fröjd att lyssna till den här mannen!


När pusslet är lagt...


Pusslet är lagt på pusselmattan, omsorgsfullt, men inte helt självkart.
Somliga bitar har tyckts att inte passa ihop för att sedan visa sig ändå vara gjorda för varandra.
Motivet talar för sig själv med andra nyanser av kulörerna än jag kanske väntat mig.
Här får de ligga alla bitarna, sammanlänkande i varandra, stadigt placerade på pusselmattan.
Det är färdigbyggt för den här gången.

Just det här pusslet är färdigbyggt. Det får bestå.Dagens Kabat-Zinn


"Bara andas, in och ut. Precis som din kropp har gjort sedan du föddes.
Känn hur luften går in och ut ur din kropp och ger dig energi.
Släpp tankarna – se på dem som moln som flyter fram och tillbaka på din tankehimmel.
Att vara mindful betyder inte att kontrollera tankarna utan att bli vän med dina tankar.
Då har de inte samma makt över dig."
Bitar faller på plats...


Beslut kan inte forceras fram. De måste få mogna. Tankar måste få klarna och oftast sköter de sig själv om vi inte försöker lägga oss i, streta, kämpa och försöka påskynda processen. Ibland måste tålmodigt vänta och låta svaren komma till oss. Inte att förglömma vikten av magkänslan, den är en god vägvisare i livet tycker jag.

Det har känts som om ett av mina pussel saknat några bitar. Några väsentliga bitar för helheten, för att motivet riktigt ska kunna synas. Det kom fram några helt andra bitar än de jag hade väntat mig, några helt andra nyanser av de kulörer jag letade efter. Men det ser ut att växa fram ett alldeles unikt motiv som kan upplevas och tolkas på många olika sätt.

Det är som det är och det som ska ske, det sker.

Ibland är det faktiskt inte svårare än så.

 

 

 

 


I just want to go shopping....
Nu har jag börjat använda min nya snygga börs från Anne Taintor, en pryl jag blir glad av.
Mycket nöjd med inköpet! Praktisk och snygg på samma gång, kan det bli bättre?

Skaparglädje


Hemma idag med minstingen. Feberfri sedan igår eftermiddag och det verkar hålla i sig... Håller tummarna att det fortsätter så!

På IKEA i fredags köpte jag nya målarfärger och en ny laddning papper. Idag upptäckte hon allt nytt och började genast målas för fullt. Först en målning med pensel för att sedan övergå till handtryck och målning med fingrarna.


Det skapas och målas med penslar och med fingrar.
Det blandas och upptäcks,
gul och röd blir plötsligt orange,
vit gör alla färger ljusare.
Svarta händer blir monsterhänder,
skrämmande mörka monsterhänder.
Det finns inga rätt eller fel,
ingen vet från början hur det kommer att bli.
Det skapas i stunden
och det blir precis som det är meningen
att det ska bli just idag.


Dagens Kabat-ZinnMindfulness är inte en teknik, det är ett sätt att vara sann mot sig själv i nuet.” Jon Kabat-Zinn, världsbeundrad mindfulnesslärare och professor i medicin. Jon Kabat-Zinn är världskänd för sitt arbete med att införa mindfulness i den västerländska medicinen. Han är grundare av The Stress Reduction Clinic vid University of Massachusetts Medicial Center och har sedan 70-talet framgångsrikt behandlat många tusen patienter med kronisk värk och stressrelaterade sjukdomar.

Han har skrivit en rad böcker som jag varmt kan rekommendera. I Dagens Kabat-Zinn kommer jag bjuda på några ord från Jon Kabat-Zinn.

Och så lite mera VAB...och en allergichock.


Imorgon är det dags för VAB igen. Dottern är förkyld och febrig. Det är inte lite orättvist livet just nu kan man tycka om man är 5 år och sjuk. Just nu tycker hon att det känns som hon aldrig får gå på kalas, aldrig någonsin. Hon missade ett igår och eventuellt missar hon ett till imorgon eftermiddag. Det är bra med en positiv inställning och det har hon-övertygad om att hon är feberfri imorgon som hon hon är.

I veckan fick hon en allergichock en eftermiddag. Våra barn tycker om en särskild sorts tropisk juice, men nu hade vi köpt en av ett annat märke, nämligen Bravo. Hon fick ett glas till mellanmålet och ganska snart satte reaktionen in. Det tog ett tag innan vi kunde komma på vad det kunde bero på, men till slut kom jag på vad som var nytt-juicen.
 
