Viktigheter om vikten

 
 
 
Ikväll läste jag en rad tänkvärdheter om vikten. Även om vi emellanåt lever med föreställningen att det förhåller sig på något helt annat sätt för oss, för just dig, så är det bara tankar och känslor. Du är inte din vikt och ditt värde sitter inte i din kroppsform eller i siffran som visas på vågen.
 
Förresten, så är vågen helt orelevant att använda sig av för gemene man. Vi behöver den inte alls som en självklar pryl i våra hem. Vi kan leva utan den. Jag lever utan den. Jag har valt bort den i mitt liv och saknar den inte alls.
 
Ups and downs har alla människor mer eller mindre i sina liv, bättre dagar och sämre dagar. Så är livet. Det finns en risk att tro att några kilon mindre och en slankare kropp är lösningen på problem man upplever.
 
Om man bara gick ner de där kilona, då blir allt bra... Om jag bara.... Om jag bara har disiplin nog....  Om jag bara får lite plattare mage....
 
Det kan te sig så-till en början. Det kaos man först upplevt kan te sig lugnare-till en början. Det finns ingen garanti, ingen garanti alls,  att det går att sätta stopp-det kan bli så mycket värre en de downs man först upplevde. Banting är allt som oftast utlösande faktorn till en ätstörning. Tro inte att lösningen är en lägre siffra på vågen.
 
 
 
 
Pinned Image
 
 
 
 
 

Lyxmiddag

 
 
Idag blev jag bjuden på en riktig lyxig lördagsmiddag.
 
 
 
 
Innan maten serverades bjöds jag på ett glas av denna goda dryck!
 
 
 
Åh, vilken underbar, underbar middag det var. Mat kan verkligen vara en njutning. Sådana här gånger är det särskilt påtagligt hur tydliga kontrasten är från nu till då. Dåtiden och nutiden är som olika världar sådana här gånger. Skillnaden är inte som någonting som går att beskrivas i bara några ord. Jag bara är så glad att jag är där jag är i livet precis just nu.
 
 
 

Tänkvärt om vågen och vikten

 
 
 
 
Pinned Image
 
 

Ingen riktig sommar än

 
Det känns faktiskt inte riktigt som att sommaren börjat än. Det som verkligen påminner oss om att vi har sommar är sommarlovet och semestern.
 
I den sena sommarkvällen sitter jag inomhus och hör fåglarna sjunga. Ute är det alldeles ljust även när det blivit natt. Det är härligt i sig.
 
 
Idag vaknade vi till blåst och en blygsam sommartemperatur på 13 grader. Nu har regnet också kommit. Jag tar tag i påbörjade hemmaprojket och sedan blir det kompislek här hos oss.
 
Jag som älskar värme tröstar mig med att vi ska möta värmen i Grekland om några veckor.
 
 

En annan typ av skrivande

 
Idag har jag ägnat en stund åt skrivandet, åt en annan typ av skrivande än blogginlägg. Jag skriver för livet tror jag bestämt att det känns som. Jag älskar att brinna för något. Mitt skrivande har aldrig tappat sin glöd, men elden har tappat sina lågor emellanåt. Nu brinner den igen, nu syns eldslågorna tydligt och klart. Nu kan jag känna värmen från dem.
 
 
 
 

Om kreativitet

 

 

 

Kreativiteten

vet inget om att
stiga upp om morgnarna

om att gnugga sig
i ögonen halv sju

Kreativiteten

tittar aldrig på klockan
i panik om natten

och undrar varför minuterna
rusar fram just då

Kreativiteten måste
vara en sån

som har en annan dygnsrytm
än oss människor.

 

 


Så pennan glöder

 
 
Jag skriver, skriver och skriver! Jag skulle se en film ikväll och bara skriva en liten stund. Det är nu jag egentligen uttalar orden för mig själv och även andra riktigt tydligt. Det är nu jag ser hur allt vävs samman och hur saker och ting faller på plats. Det kanske faktiskt är nu tiden är inne.
 
Författardrömmarna har funnits sedan barnsben och jag har aldrig slutat drömma. Jag har aldrig egentligen slutat tro att jag ska skriva min alldeles egna bok. Det kanske faktiskt är nu tiden är inne att ge drömmen en ärlig chans.
 
 
Det är nog nu jag ska berätta min historia.
 
 
 

Dagens utflykt

 
 
 .... gick till en lekpark i en annan del av staden, en lekpark som vi just idag besökte för allra första gången!
 
En jättefin lite annorlunda lekplats som barnen verkligen uppskattade.
Bara att åka runt på olika lekparker under sommaren är ett sant nöje.
 
 
 
Finns det en gunga av något slag hamnar jag i den. Jag låg där i den där fågelgungan en stund tillsammans med sonen, sakta gungandes sida vid sida.
 
 
Efter en stund blev jag kvar allena och låg och tittade upp mot himlen. Jag är barnsligt förtjust i att betrakta himlen och verkligen se hur den ser ut just för stunden. Att sedan se på alla träden, hur alla de rör sig, hur det ser ut, gör stunden blir särskilt häftig. Naturen kan verkligen vara fängslande.
 
 

Thich Naht Hanh

 
 
Att jag tycker om mycket som sägs och skrivs av Paulo Coelho är tydligt för er som följer min blogg, men samma är det med denna man, Thich Naht Hanh.
 
 
 
 
De här orden riktigt känns i kroppen att läsa.
 
