Om trötthetNya tider,
nya tankar om trötthet.
Nya tider,
nya nattningstider,
nu inte så sent som natten.

Något så när nyvaken,
naturligtvis något nättare
i nattlinnet när nya dagen är här,
när något så när nyttiga
nattningstider nått min sida av sängen.

Natti, natti!
One Lovely Blog AwardHäromdagen fick jag denna blogaward från Hanna med så väldans fina värmande ord! Stort tack återigen!
När man har fått en award ska man:

1. Tacka den som gett dig utmärkelsen och länka!
2. Skriva ner de fem bloggar som man vill lämna awarden till och låta dem veta det genom att lämna en kommentar hos dem.
3. Till sist hoppas man att de utvalda vill lämna utmärkelsen vidare.

De bloggar jag vill ge denna fina award till är:

Annica med bloggen Dietistannica. En fin, sund och trevlig blogg, där dietisen Annica delar med sig av sina kunskaper och sitt stora intresse för mat. Hennes sundhetstänk genomsyrar denna fina blogg.

Maria med bloggen Maria Helander blogg. Den här bloggen har jag upptäckt relativt nyligen och jag föll för den direkt. Tankar, affirmationer, bilder med tänkvärda ord, mindfulness... Hon delar med sig av så mycket som kan ge så många så mycket.  "Min blogg är till alla er modiga som vill växa och få en bättre självkänsla. Till er som vågar tro att ni förtjänar att må bra" Så fint beskriver Maria själv sin blogg!

Amina med bloggen Montessorimaterial. En levande kreativ blogg där Amina delar med sig av material som hon själv har gjort. Frikostigt delar hon med sig av sina fina arbeten till den som använda sig av dem. Hon länkar även till material från andra ställen.

Eleonore med bloggen Fika med Eleonore. En underbart ljuvlig blogg fylld med recept, härliga bilder och tips för den som vill baka något riktigt gott! Kika in här och jag lovar att du får massor av inspiration till din nästa bakningsstund!

Åsa med bloggen Hafva. Bloggen handlar till stor del om Åsas ljuvliga butik med leksaker, barnartiklar och barnkläder, Havfa, en butik jag varmt kan rekommendera! Flertalet av presenterna till barnen i vår omgivningen kommer från just Hafva och på bloggen får man ta del av mycket av det som finns i butiken. Förutom detta skriver Åsa och vardagen i stort och smått, alltid med en positiv underton.

Just take a nap


Ja! Så befriande tillåtande härligt.
Acceptera läget och just take a nap.
Ibland känns allting så mycket bättre efteråt.

En del kvällar när det känns motigt,
när humöret inte är på topp,
när jag i själva verket är trött
brukar jag tänka att det är lika bra
att jag kryper ner under täcket,
att det nog känns mycket bättre nästa morgon.
Och jag har sällan fel.


Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel.


När jag skrev inlägget Man kan äta allt men inte alltid
kom jag att tänka på boken Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel.

Den är skriven av Gisela Van Der Ster Wallin och Anna-Carin Lindskog.
Visst får vi äta pizza och hamburgare! Äntligen en bok som slår hål på alla gamla fördomar. Författarna reder ut begreppen så att vi slipper bli offer för myter och trender. Det handlar om sunt förnuft.

Texten är  hämtad från Bokus och jag tycker den med de få orden beskriver boken väldigt träffsäkert. 

Den här boken bryter upp myter kring maten i beståndsdelar, definierar begrepp som vridits och vändits på alltför mycket, förklarar på ett enkelt sätt det som många gjort så svårt. Maten och ätandet. Äta bör man annars dör man och det enda förbjudna att äta är det vi själva förbjuder.


"Man kan äta allt men inte alltid"


 
Dietistannica är dietisten som har en fin och sund blogg, ett sunt tänk som hon delar med sig av. Härliga bilder på goda ätbarheter bjuder hon ofta på.

Jag vill å det varmaste lyfta fram hennes inlägg Man kan äta allt men inte alltid där hon menar att alla dieter som förbjuder det ena och det andra riskerar att göra så att du får ett fattigare liv och konstant är sugen på det där förbjudna. Skippa dieterna och hitta en livsstil där du mår bra idag och imorgon, skriver hon. En uppmaning att ta till sig av, inte minst för alla människor som trixar än hit och än dit med maten på olika sätt och växelvis tar bort det ena livsmedlet efter det andra från sin kost.  

Låt oss kasta bort dieterna i år är ett annat av hennes inlägg jag känner extra starkt för. Livet är för kort för svältdieter. Njut av god, hälsosam mat, och jobba MED kroppen istället för emot den, konstaterar hon.


Bokleverans

Idag kom den, Felicia försvann av Felicia Feldt.
Ska bli spännande att ge sig in i Felicias berättelse,
kanske med början redan ikväll.


Det kom en blogaward!

Vilken trevlig start på den nya arbetsveckan, vilken härlig start på måndagen! Det kom en blogaward från Hanna, med de här orden om mig och min blogg:

Hon är inspirerande, positiv och skriver om viktiga saker som lätt tas för givet. Hon har en ryggsäck som gör henne så klok och som ger henne en erfarenhet så rik att man själv vill ta del av den. Hennes blogg uppmärksammar det viktiga i att leva här och nu, affirmationer och att se livet för vad det egentligen är och inte förväntas vara.


Åh, så glad jag blev och blir över att läsa dessa ord! Tack, tack, tack Hanna!

Jag återkommer med mer om denna blogaward och jag kommer självklart skicka den vidare till några andra bloggare inom kort.


Massor av fina posters


Allposters.se finns det en uppsjö av fina, vackra, häftiga, motiverande posters. Posters av alla de typer och format.

Vad sägs om den här?Den skulle jag gärna rama in och hänga upp på någon av våra väggar. Den finns under kategorin motiverande posters där jag hittade mycket jag tyckte om!


Särskilt sköna söndagSköna söndag

Skrattande
sjungande söta sessor,
sanslöst sprakande skapelser.

Skurande, softande,
söndag.

Särskilt softa söndag,
så så sagolikt.


Att leka tre eller ännu fler...Idag leker dottern med två tjejkompisar,
två kompisar som inte hade träffats innan den här lekstunden.

Att flickor har svårt att leka tre,
det hör jag titt som tätt,
men jag är ganska säker på att vi vuxna
har ett viktigt finger med i spelet för att det blir
som det blir,
hur det än blir.


Låt säga att en flicka bestämt att leka med en kompis
och sedan ringer en annan kompis och vill komma och leka,
såklart de vuxnas agerande måste påverka barnens syn på
att leka tre eller ännu fler tillsammans.

Barnen, de lär av oss,
de känner in och känner av, stämningar och inställningar
så mycket, mycket mer än vi kanske tror ibland.

I vårt hem är det viktigt att välkomna ännu en lekkompis,
även om någon av våra barn redan bestämt med någon annan.

Jag vill inte att någon ska bli nekad att komma på besök,
för att vi redan har en liten gäst.
Det är inget hinder för fler lekande barn.Det är så roligt att höra dessa tre tjejer ha roligt tillsammans,
skratta, resonera och utbyta tankar.
Nya bekantskaper berikar även ung vänskap.
Om mångfald

" Skulle bara de fåglar
som sjunger vackrast sjunga,
skulle skogen vara
ganska tyst "Söndagsplaner som förändras

Idag hade jag i mitt huvud planerat att ta med mig barnen på gymmet och springa på löpbandet-redan på förmiddagen, åka iväg med återvinningen vi har liggandes hemma, veckoplanera middagarna, veckohandla, få en del gjort här hemma, gå en vända på stan....


.... på något sätt skulle det hinnas med innan kl 14 när vi får kompisbesök här hemma.


Nja, så blev det ju inte riktigt. Söndagen ska njutas och tas lite som den kommer. Något av allt detta kommer jag absolut att göra någon gång under dagen, men vissa saker har helt och håller prioriterats bort. Bort från den här dagen.

Jag sitter än i morgonrocken och har spenderat lång tid vid frukostbordet, som frukostdesert följde många omgångar vänd-tia med sonen.


Tävlingsdags!


Jag tävlar hos Coquina i samarbete med Farmor Majs Skafferi. Tävla HÄR du också!


Om jag vinner skulle jag gärna klicka hemden här vita burken i emalj,eller varför inte en sådan här snygg lykta.Utställningen Smal - snygghet, makt, ansvar och lidandeUtställningen Smal - snygghet, makt, ansvar och lidande


Smal – Snygghet, Makt, Ansvar och Lidande är en utställning som vill lyfta fram och uppmärksamma det skönhetsideal som råder i dagens samhälle och som många gånger påverkar unga på ett negativt sätt. Utställningen är gjord av ungdomar och vänder sig i första hand till ungdomar, men är lika viktig för vuxna som varje dag möter och påverkar unga.

Utställningen har visats runt om i landet sedan 2008 och snart är det Norrbotten, närmaste bestämt Bodens tur. Den kommer att visas på Försvarsmusem Boden 12/2 2012 - 27/5 2012.

Det finns ett pedagogiskt material till utställningentill som till exempel skolklasser kan arbeta med inför eller i samband med besöket på utställningen. Det finns även övningar för den som vill arbeta med materialet på egen hand. I samband med utställningen kommer en temavecka äga rum, när Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt erbjuder Body Talk för skolor.

Jag kommer absolut att besöka utställningen och jag hoppas på många, många besökare när utställningen besöker Boden!


 


Lycka är....... att se och höra något av de egna barnen
har så väldigt roligt tillsammans med en kompis,
att höra barnen behandla varandra så väl
och se hur de verkligen njuter av varandras sällskap.

Det  värmer en mammas hjärta alldeles särskilt!"Ett barn blir till" besöker Teknikens HusTeknikens Hus i Luleå visas just nu, med premiär idag, 30 bilder i storformat ur Lennart Nilssons klassiska fotoserie av det mänskliga fostrets utveckling. Ett barn blir till tar med besökaren till livet före födelsen, från det allra första ögonblicket vid befruktningen.

Ett barn blir till Foto Lennart Nilsson


Bilderna ovan är hämtade från Teknikens Hus hemsidan.

Ett barn blir till är en utställning från Fotografiska i Stockholm. Jag har bläddrat i hans bok och sett en del av bilderna, men ser fram emot att se utställningen av bilder på Teknikens Hus. I anslutning till utställningen visas också en film om Lennart Nilsson och lära mer om hur bildserien kom till och om tekniken bakom de fascinerande fotografierna.


Full av kraft


Den här härliga bilden mötte mig denna morgon när jag gick in på
Maria Helanders blogg.Hon försöker göra en surmulen dag lite gladare,
och lite gladare kan man ju lätt bli av denna bild,
tycker i alla fall jag!