Lusläste innehållsförteckningen-mycket riktigt, den innehåller kiwi som vi tidigare upptäckt att hon är känslig mot. Vi ringde in till vårdcentralen där de ville att vi skulle komma in med henne omedelbart. Hon fick dricka kortison och efter en stund började reaktionen gå tillbaka. Skönt nog hade det inte påverkat andningen något.Dan efter våffeldagen...

 
När det är våffeldagen brukar vi allt som oftast servera våfflor antingen till lunch eller som middag. Då våffeldagen i år var på en fredag gick det inte att äta våffellunch tillsammans och våffelmiddag blev det inte heller då jag var på IKEA och pappan i familjen jobbade. Mormor, morfar och barnen åt en klassisk taco-middag istället.

När jag kom hem på kvällen undrade dottern, Mamma-vet du inte om att det är våffeldagen idag? Naturligvis visste jag det och föreslog att vi äter våfflor på lördag eller söndag istället när vi är hemma tillsammans.

Så blir det. Idag blir det våffellunch. Dan efter våffeldagen till trots, är jag rätt säker på att det kommer bli en god och uppskattad lunch-på två dock. Grabbarna i familjen åkte iväg till skidbacken.Om beslutIbland måste man bara gå på magkänslan. Fördelar och nackdelar. Att väga dessa mot varandra kan mer eller mindre pågå hur länge som helst. Velandet som kan gå över till ältande, som kan övergå i en oro. Om man inte sätter stopp.

Ibland finns inga absolut rätta svar, inga absoluta sanningar. I vissa fall hittar vi inget facit, förrän ibland kanske efteråt. Det är lätt att vara efterklok, men det är sällan särskilt konstruktiv med alla dessa "tänk om jag bara",
att klandra sig själv eller andra.

Ibland blev det bara som det blev och måste få vara så. Bara acceptera. Kanske kan man göra något åt saken inför framtiden, men skruva tillbaka tiden går inte.

Det är just de besluten där man aldrig kommer fram till något definitivt rätt eller fel,
som är de svåraste att fatta. Ibland är det så mycket å ena sidan och å andra sidan att det inte riktigt går att säga vilken sida som väger tyngst.

Magkänslan går inte att väga, att mäta eller att egentligen heller jämföra med någonting annat. Inte heller alltid att förklara. Däremot visar det sig, i alla fall för mig,
att den är en otroligt bra vägvisare i livet.


Hjälpsamhet...


Det känns som att jag skrivit mycket om både hjälpsamhet och tacksamhet här på bloggen. Jag är så glad över den hjälpsamhet som finns omkring mig och min familj. Tacksamheten känns långt in under huden.
Att veta att man har människor omkring sig som man kan be om hjälp i vardagen betyder mycket. Små till synes enkla saker kan vara så otroligt betydelsefulla. Kanske kan det te sig litet för den som hjälper, men är väldigt stort för den som får hjälpen.
Det är kanske alla gånger inte så lätt att be om hjälpen-men det går att träna sig att be om hjälp! Det är kanske inte heller alla gånger så lätt att ta emot hjälpen-men det går att träna sig på det också!

Den smittar av sig också hjälpsamheten. Den liksom förökar sig och sprider tacksamhet i sina omgivningar.


Ljusare tider....
Jag tänker, att nu går det mot ljusare tider. Vårsolen värmer och vi är många som vaknar ur vinterns dvala. Förändringarnas vindar råder på sina håll. Det kan göra ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka? När knopparna väl slagit ut kan det ändå bli så väldigt bra.

Lycka är att halsontet känns av mindre idag. Det var nog klokt av mig att stanna hemma från dansen i måndags. Lycka är också att kunna hämta barnen tidigt och spendera tid tillsammans med dem under eftermiddagen. Att äta mellanmålet hemma tillsammans är en guldstund jag verkligen uppskattar. Att bara vara, hemma tilllsammans med lugnet i lugnet.


Och så lite bulgur...

Vardagsmat och middagsmat... Vad ska vi äta till middag den här veckan?

Jag tycker om variation och att prova nya maträtter. Idag blev det en ny typ av Korv Stroganoff med bland annat kidneybönor i .

Jag tycker om bulgur, men vi serverar det så gott som aldrig här hemma. Vi varvar pasta och potatis av olika typer, ris och ibland nudlar. När jag var och handlade senast sprang jag på en mix av ris och bulgur.

