Säga ja och nej


Tänk att det ska vara så mycketl lättare att säga JA än NEJ!Det där ja:et kommer lätt av bara farten, medan nej:et kan sitta så långt inne och få så mycket bitter eftersmak, även om det kommer från hjärtat. Ändå är ett nej emellan så viktigt, minst lika viktigt som alla ja.

Jag brukar påminna mig själv om detta: Att säga nej till något kan vara att säga ja till sig själv.


AvskedDet är något särskilt med avsked. Idag var det dags att säga "hej då" till barnen för att inte träffa dem igen förrän på söndag kväll. När vi kommer hem från Stockholm på söndag ligger de och sover och jag hoppas faktiskt att de ligger i våra sängar då så att jag kan krypa ner bredvid varma mjuka barnkroppar och sedan somna intill deras andetag.

Jag känner redan en längtan i kroppen, ett avstånd. Samtidigt vet jag att de kommer ha det så utomordentligt bra och vi kommer att ha fina dagar i Stockholm. Alla kommer att ha det bra, trots längtan, och när vi ses igen kommer allt te sig sådär alldeles särskilt vackert. 

Stryka


Tänk att det som kan stressa upp en vid ett annat tillfälle vara avstressande.

Högen i tvättstugan med rena kläder, som ideligen påminner mig om att det finns så mycket kläder som väntar på strykning. Ikväll tog jag tag i den och blev påmind om att strykning kan vara avkopplande, ja rent av avstressande. Det är skönt att se hur släta och fina klädesplaggen blir och sedan kunna hänga in plagg efter plagg i garderoben. Bara ägna sig åt strykningen, ingenting annat.  Det finns gott om kläder kvar att stryka, men det är betydligt mindre kvar än innan jag började ikväll.


Bakat och klart-ABK bjuder in till Öppet Hus!


På måndag ska vi ha öppet hus i Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakts lokalavdelning i Luleå. Lokalavdelningen har nu funnits till i 1 år och inför sommartider tyckte vi att det var en bra tid att ha ett Öppet Hus och samtidigt fira 1 år! Vi vill informera om föreningens verksamhet, berätta om oss som lokalavdelning och såklart nå ut till fler än vi redan gjort. Det känns viktigt för oss att sprida budskapet att man faktiskt kan bli helt frisk och fri.

Vi kommer att bjuda på kaffe, the, tårta/fika. Eftersom jag åker till Stockholm över helgen förbereder jag så mycket jag innan helgen. Ikväll har jag bakat Leilas kladdkaka med mörk choklad i. Den och annat gott kommer vi att bjuda på. Varmt välkommen till Sensus lokaler på Sandviksgatan 35 i Luleå, måndag 4/6 kl 18. Sprid gärna till vänner och bekanta om vårt Öppet Hus!


Jag fryser


Idag mitt på dagen gick jag ut med jacka och mössa och insåg ganska direkt att det här kommer inte att räcka. Så förfärligt kallt ute att jag måste gå in för att ta på mig mer kläder. Till slut hade jag på mig fleecejacka, jacka, överdragsbyxor, mössa och fingervantar... strumporna var av modell kortare och det var ingen höjdare idag heller.

Idag fryser jag såväl inne som ute. Det kanske är så att jag aldrig blivit riktigt varm efter timmarna ute i den kyliga luften, för sjuk ska jag då inte bli. Det är inte så att tankarna automatiskt kommer in på skolavslutning och sommarlov, trots att det bara är en dryg vecka kvar. Kom nu sol och värme och värm upp våra frusna kroppar.

The moment


Dansens helande kraftJag hade tänkt skriva ett inlägg om stresskänslor, omöjliga ekvationer och dataproblem. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om att good is better than perfect just för att det är vad som håller i längden, att bra är bra nog och att misslyckas är okej och så även för mig. Det skulle handla om att det är tillåtet att inte alltid ha full koll. Ja, det där skulle jag skriva och reflektera kring, men nu vill jag hellre lyfta fram något annat.

Ikväll blev jag nämligen återigen påmind om dansens helande kraft. En dag när tårarna varit nära för att saker gått emot mig, för att jag för ett tag kände att det var en katastrof det som inte gått min väg, har avslutats helt fantastiskt. Allt som kändes övermäktigt att ro iland känns inte längre så stort. Plötsligt ter sig saker faktiskt inte större än de är. Och jag visste att det skulle bli fantastiska 75 minuter, men jag kunde inte föreställa mig det skulle kännas så här bra efteråt.

75 minuter här och nu och jag behöver inte längre den mindfulnessövning jag tänkt ge mig själv ikväll. Det här var dagens mindfulness om något. Det här var min stresshanterare och min vitamininjektion. Tack till tre fantastiska tjejer på Inpuls som bjöd på en så härlig dansstund. Under klassen hann vi med Bollywood, Body Jam, Poledance och Danceaerobic.
Ett favoritdansklipp är absolut Claudia Gallis Bollywooddans från Let's Dance 2010. Så färgsprakande härligt! En fantastisk show till rytmer jag älskar!Minska barns stressJag prenumererar på nyhetsbrevet från Mindfulnesscenter och genom det brukar jag få en hel del intressant och läsvärt skickat till mig. Senast handlade det mestadels om barn och stress. Många tänkvärdheter och konkreta tips för vardagen.

Alla barn är vänliga av naturen – om inte är de utsatta för stress! Vad kan vi då göra för att minska barns stress? Här är några förslag:

 • Den största gåva du kan ge ditt barn är du själv. Det betyder att du behöver arbeta med din självkännedom och din medvetenhet. Vi behöver vara grundade i ögonblicket för att dela vad som är bäst och djupast i oss.

 • Stanna upp ofta och fråga dig ”vad är det som pågår?” Och gör det särskilt vid de tillfällen då du känner dig osäker och bortkommen. Ge sen all uppmärksamhet på vad som sker nu i situationen, i dig och ditt barn, din familj. På så sätt kan du gå bortanför tänkandet och intuitivt veta vad du bör göra.

 • Ge ditt barn så mycket tid, närhet och beröring som du kan. Den kombinationen är såväl bekräftande som stressreducerande.

 • Ta väl hand om dig själv, och gör det med gott samvete. Var en förebild för dina barn och ungdomar. Att ta hand om sig själv är en förutsättning för att orka ta hand om andra hemma och på jobbet. Mycket försummat och tyvärr inte lätt för många. Men även små förändringar är bra!

 • Var medveten om dina förväntningar på ditt barn. Och försök se när dina förväntningar är i barnets intresse. Var medveten om hur du kommunicerar dessa förväntningar och hur de uppfattas.

 • Försök se världen från ditt barns perspektiv. Vad är det han eller hon möter just nu?

 • Försök föreställa dig hur du uppfattas och låter från ditt barns utgångspunkt - sätt att se.

 • Träna dig i att se på barnet som perfekt som det är. Acceptera dem när det är som svårast att göra det.

 • Sätt barnens behov framför dina egna så ofta du kan. Se sen om det inte finns en chans att ni bägge kan få era behov mötta.

 • Be om ursäkt när du har förrått ditt barn på något sätt. Ursäkter är helande och visa att du ser situationen klarare eller mer från ditt barns utgångspunkt.

 • Varje barn är speciellt. Varje barn har sina behov. Var och en ser på sitt sätt.

 • Lär dig leva med anspänning - spända förhållanden - utan att förlora din balans. Öva dig i att gå in i varje ögonblick utan att förändra någonting eller ha något speciellt resultat. Se vad som går att göra - om du är villig att lita på dina instinkter och intuition.

 • Träna barnet i att känna igen, sätta ord på och uttrycka känslor. Och få empati för dem. Empati FÖRST – eventuell korrigering sen.

 • Träna dig i att vara medveten om vad som pågår i dig (tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser) och runt i kring dig (vad du ser och hör).

De flesta av ovanstående punkter tränas bäst med hjälp av mindfulness(uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla).


Barns stress är förstås i hög grad en spegling av vuxnas stress. Att sänka sin egen stress är därför angeläget som vuxen både för vår egen och våra barns skull.


Det kom ett svar!