Jag väljer,
jag gillar tänket med att vi har val,
jag gillar att själv tänka i orden jag väljer.

På Maria Helanders blogg kryllar det av tänkvärda ord
tillsammans med passande bilder!


Jag uppskattar

Jag uppskattar den lediga helg med barnen
jag har framför mig.
Jag uppskattar att vi har många timmar tillsammans
framför oss,
utan mycket alls inplanerat.Ätstörningsdiskussion med tillfrisknande i fokus


Radio1 sände den 24/1 ett två timmar långt program om ätstörningar.

Programledare var Cissi Wallin och på plats fanns Linus Fremin & Hanna Fridén för att prata om ämnet. Under programmets  kom även Anna-Maria af Sandeberg, överläkare och chef för Stockholms Centrum för Ätstörningar. Programmets fokus var tillfrisknande.

Lyssna gärna!

Beauty!


Väg till frihet- en kamp mot anorexi


Många bloggar som på något sätt berör ätstörningar är inte sunda. Det finns inte många alls jag kan rekommendera, snarare tvärtom. Det finns alltför många som skriver och berättar alltför detaljerat utan att ha i åtanke hur det faktiskt kan påverka läsaren.

Bloggen Väg till frihet-en kamp mot anorexi kan jag däremot rekommendera. Det jag gillar allra mest med den är att den håller fokus på friskheten, men låter också oss som läsare komma in under ätstörningarnas yta och därmed bidrar texterna till en ökad förståelse. Det är en komplex sjukdom, där den drabbade själv måste välja att bli frisk, samtidigt som denne inte valt att bli sjuk. Blogginnehavaren själv beskriver sin blogg så här:

"Inte bara unga drabbas av anorexi, även vuxna. Den här bloggen handlar om tänket bakom ätstörningar generellt och min kamp som mamma/fru att ta sig ur anorexi. Bloggen ska vara positiv, peppande ur ett friskhetsperspektiv samtidigt som den ska vara rak, och ärlig om hur det är att vara drabbad av denna sjukdom och den svåra resa tillbaks till det som många andra tar för givet, ett liv."
Om uppriktighetFastnade för de här orden jag läste ikväll om uppriktighet,
kändes kärnfulla och innerliga.Nya Blingosar är här!


Ett av mina absoluta favoritmärken, både till mig och barnen har på senare tid blivit Blingo! Båda barnen har hunnit samla på sig en del fina Blingo-kläder och även jag har en samling härliga, sköna och dessutom snygga Blingo-plagg, mestadels klänningar och tunikor.Nu är den här-den nya kollektionen!

Blingos gästdesigner i vår är Anine Bing som gjort en skön kollektion barn- och damplagg under namnet Stars & Stripes, med inspiration från USA och dessa flagga då landet betyder särskilt mycket för henne eftersom dottern Bianca är född i landet. Hennes plagg går i lugna, grå/vita nyanser som passar både pojkar och flickor ofta med detaljer i starkare färgerna antracitgrått, turkos och rosa.

Har bland annat spanat in en supersnygg scarf från hennes kollektion!
(Bild hämtad från www.blingo.se)Jag uppskattar


Ikväll uppskattar jag att jag efter en lång arbetsdag
fick komma till färdiglagad middag, 
hos människor jag tycker om.Just as you are

Ord och bild som får mig att småle för mig själv.
Bara att titta på flickan som ser så mysigt lycklig ut
för mig att må gott!Nattningsstunder
Åh, så jag älskar mysiga nattningsstunder tillsammans med barnen! Kvällar med två riktigt genommysiga nattningsstunder fyllda med lugn gör mig alldeles varm och glad i kroppen. Vackerord och närhet. Allt blir så nära, nära.

Vi hade kommit ifrån läsningen för tillfället, därför kändes det särskilt bra att vi hade lässtund vid sängkanten i båda barnrummen.

Sonen och jag fortsätter att följa familjen som driver Hotell Gyllene Knorren och jag och dottern läsersom handlar om Mickan som är åtta år. Jag läste om boken i Barnens Bokklubbs medlemstidning och kände direkt att den här boken ska min dotter få ta del av! Vi är inte besvikna alls, utan tycker redan om den mycket båda två.

Här kan man läsa mer om denna bok.


Dagens mindfulness


I dagens mindfulness idag vill jag lyfta fram KBT-kliniken i Norr och deras mindfulnessklasser. På deras agenda på hemsidan skriver de fortlöpande vilka datum och tider som gäller. Jätteroligt att de har börjat ha så pass många drop-in klasser!Deras Mindfulness Drop In-klasser har fasta tider måndagar kl 17.00 och torsdagar 9.00. De har även rörliga tider-bara hålla utkik på hemsidan. Temat för klasserna varierar och det kostar 40 kr/gång.

"Att sitta i en stunds medveten närvaro med sig själv, låta andningen hitta sitt eget djup, betrakta sina tankar och känslor, uppleva hur de ändras och förändras, koncentrera sig på sin andning och känna stillheten inombords."

Min förhoppning är att kunna avsluta arbetsveckan med fredagsmindfulness direkt efter jobbet-vilket härlig avslutning på arbetsveckan och bra start på veckoslutet. Hoppas, hoppas!

Jag har tidigare skrivit om mitt första besök på KBT-kliniken i Norr. På sin hemsida skriver de en del om mindfulness.

Hem ljuva hemOrd som cirkulerar i mina tankar ikväll....(Bilden kommer härifrån)

Jag njuter av att vara hemma.
Njuter av en hemmakväll-kryper upp i soffan och
 kanske rent av lägger fötterna på soffbordet.


Dagens mindfulnessIgår skrev jag om gåendets dynamik och fortsätter idag på samma spår med nya ord av Jon Kabat-Zinn, idag om gåendets underverk.

Gåendets underverk

På ett sjukhus finns det många som inte kan gå
på grund av skador eller sjukdomar,
och några som aldrig mer kommer att kunna gå.

Att bara kunna ta ett enda steg utan hjälp-
för att inte tala om att gå längs korridoren
eller gå ut till en bil-är ett mirakel för dem.
Ändå brukar vi nästan aldrig uppskatta
gåendets underverk.

När vi övar gående meditation,
försöker vi inte komma någonstans.
Det räcker med att bara vara närvarande i varje steg,
att inse att vi är just där vi är,
KNEPET ÄR ATT VARA DÄR HELT OCH FULLT,
och då är det inte längre där-utan här.

-Jon Kabat-Zinn


Fick ett önskemål om att berätta mer om gående meditation, därför länkar jag här till ett tidigare inlägg om walking meditation. Jag tycker att orden som intruktören upprepade för oss när jag var på mindfulness på KBT-kliniken för ett par veckor sedan var så bra och visar tydligt på vad gående meditation handlar om.

Stega, utan önskan om att komma någon vart, bara vara här och nu.


Blå elefantDin logoJag tycker verkligen om webshopen Blå Elefant och nu startar deras stora vinterrea, vilket innebär att man kan fynda leksaker och inredning till barnrummet. Upp till 70 %-verkligen mycket fint finns där. De har rejäla, roliga och pedagogiska saker. Hittat en hel del där tidigare, både hem till oss och presenter till andras barn.

Medicin mot stressDagens mindfulnessLänge sedan sist. Inget dagens mindfulness på ett tag nu, men några till ska jag skriva innan januari är slut.

Idag handlar det om gåendets dynamik, med ord av Jon Kabat-Zinn.

 Har du provat gående meditation?
Det tycker jag mycket om, men det är nog inte det första man tänker på
när man hör talas om meditation.
Det är lätt att tänka på att man sitter eller ligger när man övar,
men just den gående meditationen, eller mindful walkning, är väl värt att prova.
 Det kan vara oerhört fridfullt.


Eftersom vi har så lätt att leva omedvetet,
tar vi sådant som förmågan att gå för givet.
När man börjar uppmärksamma det,
UPPFATTAR man att det är en enastående balansakt
med tanke på hur liten yta våra fötter täcker.
Som barn tog det oss ungefär ett år
att lära oss rörelsens dynamiska balansakt.


-Jon Kabat-Zinn


Imorgon fortsätter jag på detta tema och bjuder på ord om gåendets underverk.John Lennon-ord om livet


Så berörd,
så rörd jag blev när jag läste det här.

Jag lyssnade på John Lennons musik som barn,
lade omsorgsfullt LP-skivan på plats,
lyssnade, njöt och sjöng med.
Jag hade en bok med noter så att jag kunde spela
med i hans låtar.

De här orden fångar något så centralt i livet tycker jag,
vad det är som verkligen räknas. 
De här orden påminner mig också om något jag har funderat en del kring,
i själva verket något jag funderat kring mycket
 redan för länge sedan, nämligen frågan
vad vill du bli när du blir stor?

Det är en fråga många, många barn får både en och annan gång,
tidigt, tidigt i livet.
Jag skulle önska att den omformulerades minst hälften av gångerna,
ja varför inte varenda endaste gång.

Alla underbara nyfikna levnadsglada barn,
ni behöver inte bli något,
ni blev något i det ögonblick ni blev till.
Frågan skulle behöva vara,
vad vill du arbeta med när du blir stor?

Eller något i den stilen.
Ett nytt isdjur i Stadsparken
Nu är det på plats-årets isdjur i Stadsparken i Luleå! Årets isdjur som är en groda väger ca 8,6 ton att jämföra med fjolårets gris som vägde 15,6 ton. 

Rutschkanan på grodans rygg kommer på plats under veckan.(Bild www.lulea.se)

Stor och ståtlig och verklighetstroget som vanligt. Jag är återigen så imponerad!

Inom kort kommer det definitivt bli en utflykt till Stadsparken för premiäråkning i årets isdjur.

Afrikanska rytmer och ögonblick av flowIdag har jag varit på första tillfället av sex i kursen Afrikanska rytmer och rörelser-GroundRythm. Underbart att börja veckan och avsluta måndagen med ett härligt dans och motionspass med inspiration från afrikanska rytmer och rörelser.

Avslappande och fyllt med rörelseglädje! 

Mot slutet av passet, vid ett särskilt tillfälle, upplevde jag ett sådant där tillfälle som inte sker alltför ofta. Ni vet, sådana där stunder då man kan önska sig att tiden kunde pausas, för att kunna stanna i det där ögonblicket några ögonblick till. Riktigt suga på karamellen.


Men om det väl vore så antar jag att dessa särskilda tillfällen skulle tappa sin laddning. Sådana här stunder av flow, är fullkomligt underbara, kanske just tack vare deras sällsynthet. Det är magi.