Värt att testa!
Ris & bulgur serverades till middagen idag och det gick hem! Gott var det och kul som variation. Ingen nämde heller något om att "riset" såg annorlunda ut heller. Ett knep om man vill föra in bulgurn i vardagsmaten...


Vårvirus...Vår virusen verkar vara på alerten nu. Redan under veckan i Kåbdalis blev mannen förkyld på nytt, när vi kom hem var det sonens tur att börja hosta och nu har jag fått ont i halsen. Jag hoppade över dansen igår då jag hade halsont och var trött och frusen. Det blev en lugn kväll i TV-soffan i stället.

Bara hålla tummarna att vårvirusarna kommer på bättre tankar, njuta av solskenet och ta dagen som den kommer.

 


På natten


På natten blir det hemska mycket värre än det är.


Tjejer på stan...


Mormodern hämtade dottern på förskolan idag och de begav sig till frissan. En snygg mycket välklippt page blev det för dottern. Två gröna slingor som pricken över i:et.

Jag åkte på Lyxx direkt efter jobbet för fix av brynen. Aj, så ont det gjorde idag, men riktigt välbehövligt. En bit in i behandlingen knackande det på dörren och där utanför stod inga mindre än mormor och barnbarnet. Det är något särskilt med nyklippta barn! Strålande, strålande glada barnögon till synes fulla av stolthet mötte min blick.

När jag var klar tog vi oss en tur till H&M och jag köpte mig ett par nya baslinnen. Avslutade gjorde vi på Hafva där jag köpte mig en börs (eller som jag kallade den-portmonnä-så dottern måste undra vad det är för något) av märket Anne Taintor.

Denna börs valde jag bland de olika motiv och texter som det finnas att välja bland.
Semifinal!
Vilken otroligt spännande och gastkramande match! Längesedan en enskild idrottshändelse påverkat mig så starkt som sjunde och avgörande kvartsfinalen mellan Luleå och Djurgården.

Det gick vägen till slut och nu är Luleå i semifinal. Så roligt! Det kommer nog bli en rad rafflande derbyn mellan Luleå och Skellefteå framöver.


Vårsolen skiner utanför...

Vårsolen skiner utanför. Den värmer inanför fönsterrutorna.
Den piggar upp och skickar in strimmor av glädje.

Idag väljer jag kvalitetstid i hemmet.
Lugn och ro. En sak i taget. Här och nu.
Tvätthögarna i tvättstugan krymper och
korgarna med rena kläder är inburna i respektive rum,
kläderna insorterade i rätt lådor.

Verkligen lyssna och titta när sonen visar
hur målen i hans matcher går till.
Repris efter repris.
Vara nära. Finnas intill. Vara tillsammans.
Ge utrymme till sådant som inte ryms i fullspäckade dagsscheman.

Vårsolen lockar såklart många
att ta sig ut på isarna och i skidbackarna,
så även mig,
men ibland, som idag, vill i alla fall jag välja annat.
För att jag vill. Inte för att jag måste.

För övrigt väljer jag mycket hellre ordet vill istället för måste.

Non-doingNon-doing has nothing to do with being indolent or passive.
Quite the contrary.
It takes great courage and energy to cultivate non-doing, both in stillness and in activity.
Nor is it easy to make a special time for non-doing and to keep at it in the face of everything in our lives which needs to be done.


 Jon Kabat-Zinn

When we are doing “nothing,” we are usually doing something. We’re thinking, we’re sitting, we’re scratching our heads.


Non-doing is different from “doing nothing.”


En påminnelse...


Walking meditation


Thich Nhat Hanh som har skrivit boken Mindfulness, ögonblickens under, är grundaren av Plum Village, där han också lever idag. Plum Village Meditation Practice Center ligger i Frankrike . På Plum Village hemsida finns mycket intressant att läsa, bland annat detta om walking meditation:

"Wherever we walk, we can practice meditation. This means that we know that we are walking.
We walk just for walking.
We walk with freedom and solidity, no longer in a hurry.
We are present with each step.
And when we wish to talk we stop our movement and give our full attention to the other person, to our words and to listening.

Walking in this way should not be a privilege.
We should be able to do it in every moment.
Look around and see how vast life is, the trees, the white clouds, the limitless sky.
Listen to the birds. Feel the fresh breeze.
Life is all around and we are alive and healthy and capable of walking in peace
."

walking-med
Min nya bok...