Jag skrev i ett tidigare inlägg om att jag mailade till en webbutik och hade synpunkter och frågor kring deras val av modeller. De visade shortsbilder som bars av en väldigt smal, jag skulle säga mager modell, och jag kunde inte låta bli att fundera på hur man tänker när man väljer en sådan modell som visar kläder. Nog kan man ju också visa shorts på bild utan att vara utan klädesplagg på överkroppen och framhäva en mager kropp-tycker jag. Jag skrev även att jag inte har några frågor kring kläderna, utan att jag tyckte om kläderna.

Idag kom ett svar:

"Tack för din positiva och konstruktiva feedback, det är alltid välkommet!

Vi använder och kommer även i framtiden att använda oss av olika modeller i storlekarna 34 upp till 38. Vad gäller tjejerna på shortsbilderna representerar de storlek 34 och 36. Många av de tjejer som används på bilderna är personer som arbetar på eller för butiken." (Jag har valt att inte skriva ut butikens namn.)

Okej, först och främst är jag såklart glad över att de tog min raka fråga så pass bra. Men sedan tycker jag inte att storlek 34-38 speglar den mångfald av kroppar som finns bland oss människor. Hon som svarar betonar att de använder sig av olika modeller-de använder alldeles säkert olika personer i storlekarna 34-38 som modeller, men så särskilt olika typer och modeller av kroppar är det ju inte frågan om.

Om jag känner mig nöjd? Nja, men det hade kunnat vara värrre. Såklart är det ju sorgligt att de bestämt säger att de även i framtiden komme att använda sig av modeller i storlekarna 34-38 och inte använda modeller som bär större storlekar. Att bara konstatera att det är så det är.

Och att jag har väldigt svårt att tro att modellerna jag skrev till dem om har storlek 36, det är ju en helt annan femma. De höll helt enkelt inte med mig om att de skyltade med magra kroppar med insjunkna magar och att de skulle kunna tänka över ett och annat kring sina bilder.


Tävlingsdags-vinn ljuvliga träfrukter!


Jag tävlar om ett set med träfrukter som man kan skära i från HAFVA hos JENNIE .
Tävla här du också.


Frisk och fri-en doft av nybakat


Doftar ljuvligt här hemma av nybakat.Ikväll har jag gjort toscakakan från den här receptboken.  Den ska jag ta med mig imorgon när dottern ska ha klubbmästerskap i gymnastik och det ska vara fikaförsäljning.

Doften av nybakat är ljuvlig! Det fanns en tid när jag bakade bara för att känna doften. Den tiden är förbi och jag kan både njuta av doften utan dubbla känslor och veta att jag även kan njuta senare av det goda bakverket. Inte bara äta en kaka, utan njuta av den. Inte äta en kaka och sedan må dåligt över den, bara njuta av det goda just där och då och dagen efter spelar det inte någon roll. Det om något hör friskheten och friheten till.  

Heja Åhléns city!


Debatten om alltför smala modeller och sjuka ideal i modevärlden har under det senaste året varit het. När en ung modell dog under en visning i Uruguay beslutade arrangörerna för den spanska modeveckan att införa en BMI-gräns på 18, vilket gjorde att var tredje modell diskvalificerades. Den spanska hälsomyndigheten träffade också en överenskommelse med de ledande butikskedjorna om att plocka bort skyltdockor med mindre storlek än 36.

Också svenska klädkedjor sägs arbeta aktivt för att få bort de mest pinn-smala skyltdockorna.


Bilden är lånad från Metro.

På Åhléns City har man gått ett steg längre och i stället utökat sortimentet med kurvigare exemplar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dekorationschefen på Åhléns city-varuhusen menar att det är viktigt att ha skyltdockor
då alla ser olika ut och också måste få göra det. 

Här kan du läsa hela artikeln från Metro.


Hur tänker man egentligen kring magra modeller?Ikväll har jag kikat runt på några olika webbutiker och på en av dessa fick jag så mycket funderingar när jag såg deras byxor och shorts. Egentligen var det en och samma fråga som började cirkulera i mitt huvud, Hur tänker man när man använder så där magra modeller som ska visa byxor och shorts? Dessutom med bara magar så att magerheten riktigt framträder. Ja, hur tänker man när man faktiskt aktivt väljer att lägga ut dessa bilder för att sälja de där byxorna och shortsen.

Ikväll valde jag inte att bara fundera och undra. Jag skrev ett vänligt frågvist mail. Det ska bli spännande att se om jag får ett svar och i så fall vilket svaret blir.

Gränser


Jag har tänkt en del på det där med gränser på sistone igen. Har nog egentligen ganska klart för mig att jag behöver tänka på gränser. Tydlighet gentemot andra för min egen skull. Men mest av allt är det för mig själv tydligheten behövs. Och jag har blivit så mycket bättre, men behöver då och då påminna mig själv.

När det känns som att man blir uppäten inifrån, så är det ändå i själva verket så att man låter sig ätas. Allt som oftast i alla fall. 


TävlingsdagsDet där med att göra saker för allra första gången kan innebära en blandning av många känslor. Inför dagens gymnastiktävling, premiär på styrke- och smidighetstävlingen Anatolicup, var dottern både laddad och pirrig. Yngst av alla gymnasterna från hennes klubb och näst yngst av alla i gruppen hon tävlade i var hon.

När vi kom till tävlingen och det var dags för uppvärmning hade hennes kompis från hennes träningsgrupp inte kommit ännu, men hon hakade på de äldre tjejerna i deras uppvärmning. Efter en kort stund kom tårarna då hon kände att hon inte behärskade det de gjorde i uppvärmningen. Det blev en massa pepp i mammas famn, kramar och sedan var åter på banan igen med nya tag.Här ska hon hänga så länge hon kan i denna position.

Hon kämpade på genom tävlingens alla tio moment och gjorde hela tiden sitt bästa. Efter prisutdelningen syntes en del besvikelse över att hon inte fick något pris, utan bara ett diplom. Hon tyckte att alla andra fick pris utom hon, vilket inte alls stämde. Men det är ju så där med känslorna. De blir ibland så starka. Efter en stund var hon glad och uppåt igen och gick knappt att få hem från tävlingsarenan. Nästa gång ska hon absolut vara med igen.Supersnabb skoshopping


I eftermiddag lyckades jag med att handla fem par skor på förmodligen mindre än 15 minuter. Så skönt, så smidigt och till bra priser! Tre gympaskor och två sandaler rikare och ett antal kronor fattigare gick jag och barnen iväg från Stadium.

Så fantastiskt när man får så väldigt bra hjälp också av en kunnig, hjälpsam och riktigt engagerad säljare. Just skor handlar jag gärna på detta viset, i synnerhet gör jag så när det kommer till barnskor. Det ska göras och det kan göras fort och ändå bli så bra.
Redo för skolavslutning


Första skolavslutningen för dottern närmar sig,
första gången hon ska få sommarlov
och jag vet att jag kommer bli lika rörd
som jag blivit tidigare år när sonen haft skolavslutning.

Två barn på samma skolavslutning
kanske gör allt bara dubbelt så känslosamt.
Det är något väldigt speciellt det där med skolavslutningar.
Såväl som fröken och som föräldrer blir jag väldigt rörd,
det är så påtagligt vackert och nära allt.
Denna ljuvliga klänning från Hafva kommer att bäras av dottern på skolavslutningen,
så ljuvlig, så fin modell och så skön.
Hon provade klänningar i olika mönster och när hon tog på sig en klänning
konstaterade hon hur skön den kändes mot kroppen.
Och jag förstår,
jag hade gärna haft dessa klänningar på mig om de bara funnits i vuxenstorlek.Som en nykter alkoholist?Igår fick jag frågan om det är med ätstörningar som med alkoholism, att man liksom blir som en nykter alkoholist och sedan hela livet verkligen måste vara på sin vakt?

Jag trodde länge det, att det är liksom så även med en ätstörning, att man aldrig bli helt och fullt frisk och fri, men idag vet jag att jag hade fel. Man kan bli helt frisk och fri, kanske friskare och friare och sundare i sitt tänk än många i sin omgivning.

En alkoholist behöver avhålla sig från alkoholen. En person med en ätstörning ska lära sig leva med maten istället för mot den. Leva med sin kropp istället för mot den. Bli vän med maten istället för att ha den som sin fiende.

Det går att välja den friska vägen och nå ända fram.