 

Paulo Coelho

 
 
Det finns hur mycket som helst som den här mannen har skrivit och sagt som är värt att lyfta fram, så mycket. Jag har läst en del av hans böcker och en del väntar på att bli lästa.
 
 
 
 
Foto
 
 
 
 
Jag tänker på rädslan att vara i vägen, rädslan att ta plats, att vara fel och att vara på fel ställe och till och med både och på samma gång. Jag tänker på skammen och skulden som man kan ta på sig utan egentligen anledning. Var och ens ansvar att sätta gränser när något inte känns okej. Ingen kan läsa någon annans tankar. Ingen är fel och ivägen bara genom att finnas till, oavsett vad känslan säger.
 
Känslan att vara fel är tung, tung att bära. Rädslan av att vara i vägen är ett ok på en människas axlar. Friheten utan dessa öppnar dörrar du aldrig trodde fanns.
 
 
 
 

Vänskap och förtroliga samtal

 
 
 
 
Känner mig så glad, glad, glad över vänskap just nu!
Över förtroliga samtal.
 
Sitter här för mig själv nu och har nyss kramat min fina vän hej då
och tack för ikväll.
 
Vi insåg att det var en månad sedan vi träffades-så skönt och mysigt det var att ses igen.
Vi har pratat och pratat i flera timmar,
förtroligt och personligt.
 
Vilken skön känsla det är att veta att man kan berätta de mest personliga sakerna
och de tas emot med omsorg och sedan stannar hos sin vän.
 
Tack för att du är du och för att jag får vara jag tillsammans med dig!
 
Innerligt glad är jag över de människor som alltid funnits vid min sida,
oavsett var jag befunnit mig i livet.
 
 
 
 

Grandparents

 
 
Den här bilden såg jag idag på Hafvas sida på Facebook. I love it!
Så bedårande vackra ord!
 
 
 
Och precis så där kan det vara.
Jag är så innerligt glad att det är just precis sådär det är för våra barn.
 
 

Dagens utflykt....

 
 
.... var en cykelutflykt til Bagarstugan på Hertsön, en fin liten cykeltur hemifrån oss!
 
Där hade sommarkyrkan aktiviteter, väldigt fint ordnat och minst sagt välbesökt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Din vackra kropp

 
När jag såg den här bilden kände jag bara ja, ja, ja!
 
 
Kraft, styrka och pepp och såklart vill jag sprida det vidare.
Vi är vackra som vi är!
 
 

Dagens utflykt....

 
 
.... gick till biblioteket!
En cykeltur i friska luften och ett kort besök i böckernas värld.
 
Det är lätt att se vad för värld barnen i den här familjen
helst av allt ger sig in i just nu...
 
 
Tänk vad mycket ett så kort besök på ett ställe kan utmynna i,
tänk alla resor vi kan göra,
alla människor vi kan lära känna,
så många tankar som kan väckas
när vi ger oss in i böckernas värld.
 
Och allt detta är gratis.
Det enda som behövs är tiden
och den har vi speciellt så här i sommarlovstider.
 
Jag minns hur jag som barn älskade att lägga mig på sängen
i mitt flickrum med en bok,
hur jag kunde ligga där länga, länge,
läsa sida upp och sida ner.
Jag är verkligen glad att jag hittade det där läsintresset som barn,
ett intresse som har hållit i sig och fortfarande troget går hand i hand
med mitt intresse för skrivandet.
 
 
 

Peppad

 
Idag när jag funderat extra mycket på att ta nya kliv mot mina drömmars mål kommer den där peppen. Tack Hanna för att du peppar. Även om jag har självförtroende i mitt skrivande kan det betyda så mycket att få positiv feedback, särskilt när det kommer från någon som jag vet har ett tänk som ligger i linje med det tänk jag vill förmedla.
 
Jag känner mig inspirerad att skriva vidare på min serie Frisk och fri och jag känner mig peppad att stega vidare mot mina drömmars mål.
 
 
 
,

Växla ner

 
I sommar och semestertider är det nog många som läser böcker, faktiskt tar sig tid att läsa den där boken som blivit bortprioriterad för att man inte tycker sig ha haft tid att läsa den. Sommaren kan vara en tid för att växla ner eller i alla fall ta in en del av de tänket. Ändå är sommaren en tid när krav från sig själv och omgivningen kan bli påfrestande om man inte är noga med att känna efter vad man själv vill och sedan följer det.
 
 
Jag har nyligen läst klart boken Växla ner-77 sätt att leva bättre på mindre, skriven av Karin Lilja. Jag tycker om boken, den fick mig att tänka, att fundera, även om allt som författaren skriver om och förslår inte skulle passa mig och min familj.
 
Något som jag verkligen tar med mig från boken och som jag också kunnat uppskatta mycket är utflykter. De ska inte underskattas.
 
"En underskattad form av snabbledighet är uflykten. Jag älskar uflykten. Den är ofta billig, den går ett genomföra snabbt utan större förberedelser, den är flexibel och du kan åka på uflykt hur ofta som helst. Uflykter går att väva in i vardagen. Uflykten kan vara över på en timma, men ge kickar för flera veckor framöver."
 
Jag instämmer och slår därmed ett slag för utflykten som sommaraktivitet!
 
 

Vilken glädje....

 
 
 
.... att sonens stulna cykel hittades av hans pappa igår.
Den var slängd i ett dike inte alls särskilt långt från vårt hem.
 
Nog trodde vi att vi sett den cykeln för sista gången!
 