Detta är en alldelse nyutgiven bok om Mindfulness.
Jag har börjat läsa i den under Kåbdalis-dagarna.
Den är fullkomligt underbar och alldeles ljuvlig.
Insidan och utsidan.
Jag lovar att återkomma med ord och tankar om det jag läser i den.
Rekommenderas varmt!


Våren vaknar....


..... och det gör också barnen, tidigare och tidigare. Under skidsemestern i veckan var de uppe och lekte eller gjorde läxor redan vid 6-tiden och det verkar hålla i sig. I morse var de båda uppstigna strax efter kl 6.

Måntro det är ljuset?
Kanske är det något i deras kroppar som talar om för dem att vakna-att möta vårvinterljuset.

Till en början tycker jag vårvinterljuset är en aning besvärande.
Det är något med omställningen från vintermörkret.

Som en björn som gått i ide och inte sett ljuset på hela långa vintern,
för att sedan kika utanför sitt ide, möta ljuset.
Ljusstrimmor skulle passa bäst till en början, kika ut, inhämta ljus, dra sig tillbaka igen.
Nu har kroppen dock ställt om sig och ställt in sig på den nya tiden.
Nu andas jag gärna in ren vårvinterluft i mina lungor.


Zumbapremiär


Ända sedan jag hörde talas om att Zumba skulle komma till gymmet där jag tränar har jag varit lockad att prova. Antingen har tiderna inte passat eller så har jag inte fått plats på grund av det höga trycket på platserna eller så har jag varit tvungen att avboka av olika anledningar.
Idag var det äntligen dags! Att en timme kan gå så otroligt fort. Det var en timme full av glädje!
Jag tyckte om upplägget med en koreografi per låt. Roligt och varierande.
Jag kan nu utan tvekan lägga till Zumba i raden av träningsformer jag tycker om!


Lediga dagar på skidor...


Vi är hemma igen efter fyra härliga dagar på skidor i fina Kåbdalis. Fyra dagar tillsammans med fina familjen. Idag blev det åkning på förmiddagen, lunch och sedan hemfärd. Vi har haft sådan tur med vädret, soligt alla fyra dagar.

Det har varit fyra lediga dagar, fyra semesterdagar med riktig semester. Verklig ledighet. Det är skillnad på att vara ledig och vara ledig. Att ha semester och ha semester. Ledighet i bemärkelsen av att vara ledig från sitt arbete behöver nödvändigtvis inte innebära ledighet i bemärkelsen av verklig avkoppling.

Tankar kan upptas annat än det vi ägnar oss åt för stunden-även under våra lediga dagar. Här och nu och vara ett med det jag gör-det är ledighet för mig. Det har varit gott om sådana stunder under dessa fyra dagar.

Fyra dagar av mycket mindfulness.
Dagar av övande på att vara mindful, av att vara mindful i mitt görande precis som i mitt varande.
Träning i accepterandet av att tankar kan fara iväg.

På väggen i sovrummet i huset där vi bodde under veckan möttes jag av en tavla med dessa ord broderade i korsstygn:

"LYCKLIGA MÄNNISKOR
RÄKNAR INTE
FLYENDE MINUTER"

När jag upptäckte texten talade den direkt till mig. Såklart det där handlar om mindfulness.


Ord om vänskap

Några ord om vänskap som jag tycker är träffsäkra:


Att beröva livet vänskapen är som att beröva jorden solen.
Marcus Tullius Cicero

De är de vänner som man kan ringa till tre på natten som räknas.
Marlene Dietrich

Det är inte så mycket våra vänners hjälp,
som hjälper oss,
som vissheten om deras hjälp.

Den sanne vännen visar sig i nödens stund.


Guldkorn och vänskapAtt sitta ner i lugn och ro med en god vän och samtala-det är ett livets guldkorn.
Igår kom min fina vän Sara på besök tillsammans med sin dotter. Våra döttrar är också goda vänner, bara några månader skiljer dem åt. Det blev en hel del prat oss emellan, länge sedan sist.

Med en sann vän behöver man inte heller hela tiden prata. Man kan umgås och vara tillsammans även i en stunds tystnad. Känna närvaron av den andra, bara genom att vara.

Jag kom att fundera en del på vänskap igår. Vänskap och hjälpsamhet. Min dottern följdes hem med dem och då jag hade svårt att ta mig iväg och hämta henne, skjutsade Sara hem henne igen. Sådant är guld värt!


