Mindfulnessmamman i tidningen


Artikeln om mig och min familj som publicerades i Norrbottens Kuriren, NK, den 27/11 kan ni läsa om ni klickar här.
Mindfulnessmamman på TVPå 24Norrbottens hemsida kan du se på reportaget om mig och min familj. Klicka här för att komma direkt till reportaget Här och nu i fokus för Jennys familj.
Här är vi på väg hem från vår arbetsdag på förskola, skola och arbete.
Här bakas det pepparkakor hemma i vårt kök

 

Innebandyspelaren i full gång med spel, medan mor och dotter myser.

Vår vackra Luleå DomkyrkaIgår besökt jag vår vackra Luleå Domkyrka tillsammans med en grupp barn för att få gå på en julvandring, en resa som tog oss 2000 år tillbaka i tiden.  Det är något alldeles särskilt att besöka kyrkor tillsammans med barnen. Det händer något med luften. Det blir liksom något magiskt i luften. Det finns så mycket att titta på, att betrakta. Det är en sådan rymd i själva byggnaden, bara att vara i allt det stora som finns där verkar fascinera barnen något alldeles oerhört. Och även mig.

Vår vackra Luleå Domkyrka i vinterskrud. Så mäktig, så mäktigt. Jag lyckades fånga denna vackra bild igår, med frusen hand, med den andra handen hållandes i det rep vi står längs när vi går på våra promenader med barnen.

Vår vackra Luleå Domkyrka, vår kyrka som vår snart 5-åriga dotter brukar säga. Det var där vi gifte oss brukar hon tillägga.

I kyrkor känner jag ett lugn, en ro, en inre frid. En stillsamhet där allt bara är precis som det är. Jag tror det är viktigt för oss människor att finna sådana ställen, sådana stunder, oavsett var och oavsett när.Mera tänkvärt om julen....... även denna gång från Polarn & Pyrets lilla utskick inför julen.

"SKAPA JULEN!

Stressar du runt? Fast vi har sagt att du inte måste göra allt?
Sluta gena


Tänkvärt från Polarn & Pyret om julen


Hittade en del tänkvärda ord om julen i utskicket från Polarn & Pyret som kom i brevlådan inför julen.

Eller vad sägs om:

"SKAPA JULEN!
... som du vill ha den!"

eller

"Kom ihåg att vinters högtider kommer även till den som inte bakar sitt eget pepparkakshus. Så skapa julen som du själv vill ha den! Kaospyntad eller ofixad, färdigköpt eller mormorsbakad. Alla sätt är bra.  Alla jular har sin frid."


Första advent hos Mindfulnessmamman"När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas att fira få advent."

Så var det första ljuset tänt i vår fina adventsljusstake.
Vilken känsla för en liten flicka att klara av att tända ljuset helt utan hjälp från mamma. Barn kan så mycket bara vi låter dem prova, hur ska de annars lära sig?

När ljuset var tänt läste jag versen om första advent.Tänk om man kunde pausa tiden?Mina barn har hunnit bli 7 respektive snart 5 år, svarade jag på frågan om hur gamla mina barn har hunnit bli. Hon som frågade kunde knappt tro att det var sant, varpå hon berättade hur gamla hennes barn är, 1 år och 4 år. Vart tar tiden vägen undrade hon?

Var ålder har sin tjusning! svarade jag henne.

Jag minns perioder när jag knappast har tyckt att det varit någon idé att riktigt njuta åt det underbara, åt glädjen, åt när jag har lyckats etc. Det skulle ju ändå komma ett sen när allting inte skulle vara lika underbart, lika glädjefullt eller när det jag gör inte känns lika lyckat.

Genom att vara här och nu, oavsett vad jag gör, oavsett om det är underbart eller om det rent av är jobbigt, att acceptera att det är som det är, just nu, är det lättare för mig att numera också njuta av stunden.


Hon jag konverserade med höll absolut med om att var ålder har sin tjusning, men berättade att hon så många gånger sagt och tänkt "tänk om man kunde pausa tiden just nu, för nu måste väl ändå vara den bästa åldern" men sen har hon kommit på att hon i själva verket tänker så varenda månad.

Det är väl just det, att det är det som är precis just nu
som är livet.

 

Just därför är det lika bra att bara vara i nuet-
för tiden kommer ju ändå inte stanna, eller hur?

Att komma till ro.
Acceptera att tiden har sin gång,
liksom bli vän med livet,
som ögonblick efter ögonblick
väver sin väv i olika färger och nyanser.

Jag tror vi blir allt mindre rädda för allt möjligt,
ju mer närvarande vi är i nuet,
när vi försonas med tanken,
att nuet är det enda vi faktiskt kan påverka.Mindfulnessmamman boktipsar om...Att leva ett liv, inte vinna ett krig.

Författare: Anna Kåver

Begreppet acceptans är huvudtemat i psykologen Anna Kåvers lilla bok Att leva ett liv, inte vinna ett krig.
Jag har själv läst den och kan varmt rekommendera den.

Jag har skrivit om mer om acceptans på bloggen, så om du är nyfiken på att veta mer om acceptans hittar du en del att läsa om i ämnet här på Mindfulnessmamma.  


Barn är oslagbaraDet är helt enkelt något alldeles särskilt med barn. Att få vara tillsammans med barn, hemma och på jobbet, är en ren och skär förmån. En gåva. En stor, stor källa till glädje.

Igår var jag hemma och pysslade om och myste med ett av mina egna barn som var krasslig. Finnas till hand för den som inte känner sig kry, mysa tillsammans i lugn och ro och vara varandra nära på olika plan.

[Bris.gif]
Idag har jag varit åter på jobbet. Bara en dag hemma under arbetsveckan och det blir alldeles särskilt tydligt, det underbara med mitt jobb. Glädjen och värmen.  Att komma till jobbet kl 8 på morgonen en isande kall novemberfredagsmorgon och mötas av barn redan i hallen som möter en med leenden, glada hej och massor att berätta-kan tina upp även de mest vinterfrusna fötter och pigga upp även de tröttaste ögonen.

Att sedan påminnas om att det är bestämt att jag ska vara lussebulle på luciatåget gör knappast saken sämre-det var ju bara det där med kostymen!Mindfulnessmamman boktipsar om...Vem är det som bestämmer i ditt liv?
-Om medveten närvaro

Författare: Åsa Nilsonne


En bok jag tycker väldigt mycket om! Jag fastnade redan för titeln. Värt att fundera över för alla, tror jag.