Åh, vilken härlig måndagstimme det var. Det gick förvånansvärt bra för mig att dansa, en fraktur i ena stortån till trots. Jag vet att idag när jag lyssnar till kroppen på ett helt annat sätt än tidigare, klarar jag av att låta bli att göra rörelser och övningar som inte känns bra för mig, som kanske gör ont. Jag kan pausa även om alla andra i rummet fortsätter. Om det är bäst för mig, om pausa är vad som är bra för min kropp-då gör jag det.


I-pads i förskola och skola


Fick idag tips om bloggen I-pads i förskola och skola, där man som läsare får följa pedagoger i Nacka kommun som använder iPads för lärande. Bilden ovan är hämtad från den bloggen.

En tågresandets söndag


Idag har det blivit ganska många timmar på tåg.
Det är någonting mysigt och trivsamt med att åka tåg-
trots förseningar.

Ibland är det något skönt
över det som faktiskt inte går så fort.

05.15 ringde väckarklockan i morse-upp och hoppa!
Klä oss, äta frukost och packa det sista i väskorna
innan avfärd mot tågstationen med förväntansfulla pojkar
som väl där mötte ännu fler av sina spelsugna lagkompisar.

Det blev en lång dag i tågresandets och innebandyns tecken,
många timmar på tåg, en timmes försening på vägen hem,
trötta med nöjda barn och vuxna,
för nog är det otroligt roligt att resa långt
och vinna samtliga matcher för dagen.

Jag är väldigt glad över att jag fick den här dagen tillsammans med sonen,
att han uppskattar att jag åkte med honom pådetta äventyr,
för nog är det allt ett äventyr över första långresan med laget.

Om att älta det förflutna

De orden läste jag ikväll,
ett viktigt konstaterande som kan vara lätt
att glömma bort,
men ack så viktigt att påminna sig om.

Det enda vi verkligen vet att vi har
är ju faktiskt nuet-
så att fastna i det förgångna istället
för att vara i nuet
gynnar inte alls vår framtid.

Felicia försvann av Felicia Feldt


Nu har jag hört och läst så mycket om den redan så omtalade boken Felicia försvann skriven av Anna Wahlgrens dotter under pseudonymet Felicia Feldt. Boken har fått väldigt stor uppmärksamhet och författaren har deltagit i flera olika program, här i SVT:s Gomorron Sverige:
Bland annat här kan man läsa om den omtalade boken. Jag vill läsa den nu! Jag ska inom kort klicka hem ett eget exemplar av denna bok.

Har du läst boken-och vad tyckte du om den?


Varför får inte en gladiator äta godsaker?Jag blir faktiskt en smula fundersam när en flicka på nyss fyllda 6 år kommer hem från skolan och berättar:
"Mamma, om man ska bli gladiatior får man inte äta ris, pasta eller potatis!"

Jag blir faktiskt fundersam när frågan därefter är:
"Mamma, varför får inte en gladiator äta godsaker?"

Ett barn i skolan har berättat för henne att det är så här det förhåller sig. Och hon köper det som sanningsenlig information.

Två dagar i tät följd har detta kommit upp.

Jag blir faktiskt bekymrad över att det pratas så mycket om kosthållning så att barnen fångar upp fragmentarisk information och skapar sina egna sanningar. Jag blir faktiskt bekymrad över att många barn redan som små delar in livsmedel i nyttigt-onyttigt och tillåtet-förbjudet. Vi måste inse att det kommer från vuxenvärlden.

Som svar på hennes fråga förklarade jag ju såklart att en gladiatior naturligvis får äta godsaker-att alla får det. Utöver det kunde jag förklara att jag häromdagen hörde gladiatorn Hero berätta om hur otroligt kraftlös han blev just när han inte ätit tillräckligt med just ris, pasta och potatis.

Vi vuxna måste våga möta sådana här funderingar. Vi måste ta oss tid och göra vad vi kan för att minimera den här typen prat bland våra barn. Hela den här företeelsen är bekymmersam.


Vikten av vikten


Apropå på bilden jag lade ut i ett inlägg tidigare idag,
som morgonens påminnelse började jag fundera
 kring det där med vikten av vikten.
Det viktiga kanske är att inse
att det är av allra största vikt att inte låta
vikten bli så förfärligt viktig.


Nej, den är ju inte alls så viktig som den många gånger tillåts vara.
Men hur lätt är det alla gånger att värja sig mot det budskapet,
som faktiskt sprids via löpsedlar, reportage och TV-program
titt som tätt, ständigt och jämt
och i synnerhet när ett nytt år tagit vid
och när vi mer och mer närmar oss sommarsäsongen.

Då inför en ny sommarsäsong förutsätts vi
vilja förändra våra kroppar,
vi förutsätts vilja hitta vår strandkropp,
men vad i hela fridens namn är det?


Hur vill vi ha det?

Jag har bestämt mig att vi inte ska ha en badrumsvåg
som någon sorts självklar inredningspryl i vårt hem,
det finns inget skäl,
vi har inget behov,
den skulle inte fylla någon vettig funktion.

Tyvärr tror jag att det är vanligt att ha en våg,
utan att egentligen veta varför den finns där.
Den bara finns där för att den ska,
utan att vi har reflekterat över varför
och vad den faktiskt kan skicka för signaler
till vår yngre generation.
Morgonens påminnelse
Lite festfix inför kvällen
Ja, och jag ska ägna mig åt lite festfix inför kvällen!
Ikväll ska vi träffas och ha trevligt tillsammans ett glatt gäng kollegor.
Jag ser fram emot god mat, trevligt sällskap och kanske ett och annat galet upptåg.

Att fixa och dona inför festliga sammankomster är riktigt roligt,
när planeringen är god och det inte ligger någon stress i luften.
Att vara flera stycken som bollar med varandra gör det hela
både enklare och roligare!


Tankar efter kvällens DebattEfter kvällens avsnitt av Debatt känner jag mig upprörd, men sansad. Faktiskt ganska förgrymmad, men också en smula förvånad, men också oerhört motiverad. Det här gör mig bara ännu mer sporrad att arbeta för att barn och unga ska utveckla en god självkänsla och arbeta för att minska bantningshysterin och utseendefixeringen i samhället!


Tack och lov för sunda och kloka tankar som kom fram i programmet. Barnpsykologerna sade så bra saker, t ex tryckte de på vikten av en god självkänsla-att känna att man duger som man är. Man kan något väldigt bra och har lite svårare för något annat, men det är helt okej. Vi är alla olika. Det om något är viktigt att förmedla till våra barn.

Jag hoppas innerligt att det inte är många (helst inte någon endaste en) som på riktigt tog till sig saker som Katrine Zytomierska sade. Jag inser att hon måste ha varit där just för att provocera. Självklart kan man äta alldeles underbart god mat om man äter kolhydrater. Självklart äter alla vi som äter all sorts mat alldeleles förträffligt god mat.


Och det är inte alls på något sätt så som hon sade i slutet av programmet, att ätstörningar är något så enkelt, att man kan slå fast att det är något kommer från familjen. Från hemmet. Inte alls. Man kan ha haft en hur bra uppväxt som helst och ändå utveckla en ätstörning. En person som utvecklar en ätstörning behöver inte alls ha pressats hårt av sin mamma eller pappa. Det finns lika många förklaringar till en ätstörnings uppkomst som det finns drabbade, men det är känt att självkänslan är central.

Värt att minnas är, att allt som oftast är det en bantning som utlöser en ätstörning-och då säger det väl sig själv, att det inte är gynnsamt för våra barn att ha föräldrar som bantar och går på olika extrema dieter?


Kitty Jutbring om utseendefixering
Bild: www.svt.se

I kvällens Debatt kommer programmet Mammor och minimodeller att diskuteras och Kitty Jutbring tar ställning mot programmet och mot fokusering på yta och utseende i sin krönika Livsfarligt att fokusera på yta och utseende som i mammor och minimodeller.


Ett utdrag ur hennes text:

Själva upplägget är att sex mammor och deras döttrar ska gå på en modellskola för barn. Angela, rektor på skolan, uttalar sig: ”jag vill hjälpa barnen till en lyckad karriär.”Jag kvider i soffan. Är det bara jag som tycker att barn inte ska ha någon karriär?

Vi behöver verkligen inte det här programmet. Unga flickor mår nämligen sämre än någonsin. Det har aldrig förekommit mer psykofarmaka, självmordstankar, självskadebeteende, depressioner och ätstörningar där ute bland våra unga kroppar och själar, säger inte detta oss nånting? Flickor säljer sin sexdebut på nätet för att ha råd med samma kläder som sin största bloggförebild. Men vi vuxna travar glatt på i samma spår.


Pengarna styr och såklart – tittarsiffrorna. Efter i går kväll vet jag åtminstone hur jag inte tänker gå till väga när jag får barn. Jag kommer inte att applicera mina egna misslyckade drömmar på mitt barn, jag kommer inte säga:”För mig är det jätteviktigt att Katja är framgångsrik, hon är mitt livsprojekt.” Eller ”jag har inte så många intressen i mitt liv…mitt största intresse är Katja och Katjas liv och sen älskar jag att shoppa…” inte ens om jag nu skulle döpa min unge till Katja som mamman Jelena i ”Mammor och Minimodeller” gjort vill säga.


I min blåögdhet har jag trott att alla föräldrar väl för fasen inser omfattningen av sitt eget inflytande på sina barn och deras liv och intressen. Barn vill bli älskade, sedda och uppmärksammade, så självklart beter dom sig därefter. Om mamma tycker om och berömmer mig när jag är duktig och poserar och ler, så gör jag det. För hur ska man veta vad man själv vill, egentligen, när man är åtta? Då är det lätt att säga att ”det helt kommer från barnet, det är hon som vill, hon tycker ju att det är så kuuuul!! Så jag har inget ansvar.”


Kvällens debatt


Kvällens avsnitt av Debatt kommer jag inte att missa!

Temat för kvällen är bland annat TV3:s nya program Mammor och minimodeller. Bland annat kommer en av mammorna i serien vara på plats, samt rektorn från modellskolan Cute Kids.When you say yes...


Hur kunde hon


När den tidigare sändes på TV såg jag delar av filmen om Lillemor.

Nu har jag sett den i sin helhet, fimen Hur kunde hon, ett mycket starkt porträtt av en kvinna som inte klarade av att berätta, ja som knappt ens tänka tanken att hon bär på viruset HIV.
I filmen framträder för första gången Lillemor som i kvällspressen kallades HIV-kvinnan. Kvinnan gifte sig och fick barn utan att berätta att hon hade HIV. När det väl kom fram polisanmäldes hon av sin man. Varken maken eller barnen visade sig ha blivit smittade.