Jag lutar mig inte på något sätt tillbaka för den skull, utan vet vad som är viktigt att tänka på för att hålla mig fortsatt frisk och fri. Jag vet att en bantning är en utlösande faktor till en ätstörning, varför jag inte kommer att ge mig in i en bantning en gång till i mitt liv. Jag vet också att vågen är något som så gott som aldrig har fört något gott med sig för mig, varför jag har valt bort den i mitt liv. Jag vet att regelbundet ätande är oerhört viktigt i mitt friska och fria liv och att hoppa över en måltid inte har i det livet att göra.Frisk och fri-att njuta av det goda


Idag, mitt vardagslyx, en glasstrut efter middagen, helt allena innan jag skulle tillbaka till jobbet för kvällens arbetsplatsträff.  Bara för att jag blev så glassugen av det ljuvliga vädret som idag har varit fyllt med sommarkänsla. Bara för att jag ville och så gott det var. Helt oplanerat. Bara en känsla av att det skulle vara så gott och det var så gott. Detta är friskheten och friheten en dag i maj, en solig härlig dag.

Och jag visste att detta skulle inte påverka mig under resten av dagen och det kommer inte att påverka mig under morgondagen. Friheten är så påtaglig sådana här gånger.

Never to old


Aldrig för sent att styra stegen mot nya mål.
Aldrig för sent att drömma,
och att försöka förverkliga sina drömmar.

Det är faktiskt heller aldrig för sent att börja må bra,
trots svåra och jobbiga stunder som varit.
Allt som varit måste inte svärta ner nuet.
Allt som varit kan istället göra färgerna i nuet skarpare
och alla nyanserna mer synliga.Dagens vardagslyxAtt efter att ha varit på jobbet och sedan varit och föreläst,
komma hem, sätta sig ner och äta en middag som
avslutades med en Pärontopp-
det är dagens vardagslyx!

Uppskattar särskilt detta då jag snart ska tillbaka till jobbet igen
för några timmars arbetsplatsträff.

Trevlig kväll önskar jag er alla!


Föreläsa


Imorgon eftermiddag ska jag ut och föreläsa. Jag ska träffa vår kommuns alla skolsköterskor och berätta om ätstörningar och mycket av det som hör den sjukdomen till. Jag känner mig så peppad att åka ut och göra denna föreläsning.

Jag vet vilken viktig uppgift skolsköterskorna och skolhälsovården har och om jag kan göra något för att ge de som jobbar inom detta område något gör jag det så gärna, så gärna.

Jag kommer självklart också att berätta en del om föreningen jag representerar och är engagerad i, Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Många av oss som är engagerade i föreningen har själv en ätstörning i bagaget, antingen som drabbad eller som närstående till en person som varit drabbad av en ätstörning.

I min stad har det nu funnits en lokalavdelning i 1 år och jag är verkligen glad över att få vara en del i detta arbete som bedrivs runt om i landet.


Dalai Lama


Every morning when I wake up, I dedicate myself to helping others to find peace of mind.
Then, when I meet people, I think of them as long term friends; I don't regard others as strangers.

-Dalai Lama


Så genomfint och varmt.Klänning-begär

Jag älskar klänningar och kjolar!
Den här snygga klänningen från Object vill jag bara ha.
Snygg, tuff och söt på samma gång.Fulltaliga igen


Tårar på flygplatsen för många dagar sedan,
en dotter som grät
och sade pappa, du får inte åka.

Och såklart det känns för den som ska åka,
med så mycket känslor i en liten kropp
som bara bubblar över, 
av att verkligen inte vilja skiljas åt.
Verkligen inte.
Och nu.
Familjen är samlad. Liksom fulltaliga igen.
Och jag tror inte att det skulle kunna finns en mer klockren
T-shirt att ge till sina barn efter många dagar borta hemifrån.


Det kom ett paketI'm in love with Blingo.Ett vackert efterlängtat REA-paket dök upp i brevlådan idag.
Stolt mamma


Hemkommen från sonens klass redovisning.
Vi bjöds på ett axplock av deras arbete i kultur under detta läsår.
Så fantastiskt roligt och intressant att få följa med på en 1-timme lång
resa genom tiden och världen.
Kulturämnena är verkligen en skattkista fylld med saker att upptäcka och lära.Sonen tyckte själv att han hade fått det bästa området av de alla att redovisa.
Han berättade om talens historia och om de romerska siffrorna.
Han var allt pirrig i magen inför detta och jag satt fullt koncenterarad och lyssnade på honom.
Han fixade det galant.
Jag känner mig så, så stolt över honom!


Peter Le Marc"I denna tystnads alla ljud
Kan du förbanna din gud
Men allt du har är här och nu"

-Peter Le Marc

Den mannen har gjort så många fina låtar, så många fina texter,
och har en så fin röst.

Allt du har är här och nu.
HemmadagÅter från Stockholm. Börjar med en VAB-dag. Vi hann inte längre än till vår gård igår innan jag insåg att dottern hade drabbats av magsjukan som sonen fick på nedresedagen. Ja, så är det ibland och vi blir hemma även imorgon för att vara på den säkra sidan. 

Ikväll väntar kulturredovisning på skolan med sonens klass. Det ser jag fram emot!Fjärilshuset


Igår besökte jag och barnen Fjärilshuset för första gången.


Den här lilla krabaten hade tagit sig upp på land för att sola sig litegrann.Väl värt att besöka detta mysiga ställe!


You have to take the stairs


Och anyway- nog känns det ändå bättre att ha gått alla dessa trappsteg för egen maskin,
än att ha åkt hiss.
Möte med sommarenI helgen- mitt första möte med sommaren för i år. I ett sommarvarmt Stockholm.Och jag kan lova att vi trivdes ihop. Sommarstockholm och jag.

 

De två enda bilderna från helgen som jag är med på. På väg mot Hagaparken.


UtifrånperspektivOm någon skulle titta på ditt liv från ovan - vad skulle man se då ?

Igår läste jag denna frågeställning, intressant fråga som vid en stunds eftertanke verkligen kan ta iväg en på en resa med en hel del upptäckter och insikter. Det är som att beskåda sig själv och sitt liv från ett utifrånperspektiv. Jag gillar den tanken.The perfect moment?Det kanske är just nu det är det dags,
det kanske är just är nu det sker,
livet- och det kanske faktiskt är nu vi har chansen
att göra det där vi längtat till.
Alla sen kan vi inte veta hur de ska bli,
nuet är nu och det är stunden vi faktiskt kan påverka.


En utsträckt hand


En utsträckt hand kan verkligen betyda så mycket.
Just den där gesten, att någon vill göra något för en,
någon som gör det enbart för att hjälpa.Idag alldeles i slutet av vårt Gröna Lund-besök
köpte dottern sockervadd
och inte dröjde det länge innan hon hade sockervaddskladd
såväl runt munnen som på händerna.
Sockervaddskladd av högsta rang kan jag lova.

Just där och då på spårvagnen på väg därifrån,
önskade jag såklart att jag haft med mig våtservetter
och vad händer då precis när vi är i färd med att kliva av?
Jo, då plockar en mamma med barnvagn fram ett gäng våtservetter
från sin väska, erbjuder mig dem
och jag blir så glad och tackar henne flera gånger.

Fantastiskt med utsträckta händer och så fina gester!
Tidigare under dagen såg jag faktiskt en pappa som räckte våtservetter åt en mamma
som blivit kladdig av sitt barns isglass,
 en för henne helt okänd man som såg att här kunde han göra en insats-och han valde att göra det.

Det värmer att se sådant.


Hej, hej sommar....... ja, idag känns det inte bara som att vi mött våren, utan vi har fått hälsa sommaren välkommen i ett soligt Stockholm. Så ljuvligt och barnen tycker det är fantastiskt att få gå i t-shirt och även såklart jag. Stockholmsvistelsen började mindre bra med en magsjuk son, som lyckligtvis är på benen nu.

Idag har vi tillbringat många timmar på Gröna Lund. Det är något som händer med tiden på Gröna Lund, den liksom står still men samtidigt rusar timmarna fram i ett hiskeligt tempo. Plötsligt när man någon gång emellanåt tittar på klockan blir man förvånad över hur fort tiden faktiskt gått. Och alltid är det samma sak, nu precis som i barndomen.Skriva listor


Ibland är det bara oslagbart skönt att skriva en lista, även om jag långt ifrån är en listmänniska uti fingerspetsarna-längre.