"Medveten närvaro, mindfulness, innebär att vi är vakna i nuet, att vi lägger märke till det som sker omkring oss och hur det påverkar vårt inre. Boken vill hjälpa oss att nå större självinsikt och öka förmågan att nå våra mål."

Fokus i boken ligger på hur du styr din koncentration och din uppmärksamhet. Den innehåller praktiska tips och övningar.
Mindfulnessmamman boktipsar om...HITTA HEM TILL DIG SJÄLV
-108 lektioner i mindfulness

Författare: Jon Kabat-Zinn
På en gång när jag upptäckte den här boken blev den en riktigt favorit för mig. Den finns oftast med i min handväska för att jag i stunder när jag känner att jag har tid, när jag vill ta mig tid, ska kunna läsa ett stycke eller två.

Jon Kabat Zinn är en av de viktigaste personerna när det gäller mindfulness. Han är läkare och i sin forskning kring samspelet mellan kropp och medvetande integrerar han österländska metoder med västerländska synsätt.

Några rader på bokens baksida beskrivs boken så här:

" Hitta hem till dig själv innehåller 108 korta  texter med kloka iakttagelser som leder till självkännedom. Tydligare än någonsin visar här Jon Kabat-Zinn sambandet mellan vår psykiska och fysiska hälsa och mindfulness."

Jag rekommenderar varmt denna lilla vackra bok. Det är en bok som är så mycket mer än bara en bra bok.

De här orden ur förordet beskriver denna bok så bra:

"Jons verk ska avsmakas långsamt, som en teceremoni.
Det ska avnjutas helt och fullt: här och nu-
så som vi lär oss genom att vara närvarande.
Det är just i de stunder då vi inte jäktar,
inte dömer och inte reflekterar
som det sanna i hans ord berör våra hjärtan.
Det är i lugn och tyst introspektion
som visdomen i hans ord skänker mening och hopp till världen."Som pappa Åberg brukar sägaDet blir inte som man tänkt sig särskilt ofta, så varför hålla på och tänka så hiskeligt mycket på hur man tror att det kommer att bli, hur det möjligen skulle kunna gå eller vad som skulle kunna gå fel.

Jag vet hur lätt det är att fastna i tankar som "tänk om" och låta sig dras i väg i tankarna på framtiden-vad som ska hända, vad som eventuellt ska hända och vad man är rädd inte ska hända.

Jag vet också att det går att dra sig tillbaka till nuet, att bryta dessa tankar och istället fokusera på det som sker just nu.
Var sak på sin plats och en sak i taget, som Alfons Åbergs pappa brukar säga.Snyggt nytt från Living and RoomDe här snygga ljuslyktorna ger så vackert sken när de vita blockljusen är tända! De riktigt lyser upp och värmer. När det är riktigt kallt ute och jag även känner mig frusen inne tänder jag dessa i köket och känner genast värme i kroppen.
De kommer från Living and Room. Jag kan varmt rekommendera er att kika in på hemsidan, mycket snyggt!

Paketkalendern är på plats...... och nu återstår bara att fylla den med små paket i olika färger och former. I fjol hade jag olika papper till barnen så de lätt kunde se vem som skulle ha vilket paket.
Nu väntar barnen med spänning på att de små fickorna ska fyllas med paket och att några paket ska hängas i de små ringarna som finns på kalendern. De funderar över hurdana papper som ska vara på deras paket i år och kommer ihåg att de hade olika i fjol.

Jag frågade faktiskt om de skulle vilja ha någon sådan färdig kalender man kan köpa, t ex Lego eller My little pony, men utan tvekan svarade de att de vill ha paketkalendern som hängde på väggen förra året.

Det hade jag nog också valt. Jag minns så tydligt känslan med min adventskalender som min farmor gjorde i ordning åt mig när jag var barn. Hon hade gjort den själv av 24 tomma tändsticksaskar. Egenhändigt limmat ihop dessa små askar i raka rader, omsorgsfullt bäddat in kalendern i rött och grönt och numrerat askarna i numrena 1-24. I varje ask låg ett litet, litet paket inslaget i julpapper.

Jag har sparat kalendern bland våra advents- och julsaker. Det är inte sakerna som var i askarna jag minns som tydligast. Det är glädjen, spänningen och kärleken. Kärleken från en farmor som lagt ner sin tid och sin själ för min och min bror skull.

Det är väl inte så ofta det är presenten i sig som skapar de varmaste känslorna i våra kroppar kring en gåva. Är det inte ofta snarare omtanken, givmildheten, överraskningen eller kärleken som berör oss som mest?

Mera tankar om månen

(www.bildakuten.se)


Månen i dagsljus.

Det verkar som att smittar av sig, min medvetenhet kring månen. Barnen är väldigt uppmärksam på den när vi är ute och kör bil.

Idag skulle vi lämna lillasyster på förskolan, jag och storebror, innan vi skulle vidare till bilbesiktningen. När vi hade lämnat henna och körde vidare noterade sonen månen och konstaterade att han tycker att det ser ut som om månen rör sig hela tiden. Jag tycker om att ha månen med oss när vi kör bil sade jag. Jag också, svarade han. Det blev ett nära mysigt samtal om månen. Den visar oss vägen tyckte han.

Det är som att månen är vår vägvisare. Vackra ord från en 7-åring.

Han undrade om vi inte kunde följa månen och se vart vi hamnar.

Mindfulnessmamman boktipsar om...Ärtan går luciatåg

Författare: Ulrika Sundström och Amanda Eriksson 

Det här är en jättemysig bok som både mina egna barn, barnen på förskolan där jag jobbar och jag själv tycker mycket om. Jättefina illustrationer!

Ärtan och hennes kompisar på förskolan förbereder sig inför sitt luciatåg och inte är det alldeles enkelt att bestämma vad man ska vara för något. Det finns ju så mycket man kan välja på.

När jag läste den här boken i veckan på jobbet enades alla barnen om att jag borde vara lussebulle i luciatåget. Jag får se hur det blir med den saken, men visst vore det lite festligt med en lussebulle till fröken mitt i barnens luciatåg?

Utifrån ord av EminemJag läste i tidningen om Eminem för några dagar sedan, om hur han efter sitt missbruk och sammanbrott tagit sig tillbaka till livet. Nedan följer ett utdrag ut artikeln:

"Till dess koncentrerar sig Eminem på små glädjeämnen.
När han ville bli ren fick han hjälp av Elton John. Elton sa att Eminem skulle uppleva naturen på ett helt nytt sätt så fort han nyktrade till.