 
 
 
 

Midsommar i Brändön

 
 
 
 
När man själv ofta är fotograf hamnar man sällan på bild, men jag förevigades av min fina vän på midsommarafton och nog ser man hur fin omgivningen är.
 
 
 
 
 Bilden är lånad från Marions blogg.
 
 

Sommarfint

 
 
Det kommer alltid, varje sommar. Kanske inte alltid direkt sommarmånaden börjat, inte alls alltid i takt med att grannarna gör sommarfin. Jag har en lite annan takt ibland. Det här med att göra sommarfin ute vill jag göra i min takt, när jag vill och hur jag vill. För att jag vill.

Det är inte alls så att jag inte blivit stressad över att jag känt mig sen, men inte numera. Jag känner ingen stress även om mina blomster blir planterade lite senare än andra och kanske till och med lite senare än jag först planerat.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tycker verkligen mycket om min nya trädgårdsskylt som jag har som dekoration i en av krukorna på framsidan. Take some time to enjoy.
 
 

The best things in life

 
 
 
 
Välldigt sant detta..

Som på räls

 
 
Ibland känns det inte som att allting går som på räls,
det kanske hackar mer än önskvärt
och kurvorna är inte alls sådär mjukt följsamma som man önskar.
 
 
Ibland kan det vara så trots att man sitter på rätt tåg
och är på väg mot rätt destination.
 
 
 
 

Midsommar

 
Idag. Midsommaraftonsfirande med barnen i sommarmysiga Brändön. Vi tar med picknickfilten och korgen med fika. Häst med vagn kommer barnen säkert att åka, spela på chokladhjul och leka i den härliga miljön. Det blir en fin dagsutflykt och jag trotsar det inte helt varma vädret och tar på mig sommarklänningen. Är det midsommar så är det.

Vi firar

 
 
 
Ikväll har vi firat att min semesterledighet är här!
 
 
 
 
 Barnen och jag gjorde ett par ärenden på stan och sedan gick vi på Allstar och åt middag. Jag åt för första gången deras Shrimp Salad, helt underbar god!
 
Ikväll njuter jag av att veta att jag har många härliga dagar och veckor av ledighet framför mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I full blom

 
I eftermiddag har jag och mamma varit på den årliga turen till blomaffären. Det är så mysigt att strosa runt och titta på alla blomster! Att ha mammasällskap gör det hela extra trevligt. Hem med mig kom diverse blommor som alla ska planteras i krukor.
 
 
Jag är väldigt förtjust i lila och ett par krukor Salvia fick följa med hem idag.
 
Dagens inköp är väldigt talade för hur mycket lättare det går för mig att bestämma mig numera. Det gäller egentligen såväl mindre egentligen rätt obetydliga saker som större viktigare saker. Det har inte varit någon särskilt bra balans mellan den energi jag lagt på att bestämma mig när det gäller mindre och större saker. Energin har varit ganska lika oavsett vad jag har haft att bestämma mig för. 
 
Jag har så mycket lättare numera att välja. Tankar som förr åkte runt, runt i mitt huvud och som ställde till det för mig genom att fråga, Tänk om du ångrar dig! eller Tänk om du väljer fel! håller sig mer och mer borta.
 
Jag vet att det kommer nya dagar, nya val och att saker och ting faktiskt inte är större än de är. Det kan vara en utmaning emellanåt och jag har ibland allt annat än lätt att släppa saker-att följa orden let go som jag vet är så bra att kunna följa. Dagar är dock olika och bara för att svårigheter är större en dag betyder det aldrig att nästa dag kommer att vara likadan.
 
Jag minns tidigare besök i blomaffären och hur långa de kunde vara. Hur jag velade, våndades och tvekade. Trodde jag hade bestämt mig, ändrade mig, fram och tillbaka... Hur jag inte riktigt litade på mig själv, att det jag ville ha var nog bra. Och det här är nog kärnan-att jag lyssnar till mig själv idag, litar på mig själv och vågar vara den jag är.
 
 
 
 

Barndag


Tänker på den här dagen och känner mig alldeles glad i kroppen. Barn på jobbet och barn hemma, barn i träningskläder, pojkar och flickor i olika åldrar. Dottern har varit på sin gympaskolas första dag och hämtades hem trött, nöjd och glad.  Lite återhämtning i soffan. Hade mest ont i handlederna sade hon efter övningarna på barren.Nya krafter och sedan iväg på sitt livs första fotbollsträning. Så mycket rörelseglädje i flickkropparna, så många skratt hos såväl barn som föräldrar. Sedan sonen och hans kompisar på träning. Rörelseglädje och spelglädje.  

Mellan allt detta har jag hunnit några vändor i min och sonens omgång i Monopol. Och strax kryper jag ner mellan två sovande barn. Och jag vet att jag får vara en del i allt det här även imorgon.

Det som var då

 

För en stund sedan skrev jag ännu ett inlägg i min Frisk och fri-kategori och jag blev plötsligt så glad och rörd.  Jag känner en sådan stor tacksamhet och glädje över att det som var då inte är nu.


Pinned Image
Do it now

Frisk och fri-att äta det "förbjudna"


Att vara frisk och fri är för mig att kunna äta det där förbjudna utan ångest före, under tiden eller efter.  Det är att kunna äta det där som jag i själva verket hela tiden tyckt om, som mina smaklökar tycker om, men som jag lurat mig själv att tro att jag inte vill ha, att jag inte tycker om, att det inte är något för mig. Det man intalar sig nog många gånger blir till slut en sanning och till slut blev det en sanning att det ena efter det andra inte var något för mig.Pommes frites var en sådan där sak som inte var något för mig. Som jag inte tyckte var gott. Som jag inte ville ha. Som jag inte vill vidröra. Som jag inte ville äta eller smaka.