Att springa för livet


Melodifestivalen kan ge upphov till allvarligare samtalsämnen också.
Varför ska man springa för livet, undrar 5-åringen? Och vad är att ha något kärt?
Varför ska man springa för livet om det är en kärt?

Vi samtalade om vad låten handlar om, i en version som jag tycker kan passa ett barns öron.
Ja, om någon inte är snäll då kan man bara gå. Man ska inte ge igen.
"Nä, då går man till en fröken och säger till istället."
Rara älskade barn. Älskade underbara ungar.
Ja, då säger man till fröken.

Må oss förbereda våra barn för världen där ute så mycket vi bara kan,
och må de möta den så mycket de bara kan och bör,
redan nu då de kan gå till en fröken när något inte känns bra.


Om framgång och misslyckandeJag kan inte ge något recept på framgång,
men däremot ett på misslyckande: försök att vara alla till lags.

H.B. Swope
A better option bag


Förra veckan köpte jag en sådan här praktisk väska på Hafva, miljövänlig dessutom. Den finns i en massa olika roliga färger. När man inte använder den ryms den i det lilla fodralet som syns på bilden.

Jag är mycket nöjd med mitt köp. Trodde nog inte att jag skulle tycka om den så mycket som jag gör. Mycket snyggare och framför alll mycket mer hållbar än att t ex ha en ICA-påse till sina saker.
Just den här färgkombinationen valde jag!Lediga dagar


Lördagmorgon och långledigt. Många härliga lediga dagar väntar framöver. Först nu en helg med diverse aktiviteter och stunder av att bara vara. På söndag kväll åker vi iväg för fyra dagars skidåkning.

Jag kommer ihåg förra vinterns åkturer i skidliftarna, hur jag kopplade av, slappnade av, bara var i nuet. Förutom första åkturen i sittliften, som var en prövning utan dess like.

Frihetskänslan av att åka i backarna kunde jag knappt ha anat, då det var första vintern jag åkte slalom. Någonsin. Första gången jag överhuvudtaget provade ett par slalomskidor var förra vintern. Jag trodde heller inte att första gången skulle komma-men den kom.

Happy friday


Det här känns som en bra dag. Det här blir en bra dag. Visst gör vi oss en riktigt bra dag idag?

En fin och lugn morgon hemma med barnen. Lillasyster och jag hade tänkt oss att hälsa på storebror en stund i skolan, men vi blev ivägskickade. Di barnen, di barnen... nu håller det på att bli stora.

Eftermiddagen och en del av kvällen kommer att spenderas på Leos Lekland. Dottern ska på 6-årskalas och sonen tar med sig en kompis för lek och middag. Fredagsmiddag på Leos, det blir nog fint det.

Idag tror jag att startskottet gick för att återuppta traditionen från förra läsåret, fredagskjol eller fredagsklänning. Förra läsåret var vi så flitiga, flera på jobbet, att ha på oss kjol eller klänning på fredagar.

 Jag har legat lite på latsidan det här läsåret, men nu får det bli ändrning på det.
Nog är det väl lite extra trevligt att klä sig lite extra fint på fredagar, för att liksom fira in helgen?


Göra sig en bra dag
Each day is as special
as you want it to be.".. ny dag, nya tag! Bara åka iväg och göra sig en bra dag!"

De orden läste jag på en positiv kvinnas statusuppdatering  på Facebook denna morgon.
 Åka iväg och göra sig en bra dag! Göra sig en bra dag!
De orden lade jag genast till i min ordbank.
Mindfulness affirmation


Njut och ta till dig av affirmationer! Bara att titta på dessa naturbilder är en njutning i sig.

Kvällens guldkorn


Jag kände att dagens guldkorn måste få sällskap av ännu ett par guldkorn, som därför får bli kvällens guldkorn.

Stunderna vid läggdags för barnen är många gånger så ljuvliga när man tar sig tid.

Idag kröp jag ner bredvid barnen, först dottern och sedan sonen. Småprat och läsning. Närhet och värme.Den här boken läste jag för dottern. Mycket rolig bok som får oss att skratta gott!
Boken handlar om den här lilla mullvaden som får en lång, brun bajskorv rakt i skallen. Han ger sig iväg och frågar de andra djuren vem som är den skyldige.... Rolig att läsa för såväl liten som stor!

Kvällsstunderna är värdefulla och viktiga. Ett tillfälle att runda av dagen. Samla ihop intryck och tankar. Samla ihop sig. Fästa trådar från dagen. 