Sen dess har Eminem varit omåttligt förtjust i träd.– Jag fucking älskar löv nu, man. Jag har försummat löv alldeles för länge."

Så klok han är den där Elton John. Inget märkvärdigt konstaterande kan tyckas-men det är just det där som inte ter sig så märkvärdigt som faktiskt är stort. Det kanske till och med är så att Eminem har börjat uppleva naturen! Inte på ett helt nytt sätt, utan överhuvudtaget.

Eminems ord har fastnat i mitt huvud och meningen "Jag har försummat löv alldeles för länge" har dykt upp i mina tankar flera gånger senaste dagarna. Hur många är vi inte som faktiskt försummat löven alldeles för länge?

Hans ord är lite som ett förlåt till löven, till naturen, till livet, till sig själv. En slags försoning. Så känner jag inför hans ord.
För egen del är jag väldigt uppmärksam på månen för tillfället. Att köra hemåt en sen mörk eftermiddag och mötas av månen som liksom tycks följa mig hela vägen hem känns mäktigt. Speciellt fullmånen känns särskilt vänlig och roingivande. 


Bilder från www.fotoakuten.se

Det är som det är... om acceptans.Jag ser acceptans som medicin mot mycket, snudd på det mesta. Inte nödvändigtvis medicin i den bemärkelsen att den tar bort det som ska accepteras, men det lindrar. Det lättar och det lugnar. Ibland kan till och med acceptans ta bort obehaget som finns i kroppen.

Sluta kämpa-börja leva.

Jag har haft huvudvärk som en följeslagare i mitt liv länge. Den kommer och går. Periodvis vaknar jag med den varenda dag. Mitt förhållningssätt till huvudvärken påverkar i hög grad hur jag upplever den, hur jag kan leva med det.

Det är så jag tänker kring min huvudvärk numera-jag lever med den istället för att kämpa mot den. Jag har accepterat att jag får huvudvärk då och då. Jag har accepterat att jag inte mår särskilt bra då och att jag också inte orkar som vanligt. Jag vill inte ha den, men jag accepterar den. Den finns. Det är som det är.

Faktum är att huvudvärken påverkar mig mindre med detta förhållningssättet än om jag skulle tänka på den ideligen, tänka hur jobbigt det är med huvudvärken och påminna mig själv om hur ofta jag får den. Om jag tänker att jag inte orkar med dagen på grund av huvudvärken blir allting mer tungt än om jag intar ett accepterande förhållningssätt.

Ett accepterande förhållningssätt är bra överhuvudtaget. Det är ett verktyg att använda sig av i vardagen i alla möjliga situationer.
För mig känns det fridfullt i kroppen när jag intar det förhållningssättet.
Det är som det är.


BK ÖvningarJag har tidigare skrivit litegrann om Basal kroppskännedom, som är en sjukgymnastisk metod som består av enkla, vardagliga rörelser som hjälper dig att återfinna din balans och förstärka din närvaro. Jag tycker att mindfulness och Basal kroppkännedom är bra att träna parallellt med varandra.

En del av BK-övningarna är så enkla att du kan använda dem nästan när som helst i vardagen, t ex när du står i kassakön i affären, sitter på bussen eller varför inte när du står och väntar på bussen/tåget. 
 


Stående studs

Stå med höftbredds avstånd mellan fötterna. Böj knäna lätt så musklerna i svanken slappnar av. Lägg kroppstyngden på främre delen av fötterna. Studsa lite upp och ner på hälarna. Lyssna inåt och lägg märke till hur det känns i kroppen.


Sittande på stolSitt på främre delen av stolen. Balansera in dig så att du känner stöd av fötterna och sittbensknölarna. Sitt rakt och avspänt. Följ andningen. Låt hela bålen vidgas på inandningen och sjunka ihop något på utandningen. Låt tankarna vara riktade på här och nu och upplevelsen av att sitta.


Mindfulnessmamman boktipsar om...good enough-BLI FRI FRÅN DIN PERFEKTIONISM

Författare: Elizabeth Gummesson

Bara titeln tycker jag väldigt mycket om. Good enough har blivit ett motto, en ledstjärna att följa i vardagen.
Tänk good enough om det du gör, tänk good enough om den du är!


Det finns ingen julstress
Gratisbild på Julkulor
(www.fotoakuten.se)
Det är faktiskt alldeles sant. Det finns faktiskt ingen julstress. Det finns faktiskt ingen julhysteri. Det finns faktiskt ingen julstress och julhysteri om vi väljer bort den.

I morgontidningen läste jag om julhysterin. En reporter hade frågat människor om vad de tycker om julhysterin. Precis som om det finns någon slags hysteri som inträder en särskild tidpunkt på året, år efter år. Många människor har många aktiviteter och gör många sysslor i hemmet inför julen-men hysteri? Det är något annat tycker jag.

Det handlar väl om hur vi tar det och inte hur vi har det?

Våga välja julefrid tänker jag. Välj bort julstress. Tala om julefrid istället för om allt som du måste göra. Du måste egentligen inte göra någonting överhuvudtaget som handlar om julen. Inte någonting alls. Du har ett val. I varenda enskild situation. Även när det kommer till advents-, lucia- och jultid.

Om det hänger ett ok på dina axlar är det du själv som har hängt dit det. Om det är svårt att lyfta ner det precis till den här julen, häll i alla fall ut det vatten du bär i hinkarna och plocka ur de stenar som kanske ligger där på botten.


Free your mind!Bland det absolut bästa val jag har gjort är att anmäla mig till afrikans dans. Jag är så otroligt glad och nöjd över att jag skickade in anmälan i början av terminen. Att jag vågade prova det nya, det oupptäckta.

Det är så fantastiskt roligt! Snart har hela terminen gått, bara två gånger kvar. Vi har lärt oss fyra olika danser. En ny värld har öppnat sig. Jag har börjat upptäcka den och är bara än mer nyfiken.


Jag, rytmerna, rörelserna,
som ett med dansen. 
Skratten, glädjen.
Euforin.

Om du är det minsta nyfiken på att prova afrikans dans-prova!
Om du tycker att det verkar roligt, törs jag nästan lova att det bara är en försmak av hur du kommer att uppleva det. Det går inte riktigt att föreställa sig, det måste upplevas.

Det räcker inte med att berätta om det,
att höra talas om det, det måste upplevas.
Känslan måste förnimmas. Du måste införlivas med dansen, känslan.
Allt annat slutar existera för stunden.
Det är bara dansen som finns i nuet,
i rummet där trumman bestämmer pulsen i våra kroppar.