Allt det där var bara en lögn. Det var ingen sanning egentligen för något annat än den sjukdom som kallas ätstörning, en sjukdom som kan vara så starkt och få den friska delen av en person att trängas undan långt bort från jaget, långt in i en mörk gränd, inkurad i ett hörn. Liten, rädd och vilsen.

I helgen var vi på stan, jag, mamma och barnen. Barnen åt varsit skrovmål, mamma valde kebab i pitabröd och jag åt kebabtallrik. Kebabkött serverat med pommes frites. För att jag ville ha. För att jag tycker att det kan vara riktigt gott ibland med pommes frites. För att jag kan. Och jag får-precis som vem som helst annars. Jag har inga skuldkänslor, jag har ingen ångest, jag känner ingen skam. Jag väljer min mat utifrån mig själv och inte utifrån vad någon annan väljer. Jag är frisk och fri!
All those giftsJag blir verkligen rörd.

Och så ett ljuvligt tryck som sålts till förmån för Rädda Barnen.
Liksom en dubbel omtanke.

Jag är verkligen så tacksam och glad över allt jag får genom mitt arbete,
det största är ändå det som inte kan packas in i vackra paket med glänsnade snören.
Allt det här som jag bär med inom mig,
alla de kramar som dröjer sig kvar långt efter att jag omfamnats.

Ur ett barns perspektivBilder ur ett barns perspektiv.


 
Det  får mig att tänka på att vi kanske missar det färgglada i tillvaron för att vi helt enkelt väljer att titta åt ett annat håll.


 

Afrikansk dans en fredagkvällJa, det blev dans ikväll. Dottern följde med mig och var en mycket flitig fotograf!
Maskrosäng


Säga vad man vill om maskrosor, kalla dem ogräs eller ej, men oj så vackert det är med en maskrosäng.
Detta färgglada konstverk bjuds vi på när vi tar oss en titt ut genom vårt köksfönster.


Sommarfest


Gårdagens sommarfest med kollegorna var mycket lyckad!  

 

Det är verkligen roligt att planera och förbereda en fest, särskilt när man är några stycken som kan bolla idéer tillsammans! Många skratt blev det under kvällen, inte minst vid alla förberedelser. Tänk att det kan vara så otroligt roligt bara att hänga upp en tipsrunda i det gröna!  Rörd till tårar hann jag också bli under kvällens gång.Vi hade knytkalas som tema och det fanns så mycket gott att välja på! Pajer, sallader, bröd, frukt.... och en jättegod marängtårta till desert.

 

Jag är verkligen så glad över att ha så fina människor omkring mig på mitt arbete.På väg mot festligheterna. Bilden är tagen av min pappa mästerfotografen.
 


Let's Dance


Ja-det blir fredagsdans! Känner mig laddad och dottern är helt med på att följa med. Hon ska ta med ritgrejer att ha under tiden. Hon är ju desstuom lite intresserad av själva dansen och provar gärna själv att dansa. Sonen cyklade iväg till en kompis, men även han hade inget emot att följa med mig. Nåja, först pratade de om att få vara hos mormor och morfar under tiden, men det här skulle också bli bra.

Vi pratade en del om det här att vara med varanda på aktiviteter, på sådant som de i familjen tycker om att göra. Ibland är jag med dem och ibland kan de följa med mig. Ja, det kändes som att de är helt med i det tänket.


FredagstankarNu är det redan fredag igen och en helg väntar. Sedan är det dags för sista arbetsveckan innan semestern. Svårt att ta till mig att det snart är ledigt för mig i många veckor framöver. Det liksom rullar på och jag har inte alls haft den där enorma semesterlängtan som jag hör talas om och läser om. Ingen nedräkning direkt, men såklart ska det bli ljuvligt att vara ledig tillsammans med familjen.

I helgen väntar kalas, fotbollsmatch, ett stadsbesök och sedan har vi inte så vidare värst mycket planer. Skönt tycker jag.

Just nu funderar jag på om jag ska ta med mig barnen och åka och dansa ikväll eller inte. Jag är danssugen och det skulle nog göra susen för mig idag då jag känner mig lite trött. Åker vi är jag inställd på att det kanske bli ett lite kortare pass. Tycker mig se att dottern är ganska trött idag.


The best
Sommarfest


Ikväll är det dags för sommarfest tillsammans med alla mina härliga kollegor! I år är temat Knytkalas. Vi i festgruppen har delat upp ansvaret på alla och buffén kommer att bestå i huvudsak av pajer och sallader. Jag har själv gjort en av mina favoritsallader så här sommartider, nämligen en krämig kycklingsallad som kommer att serveras med nachochips.

Om ett par timmar beger jag mig mot jobbet för lite fix inför festen!


Onsdagseufori!


I veckan går en danskurs på dansmagasinet som började igår, men då kunde jag inte gå. Ikväll var jag dock på plats och det var underbart, så så underbart! Så roligt, så frigörande, så härligt och efteråt är eufori allt jag tänker på och känner. Mer, jag vill ha mer, jag vill dansa mer!