Dela med sig av sådant som vi vill ge till varandra, men kanske inte haft tillfälle att göra tidigare. En stund för närhet. En stund att verkligen vara nära.Dagens guldkornNågra guldkorn från dagen....

Barnens Vasalopp på jobbet! Ett arrangemang fullt av glädje, kämpaglöd och energi. Vi startade i Sälen och gick i mål i Mora. Sådana här dagar älskar jag mitt jobb lite extra mycket!
Efter jobbet åkte jag och dottern till Hafva för lite shopping av kalaspresenter och såklart hämtade vi ut vinsten i utlottningen-nämligen det här fina setet. Det blev en riktig mysstund!Tack för det!

Lill-lördag som det är blev jag bjuden på kaffe och dottern lät sig väl smaka av karamellerna som det bjöds på.Tjejen min stortrivs i lekhörnan!


Nedräkning

Det är nedräkning i vårt hus.

Framför allt är det nedräkning till söndagkväll då vi åker iväg tillsammans för en skidsemester hela familjen. Barnen längtar och väntar tills det är dags.
 Frågor och funderingar avlöser varandra.

Det är fint med barns längtan och väntan.
De känns nästan i luften.
Det är snudd så att man vidröra dessa med fingertopparna.

Tiden tillsammans.
Vad är det vi själva minns från vår barndom?
Tiden, den tiden. Det är tiden med nära och kära jag minns.
 Det är den tiden tillsammans jag minns.
Upplevelserna.

Det är vad som känns i kroppen än.

Fyra hela härliga dagar tillsammans väntar nästa vecka. Härliga lediga dagar.
Bara-vara-dagar av gott om tid tillsammans.
Dagens guldkornTvå guldkorn från dagen.
Läxstund med sonen och bakning med dottern.


Semmeldagen...


Eller Fettisdagen som den egentligen heter, pratas det om lite här och där idag. Det skrivs om den i tidningarna. Det annonseras om bakverket och det bakas till höger och vänster.

Jag är inte ett överförtjust i semlor, särskilt inte de som kommer från konditorierna. De hembakta är bättre. För mig är toppen på semlan det som är toppen. Ett semmellock till kaffet tar jag gärna.

Idag glädjs jag mer över den sköna vårvinterluften och att dagen inte har mer spikade planer än jobb och sedan tandläkarbesök med sonen.Bara vara är vad som väntar oss efter det. Underbart!

Kanske blir det att baka något gott-dottern ville det så gärna redan igår, men då var strösockret slut. Maybe. maybe sprids det en god doft av bakverk i vårt hem innan den här dagen är slut.


Måndag hela veckan...


Hemma från dansen, handlat lite, stretchat lite till, duschat, lite kvällsprat med mor och far. Jag var så trött och hade lätt huvudvärk innan jag begav mig mot dansmagasinet för 1 ½ afrikans dans.

Nu har jag bara en skön härlig känsla i kroppen. Pigg, glad och ingen huvudvärk. Underbart!Jag vet att jag förmodligen kommer att kliva upp ur sängen med ett leende på läpparna imorgon, precis som så många andra tisdagsmorgnar dagen efter dans.Att våga

Tänkvärt, eller hur?

Att prova saker för allra första gången berikar.
Man behöver inte sluta med det när man är vuxen.
Att vara nybörjare är inte alltid lätt-
det kan vara ovant att vara det i vuxen ålder.
Det är inte alldeles enkelt att våga, men vi kan om vi vill.
Bestämmer vi oss-kan vi mer än vi många gånger tror.


Lite måndagsreflektioner


En sak i taget.
Här och nu.
Var sak har sin tid.
Var nöjd med det du hinner med istället för att se allt du har kvar att göra.
Ta det lugnt.

Måndagsord som hjälper mig när det känns som om det finns hur mycket att göra som helst.

Att känna efter vad jag behöver-verkligen lyssna till det och sedan göra vad jag kan för att jag ska få det känns bra.
Att ta befälet.
Göra något åt saken.

Idag har jag kontaktat en ny sjukgymnast för att kunna få möjlighet till bland annat akupunktur igen. Det har haft väldigt god effekt när jag har perioder av mycket huvudvärk.

Kära mamma och pappa kommer ikväll så att jag kan åka iväg och dansa! Jag är så glad att jag tog steget och anmälde mig till dansen i höstas. Lite pirr i magen i början-men det var det verkligen värt.

Våga!
Vad är väl lite pirr i magen jämfört mot vad vi kan få om vi trotsar det?