Jag vet vad det innebär att vara en, att ha en lista lite här och var i huset, liggandes och hängandes. Listor för ditten och datten, för saker som inte får glömmas, saker som ändå aldrig skulle glömmas men som ändå skrivs upp (bara utifall att). Det är inte på något sätt beundransvärt, inte på något sätt önskvärt och inte på något sätt ett tecken på att ha full kontroll på tillvaron. Tvärtom.

I takt med att listskrivandet har fått allt mindre plats i mitt liv har jag börjat må allt bättre. Men ibland, som dagen innan en flygresa kan det ändå vara oslagbart skönt att skriva ner några punkter på en liten vit papperslapp, som möter mig i morgon bitti och jag i lugn och ro kan pricka av det sista lilla.Frisk och fri- om hungerkänslorDe där hungerkänslorna, den där signalen från kroppen om att det är dags för påfyllning av energi, den där signalen som jag slutade lyssna på, som jag till slut inte längre kände av efter att ha ignorerat den så mycket, eller i själva verket noterat den och känt mig urstark som inte följt den.

Till slut förstår kroppen att det inte är mycket till idé att signalera, oavsett styrka. Till slut är allt ett virrvarr och man måste hitta tillbaka, lära känna kroppen och såväl hunger- och mättnadskänslor. Våga känna och våga följa.

I friskheten och friheten lyssnar jag och hör till och med viskningar som förut överröstats av brus och röster som argumenterat högljutt. Jag vågar känna och jag vågar följa de signaler kroppen sänder till mig. Jag vill inte alls ignorera hungerkänslorna, utan jag känner så starkt att jag vill ge min kropp det den behöver.

Hungerkänslorna är idag ingenting annat än en tydlig påminnelse om att det är dags att äta och att bli alltför hungrig tycker jag inte om. Jag vill ge kroppen näring och ge mig själv ny energi när jag behöver det, när jag än behöver det. Det finns inga förbjudna tider och inget som heter för sent. Min kropp är min bästa ciceron och den vill jag följa.


Vardagslyxx


Dagens vardagslyx äger idag rum på Lyxx, även om den inte är fullkomligt behaglig behandlingen jag ska göra. Det är dags för plock och färg av ögonbrynen. Nog är det allt lyxig att gå på salong och få det fixat och det är ju som man brukar säga, ska man vara fin får man lida pin.


Det är så duktiga och trevliga på detta ställe att det inte är var svårt att bli en stamkund där! I eftermiddag följer dottern med mig dit i nästan vanlig ordning. Vi hinner med lite packning och hemmafix innan avfärd mot stan. Imorgon bär det ju av mot huvudstaden.


Frågor som får mig att reflektera


Jag tänker mig att jag ska svara på bloggläsares frågor snabbt, men nu blev det inte så denna gång. Jag behöver ta mig tid att reflektera ibland, att fundera, att formulera och vill inte skriva några snabba rader i all hast. Frågor som kommer handlar om min historia, om ätstörningar och hur jag tillfrisknade, hur jag värjer mig mot allt i media etc som finns idag.

 Frågor jag får gör att jag reflekterar över allt som har varit, det som faktiskt präglat mig, hur det faktiskt gjort att jag verkligen vet hur jag vill leva och hur jag inte vill leva, alldeles säkert mycket tydligare än jag hade vetat om jag inte gått igenom det jag gjort.

Välkommen med era frågor, jag svarar mer än gärna!Dagens vardagslyxUtan tvekan är dagens vardagslyx att även idag få sätta sig till dukat bord och bli bjuden på middag! Min fina vän Sara bjöd hem mig och barnen på middag idag, tacos. Två mammor och fem barn åt tillsammans. Det var länge sedan vi hade träffats, min fina vän och jag, alltid lika trevligt. Idag fick jag verkligen mysa med bebis också. Åh, härliga tider, så ljuvligt att gosa med en liten krabat.Kompislek


Åh, så jag älskar när barnen har roligt tillsammans med sina kompisar.
Barnens vänskap är en fröjd att vara kring.
Mer av dig själv


Love this!Danstankar


Varvar projektet för dagen, dotterns rum, med attt lyssna på härlig musik och ibland mixar jag städningen med dansvänlig musik.Jag funderar på höstterminen och dansen. Vad ska jag dansa? Vill inte vara utan dansen i mitt i liv när jag vet vilken energi och vilken eufori den kan ge mig, vilken glädje och vilken känsla. Jag älskar den afrikanska dansen, men har också varit sugen på street en tid. Återstår att se hur det bli, kanske pausar i den afrikanska och kör street en termin. Men mer dans i mitt liv ska det bli, på ett eller annat sätt.


Frihet på en cykel


Det här med att cykla, det är något härligt att ta sig fram på en cykel.Jag minns hur jag älskade hur Lotta på Bråkmakargatan envist bestämde sig för att hon visst kunde cykla. Hon skulle minsann kunna själv. Jag tror jag såg mig själv i Lotta och jag kan så väldigt mycket se min dotter i Lotta.

Idag premiärcyklade vi till skolan och jobbet som ligger i samma byggnad, praktiskt och smidigt så det förslår. Som barnen har längtat till den här vårens första cykeltur till skolan. Nu är den sköna vårmorgonluften här och morgonen möttes på cykel och ackompanjerades av fågelkvitter. När vi passerade öppet vatten höll dottern inte längre inne på orden, hon tyckte att det var så fint att cykla nära vattnet.

Nu ser jag fram emot ett möta nya morgnar på cykel, känna vinden i mitt hår jag när svischar ner för backarna och innan sommaren är slut hoppas jag ha cyklat barfota genom vattenpölar.


Dagens vardagslyx
Dagens vardagslyx var att bli bjuden på grillmiddag hos mamma och pappa. På förmiddagn kom ett SMS, "Vill ni komma på grillmiddag idag? Vi ska ta fram kolgrillen." Såklart vi ville! Efter skolan/jobbet cyklade vi in till stan för att se om vi kunde hitta dotterns kvarglömda badkläder från igår och det gjorde vi lyckligtvis. Sedan vidare till mamma och pappa och en så god middag. 


 Till efterätt premiäråt jag den laktosfria Mormor godaste kola, verkligen god! Trötta ben på barnen under cykelturen hem efter mycket cykling och uteidrotti skolan. Ikväll blev det tyst fort i sovrummet kan jag lova.  


Frisk och fri-vän med kvällsfikat
Det kommer över mig med jämna mellanrum,
jämförelsen mellan nu och då.
Skillnaden mellan att vara sjuk
och att vara frisk och fri
.
Ibland blir den så särskilt påtaglig.  

Som ikväll igen,
när jag förbereder mitt kvällsfika,
som jag ser fram emot att börja äta.


Mitt favoritbröd just nu är fruktkusarna, gott och saftigt.
Rostade fruktkusar med äggskivor och kaffe. Ljuvligt!

I friskheten och friheten är jag vän med kvällsfikat,
har inga problem att ge mig själv näring även om klockan passerat ett visst klockslag,
det finns inte fel mat en viss tid på dygnet,
och jag äter inte kvällsfikat för att jag följer ett speciellt matschema,
för att jag måste,
för att jag tränat eller trots att jag tränat,
utan för att min kropp talar om för mig att den vill ha påfyllning.
Jag kan ta lite mer om min kropp talar om för mig att den behöver det.

Friskheten och friheten lämnar inget utrymme för att gå och lägga sig hungrig om kvällen
och kvällsfikat är inte längre min fiende.Om överdriven hälsomedvetenhet


SVT Tvärsnytt har i dagarna tagit upp problemet med vuxnas överdrivna hälsomedvetenhet och hur det kan påverka våra barn. ABK:s Västerås Ewa Karlsson är med och diskuterar, samt även chefen för ätstörningsenheten i Västerås.  

Ett mycket bra och viktigt inslag. Just precis det här tänker jag så mycket kring. Vi vuxna måste verkligen inse vilket stort ansvar vi har och tänka på hur vi pratar om mat, kropp, vikt, träning och såklart även hur vi agerar kring dessa områden. Se klippet här. Klippet kommer ligga kvar till 22 maj.
Frisk och fri-en storlek större


När det visar sig att man behöver en storlek större-vad händer då? Hur känns det?