Ikväll var vi dock bara två dansare, men vi höll igång i 90 minuter. När man är så få håller man fokus riktigt ordentligt och det kändes riktigt bra med med de två koreografier vi körde ikväll. Två dansare, men tre trummare. Häftigt att dansa till så mycket trumning!

Här är ett tidigare klipp där jag är med och dansar från tidigare den här terminen:

För ett par år sedan hade jag aldrig provat afrikans dans, men nyfikenheten hade funnits där ett tag och modet blev till slut tillräckligt stort för att anmäla mig till en nybörjarkurs. På den vägen är det och nu vill jag inte skiljas från dansen. Ibland är det så svårt att våga prova något nytt, men det är så värt det. Man vet inte vad som väntar bakom det där lockande hörnet. Man vet inte vilka nya dörrar som faktiskt kan öppna sig om man inte knappar på och öppnar den första.

Boktips


Nu har jag läst ut boken Som Zlatan fast bättre. Det var sådär blanade känslor ju längre jag kom framåt i boken. Varje kväll jag läste boken hade jag sett fram emot att läsa vidare, att fortsätta följa personerna i boken. Jag ville absolut fortsätta läsa, men ville ändå inte att den skulle ta slut.


Som Zlatan fast bättre (häftad)


Ibland känns det plötsligt tomt när en bok tar slut och så var det med den här. Jag tycker att det här är en bok som fattats oss och nu finns den. Jag vill uppmana allt som jobbar med ungdomar att ta in den här boken. Ätstörningar finns och även ätstörningar bland killar. Det är en hemsk sjukdom för den drabbade och för de som är i den drabbades närhet, men det går också att bli frisk och fri. Det går och det finns stöd att få. Allt detta påminns vi om genom den här boken.Nalle PuhI dagarna kommer Nalle Puh-nya äventyr i Sjumilaskogen att dyka upp i vår brevlåda.


Nalle Puh - Nya äventyr i Sjumilaskogen omslag


Jag blev uppriktigt glad över att att läsa att filmen nu är skickad till mig-
jag älskar denna björn och hans kompisar i Sjumilaskogen!


Om det där med godsakerIdag resonerade jag med en person kring det där med godsaker, kring det där jag skrev om att jag inte vill vara sockerfri och om att avhålla sig från godsaker och socker i perioder. Intressant samtal och jag tycker om när det finns en stor tolerans mot varandra och mot att man väljer olika. Det gillar jag skarpt.

Alla har sitt i bagaget och av hälsoskäl kan det definitivt vara bra att avstå från specifika produkter helt och hållet eller periodvis. Jag tror dock att det är viktigt att var och en gör det just för att man själv vill, för att man själv väljer det för att det passar i ens eget liv just nu, inte för att man känner att man borde eller för att man känner trycket från omgivningen att välja rätt livsstil.

Vi pratade också om det felfokus som de kan bli. Jag tycker att det finns så mycket annat som är betydligt mer beundransvärt än att gå ner ett antal kilon i vikt eller att klara av att avstå från sådant man i själva verket tycker är gott och kanske skulle njuta av om man tillät sig äta. Jag har full förståelse att beröm och beundran kan bli en vidmakthållande faktor när det handlar om viktnedgång och olika dieter.

Jag skulle vilja radera ut duktighetstänket och vilken-bra-karaktär-du-har-tänket kring de här sakerna.
Om mål och drömmar


Läste de här orden idag på Hafvas blogg,
ord som jag sett förut och tror att jag haft på min blogg tidigare också.

En bra påminnelse, inspirerande och peppande!

Jag gillar tanken på att sträva framåt, att sikta mot nya mål,
att påminna sig om att bara man tror att man kan
är så mycket mer möjligt än man ibland tror.
Det är vi som sätter upp de flesta av begränsningarna,
vi själva och tvivlet på att något är möjligt.
Det är så mycket som sitter i tanken.Jag har en dröm som följt med mig sedan barnsben,
en dröm som blivit ett tydligt mål,
ett mål som jag vet att jag kommer att nå,
en dag.

Med alltmer fokus på målet,
vet jag att jag kommer att nå dit.
Jag kan och jag ska.


Jag vill inte vara sockerfri!


De dök bara upp hos mig de här orden-helt självklara-idag när jag öppnade skåpet och tog en godis av de som fanns kvar från igår.

Och det kan jag tala om gott folk och mina vänner-det är en frihet att känna så. Idag är det så mycket frågan om att man inte borde att man skulle hålla sig borta ifrån och att man ska kunna klara av att vara utan. Ja, ni förstår vad jag menar. Man är duktig för att man står emot.

Och jag skulle kunna skrika ut till hela världen att jag inte vill vara sockerfri! Jag vill inte vara med i det sockerfria uppropet. Jag vill njuta av sådant jag tycker är gott. Jag tycker det är en så stor njutning att till exempel gå ut och fika och äta en stor chokladboll till kaffet eller att njuta av en god glass en varm sommardag. Att öppna skåpet hemma och ta något gott bara för att jag är så sugen är en vardagslyx och ingenting annat.

Jag tror inte på att döma sig själv, jag tror inte på förbud, kompensationer, belöningar eller bestraffningar när det handlar om ätande. Man kan äta allt-men inte alltid är ord jag bär med mig i livet. Naturligtvis ska det vara balans med detta såväl som med allt annat, men balansen för mig är inte att vara utan bara för att man borde.

Man borde njuta av livet och livets goda-det är vad man borde och för mig ingår goda ätbara saker i detta! Lättare sagt än gjort detta kan tyckas kanske, men jag kan lova att det var betydligt mer komplicerat med förbud, kompensationer och kontrollerande.