Vasaloppet

Idag går Valasloppet av stapeln igen. Där framför TV:n får jag frågan om att anmäla sig till nästa år? Inte bara en aning oväntat...

Jag-Vasaloppet? Kanske Kortvasan skulle funka. Nej, riktiga Vaslaloppet.... Men tänk egentligen om jag bara skulle anmäla mig, bestämma mig för att åka, träna ordentligt och göra allt som står i min makt för att klara av det? Det vore väl häftigt!

Jag vet att vi kan så mycket mer än vi många gånger tror. Att göra det oväntade kanske vi skulle gör lite oftare än vi gör?


Nybörjare i backenNåja, inte helt och hållet, men relativt. Förra vintern gjorde jag mina första åk på slalomskidor någonsin. Båda barnen började åka förra vintern, så det vara ett bra läge att börja i samma veva.

Att vara helt nybörjare på någonting händer inte varje dag som vuxen. Det är nyttigt att prova på att vara det också och se att det går alldeles utmärkt att göra någonting nytt, även om man inte behärskar det från början.

Det har blivit en fantastiskt rolig fritidssysselsättning vi har tillsammans hela familjen. Det är en riktigt häftig känsla att lära sig någonting nytt som vuxen. Att börja åka slalom som vuxen har blivit att upptäcka en helt ny värld!(http://www.fotoakuten.se/)

Förra vintern tog jag även mod till mig att sätta mig i en sådan här läskig uppfinning-sittliften! Med höjdrädsla och ett relativt stort kontrollbehov som följeslagare var det bara att ta tjuren vid hornen och ta befälet. Nu var det dags.

Jag satt ju där jag satt och även om jag tyckte det var hiskeligt läskigt och högt under första åkturen, fanns det inte annat vettigt att göra än att sitta still och vänta tills åkturen var över. Andra turen var betydligt bekvämare och denna vinter gruvar jag mig inte nämnvärt för första åkturen.


Speak up

‎"SPEAK UP, be heard.
If you don't say a word,
 everything will STAY the same way.


Jag vann!Jippi! Yes, yes, yes!


Idag vann jag denna fina trämat i Hafvas utlottning på deras Facebooksida. Jag gillar leksaker i trä betydligt mer än alla dessa saker i plast som inte håller särskilt hög kvalité. De går bara sönder lätt och sedan är träsakerna vackrare tycker jag.

Klicka här och bli med i Hafvas grupp på Facebook om du, precis som jag gillar deras sortiment.

Gulliga Åsa som driver butiken har en blogg som jag också kan rekommendera er att ta en titt på!


Underbara böcker


Igår innan helghandlingen besökte jag vårt fina bibliotek i närområdet. Biblioteken är verkligen fantastiska! Jag lånade hem böcker både till mig och barnen. Redan efter middagen var läsningen i full gång.

Till dottern lånade jag flera böcker i serien Extra Lätt Att Läsa. Jag köpte en bok i den serien på bokrean och det blev succé. Perfekta böcker för nybörjarläsaren, lite text på varje sida och bara versaler.

Kattas ungar - Djurkompisar
Igår kväll läste hon Kattas ungar för mig. Mamma, du får inte titta i boken. Jag visar bilderna för dig när jag läst klart till bilderna. Efter avslutad uppslag fick jag titta och hon visade bilderna i boken.

Lässtunder tillsammans är riktiga guldstunder!


Samla sommar


Snödrivorna är höga där ute. Skidsäsongen är i full gång.
Barnen de samlar sommar. Kottar, barr och sand.
Det lät bara så väldigt vackert, samla sommar.


I sen kvällstimma


Ibland behövs det att man stannar uppe och bara är. Trots att timmen är sen och ögonlocken känns tunga.
Vara med sig själv och tystnaden. Kanske titta på ett TV-program. Kanske inte.
Låta tankarna komma och gå.
Fundera lite närmare på vissa saker, låta andra vara, även om det inte alltid är lätt.

Imorgon är en annan dag. En ny fredag och jag kan konstatera att den här veckan har rusat fram, känns det som. Tänkt att ibland känns det som att vissa veckor går fortare än andra, även om de ju såklart i själva verket varken har fler eller färre timmar än alla andra veckor. Märkligt på så sätt.

Sonen påminde mig idag om att vi ska slå på TV 4 imorgon kl 20. Ska vi, funderade jag?