Det går att linda in sig i funderingar och diskussioner om rätt och fel och att fastna i frågan, hur kunde hon. Men att se den här filmen är att faktiskt ta del av hennes liv, hennes verklighet bakom rubrikerna, bakom löpsedlarna. För bakom allt dömande och allt tyckande, precis här som alltid annars, finns det en människa, en livs levande människa som trots allt är en av våra medmänniskor.
Besök av LinaIkväll har jag fått besök av trevliga Lina Norberg Juusos från NSD. Lina bloggar även på NSD helg.
Över varsin kopp kaffe samtalade vi kring maten, kroppen och vikten. Barn, föräldraskap och självkänsla. Ätstörningar, media och skönhetsideal. Ja, det var ett riktigt trevligt besök fyllt av intressanta samtalsämnen.


Snygga grafiska tryck


Kärlek vid första ögonkastet!

Inte konstigt då jag fullkomligen älskar ord jag tycker om och dessutom tycker mycket om svartvitt.
Vill ha trycket till vänster! Verkligen.

Vilken härlig uppmaning att ha hemma hängande på väggen. Be brave!

Finns snygga vykort också!

Therese Sennerholt har gjort alla dessa snygga grafiska tryck.Otursdag eller som livet självt


Det har inte riktigt gått min väg idag. Att prata om en otursdag kanske är att gå för långt-egentligen. Det är liksom att tänka sig att dagen blev som den blev för att det just är den sådan dag. Helt enkelt. Oavsett vad jag gör. Som att lägga sig raklång och mena att dagen blir som den bli oavsett vad. Och hur ofta är det så?

Mycket kan vi ju styra över och det vi inte kan styra över kan vi ändå styra över hur vi ska förhålla oss till.

Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det.  Det är ord som följer med mig genom livet sedan en tid tillbaka. Det är i själva verket väldigt mycket mitt val hur jag vill ha det-oavsett vad som inträffar.

Hur vill vi förhålla oss till det som sker?

Det vi kallar otursdagar är väl som livet självt. Toppar och dalar och allting som finns däremellan. Nästa dag kan vara helt annorlunda och om vi tänker oss att den ska bli så mycket bättre ökar chanserna avsevärt. Ja minsann, så är det.


Ett fragment från denna dag är att hemmanycklarna blev kvar hemma på morgonen, prydligt liggande i sin låda. Det hade ju inte gjort någonting alls om det varit någon hemma när vi kom hem...... vilket det inte var. Vår räddande ängel var min snälla pappa som ryckte ut och kom och släppte in oss! Jag väntar på vår räddare, sade sonen gång på gång när vi väntade i bilen. Nu kommer räddaren, utbrast han när bilden gled in vid vårt hus. Efterlängtad och en räddare i nöden. När något inte blir som man tänkt sig, är det guld värt att ha någon som hjälper en.

Utlåst och justerad efter en oväntad olycka, men vid gott mod och med tankar om att saker och ting hade kunnat vara så mycket värre.


Om spänningsproblem


I lördagens NSD HELG fanns det en artikel om spänningsproblem som jag tyckte var riktigt bra. Några utdrag ur artikeln kommer nedan, men artikeln i sin helhet kan du läsa här.

Har du värk och yrsel? Då kanske du är spänd i musklerna. Spänningar är en ovana svår att bryta. Det krävs daglig träning för att lära musklerna att slappna av. Avspänning kan vara svårt att få in i den stressade vardagen, men lönar sig i längden. Med rätt andning och hållning kommer du långt. Två sjukgymnaster delar med sig av sin erfarenhet av spänningsproblematik och stresshantering.


Spänningshuvudvärk, yrsel och smärtor i nacken och axlarna beror ofta på spända muskler och kan bli bättre med avspänning. Men det krävs träning för att lära sig att slappna av. När man spänt sig länge blir det en vana som är svår att bryta. Ofta är man inte ens medveten om att man spänner sig.


Det gäller att upptäcka småspänningarna, för det behövs inte mycket för att kroppen ska få ont.


- Det har visat sig att åtta procent av maximal muskelspänning i en timme kan ge spänningshuvudvärk, berättar Helene Karlén, erfaren sjukgymnast på Friskhuset i Uppsala.


Hon ger kurser i avspänning och stresshantering.


- I vardagsstressen upplever vi att tiden inte räcker till. Vi tenderar att fylla vardagen med väldigt mycket aktiviteter, konstaterar Helene Karlén.


Det är lätt att fastna i en ond cirkel. Spänning ger smärta, som i sin tur ger spänning, ytterligare smärta och till slut oro. Ett muskulärt spänningstillstånd blir ett invant beteende som kan vara svårt att bryta.


Den vanligaste orsaken är just stress.

- Stress är mångfasetterad och kan handla om småbarn, jobbet, höga egna och yttre krav, konflikter, trafiken, säger Helene Karlén.


Vi människor är olika. Vissa har en mer stressad personlighet, är mer sårbara och får lättare huvudvärk eller andra besvär av muskelspänningar. Personligheten går inte att ändra på, men man kan kapa topparna så att man inte ligger på max hela tiden. Ett sätt är att ta sig tid för återhämtning och inte planera in för mycket.

Vägarna till avspänning är flera. Den vanligaste kallas progressiv och går ut på att först spänna en muskel och sedan slappna av. Dels ger det kroppsuppfattning, man blir medveten om hur en spänd muskel känns. Dels är det neuromuskulärt lättare att slappna av efter en anspänning.


Yoga och medveten närvaro är metoder som blivit vanligare på senare tid. Effekterna är liknande som vid traditionell muskulär avspänning. De ger variation mellan vila och anspänning, så att man blir lite coolare och inte är på alerten hela tiden.


Vilken ände du än börjar i så hänger allt ihop. En avslappnad kropp ger ett lugnare sinne och vice versa. Att kropp och psyke hänger ihop är väldigt tydligt när det handlar om muskelspänningar.


Åtta procent av maximal muskelspänning i en timme kan ge spänningshuvudvärk. Åtta procent. 8 %. Det låter inte mycket-det ser inte mycket ut, men säger en hel del om vikten av avslappning.


Det går att bli frisk och fri


Nu när jag är på gång med lite bloggtips nu och då kan jag ju inte annat än att tipsa om den friska och sunda bloggen Det går att bli frisk och fri  som Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt driver.Bloggen har funnits sedan 2011. 

Så här beskrivs bloggen:

Det vi vill göra här är att kommentera, debattera, informera, visa på vår verksamhet runt om i landet, berätta om det vi själva varit med om och interagera med er – ni som läser, ni som själva är eller har varit mitt i helvetet och ni som står eller stod bredvid. Vi vill höra era tankar och synpunkter, så kommentera gärna våra inlägg.Tipsa oss om sådant ni har läst och funderat på.


Till sist – det går att bli frisk och fri från ätstörningar.
Vi vet. Och vi vill förmedla det.


 

Dagens mindfulnessI dagens mindfulness i dag, vill jag tipsa om boken Mindfulness i klassrummet – steg för steg skriven av Peter Fowelin.

Mindfulness i klassrummet : steg för stegUndersökning efter undersökning visar att dagens barn och ungdomar känner sig stressade och att stressnivåerna gradvis ökar under skolgången. Oro, koncentrationsproblem och försämrade skolresultat är en följd av det. I boken Mindfulness i klassrummet - steg för steg får lärare och pedagoger från förskolan till gymnasiet verktyg att hjälpa barn- och elevgrupper till ökat lugn och välbefinnande.


Mindfulness i klassrummet - steg för steg
är gjord för att användas, inte bara läsas. Bokens kapitel behandlar centrala delar i mindfulnessträningen i en ordningsföljd som passar i skolan: kroppen, sinnena, andningen, tankar och känslor samt hur mindfulness kan användas för att stärka relationerna i en elevgrupp. I boken finns cirka 50 olika övningar och flera arbetsblad som kan kopieras till eleverna.


adlibris kan du läsa mer om boken och där finns den även att beställa.Step by step


Kan inte annat än tycka om den här.
Tror minsann att den här är bra att ta fram i stunder när stressen
gör sig påmind och det känns som att dygnet har allt för få timmar.Mammor och minimodeller


Ikväll sänds första avsnittet av TV-serien Mammor och minimodeller på TV3, serien där man får följa sex mammor med döttrar från Malmö, Göteborg och Stockholm. De har alla blivit antagna till modellskolan Cute Kids. Alla flickorna som medverkar är mellan 7 och 10 år.

Utan att ha sett programmet kan jag konstatera, att detta inte känns bra. Inte bra alls. Jag både tror och hoppas att det kommer att bli en debatt kring sådana här program. Tyvärr går utvecklingen allt mer mot att det som finns för vuxna, ska också finnas för barn.  Det som kvinnor klär sig i  och det kvinnor gör, börjar allt mer även gälla för flickor, ja barn. Har vi ett Top model för vuxna-ska det såklart finnas ett för barn också. Eller så är det just det som inte borde finnas. Inte under några omständigheter.

Att gömma sig bakom ett Mitt barn vill eller Det är hon själv som vill det här tycker jag är att göra det alltför lätt för sig som vuxen. Det faktiskt att överlåta beslutsrätten till ett barn och avsäga sig det superviktiga vuxenansvar vi faktiskt har. Anser jag. Barn ska vara barn, tycker jag. Punkt slut.Bilden kommer från TV3.


En av mammorna berättar att  hennes flicka är mycket intresserad av kläder och smink, en annan är övertygad om att hennes dotter kommer att bli en stjärna, frågan är bara inom vilket gebit. Hon tränar sin dotter i att posera framför kameran i hemmet och tar hjälp av kompisar för att sminka och styla sin 9-åriga dotter.

Ytterligare en mamma tycker att dottern är en självklar stjärna, men att hon behöver mammas fasta hand för att uppnå sin potential. Men modellskolan är egentligen underordnad större mål för dottern, som ska bli något fint som advokat eller hjärnkirurg.

En av mammorna har som enda mål att dottern ska bli lycklig och dottern ska själv få välja vad hon vill göra, en annan kommer aldrig pressa sin dottern själv inte tycker är roligt. Ett par ljusglimtar bland alla uttalanden om planer om framgångsrika döttrar som ska bli klart lysande stjärnor på kändishimlen-men oavsett uttalat mål hos föräldrarna så är det ju den vuxnes beslut att anmäla sin dotter till ett sådant här program, oavsett hur man försöker få det att låta.


Må bra i förskolan


 


"Det är inte alltid för mycket av det onda som gör att vi mår dåligt. Det kan vara för lite av det goda. Ibland behöver vi fylla på med sådant som gör oss nöjda och glada."