Mindfulness på TV


Idag kan jag varmt rekommendera att se detta klipp om Mindfulness och meditation från 24 Norbotten! Tycker det är väldigt informativt och fint reportage som ger en bra inblick i vad Mindfulness är för något.

 


Med barnasinnet i behåll"Jenny, du är som ett barn", sade en av dotterns 5-åriga kompisar idag. Jag frågade om för att vara säker på att jag hörde rätt. Mycket riktigt, "Jenny, du är som ett barn". Hon förklarade att hon tycker att jag skrattar så mycket och att jag tycker att det är roligt med sådant som barnen skrattar åt.

Jag fick tänka efter ett tag. Ja, det stämmer nog ganska väl och förstod att det där ska jag ta som en riktig komplimang. Barn är omedelbara, härliga, spontana, skrattar åt sådant de tycker är roligt, oavsett vad någon annan kan tycka om att de skrattar åt just det. För barn är det inte alls samma konst att vara i nuet som det är för många vuxna. Barn bekymrar sig inte lika mycket om vad andra tycker och tänker som många vuxna gör. De lever nu.

Flickorna skrattade så de kiknade när de satt och kastade slime-liknande lera till varandra. Sittande i vår avlånga hall med madrasser, filtar och kuddar en bit bort. Barnskratten spred värme i hela min frusna kropp.

 


Så mycket bättre

(www.fotoakuten.se)


Jag har följt programserien "Så mycket bättre" och tycker att den är helt underbar. Innerlig, äkta, nära och varm på alla sätt och vis. Nya personliga tolkningar av låtarna. För mig har det varit ett riktigt må bra-program. Musik, att låta sig uppslukas av och känna musik, att vara med musiken, låta den införlivas med ens kropp-det är njutbart. Allt stannar upp och allt blir bara en skön varm känsla. Några låtar jag har hört i programmet vill jag bara höra om och om igen.

Jag lyssnar vidare efter kvällens program på de olika klippen. Underbart!
Här är mina favoriter från kvällens program.

Petter tolkning av Hjärtats ensamma slag. Petter har programserien igenom varit så otroligt ambitiös och verkar ha lagt ner väldigt mycket tid på varje låttolkning. Det märk också i hans framträdanden. Han har imponerat varje vecka tycker jag.

Di Levas tolkning av låten Vill ha dig igen. Jag har tyckt om Di Levas musik och hans artisteri i många år. Han känns så varm och kärleksfull. Hela hans person har fångat mig. Denna låt gör han helt fantastiskt. Kändes i hela kroppen när han gick upp i de höga tonerna. Vilken tolkning!


Half-smile when irritated!Denna enkla övning tycker jag är väldigt användbar i vardagen,
när helst man känner en irritation över någonting.  

Half-Smile When Irritated:

When you realize you’re irritated, half-smile at once.
Inhale and exhale quietly,
maintaining the half smile for three breaths.

Jag tror knappast att irritationen fortsätter att öka för särskilt många
med ett litet leende på läpparna, 
och med fokus på sin egen andning.


3 steg att tala i Mindfulness-anda


Idag dagens NSD (dagstidningen Norrländska Socialdemokraten) Helg finns ett stort reportage om Ola Schenström och Mindfulness. Det är så roligt att mindfulness lyfts fram allt mer i media.

I en särskild ruta i artikeln kan man läsa om:

3 STEG ATT TALA I MINDFULNESS-ANDA

1.
Ta ett andetag eller två.

2.
Fråga dig själv
innan du talar om det du vill säga är vänligt,
respektfullt, sant eller nödvändigt.


3.
Tala-eventuellt.Rubriken
Mindfulness
för ett liv i balans

är väldigt talande för vad mindfulness är, tycker jag.


Vakna!"Vakna!

Närvarons klocka SLÅR I VARJE STUND, manar oss att komma TILL SANS,
påminner oss om att vi kan vakna till liv,
NU, medan vi kan leva med alla sinnen."

Att vara här och nu. Att vara mindful i sin vardag. Att öppna ögonen och se sig omkring, inte bara titta utan verkligen se. Jag känner att ju mer mindful jag kan vara desto mer kvalitet upplever jag i allt som sker, desto mer är jag med i det som sker, desto tydligare blir det att jag faktiskt har huvudrollen i mitt liv.Gratisbild på Hjärta
(www.fotoakuten.se)


Kontakten med känslorna och sinnena blir tydligare, närmare, mer nära på ett sätt att jag stundtals kan ta på varenda förnimmelse, varenda känsla.

Idag på morgonen när jag lämnade barnen på förskola och skola tårades mina ögon. En natt borta från mig och ögonen tåras. Jag vet att de har det bra där de ska vara, att de har roligt och trivs. Det har ingenting att göra med det-att jag tycker att det är fel att de ska bort eller att jag är orolig.

Det är bara det att jag har kommit alltmer nära mina känslor.
Allting med barn är så vackert. Det är så fint. Barn som leker. Barn på bilder i hallen på jobbet i bildspelet som visar barnens vardag. Det är så fint så att jag blir alldeles rörd även att se barnen på mitt jobb fotograferas i grupp och enskilt.

"Uppskatta det lilla i livet
så upptäcker du det stora"

Det är väl många gånger så att det just är det lilla i livet som faktiskt är det stora. Det är det som sker runt omkring oss dagligen i vår vardag som är livet!

Igår när jag satt på ett möte på jobbet bläddrade jag bland små fina kort med affirmationer och tänkvärda ord och tog till mig orden:

"Det finns mycket i världen för oss alla-
om vi bara har ögon att se det".


Mindfulness med Kabat-ZinnDet är någon slags magi över varje inslag jag ser med Jon Kabat-Zinn. Jag blir alldeles tagen. Det känns så självklart, att det är precis så här det är. När han var i Sverige i våras sändes detta inslag med honom på TV4 nyhetsmorgon. Se klippet, titta på honom, lyssna till hans röst och hans ord! Bara att lyssna till honom får i alla fall mig att må gott. 

Jag har fått uppfattningen att somliga tror att Mindfulness är något svårt, konstigt och väldigt djupt, men jag håller med Kabat-Zinn i att mindfulness och meditation bara handlar om att vara uppmärksam, att det inte handlar om något luftigt, luddigt, konstigt á la New Age. Det är egentligen det mest naturliga man kan tänka sig-men det kanske kan te sig som motsatsen då vi idag lever så aktiva hektiska liv att själva uppmärksamheten på något sätt blivit en lyxvara.