Redan dags för en ny Let's Dance-fredag. Garanterat med en stor skål med popcorn ståendes på vardagsrumsbordet.

Rörelseglädje


Träning är som bäst när det bara är så himla roligt att man inte ens tänker att man är och tränar. Idag var det dags för ett pass Afro Power Dance. Under de passen är jag bara ett med musiken, rytmerna, rörelserna, ja hela mig själv och min kropp.

Man ska träna det man tycker är roligt, konstaterade en kvinna jag träffade på gymmet idag. Hon hade varit på ett helt annat pass och vi växlade några ord om träning efter våra pass. Precis så tycker jag. Det ska vara roligt att träna. Rörelseglädjen är viktig för mig numera på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har hittat igen lustfylldheten i att gå på olika träningspass.

Jag ska aldrig mer träna sådant jag inte verkligen känner lust och glädje inför. Jag ska våga prova allt det jag är nyfiken på. Jag verkar ha fastnat för barfotaträningen just nu. Afrikanska dansen, Afro-passen, Pilates... När jag har börjat vidga mina vyer mer, ser jag att egentligen finns det just inte några begränsningar.


Ett gott skratt


Idag är jag inte lika trött som igår. Huvudvärken har lättat. Det nog gjorde nog susen med gårdagens massage. Det är en enorm lättnad och frihetskänsla när huvudvärken minskar.
Idag har jag fått mig många goda skratt! Att skratta gör att allt känns så mycket lättare. För mig är humorn en viktig ingrediens i  livskvalité-receptet. Att ha nära till skratt betyder mycket för mitt välmående.
Att har roligt och få skratta tillsammans förgyller!

Igår kväll blev det en hel del skratt varvat med allvarligare samtalsämnen. Vitamininjektionen från gårdagen sitter nog i än idag känns det som. Att prioritera umgänge med de jag tycker om är viktigt för mig.

Ibland, som till exempel igår när jag var så otroligt trött när jag begav mig mot träffen med mina vänner, kan det ta emot att åka iväg hemifrån. När jag väl kommit iväg och i synnerhet efteråt, känner jag mig mycket piggare och det är så gott som alltid definitivt värt att ha trotsat tröttheten.

Att ett gott skratt förlänger livet, är inga nya ord, men nog ligger det väl en hel del i det?


Vitamininjektion


Tröttheten har svidit i ögonen hela dagen, men har försökt att bara vara tröttheten och acceptera att jag just nu känner mig så kolossalt trött. Det är nog till viss del ljuset. Jag blir ofta tröttare en period när det här vårljuset träder in.En riktig vitamininjektion var kvällens stund med tjejsnack hos en vän. Hon bjöd på underbart goda smörgåsar med bland annat räkor. Riktig lyx för mig som aldrig äter skaldjur hemma-älskar räkor! Gott med en varm kopp te till. Kaffedrickare som jag är blir det sällan te annat än om jag har ont i halsen eller om jag blir bjuden hos någon.
Take care...Det är viktigt att ta hand om sig själv. Stanna upp. Ge sig själv. Unna sig. Göra allt man bara kan för att må så bra som möjligt.I eftermiddag efter jobbet var jag på massage. Under två dagar den här veckan finns möjligheten att boka tid för massage på jobbet. Jag är jätteglad att det passade med tider så att jag kunde gå. Smidigt och bra!

Efter flera dagars huvudvärk var det välbehövligt med en behandling. Jag lyckades bli riktigt avslappnad. Jag kunde till och med riktigt känna skillnaden mellan spända och avslappnande käkar, före och efter.

Massageterapeuten är även utbildad inom kineseologi, ett område jag är intresserad av och nyfiken på. Det finns många vägar attt gå för att upptäcka och lära känna sig själv och sin kropp ännu bättre. Tycker det är spännande att prova vilka vägar som passar just mig.


Move on


De här orden läste jag i morse:

A difference in your life today
will start when you choose to MOVE ON
from what happened YESTERDAY.

Så sant, eller hur?

Kinesiska tecknet för Mod

Mod är inte frånvaron av rädsla
utan snarare insikten att något annat
är viktigare än rädslan.

När jag tvekar eller rent av kanske tvivlar, brukar jag tänka och försöka följa orden
känn rädslan, men gör det ändå.

Ibland behöver vi sväva som ett litet småkryp högst uppe på strået,
även när svindeln kommer och strået böjer sig.
Ibland krävs det ett mod större än rädslan om vi ska kunna utvecklas och gå vidare.


RSS 2.0