Detta är en bok om att må bra!Må bra i förskolan: musik, yoga, lek, miljö, mindfulness, massage

Boken Må bra i förskolan-musik, yoga, lek, miljö, mindfulness, massage är skriven av Ylva Ellnerby och riktar sig till personal inom förskolan samt till föräldrar. 

Boken tar upp yoga, massage, mindfulness, musik, lek, miljö och slutligen pedagogens roll för ökat välbefinnande i förskolan. I kapitlen utvecklar Ylva Ellneby ämnena, och redogör för hur pedagogerna kan införliva dessa teman i den dagliga verksamheten, med målet att öka trivseln och få både barn och vuxna att må bra i förskolan. Här presenteras lättfattligt och personligt tips, exempel, aktiviteter, tekniker och forskning som minskar stress och som skänker glädje och inspiration.


Här
kan du läsa mer om boken och bakgrunden till denna. Jag har själv inte läst den här boken, men tycker att den verkar väldigt användbar.Dagens mindfulnessDet är så bra beskrivet i det här klippet, hur våra tankar ofta är i dåtiden eller i framtiden istället för i nutiden.
You are only alive in THIS moment!

Jag tycker så mycket om att lyssna till Kabat-Zinn. Tänk att någon gång framöver, någonstans, få möjlighet att lyssna till den här mannen live. Det vore något det!


Fika med Eleonore


Idag hittade jag till bloggen Fika med Eleonore, en underbart ljuvlig blogg fylld med recept, härliga bilder och tips för den som vill baka något riktigt gott!


Bilderna är hämtade från Fika med Eleonore.

Det finns så många bloggar som handlar om matlagning och bakning, men den här tyckte jag direkt stack ut från mängden. Riktigt trevligt att kika runt bland alla inlägg.


Lycka är......... en pratstund med en god vän!Om att väga sig"Har inte ställt mig på en våg på evigheter.
Den är bara siffror och ingenting annat.
Välmående och här och nu är bättre än våg."

Rader av klokheter,
av sanning,
av viktigheter.

Konstaterat av en klok person,
och jag instämmer.


Välmående,
ja det är vad som verkligen räknas.Den stora, stora världenPinned Image

be not afraid of the largeness of the world.

Bilden hittade jag här.Never take someone for granted

Snyggt av Catalina EstradaKärlek vid första ögonkastet. Vill bädda våra sängar med detta snart!Det ljuvliga, ljuvliga påslakanssetet Humming designat av Catalina Estrada finns på Jysk!


Lycka är...


... att ha människor omkring sig,
nära och kära,
som öppnar upp sina hem och sina hjärtan
och delar trevliga stunder med en.


Våga prova-kan själv


Vi vuxna skulle må gott av ännu mer av barnets våga-prova och kan-själv mentalitet, den som finns där från början och från start.

Det skulle hjälpa framtiden att behålla den-om vi bara kunde visa att vi vågar, att vi också tror att vi kan, att  vi provar sådant som är nytt och okänt, om vi visar att det inte bara är ok att prova utan att det också är spännande och alldeles underbart ljuvligt. Att misslyckas är inte detsamma som ett misslyckande.Sådant smittar av sig, från barn till vuxna, vuxna till barn, människa till människa. Som en skicka-vidare resa, människa från människa.


Mia Skäringer


Jag såg Mia Skäringers föreställning Dyngkåt och hur helig som helst när den besökte Kulturens Hus i Luleå. Jag var ganska säker på att jag skulle tycka om den. Boken med samma namn hade redan läst-läsvärd absolut! Att jag tyckte om föreställning-det är bara förnamnet."Det är så sällan man får se så här naturliga kroppar nuförtiden." Efter att ha gjort entré på scenen iförd underkläder uttalar hon de orden och publiken skrattar. Kanske skrattar människorna just för att det är så mitt-i-prick det hon säger, kanske även för att igenkänningsfaktorn är som hög. Vi är många, många som är långt ifrån skapta som bilderna på modemagasinens framsidor och i reklamannonserna. För egentligen, vem är det?

När hon kom in där kände jag direkt-det här kommer jag att älska! Hon är modig och riktigt beundransvärd. Hon lyckas sätta fingret på sådant många känner igen. Naket, avklätt och ocensurerat framställer det hon vill säga utan att på något sätt förställa sig.

Stygn

I samband med föreställning köpte jag CD-skivan 10 sånger med Mia Skäringar. Jag lyssnar på den fortfarande med jämna mellanrum. Riktigt bra.


En feel-good film!

Var och såg filmen New Year's Eve igår kväll tillsammans med en god vän-en riktig feel good film.

En film vi blev så glada av!

Dagens mindfulness


I dagens mindfulness bjuder jag idag på några olika mindfulnessövningar att använda sig av i vardagen. Kanske hittar du någon som passar dig? 
 • Följ tre in- och utandningar när du känner dig uppjagad eller stressad. Vänd hela din uppmärksamhet mot andningen.

 • Börja med att sitta stilla i fem minuter och koncentrera dig enbart på in- och utandningen. Upprepa varje dag. Efter lite träning går det att stå en stund var som helst, i kön, när du handlar eller på bussen.

 • Sitt stilla och njut länge av en kopp te eller kaffe. Känn doften, smaken, värmen. Blunda om det är lättare.

 • Naturen kan hjälpa dig att känna nuet – uppmärksamma ljud, dofter och färger under en skogspromenad.

 • När du befinner dig i en känslosam situation, stanna upp och upplev din andning för att kunna möta det svåra. Utforska hur det känns i olika delar av kroppen utan att värdera din upplevelse. Bara notera och se vad som händer, ögonblick för ögonblick.

 • Ta en promenad utan klocka, utan tid att passa. Öppna alla sinnen – ljudet av fågelkvitter, vindens smekning mot din kind, solens varma strålar eller regnets våta beröring. Känner du doften av årstiden?
 • Stanna då och då upp och observera din omgivning – och var närvarande i det du uppmärksammar. Om du till exempel går i en park och ser hur mycket blommor som finns i en rabatt noterar du hur dina sinnen registrerar detta.

 • Om du har spänningar eller lindrig värk, möt obehaget genom att sitta eller ligga ner och samtidigt uppleva både andningen och förnimmelsen av spänning eller värk i kroppen. Observera hur kroppsförnimmelserna kommer och går, hur de ständigt förändras.

 • Känn dofterna när du lagar mat. Se grönsakernas färgnyanser, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje moment. Hur känns det att skära igenom löken? Gör det till en daglig vana att vara närvarande när du till exempel lagar mat, sitter vid matbordet eller dricker en kopp te.

Att ta kontakt med andningen är något jag jag upplever väldigt stressreducerande och något som kan ge en snabb effekt. Att koncentrera mig på in- och utandningen när jag står i kö, väntar på en buss eller liknande brukar jag också använda mig av. Ypperliga tillfällen att gå ner i varv-istället för att kanske stressa upp sig för att det går så otroligt långsamt i just den kö jag valt eller för att bussen tar sådan lång tid på sig just idag.


En blogg om kroppsideal


Idag kom jag för första gången i kontakt med bloggen Palatset där ALLA kroppar är välkomna.

Bloggarens egen beskrivning av bloggen:
"21 årig kille som med denna blogg vill framför allt hylla alla fina och unika kvinnokroppar, men även manskroppar. Drömmer om att en vacker dag så ska alla konstiga kroppsideal dö ut. Man behöver inte vara smal, muskelös, ha stora bröst, magrutor, stor penis och allt vad det nu än är för att vara fin."

Han beskriver den som en fristad för alla olika sorters kroppar-en blogg om kroppsideal. Ett mål med bloggen är  är att visa hur olika våra kroppar kan se ut. För att uppnå detta får den som vill skicka in bilder på sig själv och sin kropp och det verkar många redan ha gjort.Det känns så bra att hitta en sådan här sund blogg. Även jag önskar att alla konstiga kroppsideal en dag ska dö ut, att vi slipper möta bantingstips och olika dieter så fort vi passerar löpsedlarna eller bläddrar i en tidning. Ju fler vi är som inte vill ha det här, desto större är chansen att vi får en annan värld.

Det jag kan tycka är onödigt är att publicera personers längd och vikt, då vikten egentligen inte alls är av någon stor vikt. Den är inget mått på varken vårt värde eller på hur vi mår i oss själva. Ofta kan siffror istället trigga till att personer jämför sig med varandra.


Sagt från barnmun


Plötsligt händer det! Plötsligt uttalas de där orden som jag sällan skriver upp trots att det är sådant jag aldrig vill glömma. När barnen säger något sådant där alldeles mitt-i-prickigt eller finurligt eller bara särskilt vackert blir jag ibland alldeles paff och undrar, varifrån kom egentligen det där?

Ibland är det där sakerna så självklara-egentligen. Barn krånglar inte till det."Jag vaknade av duschens låt."

Precis så sade dottern när jag frågade henne varför hon vaknade till sent en kväll i veckan, om det något särskilt som väckte henne. Jag vaknade av duschens låt. Duschens strilande hördes då jag slagit på duschen inför min sena kvällsdusch. Duschens låt spelade och tonerna spred sig ända in bakom stängda dörrar.

Att vakna till duschens låt är nog trots allt inte så besvärligt. Att vakna till duschens låt och sedan krypa ner igen och somna om gick alldeles utomordentligt bra.


Huvudvärk och motion


Häromdagen när jag var hos sjukgymnasten kom motion på tal. Hon undrade om och vad jag tränade. Just nu är det mycket danspass för min del, Zumba, Afro, afrikans dans och så senaste passet jag fattat tycke för, nämligen SH'Bam. Hon konstaterade att just den typen av träning är bra för mig, med tanke på mina problem med spänningar och spänningshuvudvärk. Dels är dessa pass rejält pulshöjande, dels använder man hela kroppen.

Det är verkligen så. Spänningar släpper och det är långt mer än en gång jag åkt iväg och tränat med ganska påtaglig huvudvärk och åkt hemåt igen mycket, mycket bättre-med en lättnad i kroppen och snudd på huvudvärksfri.Sjukgymnasten berättade för mig, att i de flesta fall av spänningshuvudvärk är det gynnsamt med motion-det lindrar, medan när värken går över till migrän är det däremot förvärrande att träna. Detta bär jag med mig. Ibland är det svårt att ta sig iväg när värken är påtaglig, men att påminna sig om den effekt kan ge gör ju betydligt lättare. Ibland är motion som medicin. 
Walking meditation


Efter min stund idag i en walking meditation kom jag att tänka på den här videon med Thich Nhat Hanh.
Bara att lyssna till honom är en njutning!Tänk att befinna sig där!