I fångenskapet av en ätstörning är det frukstansvärt att prova ett klädesplagg som tidigare suttit bra eller till och med kanske varit stort och känna att det stramar och sitter tajt. Som att världen rasar samman. Och om den storlek som man vanligtvis brukar köpa inte passar, då sätter de negativa kommentarerna inombords igång. Omedelbart. Känslostormar likaså. Som att den värld som redan skakar går sönder och man själv hamnar någonstans långt in under spillrorna av den värld som man för länge sedan gått vilse i.

I friskheten och friheten värderar man inte sig själv efter siffror som står på en lapp i ett klädesplagg och man vet också att en siffra bara är en siffra som inte alls står för något alls som har att göra med hur lyckad man är som människa. I friskheten och friheten vet man sitt värde och behöver inte värdera sig själv ständigt och jämt genom siffror. Man behöver inte mäta, väga, jaga mindre klädstorlekar till den milda grad att man till slut inte hör hemma på vuxenavdelningen längre. Något av det här har ingenting med lycka att göra-inte alls. Att jaga prestationer hör inte alls längre hemma. I friskheten och friheten behöver man inte prestera för att veta att man duger. Att bedöma sig själv som lyckad eller inte lyckad har inte längre någon plats.

Idag när jag kom hem från jobbet fann jag till min glädje ett paket i brevlådan, ett paket jag visste innehöll kläder jag beställt till mig själv. Jag hoppades givetvis att kläderna skulle passa bra-och det gjorde dem, allt utom jeansen jag beställt passade bra. Jeansen däremot var för små. Storleken jag känt mig så säker på var rätt för mig passade inte. Jag behöver en storlek större och det känns helt okej. Jag ska inte låta bli att byta till en storlek större, som jag vet med mig att jag gjort förut. Jag ska byta till nästa storlek och hoppas på att de snygga jeansen passar bättre då. Skulle de ändå inte passa mig är förmodligen inte modellen rätt för mig.

Det här är ännu ett exempel på hur svårigheter kan övervinnas, hur sådant som varit så nästintill oförklarligt svårt kan bli någonting som till sist fungerar riktigt bra. Svårigheter kan övervinnas. Sådant som har varit en svårighet kan även till sist bli en styrka.


Dansglädje


Det finns så mycket glädje i dansen! Kan man bli annat än glad och varm inombords av att se det här farfyllda klippet?När jag ser det här vill jag bara vara där och vara med och dansa, dansa....


Det gäller att se möjligheterna


Det är perfekt tycker jag att själv träna när barnen tränar. Snart ska dottern iväg på gymnastikträning en bit utanför stan och en bra bit från vårt hem. Hon tränar 1 ½ timme, vilket gör att jag har gott om tid att ta mig ut på en runda. Med barn som har träningar flera gånger i veckan och en man som jobbar oregelbundna tider gäller det att se möjligheterna till träningstillfällen eller annat som man vill göra just för sin egen skull.

Förra tisdagen upptäckte jag nya platser att jogga på-nya skogsområden att andas skogsluft i. Jag sprang lite vilse också och visste inte alla gånger riktigt var jag befann mig. Ikväll vet jag bättre vart dessa vägar leder mig.

Sina egna behov


Kvällens tänkvärda är ord av Nina Jansdotter!
Detta är något att verkligen påminna sig själv om.

Jag har varit en sådan person som har känt att omsorg om mig själv och att vara egoistisk haft likhetstecken mellan sig. Jag har känt mig ego när jag gett bra saker till mig själv, när jag satt gränser och sagt nej. Skuldkänslor och skamkänslor har varit alldeles för nära till hands och kommit på alldeles fel ställen.  Lyckligtvis är det in så längre. 

Jag kan få resonera med mig själv, tala mig själv tillrätta emellanåt, men jag vet att min omsorg om mig själv är en förutsättning för att jag ska kunna ge så mycket omsorg till andra som jag faktiskt vill. Annars orkar jag inte i längden. 

Idag vet jag att det är sunt och klokt att ta hänsyn till sina egna behov och att mina behov är precis lika viktiga som andras. Dina behov är precis lika viktiga som alla andras-glöm inte det!

 


Måndagsmeditation


Kvällens danspass blev min måndagsmeditation. Ikväll var det svårare än vanligt att hålla fokus. Jag brukar vara i ett ständigt flow under så gott som hela danspasset, men idag kom och gick tankarna under passets gång och jag fick öva på att dra mig tillbaka till det jag höll på med, koncentrera mig på koreografin. Det är något frustrerande när det blir så här, när jag är van vid motsatsen, men jag tycker samtidigt att det är fantastiskt att jag så ofta annars är så totalt uppslukad av dansen under så lång tid.

Att banna mig själv för att jag tappar  fokus hjälper föga, tvärtom. Istället gäller det att bara notera vad som sker och dra mig tillbaka till nuet, verkligen koncentera mig, fokusera på varje rörelse. Det tog längre än vanligt innan jag nådde den där ljuvliga känslan av eufori, men den kom-och på slutet satte vi dansen, vi tre tappra dansare som var kvar till passets slut. Vilken skön känsla!
Inför sommarpratarna


Monstren finns inte i mörkret, de finns inom oss
kallar Martina Stenström sitt sommarprat som jag hoppas att hon ska få dela med sig av i sommar.

Martina Stenström


Vi blev bästa vänner. Men min kumpan tyckte att jag aldrig räckte till. Var jag inte förfärligt ful, fet och äcklig?  Jovisst, det var jag ju. Förfärligt ful.  Så jag blev bäst på att inte äta.

Martina berättar om att slå följe med anorexin, men också om att bryta med den, och våga leva fullt ut.  Om att gå vidare.

Här kan man få en provlyssning på vad hennes sommarprat kommer att handla om. Av flera hundra sökande till att bli "Lyssnarnas Sommarvärd" har Sommar i P1-redaktionen valt ut sju kandidater. Nu ska en omröstning ske om vilka som ska få hålla ett eget Sommarprogram i år.

Jag kommer rösta på Martina Stenström, gör det du också!Våga fråga


Tack till er som vågar fråga!
Efter varje blogginlägg finns våga fråga-knappen som ni kan klicka på och på det sättet ställa en fråga till mig, kanske om inlägget du precis läst eller om någonting helt annat.
Senaste dagarna har jag fått flera frågor vilket känns jätteroligt.

Jag ska ta mig tid att svara på dagens nya fråga ikväll när lugnet har lagt sig.


Tro på dig själv

Som Zlatan fast bättreNu har jag beställt hem boken Som Zlatan fast bättre, en bok som jag hört och läst en hel del om och såklart vill jag också läsa den. Det känns som en väldigt viktig bok för böcker som handlar om killar som drabbats av ätstörningar finns det sannerligen inte gott om och en ätstörning är en sjukdom utan kön. Det kan drabba tjejer, killar, kvinnor, män, mammor, pappor...


Som Zlatan fast bättre (häftad)

Femtonåriga Simons dröm är att en dag bli den bästa fotbollsspelare som världen skådat. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. När han får den efterlängtade platsen på fotbollsgymnasiet verkar lyckan först gjord. Men något går fel. Simon blir mer och mer övertygad om att han måste gå ned i vikt innan han kan bli ett proffs. Några kilon blir allt fler och Simons strategi utvecklas snart till en livsfarlig sjukdom.

Standup-komikern Niclas Christoffer är författare till Som Zlatan fast bättre. En ungdomsbok om något så ovanligt som en kille som har ätstörningar.

Texten ovan kommer från Bokus.


Fönsterfint med MairoJag skrev för ett tag sedan om gardinbytarplaner i sonens rum.
Jag beställde en ny rullgardin från Frapp.
Nu har den nya kommit och är också på plats.
Såväl den nya som gamla är av märket Mairo.


FöreEfter
Nästa projekt är att vitmåla väggarna i vardagsrummet och då är jag väldigt sugen på att byta till rullgardiner även där. Finns flera snygga som jag redan har börjat fundera på...


Vad det faktiskt handlar om


Nya val i varje ögonblick


Ibland är det riktigt  tålamodsprövande att vara förälder. Ibland tryter tålamodet så är det bara. Jag tycker illa om att förvandlas till argmamman, men ibland blir det så ändå och ibland är det nog till och med nödvändigt.