Jag lyssnar gärna till honom om och om igen-tänk så inspirerande det vore att en dag få lyssna till honom "live"!


Ha tillit


"Ha tillit.
Faller inte löven
just så här?"


Dessa enkla men så talande och vackra ord kommer även dessa från en av mina älsklingsböcker HITTA HEM TILL DIG SJÄLV-108 LEKTIONER I MINDFULNESS.
Mindfulnessmammans pappaFick ett mail av min käre far igår efter att han hade kikat in på bloggen. Det han läste hade väckt en del tankar hos honom. Han valde att kalla det för sin mindfulnessreflektion-vackert bara det ordet, eller hur?

Här bjuder jag på en mindfulnessreflektion formulerad av Mindfulnessmammans pappa:

"Vad vi gjorde på semestern och ska göra nästa helg,
talar vi gärna om med varandra. Och vem kan det klandra?
Det ögonblick NU som aldrig kommer tillbaka,
blixtrar förbi och är lätt att försaka.
Men, det som varit och det som kommer, existerar ju ej.
Bara exakt detta ögonblick finns för dig och mig."

Jag tycker att han fångar någonting oerhört väsentligt i livet-att ta tillvara på nuet i samvaron med andra människor. För sig själv och för andra. 

Ibland tycker jag att det är sådant stort fokus på vad vi har gjort och vad vi ska göra-ett alldeles för stort fokus. Vad vi gjorde-det finns kvar hos oss som minnen och minnen vet vi nog hur värdefulla de kan vara. Att dela minnen, prata om det som varit och därigenom hålla minnen levande är fint i sig och något som hör det sociala samspelet till.

Att prata minnen med varanda i NUET och vara mindful i det, är något vackert i sig kan jag tycka. Men det gäller att inte fastna i det som varit och det som kommer, då det enda vi egentligen har är nuet. Pratar vi och tänker för mycket på då och sedan, hur ska vi kunna vara helt och fullt NU?

Att verkligen dela exakt detta ögonblick med varandra;
det kan väl knappats finnas någonting mycket vackrare?
Det finns väl ändå en nakenhet och ärlighet i att ge nuet till varandra,
en gåva fylld av hela livets innerlighet.

 


Basal Kroppskännedom"Varje tillstånd i sinnet motsvaras
av ett tillstånd i kroppen."Basal Kroppskännedom, ofta förkortad BK, tycker jag är väldigt bra i kombination med Mindfulness-träning. BK är en sjukgymnastisk behandlingsmetod där man arbetar med både kroppsliga och själsliga aspekter. Syftet med behandlingen är att upptäcka, förstå och stärka egna inneboende resurser. På så sätt skapas successivt egna möjligheter att påverka sin hälsa, öka sin kreativitet och göra egna val i livet. Med hjälp av BK kan man stanna upp, lyssna till sig själv och sin kropp.

Basal kroppskännedom innehåller enkla övningar för hållning, rörelsemönster och andning. Genom att öva BK lär du dig upptäcka spänningar i kroppen och hitta vägar att bli mjukare, rörligare och mer avslappnad. 

Ett annat syfte i Basal Kroppskännedom är att stärka förmågan till medveten närvaro – att vara ”här och nu”. Det övas både i stillhet och tillsammans med de strukturerade rörelseövningarna. I BK är det alltid upplevelserna och skeendena i kroppen som är ankaret för närvarokontakten. Eftersom kroppen alltid är här och nu (till skillnad från sinnet), fokuserar man på kroppen för att hitta den medvetna närvaron, mindfulness.


Vill ni läsa mer om BK, gå in på Institutet för Basal Kroppskännedom.

Utan min morgontidningIdag vaknade jag upp till en ganska så trött morgon. Allt var liksom ändå stilla. Minusgraderna väntade på oss utanför för att ta emot overallklädda barn med ryggsäckar och omaka vinterhandskar. Kaffebryggaren gjorde sitt vanliga morgonarbete. Jag valde kaffekoppen med Muminpappan- på något sätt är pappan i huset närvarande då även om han inte är hemma hos oss. Jag dukade upp min frukost vid köksbordet på mina vanliga plats, satte mig ner på stolen.

Då kom jag på att jag inte hade hämtat morgontidningen. Den brukar ofta ligga bredvid mig på köksbordet under frukoststunden, alltid på min vänstra sida. Tiden är inte sällan knapp på morgonen när vi ska iväg till arbete, förskola och skola, som säkert för många andra barnfamiljer.

Ska jag hämta tidningen eller ska jag låta den ligga kvar i brevlådan? Jag valde att låta den ligga kvar där och vänta på oss tills vi kommer hem.

Jag valde att sitta vid bordet och äta min frukost,
verkligen fokusera på just det som sker i nuet.
Känna smaken av hallonen som förgyller min morgonyoughurt,
förnimma den svalkande känslan av den släta yoghurten,
riktigt njuta av morgonens första kaffekopp.
Se min son i ögonen och verkligen lyssna på vad han vill säga till mig,
eller vara tillsammans med honom i tystnad,
men ändå dela själva varandet med varandra.
Titta ut genom fönstret och betrakta den dag som vi snart ska möta,
vara i nuet med det som är
precis som det är.


GästbokNu har Mindfulnessmamma-bloggen en gästbok!
Varmt välkomna att lämna några ord när ni kikar in på bloggen. Ni kanske har frågor, funderingar eller bara några tankar ni vill dela med er av, om bloggen eller om någonting annat.

Att vara mindful"Skulle du kanske kunna vara här,
var du än är?"


Du kan öva på att vara mindful i precis allt du gör-eller inte gör. Det behöver inte handla om görande, utan kan minst lika gärna handla om varande.

"Hur skulle det kännas att KOMMA TILL RO I SIN KROPP, om så bara för några ögonblick vid dagens slut, när man ligger i sängen eller sitter och vilar på kvällen, eller vid dagens början, innan man ens stigit upp?"

Mindfulness.
Jag tycker om själva ordet i sig.
Jag tycker att det är vackert! Det känns mjukt att uttala.
Smaka på ordet, mindfulness.
Jag tycker om att uttala det, att forma munnen till de ljud som bildar ordet.
Kanske kan du prova att vara mindful när du säger
ordet mindfulness för dig själv.
Eller prova säga mindful för dig själv.
Var mindful när du smakar på orden.

Om avslappningsövningarDet är viktigt att stanna upp, att inte bara accelerera framåt i livet utan fokus på nuet.
Att stanna upp, lyssna! Lyssna till din kropp. Kanske försöker den tala om något viktigt för dig?