"Each step brings you back to the present moment, which is the only moment in which you can be alive."

Wherever we walk, we can practice meditation. This means that we know that we are walking. We walk just for walking. We walk with freedom and solidity, no longer in a hurry. We are present with each step. And when we wish to talk we stop our movement and give our full attention to the other person, to our words and to listening.

Walking in this way should not be a privilege. We should be able to do it in every moment. Look around and see how vast life is, the trees, the white clouds, the limitless sky. Listen to the birds. Feel the fresh breeze. Life is all around and we are alive and healthy and capable of walking in peace."

Texten ovan är hämtad från Plum Villages hemsida.

Dagens mindfulness


Dagens mindfulness handlar såklart om dagens mindfulnesstund på KBT kliniken Norr. Jag var idag på deras drop in mindfulness för första gången, något som jag skrev om i dagens mindfulness häromdagen.Hela stället var så ljuvligt! En vacker våning mitt i stan, inrett precis passande för en sådan våning. Vackra mysiga möbler. Lugnt och stilfullt. Rofyllt och välkomnande. Böcker helt i min smak som var snyggt uppradade i en elegent bokhylla.

Jag kände direkt att det här kommer att vara bra för mig-precis som det blev!

Idag var vi bara två stycken förutom hon som instruerade oss i övningarna. En walkning meditation och ett avslutande andningsankare stod på agendan idag. Stega i min egen takt, stega utan önskan att komma någon vart, bara vara här och nu.... Det var länge sedan jag gick mindful så här som jag gjorde idag, men min kropp mindes.

Avslutande andningsankaret gjorde jag på meditationspall. Längesedan jag använde en meditationspalll också, men jag blev snabbt påmind om hur mycket jag tycker om dessa. Jag kommer ihåg varför jag önskat mig en egen.

Det här kommer jag se till att göra om. Om du är nyfiken-håll utkik på deras hemsida och testa!


Dagens mindfulness


Idag handlar dagens mindfulness om övandet, om den självdisciplin och målmedvetenhet som krävs för att hålla övandet vid liv när man väl har bestämt sig.

Motivationen behöver finnas, viljan att öva. Det är som med mycket annat och som livet självt. Toppar och dalar och allt däremellan. Att lägga av helt för att det känns motigt är ingen bra idé om det nu är så att man väl upptäckt att mindfulnessträningen är någonting som passar en, något som får en att må bra.
Jon Kabat-Zinn beskriver det här så bra:

Hålla fast vid beslutet

När man väl bestämt sig för att öva så här, är det med hjälp av självdisciplin som man genomför det.
Det är lätt att bestämma sig för mål som är till ens egen nytta.
Men ATT HÅLLA FAST VID DEN VÄG MAN VALT när man stöter på hinder och kanske inte ser några omederlbara "resultat" är det verkliga beviset på beslutsamheten.


Jag valde en gång min väg och jag fann mina verktyg. Aldrig har jag glömt hur de ska användas. Aldrig har jag glömt själva hantverket. Trots att de förgyller min tillvaro har de sedan en tid inte fått komma fram alls i den grad de skulle behöva få göra. Nu är det dags att plocka fram verktyglådan igen. Nu är min målmedvetenhet tillbaka.

Målmedvetenhet

Det är här det gäller att vara MÅLMEDVETEN, i beslutet att öva, antingen man har lust eller ej en viss dag, antingen det passar eller ej, med samma målmedvetenhet som en idrottare, för sin egen skull, för att just den här stunden är ditt liv.
Att öva mindfulness passar väl så bra som man bestämmer sig för att det ska passa.


Ord när du behöver stressa av


När det känns stressigt,
som att du måste hämta andan
för att riktigt hinna med.

När det känns som att livet självt
springer fortare än din maxhastighet,
trots att det i själva verket är du som sprungit
ifrån dig själv,
när det är du själv som valt fel avtagsväg,
glömt stanna vid STOP-skylten
och tappat bort döda vinkeln ur din vokabulär.

Då är det dags.
Slow down.


För 10 år sedan


På tal om att göra gott för andra...
Igår fick jag den här ljuvliga bilden skickad till mig av en person jag inte träffat på ganska många år nu, en person som under en period hade det ganska jobbigt och jag gjorde vad jag kunde för att stötta den personen.

"Jag glömmer aldrig vad du gjorde för mig för tio år sedan, jag är tacksam över att du fanns där för mig!"

10 år senare är det jag gjorde då ihågkommet och betyder fortfarande mycket. Det värmer. Ett tydligt tecken på vad medmänniskor betyder för varandra.

Medmänniskor, det är vi alla, var och en av oss. Vi har alla något viktigt att ge till någon annan.
Maria Helanders blogg


Igår kom jag för första gången i kontakt med Maria Helanders blogg, en mycket fin, varm och positiv blogg. Jag lade genast till den bland mina favoriter och i min länklista här på bloggen.

Så här beskriver Maria själv sin blogg:

"Min blogg är till alla er modiga som vill växa och få en bättre självkänsla. Till er som vågar tro att ni förtjänar att må bra.


Tanken bakom min blogg är att det ska vara ett forum för dig som vill investera i dig själv och växa och mogna som människa. Jag skriver om hur du stärker din självkänsla, tar kontroll över ditt självförtroende och vänder negativa tankemönster.


Jag skriver även om det tabulagda ämnet psykisk ohälsa. Hur det känns att själv må dåligt eller att vara anhörig till någon som mår dåligt. Du är välkommen till vår kreativa dialog och att dela med dig av dina erfarenheter
."
Bloggen är fylld av tänkvärdheter och vackra bilder! Jag som fullkomligen älskar fina träffsäkra ord tycker verkligen om alla vackra bilder med fina texter som hon bjuder på.

Maria är utbildad samtalsterapeut, KBT-coach, pedagog och kommunikatör.  Under våren 2012 utbildar hon sig även till Mindfulnessinstruktör.


Tänkvärt om att göra gottGör allt gott du kan, på alla sätt du kan
så ofta du kan, för alla människor du kan,
så länge du någonsin kan.

John Wesley
(Skrivet på 1800-talet av Metodistkyrkans grundare)

Fina ord.
Att göra gott för andra gör gott för mig själv.
Ibland krävs det så lite, så lite
för att göra något stort för någon annan.


Happiness Tavla Happiness


Den här tavlan vore något för mig och vårt hem.
Hittade den ikväll på webbutiken Tulipa-Inredning bland blomster och vintage.


Dagens mindfulness


I dagens mindfulness idag tipsar jag om öppna mindfulnessgrupper på KBT kliniken i Norr i Luleå. Jag har själv inte varit där, men ska se till att ta mig dit. Det låter toppen! 
Mindfulness torsdagar
Öppna grupper - öva dig i mindfulness.
Bodyscan, andningsövningar och efter önskemål.
Pris: 40 kr.

På deras hemsida kan man uppdatera sig om vilka datum som är aktuell.
Nästa tillfälle är torsdag 12/1 kl 16.00


Att älska sin kropp


Ikväll läste jag det här orden. Jag tyckte att de var så bra. De är så bra.

Det här är Min kropp
och den bär mig,
jag har bestämt mig
för att Älska den.

Allt börjar med acceptans.
Att bli vän med sin kropp efter att ha kämpat mot den
är ingenting som sker över en natt.
Det tar tid, kräver motivation och en massa envishet.
Skam den som ger sig,
det går, det går, det går.

Men som i alla relationer kan även den till kroppen
ha sina ups and downs.
Det är okej,
det är ingen fara.
Man kan ha sina duster och slitas lite isär,
men låt aldrig dag efter dag gå utan att försonas.
Glöm inte att försonas.


Om ändrade planerÄndrade planer, att det inte blir som planerat, är inte det bästa jag vet.
Men ibland kan det vara det bästa.I vissa fall tycker jag fortfarande inte alls om det.
Men nog innebär det hur som helst frihet
att kunna ändra sig och att tycka att det känns riktigt skönt.

Idag blev det varken besök eller dans, så som jag hade tänkt mig tisdagskvällen.
Efter middagen blev det baravara.  

Huvudvärken slog till under eftermiddagen.
Jag kände för hemmalugn med dottern.
Hon och jag och hemmet. 

Det känns ok.
Det känns bra.
Ibland är det bäst när det inte riktigt
blir som man tänkt sig.


En god nattvana....... får jag väl ändå kalla det här att barnen sover i vårt sovrum.Hela förra veckan fick de lov att sova i vårt sovrum
och den här veckan jobbar deras pappa natt-
då sover de alltid med mig!
Samma kväll som han börjar sina nätter,
flyttar de in till mig med sina mysiga andetag av lugn.
Lugn och ro och kärleksfulla barnhänder
flyttar in till mig.
Jag sover så gott med de här barnandetagen omkring mig.
Alltid. 


Dagens mindfulness


Jag fick en fråga om tips på CD-skivor med mindulnessövningar. I dagens mindfulness idag tipsar jag lite om just detta!

Boken  Mindfulness i vardagen är en utmärkt introduktion och en bra start med att komma igång med mindfulness i vardagen!  I boken finner du nämligen över femtio övningar som du kan göra hemma i helt vanliga vardagssituationer. Så som:

 • Vakna upp
 • Äta frukost
 • Diska, städa, tvätta
 • Se på himlen
 • Sätta på datorn
 • Tv-reklam
 • Stå i kö
 • Svårt att somna
 • Och många, många fler...


 

Med boken får du även en övningsskiva. Den innehåller praktiska råd och övningar som kroppsscanning, andningsankaret och sittande meditation.

Vill man utveckla sitt övande tycker jag Här&Nu-programmet har ett bra upplägg. Jag har provat delar av programmet, men inte följt det i sin helhet än så länge.


Mindfulness i livet för kvinnan : guidade meditationer

En annan fin skiva är Mindfulness i livet-för kvinnan med guidade meditationer. Den kan bland annat beställas från Existo, som beskriver sig som "Webbutiken som får dig att blomma ut." Där hittar man massor av böcker och skivor om mindfulness och mycket, mycket annat. Väl värt ett besök! Många böcker ute på marknaden innehåller en övnings-CD, perfekt tycker jag!


Mindfulness : övningar i sinnesnärvaro (5 CD + 1 DVD)


Detta övningspaket med mindfulnessövningar har jag hemma, precis som de tidigare materialen jag tipsat om här. Det här är ett jättefint paket med övningar, men kostar mer än de tidigare. För den som vill prova på mindfulness rekommenderar jag att satsa på något annat innan man vet med sig att det här är något man vill fortsätta med. Men sedan... då är detta väl värt att satsa på!