Jag brukar ändå tänka att det är fantastiskt att vi har möjlighet att göra nya val i varje ögonblick. Vi har möjligheten att släppa det där som hände för en stund sedan. Vi har möjligheten att möta det nya ögonblicket med nya ögon, som att vi möter ögonblicket för allra första gången, precis som vi faktiskt gör. Det är väl ändå fantastiskt att dagen kan bli bra hur jobbig den än kan kännas till en början.


Jag tycker om tanken på att låta en tanke, en känsla eller något som varit sväva iväg upp i det blå som ett moln eller med en ballong.

Det som har varit har varit och vi kan låta det passera utan att låta det störa oss resten av dagen.


För att du finns


Lyssnar, njuter, minns och blir såklart alldeles rörd.Lyssnar på texten och känner igen orden.
Underbar låt det här.


Att skiljas åtNog kändes det konstigt allt när vi körde ut mot flygplatsen idag,
en märklig känsla av att veta att nu är det dags.
Dags för avskedet. Snart.
Och jag visste att det kunde bli svårt att själv hålla tårarna tillbaka
om jag skulle se hur barnen blev ledsna av att säga hej då till sin pappa.
Nog blev jag starkt berörd av allt när vår yngsta brast i gråt i pappas famn,
med armarna runt hans hals,
när hela hennes kropp skrek rakt ut
pappa, du får inte åka-
pappa, stanna kvar
.

Jag har varit rätt för avsked på ett helt annat sätt än jag är idag.
De kan visst göra ont och kännas uti nästan varje kroppsdel,
avskeden och den rivande saknaden,
men jag vet att jag inte äts upp inifrån av den.

Längtan växer i frånvaron av den man älskar, 
men glädjen över att sedan få träffas igen
växer också i takt med dagarna som går utan varandra.


Om att sakna någon


Idag läste jag dessa ord om saknad,
så mitt-i-prick.
Det är ju just så här det är.

Vardagslyx för ett barnJag kommer tillbaka till det i tanken,
orden som dottern sade till mig en eftermiddag förra veckan.

Det var så lyxigt på fritids idag!
Så nöjd och glad tjej jag som uttalade orden.
Naturligtvis undrade jag vad det var som hon tyckte var så lyxigt.

Vi fick ha gatukritor!
Det var nog inte riktigt vad jag väntade mig faktiskt,
att hon skulle svara på min undran,
men det blev ännu en påminnelse om att det kan vara det lilla
som är det verkligt stora.

Vardagslyx för ett barn (eller för en vuxen också för den delen)
kan vara att efter den långa kalla vintern
för första gången få möjlighet att använda gatukritor
ute en vårdag i maj!


Sommarens OnepieceSommarens onepiece till dottern måste nog bli den här fina från Doffi av märket Mee Too.  Såg den på bild och föll för den direkt! Ärmlös med kortare ben. Så skönt det måste vara att leka i denna på sommaren.  Finns i blått också. Frisk och fri- I run for it!

I run for it!
Jag springer för välmåendet, för hälsan och för glädjen.
Jag springer för lugnet, för balansen och för att grunda mig.
Jag springer för den friska luften och för ny energi.
Jag springer för naturens konstverk,
för ljuden som naturen bjuder på och för tystnaden.

Jag springer för allt det där som friskheten och friheten kan föra med sig,
som visst någon gång kunde finnas med när friskheten och friheten inte fanns,
men som ändå alltid svärtades ner av sjukdom och fångenskap.

Att röra sig i frihet sker alltid med en större lätthet,
trots att farten kan ha saktats ner och kilona på kroppen är fler.
Friskhet och frihet handlar om något helt annat än prestationer och kilon.

TacotimeFredagen är här och ikväll är det dags för tacos!

Vi blir ett helt gäng som ska träffas och äta fredagstacos
Imorgon ska vi vinka av pappan i familjen för många dagar, 
så det känns väldigt trevligt att familjen kan träffas så här kvällen innan. 

För min del är saknaden påtaglig i kroppen
redan innan vi sagt adjö.

 


Frisk och fri bland godsaker


Idag slog det mig igen-Jag är frisk och fri!

Utan friskheten och friheten hade jag aldrig klarat av att först på förmiddagen
äta en kaka till kaffet vid ett möte med en kollega
och sedan på kvällen en stund efter middagen ändå njuta av
vaniljglass med varma hjortron!

Utan en tanke på kakan på förmidaggens fika njöt jag av det goda ikväll,
tog en klick glass till med lite mer hjortron,
utan en tanke på middagsmaten och
utan en tanke på att jag bokade av träningen
för att åka iväg och fika med nära och kära.

Utan en tanke på morgondagens måltider,
utan planering för kommande träning
kan jag njuta av godsaker,
forna svårigheter som kan vara rena njutningen idag!


Dagens vardagslyxDagens vardaglyx
var i allra högsta grad varma hjorton med laktosfri vaniljglass
som avnjöts tillsammans med en kopp kaffe.
Så makalöst gott att jag riktigt njöt av varje sked!


Att ha burit ett barn


Jag kunde inte låta bli att beröras idag när jag läste denna text.
Rörande och känslosamt,
en påminnelse om livets stora.Jag behåller fokus

Jag behåller fokus, ja jag känner att jag behåller fokus. Att finna flow och att följa flow, att åka med i flytet i vardagen och känna hur det liksom flyter fram på böljande vågor, tillvaron och själva livet. Ja, att behålla fokus hjälper mig att vara i det tillståndet.

Jag har haft några dagar med mer en känsla av att ha sandkorn i ögonen, när det liksom skaver när jag blinkar. Grus i skorna och trots att jag tömmer så skaver det. Men nu, åter i fokus och jag behåller fokus. En sak i taget, steg för steg. Tålamodet är åter bättre och lugnet större. Det är något magiskt med dansen för efter måndagkvällens dans blev energin en helt annan och flytet i vardagen var plötsligt återfunnet.Tänkvärt om ord


Tänkvärt om ord.
Jag tycker det är så viktigt det där med hur vi låter mot varandra,
hur vi talar till varandra och om varandra,
vilka ord vi faktiskt väljer att uttala till varandra.

För vi väljer,
det är inte på något sätt så att det bara hände
eller att det bara blev si eller så,
vi väljer, vi gör och vi kan hela tiden påverka.


Hon vann!


Det är inte bara jag i familjen som har turen på sin sida....Detta kom med posten igår och glädjen kunde skina igenom hos dottern redan innan hon hade öppnat kuvertet som vi såg kom från Mc Donalds. För några veckor skickade hon in till en tävling och har väntat och väntat... när kommer brevet från Mc Donalds. Hon har pratat så om Gröna Lund och hoppats på att vinna. Vi har väl egentligen trott att hon skulle vinna-men hon vann! Vi har förklarat att även om hon vinner kan vi inte lova att vi kan åka då det beror på vad vi får tag på biljetter till Stockholm.

Men nu blir det av! Hon vann och vi åker. Jag och barnen åker ner till huvudstaden på en minisemester och nedräkningen började så fort vi berättade om resan igår morse.


Jag vann!


Den här våren verkar det som att jag har turen med mig... jag har hunnit med att vid två olika tillfällen vinna teaterbiljetter och för inte så länge sedan vann jag i en utlottning på bloggen Huset på Ön.Det här är några av de saker som fanns med i det hemliga paketet jag vann. Ännu trevligare var det att det vackra paketet överlämnades personligen av den trevliga blogginnehavaren Sofia.

Det är riktigt roligt med tävlingar och utlottningar och ännu roligare blir det när man ibland också vinner!


På mammas jobb


Idag har jag haft dotra min med mig på jobbet under förmiddagen. Då och då hälsar hon på en liten stund på morgonen innan hon själv börjar sin skoldag, men idag hade hon fått lov att vara med några timmar under förmiddagen. Hon såg verkligen fram emot att vara med mig och småbarnen på utflykt. Ryggsäcken packades på morgonen med diverse ätbart inför utflykten. Vi promenerade iväg till ett skogsområde i närheten av förskolan där jag jobbar och hon trivdes så.Det var en sådan glädje även för mig som mamma att se hur hon njöt av att få följa med, att få sitta där på muren och hålla om barnen, fika och sedan leka i skogen. Hon är så mån om de yngre barnen och kan inte nog betona att hon älskar småbarn.