Har hittat en fin sida med olika enkla avslappningsövningar, några korta och några lite längre.
Här kan ni bland annat hitta en avslappningsresa genom kroppen och en avslappning med inre bilder.Farsdagsreflektioner
Fars dag, Mors dag och Alla hjärtans dag är någonting helt annat än dyra presenter för mig och något mycket mer än presenter överhuvudtaget. Många är de röster jag hör som talar om dessa dagar som något kommersiellt och visst-så kan dessa dagar enbart vara om vi låter dem vara sådana.

För mig är det dagar att komma ihåg dem man älskar-och nej, därmed inte sagt att man inte kan göra det alla andra dagar också. För mig är det dagar kaffe på sängen kan få förgylla morgonstunden för någon. För mig är det dagar nära och kära kan träffas, vara tillsammans, kanske överraska varandra med något. För mig är det dagar att få förbereda något för någon eller några som jag tycker mycket om.

Idag bjöd vi på lunch hemma hos oss, en ljuvlig lasagne med Kladdpepparkaka till efterrätt. Kan varmt rekommendera den! Barnen hade själva planerat presenter till pappa, farfar och morfar. De små paketen hade de med omsorg lagt ut på de dukade platserna så papporna möttes av presenten när de satte sig till bords.

En mugg till pappa med texten "Världens bästa pappa" och farfar och morfar fick också muggar där de hyllades som världens bästa av sitt slag! Mycket uppskattat och särskilt roligt då barnen själva valt.


För mig är det bästa på fars dag att få vara tillsammans med min pappa, att ha tid tillsammans med honom, att få krama om honom.

Att ge varandra tiden, ge nuet till varandra, dela det med varandra-det är mer värt än vad som än kan rymmas i ett paket.


Hitta hem till dig själv"Det bäst sättet att vårda sig om framtiden
är att vårda sig om nuet""Vi kanske fruktar att vi är mindre
än vi tror att vi är, när sanningen är att
vi är mycket, mycket mer."

"Det är verkligen en radikal
kärlekshandling att bara sitta ner i stillhet
en stund för sig själv.""Att komma till en mer behaglig plats i
framtiden är en illusion. Det här är allt."

"Skulle du kanske kunna vara här,
var du än är?"

"Också den kortaste stund av tystnad
är såväl ett sätt att bli närvarande som ett
sätt att gå vidare."

"Din uppmärksamhet är en vidsträckt
rymd att vistas i."Alla dessa fina ord är citat ur boken "HITTA HEM TILL DIG SJÄLV-108 LEKTIONER I MINDFULNESS" av Jon Kabat-Zinn.


Vi är barnens skyddsänglarTydliga konturer.
Gränser.
Här börjar jag, här slutar jag och här är ni andra.
Vi behöver alla sätta gränser mot omvärlden, markera när något inte känns bra, när någon gör något eller säger något som vi inte kan acceptera.

Säga stopp-hit, men inte längre. För barnen måste vi vara det hjälp-jag som ser när allt inte går rätt till. För barnen måste vi vara det hjälp-jag som hjälper till att sätta den där gränsen, som förklarar och förtydligar att ingen annan människa under några omständigheter från trycka ner någon annan. Hjälpa och stötta barnen mot målet att finna styrkan att aldrig någonsin låta sig tryckas ned. 

Ett barn som kritiseras ~ lär sig fördöma

Ett barn som får stryk ~ lär sig slåss

Ett barn som hånas ~ lär sig blyghet

Ett barn som utsätts för ironi ~ får dåligt samvete

Ett barn som får uppmuntran ~ lär sig förtroende

Ett barn som möts med tolerans ~ lär sig tålamod

Ett barn som får beröm ~ lär sig uppskatta

Ett barn som får uppleva rent spel ~ lär sig rättvisa

Ett barn som får känna vänskap ~ lär sig vänlighet

Ett barn som får uppleva trygghet ~ lär sig tilltro

Ett barn som blir omtyckt och kramat ~ lär sig att känna kärlek i världen

Dorothy Law Holte
Då när konturerna inte var tillräckligt skarpa, då i barndomen när gränserna inte var helt tydliga- var började jag, var slutade jag och var började ni andra?

Då kunde jag inte riktigt ta till mig att det inte var mig det var fel på när jag inte räknades som värd att vara med för att min ögonfärg inte var densamma som er. Då hade jag inte det filter som sållade bort de känslor av utanförskap som föddes ur himlande ögon, menande blickar och kommentarer om självklarheten i att min danskompis inte kom och tränade då det var tänkt att det var mig hon skulle vara tillsammans med.

Jag kunde inte skydda mig då.
Bakom stängda dörrar kunde jag inte skydda mig då.


Glädjeämnen och årets första luciatågIgår var jag på IDOL-genrepet med älskade dottern-jag och hon tillsammans. Mysigt och härligt roligt med många skratt. Det var så spännande tyckte hon. Dansade och klappade händerna. Torsdagsbus med kexchoklad och bilpåse.

En speciell känsla att gå i hand med sin dotter på väg mot ett sådant evenemang. Hon snart 5 år, hand i hand med sin mor. Allt är nytt och så spännande. Hon tycker att mamma är fin, säger hon när vi går mot arenan. Vi småspringer, skrattar och skojar. Det var så mycket kärlek och värme i luften trots frusna händer utan vantar i novemberkvällen som kryddades med singlande vita flingor.
Fredagsmys hemma vid köksbordet med varma smörgåsar, småsjungandes på luciasånger. Dotterna ville träna inför lucian med sitt häfte med alla sånger de håller på att träna in på förskolan. Vi har sjungit igenom alla sångerna ett varv och lite till-med rörelser och allt. Avslutningsvis tågade vi ut som lucior båda två, genom köket, ut i hallen och vidare genom vardagsrummet. Det var årets första luciatåg. Ett kort luciatåg men väl årets första för oss.
Du har redan "blivit någon"Idag bjuder jag på några ord från en av mina favoritböcker, den vackra lilla boken HITTA HEM TILL DIG SJÄLV-108 LEKTIONER I MINDFULNESS av Jon Kabat-Zinn.

" Nuet är redan framtiden och framtiden är redan här. Nuet är det nyss förflutna ögonblickets framtid, och framtiden för alla ögonblicken dessförinnan. Tänk tillbaka på ditt eget liv en liten stund... Den person som du hoppades bli i framtiden är du! Just här och just nu. Det är du. Trivs du inte med den personen? Vem är det som inte trivs? Vem vill att "du" ska vara bättre, att du skulle ha blivit något annat? Är det också du? Vakna! DET HÄR ÄR ALLT. Du har redan blivit någon."