Plötsligt händer detPlötsligt händer det att virrvarr i labyrinten fram och tillbaka, hangjordesiochhongjordeså, stötande och blötande plötsligt mynnar ut i en mjuk och fin dykning. Sådär så att vattenytan smeker ens kropp. Plötsligt händer det att detendasomfinnsattgöraärattretalillsyrran mynnar ut i en sällsamt sällskaplig cykeltur på tu man hand.

Om än det sedan blir ett magplask emellanåt så är det ljuvligt att se att det kan vara tvära kast mellan vassa armbågar och ömsinthet.
Idag tränar jag på....... att vara i nuet!

... att njuta av stunden som blir när planer inte riktig kan följas, eller av olika anledningar i alla fall inte följs.

... att ta det lugnt och att följa förnuftet som säger att det faktiskt är okej att ta det lugnt och bara vara.


Mitt i detta har jag haft flera mysiga spelstunder med sonen när vi spelat hans nyinköpta Monopol Junior.


BarntjutJa, nog är det härligt att höra barntjut av glädje när man är inomhus och barnen är ute. Barn på kvarteret som leker och har roligt tillsammans. Snart kommer de in med grönska på knäna och smutsiga händer. Leksvettiga i håren och lämnar spår efter sig på hallgolvet. Skratten dröjer sig också kvar i kropparna och alldeles säkert även i mig. Att höra barnens glädje, nog värmer det allt ett mammahjärta ordentligt.

Mer av Temple Grandin


Hittade även detta korta klipp med Temple Grandin, Understanding autism.

Finns så mycket att se med henne och jag kommer absolut att lyssna mer på hennes erfarenheter. Mycket intressant!


Temple Grandin


Häromdagen såg jag filmen Temple Grandin.

Vi får följa kvinnan som föddes autistisk men med hjälp av släkt och bra lärare lär hon sig tyda världen runtomkring sig. Hon går i vanliga skolor och är väldigt duktig på sitt eget speciella vis. Hon får möjlighet att utveckla sitt eget tänk.
En så fantastisk film! Helt, helt fantastisk.

 

Jag har hittat flera fina klipp med den "riktiga" Temple:

Här hittar man Temple Grandins hemsida.Var där du är


En kort uppmaning,
men detta kan vara lättare sagt än gjort,
men att ha fokus på just detta här hjälper mig i vardagen.
Att det krävs påminnelser-
men det är så väl värt att påminna sig själv.


 

SommarlovsfinGillar det där skolavslutningsfina över barnen och att själv klä mig fin för att vara med på skolavslutningen.

Idag frös vi om våra halvbara ben, men nog var det allt värt det en högtidlig dag som denna. Dottern körde på flamingos och jag bar en klänning mönstrad med zebror! Kärlek vid första ögonkastet vad gäller båda klänningarna.


Hon älskar sin flamingo-klänning, tycker kjolen dansar så fint med henne när hon snurrar runt. Den är verkligen supermysig den här klänningen från Hafva. Sonen var också så fin i sina nya jeans och kortärmad skjorta, men han är inte alls lika mycket för att bli fotograferad som hon är.
Skolavslutningstankar


Idag är det här-sommarlovet, men ute är det kallt som bara den. Jag frös om mina armar och ben när jag väntade utanför kyrkan på att gå in och vara med på barnens skolavslutning i Domkyrkan. Första året jag har båda barnen på skolavslutning.Jag har fått brottats med mitt dåliga samvete över att barnen inte har fått en helt ledig dag idag. Jag vet att de har det bra på fritids. Det handlar om mig. Om mitt dåliga samvete och inte alls över att jag på något sätt tror att de inte har det bra. Tvärtom-jag vet att det kan vara riktigt mysigt dagar när barnantalet är lägre än vanligt.

Tacksamhet och tårar är ord jag tänker på idag. 

Tacksamhet
över att mamma och pappa tog emot barnen på morgonen och tog med sig dem till kyrkan, tacksamhet över att min chef gick in för mig på jobbet medan jag var i kyrkan och såklart tacksamhet över att min barn har möjlighet att få en så fin skolgång som de faktiskt får.

Tårar
 över allt det vackra och finstämda och tårar över den tacksamhet jag känner inför mina barns skolgång. När jag kramade om och pratade med min sons lärare och förklarade för dem hur jag känner inför det arbete dem gör blev det så mycket känslor att tårarna bara kom. Att se ett barn göra en så enorm resa på bara ett par år känns långt in i ett mammahjärta och jag vet att en sådan resa gör man inte om man inte känner trygghet och tillit.
Bästa chokladmoussenChokladmoussen jag gjorde till marängtårtan som dottern fick med sig till dagens knytisfika på skolan var så god (ja, såklart jag provsmakade) och väldigt enkel att göra! Den kommer jag absolut att göra fler gånger.


Bästa chokladmoussen

200 g mörk blockchoklad

2 ½ dl vispgrädde

1 äggula

1 tsk vaniljsocker


Så här gör du:


Bryt sönder chokladen och smält över knappt sjudande vattenbad. Eller
smält det i mikrovågsugnen. Låt chokladen svalna och rör då och då.
Vispa upp grädden, inte för hårt, och rör ner äggula, vanilj och sist
chokladsmeten. Fördela moussen i 4-5 små krämkoppar och ställ kallt.