Bilder på mig själv


Det hör inte till det vanligaste att jag har bilder på mig och mina nära på bloggen. Jag har en rätt så klar känsla över hur jag vill ha det på bloggen och då jag inte är riktigt van att visa mig själv så mycket på bild så var jag lite osäker idag när jag lade ut bilden på nyklippta jag.

Jag velade lite fram och tillbaka om inlägget skulle ligga kvar eller inte. Men den får finnas där i den nya kategorin Dagens vardagslyx. Jag tror ändå att den gör sig bra där, som ett avstamp i det nya. Jag har visserligen tidigare emellan åt lyft fram, men nu ger jag alltså vardagslyxet en egen kategori.

Jag älskar ordet vardagslyx och det finns faktiskt så mycket vardagslyx omkring oss som vi inte alltid tänker på. Att sitta ner ett slag för sig själv i lugn och ro, en kakbit till förmiddagskaffet eller som idag ett par timmar hos frissan. Jag uppskattar så mycket stunderna hos frissan, särskilt när jag har inbokat såväl klipp som färg. Då hinner jag riktigt njuta, koppla av och bara vara. Känner mig alltid så fin när jag går därifrån, en härlig känsla.


Dagens vardagslyxDancetime


Om en halvtimme landar jag i lugnet i danssalen. Landar. Grundar mig. Påbörjar resan i rytmer och rörelser.

Om en halvtimme påbörjar jag mitt inhämtande av ny energi, av ny ren energi som jag vet ligger kvar när morgonen kommer och som hjälper mig att med lätthet möta den nya dagen.


Att njuta av musik


Att bara sitta ner ett slag och lyssna på fin musik, bra låtar och fina röster... att njuta av musik, det är verkligen avkopplande och som balsam för själen.
Har alldeles nyligen upptäckt de underbara klippen med Michael Schulte. Finns många, många, både när han framför låtar på egen hand och tillsammans med andra. Så fin röst.


Baka, baka liten kaka...


Nu är blåbärskakan klar!
Det blev faktiskt riktigt bra med den mindre storleken på formen, 20*30 cm,
så det blir att använda den också nästa gång!
Däremot gör jag mindre mängd topping för den blev det över av,
efter att jag ändå täckt kakan med så här pass mycket!
Söndagsbakning


Jag tog en paus i röjandet och rensandet och tog mig tid till en liten bakstund denna söndag.

Jag gjorde blåbärsrutorna som jag skrev om häromdagen på bloggen. De verkar så goda och jag hoppas såklart att jag har rätt!

Nu är de i ugnen och jag inväntar att de ska bli klara. Gick enkelt att baka dessa, dock kommer jag att använda en större form nästa gång än den 20*30 cm som rekommenderades i receptet. Mängden topping blev på tok för stor till denna storlek på formen. Ja, eller så gör jag lite mindre topping...  


Let goHäxan Surtant


Så härligt befriande med ansiktsuttrycket på denna bild av Häxan Surtant, eller hur?Idag känner jag mig periodvis som om jag har invaderats av Häxan Surtant. Klart jag vill vara en tålmodig, tolerant och lugn mamma, men ibland känner jag mig som en mamma med kort stubin som inte tål alls mycket tjafs och inte alls heller har det inre lugn jag önskar att jag hade.

Samtidigt som jag tänker att det också ligger något bra i att se att mamma har sina gränser, att mamma faktiskt ibland får nog, att mamma faktiskt också kan bli sur och arg.

Lyckligtvis kommer solsken efter regn, även när åskmolnen har gett sig till känna.
AnsvarsområdenIgår under frukosten kom frågan från ett av barnen: "Mamma, kan jag inte ha ett ansvarsområde hemma som jag har i skolan?" I skolan har de varsitt ansvarsområde under veckan till exempel vattna blommorna, dammsuga mattan, töma komposten eller något annat. Tja, varför inte, det låter väl som en ypperlig idé tyckte jag så idag ska jag förbereda några laminerade lappar med ansvarsområden.

Peptalk
Detta hittade jag idag på bloggen mindfulnessyoga och föll direkt för detta!
Blir man inte glad och peppad, så säg?Kattpensionat

Sedan torsdag kväll har vi denna mysiga kattgubbe på 14 år på besök.Jag kan meddela att han har det bara bra och myser mest inomhus idag,
denna snöiga ruggiga dag i maj.
Lax i sweet limesås


Laxen vi åt till middag i fredags var verkligen god! Det var bara vi vuxna som åt den och vi tyckte båda om den, men vi var eniga om att barnen nog inte varit lika förtjusta, trots att receptet jag utgick ifrån kom från Linas Barnkasse. Kan dock verkligen rekommendera denna enkla goda laxrätt!Såsen bestod av kokosmjölk (omkring 250 ml), 1 dl vatten, 1 tärning kycklingbuljong och 1 msk flytande honung, limeskal och limejuice. Över laxen strödde jag gräslök innan servering.


Snön faller i maj


Idag vaknade vi upp till snöfall.Snöflingor som singlar ner, virvlandes ner mot marken.
Väderrapporterna stämde denna gång.
Lustigt busigt på något sätt ändå att snön faller i maj,
i vårens månad,
kanske vinterns sista farväl för denna gång.


Friends pick us up


Jag säger god natt med de här fina orden jag läste ikväll.
Innerligt och rofyllt.
Älskar det där slutet: "they lie down and listen for a while"
och tänker att viktigaste är att vi finns där för varandra,
inte alls alla gånger vad vi gör och vad vi säger,
utan blott att vi är närvarande för varandra.

Tack till er som fanns där,
ni som ibland lyfte mig upp
och som ibland tog er tid att lägga er ner och lyssna,
till mig eller till tystnaden,
för nog uttalas viktigheter även i tystnaden
om vi bara tar oss tid att lyssna.

Och såklart-tack till er som finns vid min sida i mitt liv idag!


Forskning om ätstörningar


I DN publicerades nyligen en artikel som berör forskning kring ätstörningar. Här följer ett utdrag: 


Om alla former av ätstörningar
räknas med, hos både kvinnor och män i alla åldrar, tror forskare att det kan handla om 100 000 personer i Sverige.


Enligt forskningen ökar inte förekomsten av anorexi. Men det finns viss forskning som tyder på att bulimi och atypiska ätstörningar ökar. Det finns också en del forskning som tyder på att fler män och äldre kvinnor drabbas av ätstörningar, och det finns rapporter om ätstörningar hos barn före puberteten.


Den vanligaste utlösande faktorn
är bantning. När en ätstörning väl har utlösts kan den fortsätta ”av sig själv” i en ond cirkel. De flesta forskare tror att bakgrunden till ätstörningar är ett samspel mellan ärftlighet och omgivningsfaktorer som till exempel skönhetsideal.Second-hand


Hockeyn är i full gång på TV:n i vardagsrummet och jag passar på att fortsätta med klädprojekten här hemma. Nu när jag har rensat ut mycket i dotterns garderob inser jag att jag har en del att lägga ut till försäljning och det ser ju som nytt en del av kläderna!Bland annat ligger denna ljuvliga ME&I-tunika ute till försäljning just nu.


En annan typ av fredagsmiddag


Idag har vi en annan typ av fredagsmiddag, såväl till innehåll som till utförande. Ja, ibland äter hela familjen inte tillsammans även om det är vad jag allra helst vill att vi ska göra när alla är lediga.

Idag har sonen fotbollsträning 17.15 vilket blir precis över middagstid, varför han åt en tidig middag före träningen. Dottern och jag kom hem från stan så sent som kl 18, då hon genast åt middag med fredagsenlig glass efteråt. Idag frågade hon om hon kunde få äta framför TV:n och idag gjorde jag ett undantag. Middag och glass framför TV:n och det blev nog ett uppskattat mys för henne. Överlag tycker jag dock inte om hela grejen med att äta framför Tv:n.Medan pojkarna har varit på träning har jag förberett middagen till oss vuxna, en laxrätt från veckans matkasse och den verkar riktigt god. Laxen ligger och puttrar i en sås gjord på kokosmjölk, kycklingbuljong, flytande honung, vatten, limejuice och finrivet limeskal. Till detta serveras ris. Lax hör definitivt inte till vanligheterna en fredagsmiddag hos oss, men med tacobuffé på jobbet för mig och skolan för barnen var tacos inte det första alternativet jag kom att tänka på idag.