Reflektioner kring ett pepparkaksbakSå var det dags för pepparkaksbak igen-andra dagen i rad. Jag älskar doften av pepparkakor. Hur doften sprider sig i köket kort efter att kakorna har kommit på plats i ugnen.

Idag var det två 4-åriga tjejer som var mitt sällskap i köket. Vilken glädje! Vilken entusiasm!
Tvätta händer, på med förkläden, mjöla, kavla, trycka ut figurer, på plåten med figurerna och skjuts in i ugnen.
Mjölat köksgolv toppat med pepparkaksdeg.

"Det där är en gris." Med stor glädje förklarar och berättar dessa 4-åringar om sina pepparkaksfigurer. Grisen ligger fint på bakplåtspappret på plåten-utan huvud. Jag undrar hur många vuxna som hade lagt sin pepparkaksgris utan huvud på plåten för gräddning?

DONE IS BETTER THAN PERFECT


Stjärnor utan alla uddar. Älgar utan kronor.
En och annan hel gris och några lagade hjärtan.
Och två glada stolta flickor.

Pepparkakorna smakade underbart av jul och charm.

DONE IS BETTER THAN PERFECT


eller hur?


LEV IDAG!

Jag ser det här hjärtat varje morgon när jag gör mig och barnen redo för en ny arbetsdag. Det möter mig faktiskt redan när jag går för att hämta morgontidningen. LEV IDAG påminns jag om. Välkommen till en ny dag. Det är dagen som är NU som är livet just nu. Det är dagen som är NU som faktiskt är början på framtiden. Hur jag förhåller mig till NUET är oerhört viktigt för hur det blir framöver.

Affirmationer av olika slag berikar mitt liv! Jag tycker om att ha betydelsefulla ord i mitt hem, på kort eller på smycken jag bär. Ord som jag har omkring mig på olika sätt samlar jag på mig för att ha dem med mig i min vardag.


Du vet väl om att du är värdefull


Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu,
att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du.


Jag tycker väldigt mycket om den här texten och fullkomligen älskar den med melodin till. Just nu sjunger jag och min dotter den ofta tillsammans. Hon tycker också om den märker jag och vill att jag sjunger den till henne och att hon sjunger den till mig. Hon vill att jag sjunger den tyst så att hon kommer ihåg texten och kan sjunga den till mig. Den är så vacker, så vacker!

Det här är så viktigt för varje människa att bli påmind om och att påminna sig om.

Påminn de människor i din omgivning som är viktiga för dig att de är värdefulla,
att de är viktiga här och nu.
Påminn dig själv om att du är värdefull-
för ingen annan är som du.Ett citat med kraft i sig...

.. är väl ändå detta!

“When you know what you want, and want it bad enough, you will find a way to get it.”
Jim Rohn

Jag läste det på Hafvas blogg ikväll och vill gärna sprida det vidare! Det ligger väldigt mycket i de här orden.

Din dröm finns i dig själv och den kan ingen ta ifrån dig. Om din dröm lever kvar i dig, dag efter dag, månad efter måndag, kanske år efter år, låt den visa dig vägen du är menad att vandra.

Några kära ting från vårt hem!Den här vackra kronan är den andra jag förgyller vårt hem med. Vet inte varför jag fallit så för kronor och särskilt för vita. Den här hittade jag på Asko Möbelhus. Det lyser så vackert när jag tänder detta lilla klotljus!


Mönstret på denna fina burk föll jag för särskilt, gillar Paisley-mönster! Både burken och detta hus med sött hjärta kommer från Nordljus.


 

Även det här huset som är i zink kommer från Nordljus. Det är en nätbutik som är väl värt ett besök!'Det här vackra hjärtat har jag fått av min kära mor för ganska längesedan. Bara för någon dag sedan insåg jag ju hur självklart det är att denna söta ljuvliga ängel ska vara sällskap till hjärtat. Ängeln fick jag som julpresent på jobbet av en familj.


Om sann kärlek

Hur vet man att det är sann kärlek?
Jo, det vet man när man vill vara med den andra personen hela, hela tiden.
Men hur vet man då att kärleken verkligen är bestående?
Jo, när man inte står ut med blotta tanken att leva utan den andra personen.

Med åren, med erfarenheten växer kärleken.
Den blir djupare. Den blir starkare.

Att verkligen älska någon är också att kunna ge mer än man får.
Att älska och ge av sig själv till den andra.

Att veta att det är sann kärlek,
är också att erfara att den andra personen
gör saker för dig som du inte kan tänka dig
att någon annan människa skulle ha gjort för dig,

att den andra personen gör mörker till ljus,
förtvivlan till hopp,
tårar till skratt,

som ingen annan kan.

Efter Mia SkäringerHemkommen från föreställningen "Dyngkåt och hur helig som helst".
Jag hann med så många känslolägen under hennes 2 timmar på scenen. Jag blev berörd och illa berörd. Jag skrattade så att det tårades i ögonen och var nära tårade ögon av andra skäl också. Tankar väcktes mellan skratten.

Flera gånger nådde jag ett läge när tanken slog mig, att det här inte händer. Inte på riktigt. Det här kan bara inte ske här och nu. Men det gjorde det. Den här föreställningen är så fantastiskt bra. Mia Skäringer-vilken stjärna.

Hon behärskar de mer allvarsamma partierna precis minst lika bra som de humoristiska. Den gladaste överraskningen var att hon visade sig vara en alldeles utomordentlig sångerska och sångerna hon sjöng föll mig precis i smaken. Jag blundade, lutade mig tillbaka i stolen och njöt. Fantastiskt fina sånger!

Jag är numera en glad ägarinna av hennes CD-skiva. Jag spelade den redan i bilen och min favorit just nu är nog Som kärleken är. En annan fin låt är Stygn som ni kan lyssna på här.

Icke att förglömma-tack för sällskapet till var och en i det fina sällskapet.
Vi hann med en liten surrstund i pausen. En kaffe och en kanelbulle. Även för mig. 
Det som var då är inte nu.