Moussen smälter i munnen. Det passar också som tårtfyllning.


Jag smälte chokladen i vattenbad, vilket jag föredrar framför att smälta i mikron. Min dotter var mycket delaktig i att göra moussen och det var inga problem för henne att fixa detta i samarbete med mig! Nästa gång vi gör denna blir det nog för att äta tillsammans med jordgubbar, efter önskemål från sonen som inte alls är en lika stor marängälskare som dottern.
Ätstörningar bland pojkar och mänÄtstörningar bland pojkar och män är ett ämne som det nästan aldrig talas om. Det är något som författaren Niclas Christoffer vill ändra på. Nu kommer hans bok Som Zlatan fast bättre skriven delvis utifrån hans egna erfarenheter av anorexi och bulimi. (Texten är hämtad från Sveriges Radios hemsida)

Detta är en intervju med honom som sändes nyligen i Sveriges Radio:

Boken är utgiven och jag håller på att läsa den!


Jag kan instämma så väl med det han pratar om på slutet, att de personer som faktiskt var ganska besvärliga under sjukdomstiden är de man verkligen uppskattar idag. De stunder när jag kände mig inmålad i ett hörn inser jag idag blev stunder som ändå kom att betyda mycket för mitt tillfrisknande.TävlingsdräktNär börjar gymnastiken om igen, undrade dottern när vi hade klickat hem denna fina dräkt.

gymnastikdräkt V105

Senaste tävlingen var hon så besvärad och missnöjd över sin klädsel och hade fullt upp med att rätta till kläderna. Efter det lovade jag henne en ny tävlingsdräkt och nu är den beställd. Den fanns dock bara i 128 som minst, så det ska bli spännande att se hur den kommer att passa på henne. Den är så snygg tycker jag!


Marengtårta


Det kom hem ett papper från skolan där 6-åringen själv hade noterat ner vad hon ska bidra med till morgondagens knytisfika som klassen ska ha under skoldagen. "Jag ska ta med mig: marengtårta."

Hon hade pratat om det där knytisfikat och undrat om vi kunde göra en marängtårta och jag hade svarat att vi såklart ska ordna något gott, men kanske inte just en marängtårta.

Ni kan ju bara gissa hur det blev!
Nu är i alla fall marängtårtan förberedd, fylld med chokladmousse och jordgubbar. Såklart känns det särskilt roligt att ta med något som man själv varit delaktig i att göra i ordning. Hon har smält chokladen i vattenbad och vispat grädde och blandat ner ingredienserna till moussen. Tillsammans ska hon och jag ordna med garneringen imorgon bitti-mera chokladmousse och jordgubbar som får sällskap av ett gäng godisbjörnar.


En hyllning till kroppenIdag läste jag ett blogginlägg på Birgitta Wiik Lindvalls blogg på Norrbottens Kuriren. Jannike hyllar kroppen är ett så peppande och positivt inlägg. Jag vill ha mer, mer, mer av sådana röster som hyllar kroppen och ser det fantastiska med kroppen bortanför ideal, utseende och kilon. Hälsan är viktig, den fysiska såväl som den mentala. Positivt tänkande och pepp är verkligen en lisa för själen och rena rama vitaminerna för vår mentala hälsa. 

Här är delar av den fantastiska texten, klicka ovan på länken för att komma till texten i sin helhet:

"Jag vill utbrista i en hyllning till min kropp: Hyll-hyll! När jag står i gymmet, framför spegeln och betraktar min kropp, kan jag inget annat säga än att jag är stolt över den. Den har tjänat mig väl. Nu syns det tydligt att den inte tillhör en 23-åring utan en 50-åring, men den är stark och förhållandevis funktionell.


Den har under de år jag gjorde mitt bästa att fylla världen med mina gener ständigt blåsts upp som en tålmodig ballong: från 70 till 105 kilo och tillbaka igen, fyra gånger. Magen kommer aldrig mer att bli platt, men faktum är att det inte gör särskilt mycket. Den bär tydliga spår av de enorma påfrestningar som den har utsatts för; att gång på gång under ganska kort tid ha tänjts ut till bristningsgränsen, att ha härbärgerat mina fyra barn och levererat dem hela och märkligt felfria.


Jag gillar min mage, trots att den veckar sig i valkar och har bristningar lika tydliga som flodfåror på en karta. Men  min mage är också ett slags karta, en karta över vad den har varit med om och det vore inte en mage om dess erfarenheter av barnsbörd inte märktes.


Tack till dig Jannike för den hyllningen till faktiskt inte bara din kropp, utan till kroppar i stort. Så ser jag det i alla fall.

Nu skulle jag sä väldigt gärna få möta fler hyllningar till kroppen. Jag vill ha mer, mer, mer och tar tacksamt emot hyllningar till kroppen som jag kan få dela med mig av!Idag tränar jag på........ att jämföra mig med mig själv och ingen annan än mig själv,
men ändå inspireras av andra!

.... att se det jag gjort och det jag klarat av
och inte zooma in det som är ogjort och det jag inte riktigt mäktade med.
Affirmationer


Idag är vi många som har en extra ledig dag mitt i veckan och uppskattar det.
Ett tillfälle att stanna upp, kanske göra något man inte hunnit med eller bara vara.
En helt ledig dag hinner man alldeles säkert med både och.