När man övar för sig själv på sin kammare tycker i alla fall jag om variation, att höra till olika röster och göra olika övningar.

Kanske har du någon bok eller CD-skiva att tipsa om?
I ett dansflowInne i ett dansflow!
Igår var det Zumba i sällskap med en god vän
och ikväll var det premiär för det nya fartfyllda danspasset Sh'bam.
Imorgon kanske det blir dans till afrikanska rytmer
om vi inte får besök efter middagen.

För några år sedan provade jag inte på nya saker så här
som jag gör ganska utan vidare idag.
Tänk om jag inte tagit steget och provat afrikansk dans för första gången,
tänk om jag backat för pirret i magen,
för det okända,
om jag inte stillat min nyfikenhet.

Då hade jag aldrig hittat den här rörelseglädjen,
den här dansglädjen.
Då hade jag aldrig vetat vilka dörrar som kunde öppnas.


Underbara Paulo Coelho-ord

Att jag tycker att Paulo Coelho skrivit och skriver mycket fantastiskt,
är ingen hemlighet för de som känner mig,
och de som följer mig här på bloggen. 

Just de här orden är hämtade från hans nyaste verk Aleph,
 som jag ännu inte har läst.
Har du?


Huvudrollen i våra liv


Hittade den här bilden och texten på bloggen annlouises värld, en trevlig blogg som jag tog mig tid att kika runt på idag. Visst ligger det väl mycket i det" Det är så mycket som sitter tanken. Det vi fokuserar på får vi mer av.

Vad vill du ha i ditt liv?

I slutet på 2011, inför det nya året tänkte jag igenom hur jag vill ha det.
Vad vill jag ha mer av? Vad vill jag ha mindre av?
Det blir lite som en utvärdering av tillvaron.
Det är en skön känsla att veta att jag kan påverka i vilken riktning jag ska färdas.
Det blir inte bara som det blir,
utan jag har stor makt att jag styra hur min tillvaro ska bli.Dagens mindfulnessDagens mindfulness handlar om att öva mindfulness i vardagen,
utan att genomföra övningar på Cd-skiva eller liknande.
Det enkla i att öva på att vara mindful,
är att det hela tiden finns en möjlighet att öva.
Ständigt och jämt,
i varje sekund vi lever

Att vara mindful handlar om att vara närvarande,
att verkligen vara med i det som sker.

"Mindfulness uppstår inte
bara av sig sjävt."
-Jon Kabat-Zinn

Det är en förmåga som går att öva,
en förmåga som varierar över tid,
inte konstigt heller då vår tillvaro är föränderlig.

Att öva i vardagen, i stunder som ges av livet självt,
är inte istället för specifika mindfulnessövningar som kroppsscanning
eller olika meditationstekniker.
Det är ett komplement.
I helgen har jag övat på att vara mindful
med hörlurar i öronen,
att verkligen följa med i ljudboken jag har lyssnat på.
Inte helt lätt detta tycker jag då jag inte är särskilt van
-en utmaning absolut!

Det är litegrann som att följa sin andning,
andetag för andetag.
Det är svårt i början att hålla fokus,
men efter ett tag är man inne i det.

Riktigt avkopplande och spännande var det
när jag kom in i historien jag lyssnade till.
Även det som först kan avfärdas som något
som inte är någonting för mig,
kan efter en tids övande visa sig vara något jag tycker om!Om att komma till ro
Det är en konst i sig att varva ner,
att bara vara,
att vara i nuet och njuta av stunden.


Ibland tar det tid.
Ibland behöver man vänta in,
undgå att känna stress över
frånvaron av just det där man vill åt.

Att vänta in,
att ha tålamod,
att inte döma sig själv för att
det inte blir precis som man vill
med en gång,

ibland tar det tid
och just att det varierar över tid,
att inse och acceptera att det är så
hjälper när vi ska komma till ro.


Rea på Frapp


Mellandagssrean är i full gång i den fina webbutiken Frapp.
Finns så mycket fint att kika runt bland och kanske hitta sig något fynd!

Kaffepaket

Ett exmempel är detta snygga kaffepaket från Stelton, innehållande termos, mjölkanna, sockerskål och bricka.


Veckomatsedel

Veckomatsedel


Vi bestämde oss för att ta ett uppehåll eller kanhända blir det att vi slutar med Linas Matkasse. Att ha planerat middagsmaten för en hel vecka i taget eller mer är fantastiskt mycket värt i vardagen. Därför är det disciplin nu som gäller för att se till att det blir så. Söndagarna blir planeringsdagar precis som förr och barnen får välja varsin maträtt varje vecka.

En favorit från förr är sidan veckomatsedel.se där jag många gånger hittat uppslag till midddagsmaten! Det brukar inte vara särskilt avanderade rätter och många av rätterna finns kvar i vår receptpärm-ett gott tecken på att de blivit omtyckta av oss!


Borta bra men hemma bästMed de orden anlände vi hem efter några dagar i Kåbdalis med husvagnsmys och skidåkning. Sonen konstaterade det när vi stegade fram mot vår ytterdörr, borta bra men hemma bäst. Glädjen var stor att vara hemma på riktigt igen, som han uttryckte det, att återse det pågående legobygget. Flera gånger återkom orden,
borta bra men hemma bäst.

Endast en dag kvar nu av barnens skollov innan det är dags för den nya skolterminen att ta fart. Det blir en bra vårtermin det här. Jag känner det på mig.


Dagens mindfulness


Dagens mindfulness handlar om KBT och mindfulness, ett inslag från Efter Tio i TV4 från 2011.Ett intressant, intressant inslag som lyfter fram hur framgångsrikt mindfulness kan vara. När jag ser det här blir jag påmind om vilken otrolig resurs något så pass enkelt som mindfulness kan vara. Helt enkelt är det dock inte att få rutin på övandet, utan det är något man behöver disciplinera sig till att göra. Regelbunden träning är det bästa, vilket innebär att när man väl bestämt sig för att påbörja sin träning, bör se till att bibehålla den även dagar när det tar emot.

Jag har egen erfarenhet såväl av KBT, mindfulnessträning som basal kroppskännedom som också nämns i inslaget. Allting har passat mig väldigt bra och har också gått hand i hand, alltså kompletterat varandra väldigt bra.


Lycka är....... att få besök av en vän man inte träffat på väldigt länge.


Och så var det helg igen...


Två arbetsdagar, kort vecka-och så var det några lediga dagar igen.
Det blev en alldeles utomordentligt bra start på det nya arbetsåret.
Igång igen. Det här blir en bra vårtermin. Jag känner det på mig.Njut av den här långhelgen gott folk.
Jag ska tillbaka till andningshålet och vintern i Kåbdalis i morgon.
Det känns som en bra vana. 


Nu är det jobb igen...


... efter en lång härlig jullovsledighet!

Den här första arbetsdagen bestod av utvärdering och planering.
Nu är jag  taggad inför en ny termin!


Dagens mindfulness

Dagens mindfulness handlar om forskning kring meditation som visar på att meditation förändrar hjärnan.

Lyssna på ett inslag från Sveriges Radio som handlar om just detta:

 

Tidigare forskning har visat att munkar som mediterat i 10 000-tals timmar har hjärnor som ser annorlunda ut. Men nu visar nya studier att det räcker med att meditera i två månader, redan då börjar det hända saker med hjärnans strukturer.


En välgjord studie presenteras i Psychiatry Reseach där oväntat stora effekter på hjärnan kunde påvisas vid meditation. Det var positiva förändringar som syntes redan efter åtta veckors meditation.


Förändringarna skedde i en liten del av hjärnan som kallas hippocampus. Den tätnade och växte i omfång. Hippocampus är det område som står för just minnen, känslor och sinnesförnimmelser.


Men vad forskarna däremot inte kunde se är på vilket sätt hippocampus har blivit större, det berättar Jörgen Borg, som är professor vid Karolinska Institutet och arbetar med hjärnans rehabilitering efter skada.


Den mest spännande tolkningen är att antalet nervceller ökar, men det kan också bli tätare
synapser, förbindelser mellan enskilda nervceller. Men skulle det vara celltillväxt sker det här överraskande fort, säger Jörgen Borg.


Referens:
Hölzela, B, K. Et al. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density, Psychiatry Research: Neuroimaging, 2010. 191 (2011) 36-43. doi:10.1016/j.pscychresns.2010.08.006


Senk stresset i familjelivet...


... är boken jag skrev om igår i Dagens mindfulness.

Senk stresset i familielivet; mindfulness i foreldrerollen

Jag har än så länge bara hittat den i norsk version, men håller på att undersöka om den finns att få tag i som svensk utgåva med titeln Sänk stressen i familjelivet – Mindfulness i föräldrarollen. Hojta till om ni skulle råka se den någonstans i svensk verion. Den här boken vill jag ha i mitt hemmabibliotek.


Dagens födelsedagsfirande


Det har nog inte undgått er att vi har haft ett födelsedagsbarn i huset här idag...
Vackra paket och presenter såklart...


Alltid paket som är en riktig fröjd för ögat får man på denna ljuvliga butik!

Idag kom flera av födelsedagsprenterna från Hafva, bland annat den ljuvliga nyheten som finns i butiken nu.
Boken Vill du läsa och skriva? är såväl pedagogisk och vacker!

Bilderna i detta häfte är hämtade från Elsa Beskows ”Vill du läsa?” som trycktes första gången 1937. Många barn har under årens lopp lärt sig läsa med hjälp av hennes texter.I detta häfte kombineras läsning och skrivning. Du ser bilden, läser ordet och skriver de bokstäver du lärt dig. Så småningom kan du skriva hela ord med stora och små bokstäver.Även i år hade födelsedagsbarnet designat sin egen tårta!
Glassmarängtårta toppad med godisar och chokladsås.


Dagens mindfulness


Dagens mindfulness handlar om mindfulness i familjen. På mammasidan kan du läsa artikeln Mindfulness-bli mer närvarande i barnens liv. Ett litet urval av den följer här:


Tekniker för att sänka stressen i familjelivet:  

 • Sätt av lite tid varje dag för att prata med barnen om hur de har det, gärna runt middagsbordet.
 • Ta tid i vardagslivet till ”kvalitetstid” för lek och avslappning, där det inte är tidspress eller prestationskrav.
 • Gör en minneslista för de saker du ska göra och kryssa av när de blivit gjorda.
 • Gör en sak åt gången, ha fokus på en arbetsuppgift tills du är klar med den.
 • Kom ihåg att ”det perfekta” är ett ouppnåeligt och stressframkallande ideal, medan ”gott nog” ofta är nog så bra och dessutom inom räckhåll.