Dyngkåt och hur helig som helst

Ikväll ska jag och en härlig skara vänner gå på Mia Skäringers föreställning "Dyngkåt och hur helig som helst". Jag ser fram emot kvällen så mycket! Jag har läst boken och tyckte väldigt mycket om den. Läs den om ni inte redan gjort det!
Jag älskar Kulturens Hus i Luleå! Det är där föreställningen äger rum ikväll. Jag trivs att vistas i huset och att besöka den Lilla eller Stora Salen på olika evenemang. Det är som balsam för min själ. Jag lutar mig tillbaka, uppslukas av det som sker där och då på scenen. Jag blir som ett med allt som sker där inne och ofta uppstår en magi, en stämning som jag snudd på kan ta på. De här stunderna ger jag mig själv. De här stunderna mår jag bra av.


Om vi vågar lyssna, känna och följa oss själva.

Jag minns ljudet av den akustiska gitarren. Som barn kunde jag höra strängarnas ljud sprida sig i huset, leta sig fram till mig och upptas av kroppen som en slags trygghet. Närvaron av musiken som ett slags signum för avkoppling, rekreation, ett varande i nuet. Att stanna upp och vara i det som sker just nu. Pappa med gitarren ingav ett lugn, spred en glädje. I all enkelhet; en akustisk gitarr, en vacker melodislinga, min pappa och en söndagsförmiddag. Sinnesstämningar dröjer sig kvar.

Garagerock i samma hus som då-nu med elgitarr tillsammans med vännerna i rockbandet.

Oavsett om det är musik eller något annat, skriva, läsa, idrotta, fiska, lära sig språk eller något annat tror jag på att hålla fast och prioritera det som fångar oss. Det där som vi dras till, som vi inte kan hålla oss ifrån, som om vi är utan inte kan låta bli att sakna och som vi tids nog ändå kommer tillbaka till. Det är det vi är menade att hålla på med.

Det är också i de stunderna vi blir fullkomligt uppslukade av något vi är här och nu. Allt annat stannar upp och det som sker inom oss just då är det som fortgår och allt utanför stannar upp för ett slag. Om vi lyssnar till oss själva, till vad vårt inre talar om för oss att vi ska göra, då vet vi mer än vi kan förstå genom att grubbla och fundera. Om vi bara vågar-lyssna, känna och följa oss själva.


Goda samtal och fina ord med barnen

Guldstunderna med barnen. De där nära, nära stunderna, närhet på flera plan. En närhet som liksom går att fingertoppsberöra utan att fysiskt ta på varandra. Den känns så ord inte räcker till att beskriva. Den känns. Den finns. Precis där och då i det ögonblicket då ingenting annat upptar uppmärksamheten.

"Mamma, jag vill sova hela natten i storsängen. Du får inte bära upp mig när jag har somnat."
Älskade pojken och jag låg nära varandra under täcket ikväll, samtalade om dagen, delade med oss av funderingar, frågor.
"Vad är det du tycker om så mycket med att sova i storsängen?"
"Att få vara med mamma"

Om det är vad du önskar hjärtat mitt, att få vara med mamma en hel natt, även om du sover, då ska du få vara det. Jag tror inte på vuxenvärldens principfasthet fullt ut. Ibland tror jag vi ska fråga oss-varför? Varför säger vi nej utan att ibland tänka efter? Jag tror på att säga JA lite oftare och i alla fall se vad det kan ge.

Vi har haft fina samtal om fadderskap idag. Faddrar på skolan, faddrar till barn i andra delar av världen. 4-åringen konstaterade att hon ska skicka några kritor till ett barn i ett annat land, men att det är ganska bra att samla mycket i sin spargris också, för då kan man köpa sig något. 7-åringen samlar 50-öringar till Röda Korset och tömde faktiskt ett av sina egna fulla rör med mynt och konstaterade helt sonika, "jag vill hjälpa andra".
Vi har samtalat om vad vi tycker är viktigt i en familj. Det känns viktigt-att var och en får säga sitt. Tiden tillsammans ger jag inte avkall på. Den är navet i mitt liv, tiden med min familj. Tiden tillsammans, att vara tillsammans, att göra saker tillsammans var vi alla tre eniga om är viktigt. Hur vi ska vara mot varandra sammanfattade 4-åringen med att slå fast, att i en familj ska man inte vara dum med varandra. Kärleksfullheten ska omsluta familjen som ett skyddande hölje i flera lager.

Nu är det höstlov med barnen. "Det gör du rätt i" har några sagt när jag berättat att jag ska vara ledig den här höstlovsveckan. "Det gör jag rätt i", säger jag till mig själv. Det är NU höstlovet 2010 är-det är NU tiden är för att vara med barnen just det här höstlovet. Nuet är det enda vi faktiskt kan påverka.


Reflektioner kring två små nya tavlor

Ibland är det så med särskilda föremål, att de helt enkelt hör hemma hos mig. Precis så är det nog för många andra också. Det är ingenting att fundera kring egentligen, utan det är självklart att just precis de här föremålen ska finnas i min närhet. Så är det med dessa två nya tavlor som jag köpte på Hafva idag.
Ofta handlar det om att jag får en särskild känsla av föremålen. Vackra ting har jag alltid tilltalats av och det sköna tror jag vi människor i allmänhet mår bra av. De här vackra tavlorna föll jag för första gången jag såg dem på bild. De är fulla av liv, men i dem ryms ändå ett lugn som nu sprider sig i mig när jag tittar på dem, ett lugn som sprider sig längs hela vår avlånga hall.

Kärleken, närheten, givandet och tagandet, fingertoppskänslan som många gånger krävs människor emellan, närheten mellan liten och stor. Livets gång. Kärleken. Love.

Intill bilderna får den kursiva texten Love äntligen sin givna plats. Ord, jag och ord, vi har en särskild relation. Ett enstaka enskilt ord blir så mycket större i ljuset av det rätta sällskapet.


Just be yourself...De här orden pryder min vägg i mitt lilla kontor här hemma. Jag älskar ord, fascineras av ord. Det är så mycket prat om vad vi ska bli, redan när vi är barn. Barn får så många frågor om vad de ska bli. Varför är det sådant prat om vad vi ska bli när vi redan är? Vi behöver inte bli något annat än oss själva.


Mitt nya halsband med insikter
Mitt nya halsband från Kreativ Insikt har tre ringar. De har halsband med tre ringar på olika teman och just min variant heter Insikter. Fint att använda med en eller flera ringar.

Jag är är glad att jag råkade springa på det här halsbandet när jag var på stan igår-det var precis som att det stod mitt namn på det. Självklart ska det här hänga runt min hals!

Texten på de tre ringarna är: livets hemlighet: allt kommer att bli bra,
se, inse, det finns ingenting som du inte kan göra
och
välj kärlekRSS 2.0