Hittade några fina affirmationer idag,
läs och kanske säg dem högt för dig själv.
De här sparar jag och kommer att gå tillbaka till.Stress och vila


Maria Helanders blogg föll jag för omedelbart när jag för första gången kom i kontakt med den
och med jämna mellanrum besöker jag den,
fångas av ljuvliga bilder med tänkvärda viktiga texter till.
Blogginläggen är väl värda att ta sig tid att läsa,
inte sällan hittar jag riktiga guldkorn där att ta vara på.

I ett av de senaste inläggen skrev hon om stressperioder,
om att gå in i en period som man vet med sig kommer att vara
väldigt fullspäckad och intensiv.

Hon påminner oss om att:
"Problemet uppstår om du inte slutar stressa. Det vill säga om din kropp gasar hela tiden och du inte ger dig själv någon som helst möjlighet till återhämtning och vila."

Det är ingen fara att ha det riktigt fullspäckat emellanåt,
men nog känner jag i kroppen när det egentligen är för mycket,
för mycket om det skulle fortsätta så dag efter dag.
Vilan, avkopplingen och återhämtningen är så viktigt-
den är helt okej och till och med nödvändig
för att vi ska kunna må riktigt bra.

Ett av hennes goda råd till den som är inne i en stressad period, väl värt att ta fast på särskilt för oss ambitiösa personer som gärna vill hinna med mycket, är:

 • Sänk ribban – det finns inga superhjältar. Ingen annan än du ställer orimliga krav på dig – och gör någon annan det är det för att du tillåter dem. Så skruva ned ambitionsnivån om så några grader.
 •  


  Besök på Sveriges Radio


  Igår var jag gäst i Puls, P4 Norrbottens eftermiddagsprogram. En ny upplevelse att vara med i radio i direktsändning, men nya saker är spännande och jag kände mig faktiskt förvånansvärt lugn!  Det jag inte väntade mig var att en fotograf skulle komma in mitt under sändningen och ta bilder, men det visade sig att bilderna var till hemsidan där de också skulle skriva om inslaget. Själv är jag glad över att media faktiskt visar ett sådant genuint intresse för de här frågorna som alla jag mötte på radion gjorde.
  Trött, nöjd och glad


  Ikväll känner jag mig trött, nöjd och glad.

  Jag har en massa tankar och funderingar, saker jag skulle vilja skriva om och dela med mig av, saker jag läst om och saker jag varit med om, men jag är helt enkelt för trött. Jag känner mig mest lockad av att sträcka ut min ben och min kropp. Raklång. Kanske lägga upp fötterna på bordet ett slag innan jag kryper ner i sängen. Väl nerkrupen under täcket ska jag ska fortsätta läsa Som Zlatan fast bättre.

  Imorgon är en annan dag och kanske en piggare kväll.


  Imorgon händer det!


  Imorgon ska vi ha vårt Öppet Hus i vår lokalavdelning av Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Det kändes så avlägset när vi först planerade att vi skulle ha det den här tiden på året-plötsligt är det dags! Det känns helt rätt att ha det den här tiden på året och särskilt kul känns det att göra detta en vår när vi firar 1-år som lokalavdelning!

  Varmt välkomna imorgon till Sandviksgatan 35, Sensus lokaler, i Luleå, och träffa några av oss från lokalavdelningen! I lördagens helgbilaga i Norrbottens Kuriren fanns det med en liten text om vårt evenemang, något som jag själv inte har läst än dock.

  Marathontankar


  Förvånansvärt kallt Stockholm som mötte oss och ihållande kallt hela helgen. Marathonloppet igår var som ingenting annat jag sett förut och jag har idag förstått att det var ett 84-årigt köldrekord som slogs i Stockholm igår, om det nu var så mycket att slå. Vilken kraftansträngning för dessa löpare och jag säga att jag hann bli orolig när jag såg hur min man frös under loppet för att inte tala om hur han skakade av kyla efteråt och hur dåligt han mådde. En enorm prestation att ändå göra personbästa under dessa fruktansvärda förutsättningar.

  Om jag haft en tanke på att någon gång springa ett marathon växte de inte i går och jag bestämde mig för att om jag någon gång anmäler mig och åker ner för att springa ska jag inte ställa upp under liknande förhållanden som igår.

  To be beautiful  Denna Thich Nhat Hanh har så mycket klokt att komma med
  och han är så ljuvlig att lyssna till.

  Till ett kylslaget Stockholm


  I morse var det uppstigning före tuppen vågar jag nog säga för avfärd till Stockholm. Jag märker tydligt att jag inte är van att stiga upp så här tidigt, men lyckligtvis är det inte så ofta och jag kan erkänna att jag tagit med någon powernap under dagen. Så skönt att kunna göra det.

  Det var ett regnigt och kylslaget Stockholm som tog emot oss och väderprognoserna tyder inte på någon förbättring heller. Olyckligt med så här kallt väder för alla som ska springa Stockholm Marathon imorgon. Vädret gör ju alldeles säkert sitt för folkfesten också, så jag hoppas verkligen att regnet åtminstone håller sig borta.

  EVEREST T CL RUB BOOT S12 BRIGHT PINK / BRIGHT PINK

  Passande nog köpte jag mig ett par nya gummistövlar idag, rosa med lite lägre skaft än mina klassiska gröna Tretorn har. Jag tycker om gummistövlar och har ganska länge tänkt köpa mig ett par nya, gärna ett par prickiga men nu blev det ett par härligt rosa! För övrigt blev det ingen annan shopping för mig idag, men väl en trevlig lunch och en del strosande i butiker med kära mor.
  RSS 2.0