 

Senk stresset i familielivet; mindfulness i foreldrerollenTeknikerna är hämtade från boken Sänk stressen i familjelivet – Mindfulness i föräldrarollen skriven av psykolog Ole Christer F. Lund. I boken skriver han om att använda begreppet mindfulness mot stress i vardagen, något som handlar om att öva på att vara uppmärksam på det vi gör – medan vi gör det.

Början på artikeln är så träffsäker, säkert för många fler föräldrar än för mig:

"Att inte vara tillgänglig är det säkert flera mammor som känner igen sig i. Hur många gånger svarar vi inte automatiskt ”den var fin” utan att lyfta blicken, när barnet kommer och visar dig en teckning. Eller hur ofta ska vi inte ”bara” kolla en sak innan man kan bygga Lego eller ”bara” svara i telefonen innan man kommer och säger god natt. Exemplen är många. Poängen är att man har valt bort det ögonblick som barnet ger dig där och då, och så är det borta. Man får inte tillbaks det."

Så är det. Nuet är just nu och kommer aldrig, aldrig mer tillbaka. 


Ord om ett litet, litet barn


Idag, när vi firar vår 6-åring, har jag mellan våffelgräddningen och saftblandningen och gått igenom texter jag skrivit med inspiration från mina barn.

Den här texten skrev jag när jag blev mamma för första gången och slogs av det stora i att möta en helt ny person:När du var alldeles ny
och jag upptäckte hudvecken
på dina små knogar
förstod jag
att livet
är alltför stort
för oss att greppa.

Idag firar vi........ vår nyblivna 6-åring!

Vår lilla älskade lilla flicka som föddes för 6 år sedan,
viljestark och valde en väg ut som vi inte hade väntat oss,
en fot ville komma först ut i världen,
varför hon föddes med akut kejsarsnitt.

Trött och slö,
ville mest sova sig genom dagarna,
att äta var mindre intressant.
Denna lilla krabat har nu hunnit bli en stark personlighet,
en viljestark,uppfinningsrik och glad person
som förgyller våra liv.

Idag ska vi fira henne och rå om henne,
hela, hela dagen lång.
Leilas kladdkaka


Ikväll har jag bakat kladdkakan som är ett givet inslag på fikabordet hos oss. Tillbehör som brukar serveras till oftast är vaniljvisp av något slag, ofta någon laktosfri/mjölkfri variant, och hallon.
Hallon är så fantastiskt gott tillsammans med chokladkakor! Här kommer receptet som blivit en klassiker hemma hos oss:


Leilas bästa kladdkaka

50 g smör
0,5 dl matolja
2 ägg
2 dl socker
1 dl farinsocker
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

50 g grovt hackad mörk choklad

Smält smöret och tillsätt oljan. Vispa ägg, socker och farinsocker ljust och pösigt. Rör ner det varma smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad form på 24 cm. Stick i den hackade chokladen i kakan. Grädda i 175 gr varmluft i mitten av ugnen i ca 30 min. Prova med en sticka. Den skall vara lite kladdig.


Tänd dina stjärnögon


Jag vill å det varmaste tipsa om den här boken! Den är ljuvlig, ja alldeles underbar.

Titel: Tänd dina stjärnögon-vad barn har lärt mig

Författare: Lou Rossling


Tänd dina stjärnögon : vad barn har lärt mig


"Lou Rossling är en av våra mest folkkära och flitiga föredragshållare. Hennes långa erfarenhet som pedagog och lärare har lärt henne att se på livet med barnens perspektiv.

Tänd dina stjärnögon tar avstamp i roliga, sorgliga och tänkvärda händelser där barn genom sitt naturliga beteende ifrågasätter oss vuxna. Genom deras frågor kan vi bli medvetna om vårt eget beteende och förändra våra prioriteringar. Barnen blir våra lärare i livskunskap.

Pedagogen Lou Rossling föreläser för över 30 000 personer om året och 2003 utnämndes hon till Årets talare. Hennes långa erfarenhet som förskollärare har lärt henne att se på livet med barnens perspektiv. I Tänd dina stjärnögon samlar hon för första gången sina tankar och historier i bokform."Ord av Paulo Coelho
Typiskt...


.... att dagen började med att jag missade
morgonens akupunkturtid!

Vad kan väl passa bättre då än
ett dagens mindfulness-inlägg som handlar om acceptans.

Det som har hänt, har hänt...
Dagens mindfulness

 
Dagens mindfulness handlar om acceptans, en viktig del i ett mindfult förhållningssätt. För en person som har en tendens att vrida och vända på saker och ting, vilja få grepp om det mesta och till och med har en tendens att älta, är detta en stor, stor utmaning. Men som med så mycket annat-övning ger färdighet! 

Jag tror starkt på accepterandets väg till välmående, men tvärtom mot vad somliga verkar tro, innebär detta inte att vara likgiltig inför det som sker och att nicka instämmande till det mesta. Att acceptera är inte samma sak som att hålla med eller att ens tycka om det som accepteras. 

Qoola Qvinnor, ett webnätverk för alla kvinnor grundat av Siv Thuresdotter, hittade jag artikeln Acceptans-en förutsättning för att må bra, skriven av Ulrika Gabriel Coach & Inspiratör:


Men, som jag brukar säga, ibland ”händer livet”. Det är när sådana saker som vi inte har planerat eller kan styra över inträffar. Det kan vara både positiva och negativa saker som ligger utanför vår kontroll. Mest förlamande blir det så klart när vi möter sjukdom, förluster, oplanerade avslut och liknande. Men de ingår i livet de med.


Genom att acceptera att du inte kan kontrollera allt
och att livet ibland har annat i beredskap för dig än det du själv har planerat – både bra och dåligt, så är det så mycket lättare att hantera motgångarna. Du behöver absolut inte göra tummen upp till allt du möter, du kan behöva både beklaga dig och förbanna omständigheterna till att börja med. Men det är först när du accepterar situationen som den är som du har möjlighet att gå vidare.


Ge dig själv en egen stund med fina övningen Acceptance of thoughts and feelings:
Lycka är...


... att vara god, god vän
med sin älskade mor!


Dagens mindfulness


Dagens mindfulness är en artikel skriven av Nina Jansdotter och som till stor del handlar om Isabella Ferlass Jansson som är mindfulnessintruktör. Artikeln i sin helhet hittar du här. Som smakprov bjuder jag här på detta utdrag ur artikeln, som avslutas med konkreta och bra tips av Isabella.

Vad kan hända om man lär sig mindfulness?

-Att man får en mer innerlig förståelse för sina medmänniskor, en större acceptans och blir mindre dömande. Att inse på djupet vad det verkligen innebär; att min verklighet är inte andras verklighet. Mindfulnessövningar leder även till reducerad stress, som i sin tur skapar ett större välmående för hela kroppen, med tanke på vilka effekter stress har på våra kroppar. Jag skulle även vilja säga att man slutar kriga med sig själv, det innebär inte att man slutar leta efter förändringar, utan blir tillfreds med sina egna val, som blir mer medvetna.

Mindfulnessinstruktör Isabella Ferlass Janssons bästa tips 

*Våga möta människan med din blick. Se och bekräfta  de. Visa att du ger din uppmärksamhet i stunden ni delar. 

 *Djupa regelbundna andetag under dagen, men  framför allt när du upplever en utmaning.


 
*Stanna upp under dagen  och känn efter vad du upplever i  tanke, kropp och hörsel. Bara var!


*Ta för vana att medvetet välja en avsikt innan du börjar på någonting. T.ex 
innan ett möte, träning eller presentation.

*Avsluta  kvällen med en kroppsscanning där du går igenom  kroppen i tankarna, hur varje kroppsdel känns. Väldigt avslappnande och ett bra hjälpmedel till de som har svårt att somna in.

Mina egna tankar:
Andningen och kroppsscanningen är två enkla verktyg i vardagen för att komma ner i varv och bli mer närvarande. Att ta kontakt med andningen vid stressade situationer ger mig omedelbart ett större lugn. Att vara i kontakt med sin andning kräver absolut koncentration på just det, bara det och ingenting annat. Kroppscanningen är något som jag fått ge tid för att riktigt uppskatta, men det har varit väl värt den övning som krävdes för att ta mig dit.
Mycket mera mindfulness....... kommer att synas på bloggen hela januari!
Jag kommer att publicera ett inlägg, dagens mindfulness,
hela denna första månad på det nya året!

Mycket mera mindfulness kommer att dyka upp här på bloggen,
och mer mindfulness kommer att ges utrymme i mitt liv!

Simon och ekarna


Ikväll,
mamma, jag, Simon och Ekarna.


Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför.


Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.

Simon och Ekarna bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn och är den första filmatiseringen av någon av hennes böcker


Stark, stark film med strålande skådespelarinsatser! Se den!


Låt maten tysta mun, föräldrarExpressens ledarskribent Malin Siwe skrev en krönikan Låt maten tysta mun, föräldrar som publicerades 25/12-11.
Texten andas sundhet och enkelhet inför mat och ätande och lyfter fram de fixa idéer om kosten som råder idag på många håll.

Det som skulle kunna vara så enkelt har blivit så komplicerat och genom att göra sådant som socker så laddat, så laddat, är jag ganska säker på, att vi gör våra barn en otjänst.

Det som göms i snö kommer upp i tö och precis så är jag rädd att det är med det där svåra vi skapar kring maten och ätandet. Den missriktade, så kallade välviljan, tror jag tyvärr senare träder fram som fixa idéer och ett komplicerat förhålllningssätt till mat och ätande-något vi skulle kunna förebygga genom att inte göra detta så förbaskat invecklat.

Nyårsstassen


Det här är klänningfyndet jag gjorde häromdagen!
Jag hade spanat in den här Esprit-klänningen en tid, men inte slagit till och så ett par dagar innan nyårsafton sprang jag på den på REA, köpte den oprovad och till min glädje upptäckte jag att den satt som en smäck! Såklart den fick bli min nyårsklänning anno 2011.


Nyårslöften


Jag avger inga nyårslöften.
Det är bara att smaka på ordet för att förstå vad som ryms i ordet.
Löfte, något som absolut inte ska brytas.

Jag avger inga nyårslöften,
men jag har i stilla ro tänkt igenom det som varit
och blickat framåt mot det som komma skall.
Jag har önskningar om vad jag hoppas ska hända under mitt 2012
och jag har mål mot vilka jag ska sträva.

Nyåret är en tid för mig att stanna upp och tänka igenom tillvaron,
hur den varit och hur den är,
kanske omvärdera, kanske planera,
kanske släppa in en förändringarnas vind.

Nyåret är en nystart,
härligt att på något sätt kunna börja om på ny kula
i det vi fortsätter i.


RSS 2.0