En annan typ av fredagsmiddag, men ändå så bra på sitt sätt.


Fredag, fredag....... ja, det känns så skönt med fredag idag!

En ledighelg med barnen och utan större planer,
härligt att ha dagar oplanerade,
men visserligen är ju även det en plan.

Hunnit hem och landa,
prata lite om morgonen och dagen som varit
och nu ska jag och dottern bege oss iväg till stan.
Det är dags för henne att besöka frissan.

Det enda som inte känns tipptopp är min mage,
då jag ätit ett bakverk som uppenbarligen inte var laktosfritt,
trots att jag fick berättat för mig att det var så.
Inte kul när det blir så, men bara stå ut.
Lyckligtvis vet jag att det går över.


Om att mat aldrig får vara just mat


Michaela Larsson har skrivit en tänkvärd artikel, När mat är sex-om att mat aldrig får vara just mat, där hon bland annat skriver:

”De flesta som har ätstörningar, och många andra människor, upplever att mat och ätande är förknippat med skuld. Mat är inget njutbart och ätande är inte ett biologiskt behov, det är något man måste förtjäna och sedan ”unna sig”. Kanske förtjänar man det genom att kompensera med hård träning eller genom att enbart äta ”rätt” saker. Om mat är förknippat med skuld, blir att inte äta förknippat med oskuld”.

Hon avslutar artikeln med orden: 


”Kom ihåg. Mat är mat. Mat är inget man unnar sig. Mat är inget syndigt. Mat äter man för att bli mätt. Och mat är gott”.´

Hela grejen med att unna sig att äta gott eller att unna sig en kaka till kaffet har jag så svårt för. Tanken om att unna sig bottnar på något sätt i att ätandet och själva njutningen är något nästan förbjudet, något laddat som nästan ska bes om ursäkt för. 

Tänkvärd och riktigt träffsäker artikel!


Om man har bråttom”Om man har bråttom, kan man stanna upp och tänka efter.
Och då har man inte bråttom längre.”

Nalle PuhUnderbara kloka lilla björn!


Garderobsfint


Ja, nu är dotterns garderob färdigstädad! Så fint och prydligt det blev. Kjolar bara med kjolar, som hon själv konstaterade. Ja och nu ska jag ge mig den på att ordningen ska bevaras. Dagens ord som dök upp i huvudet när jag pysslade på med alla hennes kläder var-köpstopp! När sommaren kommer får jag se vad som möjligen saknas på sommarklädesfronten, men annars har hon långt mer än hon faktiskt behöver måste jag bekänna än en gång.

Varför ska det vara så roligt med barnkläder?

Nästa etapp i vårens garderobsstädning blir sonens garderob där det inte finns alls lika mycket kläder, men ändå väldigt gott om dem.

Alla steg som för mig framåt


Jag har haft så lätt att se det jag inte gjort, det jag inte orkade med och det jag inte klarade av.

Det har varit närmare till hands att se det jag har glömt än allt det jag faktiskt kommit ihåg, likaså att se det jag har ogjort än att se allt det jag faktiskt gjort.

Det är en lättnad att inse att alla steg som för mig framåt räknas och att det också är helt okej att ibland ta ett eller flera kliv bakåt, att kringelikrokvägar är helt okej och att det till och med kan vara det som är riktigt utvecklande.


En motsägelsefull världIdag läste jag ett så bra blogginlägg på minalma, som är en blogg som handlar livet med ett barn som har en språkstörning. Just inlägget En motsägelsefull värld tar upp sådant som att jämföra barn med varandra, att berömma barn för att de äter, men det handlar också om prestationer och utseende. Kanske mest av allt handlar det om förhållningssätt och självkänslan. Hur som helst, en tänkvärd och fantastisk bra text. 

Vissa barn får t o m beröm när de äter. Jag skulle nog utveckla en konstig relation till mat om det alltid var förknippat med tvång och prestation. Om jag blev trugad, tvingad och sen fick beröm när jag till slut lyckats pressa i mig den mängd som någon annan bestämt är lagom. Jag tror hårt på att inte göra någon grej av mat. Man äter när man är hungrig och slutar när man är mätt. Vi ska väl lära barnen att lyssna på sin kropp? Likaså kramas och pussas man för att man vill och tycker om någon, inte av några som helst andra anledningar. Inte för att få beröm eller för att få något. Vi ska väl lära barnen att sätta gränser för sin kropp? Lära de integritet.

Ja, så här tänker jag också! Att berömma barn för att de äter upp maten, att säga "vad duktig du är som äter så bra" har jag så svårt för. Godsaker som glass och saker ska inte vara en belöning för att man uppfört sig väl eller för att man ätit bra, tycker jag, utan något gott som man njuter av oavsett prestationer. Det ska inte heller vara något som tas bort ifrån en för att man inte ätit upp all sin mat eller inte uppfört sig väl enligt den vuxnas sätt att se på uppförande. Så tänker i alla fall jag, som hoppas att barn ska kunna få möjlighet att se ätande som något man gör när man är hungrig och något man slutar med när man är mätt. Att lyssna på sin kropps signaler är väl något bland det viktigaste för att vi ska må bra, eller hur?


Garderobsstädning


Jag är inne i ett röja-i-tvättstugan-race och jag har gett mig den på att det ska bli ordning! I samma veva har jag inlett en städa-och-rensa-garderoberna-period. Nu ska det bli ordning och reda, sorterat och prydligt. Och så tänker jag att det aldrig mer ska bli en sådan här röra, men samtidigt vet jag att just så har jag tänkt och sagt till mig själv många gånger förr. Men nu, nu är jag på gång.

Och mitt i genomgången av dotterns kläder blev jag återigen påmind om att hon inte behöver påfyllning i garderoben. Inte alls. Snarare behöver jag rensa ut sådant som inte används och sådant som håller på att bli för litet-och ändå kommer det finnas mer än nog kvar. Ja, jag vet-tokigt är det!

Beautiful people
Frisk och fri bland glass och bär


Ja, ibland blir friskheten och friheten alldeles särskilt påtaglig. Ibland känns närvaron av dem särskilt tydligt. Som idag.

Barnen och jag på middag hos mamma och pappa och efter middagen bjöds jag på kaffe, hallon med Tofu Line vaniljglass. Så gott!

specialglass

Nu ikväll hade jag besök av en god vän som jag bestämt att jag skulle bjuda på kaffe och glass. Vi åt varsin laktosfri glasstrut från glassbilen, Mormors godaste blåbärsstrut. Den är så god!

Utan friskheten och friheten hade tankarna i huvudet accelererat i ett rasande tempo redan vid middagen och jag hade antingen bestämt mig för att tacka nej till efterätt då eller hoppat över glassen till kaffet ikväll. När friskheten och friheten helt lyst med sin frånvaro hade ingen av dessa godsaker avnjutits. Bara tanken på det hade varit överväldigande. Utan friskheten och friheten hade två krafter inom mig resonerat och diskuterat och den starkaste sidan för dagen hade segrat.

Idag tar jag befälet och följer den väg jag vill gå på i mitt liv-friskheten och frihetens väg.


Blåbärsrutor


För ett tag sedan fick jag ett recepttips på Lias Hus, nämligen blåbärsrutor, ett recept som kommer från tidningen Hembakat.


Supergoda rutor som bara blir godare och godare för var dag.

30–35 bitar.

9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g smör, rumsvarmt
3 ägg
300 g frysta eller färska blåbär


Topping

150 g smör, smält
4 1/2 dl havregryn
3 dl rörsocker strö


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna, ca 20 x 30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
3. Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären.
4. Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna. Skär i rutor. De blir saftigast om de får vila en dag.Bild: Lånad från Hembakat.

De ser så goda ut dessa kakor. Ska provas någon dag inom kort!


Be yourself!


I morse påmindes jag om de här orden,
ord som jag läst tidigare och fastnat för.
De är så enkla och raka,
naturligvis så sanna,
såklart det är precis så det är och så det ska vara.Däremot kan det vara lätt hänt att sladda till i kurvorna mellan orden,
om farten inte anpassas till underlaget och vi glömmer att se oss för.
I allt det vidsträckta kan det vara svårt att snäva av och se det kärnfulla
vi faktiskt har inom oss själva,
om det lilla och nära som faktiskt kan vara det stora.


RSS 2.0