I en rymd av kärlek


Den här dikten fick jag av mamma häromdagen.
Jag kunde inte annat än att älska den från allra första stund.
Det kändes som en text som redan funnits i mig, fastän jag läste den för första gången.
Varje ord togs in av mig så självklart.
This is what's all about.
I EN RYMD AV KÄRLEK
 
Att leva i presens
och inte i imperfektum
och ännu mindre i konditionalis.
Att Leva NU och HÄR
och inte då och där
och om, såvida, ifall, om inte
och långt i fjärran.
Att leva sitt VERKLIGA liv
med ÖVERTYGELSE
och TILLIT.
Att leva sin glädje med trygghet
sin framgång med tack
sin smärta med stillhet
och sin sorg med öppna ögon.
 
Att leva så
är barnets privilegium,
det barns
som har sitt livsrum i en rymd av kärlek.
 
(Anita Wennerborn ur “Som barn”)Såklart jag efter att ha läst den här texten,
vill läsa igenom hela Som barn.


Verklig ledighet


Verklighet ledighet är inte bara att vara ledig från jobbet eller studierna. Det är känslan av att känna sig fri. Att verkligen kunna slappna och bara vara. Som att efter en sommarsemester faktiskt känna att batterierna är laddade istället för att känna att semestern kanske knappt, eller i värsta fall aldrig, har börjat.Imorgon ska vi sova över här! Jag ser fram emot en första säsong i vår husvagn. Imorgon är första natten i vårt eget lilla kryp-in på det rätta stället. Det är en ny fas i livet som börjar, en fas som jag inte trodde skulle komma. Med spänning och nyfikenhet ser jag fram emot detta!


Tjejkväll

Fredag och en helg som väntar.
Kvällens fredagsmys var ett riktigt tjejmys,
dotra min och jag på restaurang.
Bara hon och jag i en restaurang fylld med fredagsfirande människor.
Vid ett bort för två, mittemot varandra.
Nära, nära i en stund där det bara var vi,
bara ögon för varandra,
frågor som fick svar,
kärleksförklaringar kryddade med
massor av pussar och kramar.
Underbara älskade.

Och 100 mil härifrån
finns sonen tillsammans med sin far,
de två tillsammans med varandra.
Far och son.
En stolthet i en pojkes ögon över att få resa iväg
med flyget på tu man hand med sin far,
vara ledig en dag från skolan.

Att ibland få fullkomlig uppmärksamhet
av en förälder,
som bara har ögon för just mig,
betyder förmodligen massor för det enskilda barnet.

Undarbara älskade ungar,
vad er mor älskar er.


Skrivet av Linda Lampenius...


Jag kikar regelbundet in på Linda Lampenius blogg och idag läste jag ett inlägg som handlar om ätstörningar. Hon skriver bland annat:

I och med att jag själv varit anorektiker/ortorektiker/bulimiker 23 år av mitt liv, vet jag väldigt mycket om dessa sjukdomar. Det är väldigt sorgligt att de flesta tror att man är ätstörd endast då man väger så lite, att alla benpipor är synliga under ett torrt lager av hud. Sanningen är att de flesta som lider av en ätstörning ser väldigt normala ut.

Jag är väldigt glad över att Linda lyfter fram den här myten i strålkastarljuset. Att det alltid syns på en person att hon/han har en ätstörning är en stor, stor myt! Tvärtom-det allra vanligaste är faktiskt att det inte syns utan på att någon har en ätstörning.

Linda berättade öppenhjärtigt i TV för ett tag sedan om sina ätstörningar i programmet Det blir bättre. Hon är ett av alla levande exempel på att det går att bli frisk och fri, till och med när man som Linda varit sjuk så väldigt länge.


Underbara mamma


Underbara mamma som har gjort så mysiga saker med älskade dottern idag! 


 

Hon hade planerat för ett sockerkaksbak som påbörjades som smått redan innan jag hade hunnit åka tillbaka till jobbet. Den gamla receptboken med klassiska recept på mjuka kakor har så fina enkla recept för en 5-årig flicka att läsa själv. Det kluriga är det där med måttenheterna men där kan man ta en mormor till hjälp.

Den måste ha varit väldigt god den där sockerkakan för när jag kom från jobbet var det inte just mer än halva kakan kvar!De hade hunnit göra ett gemensamt konstverk med oljepastellkritor också. Första hade de färglagt olika fält på ett papper och sedan täckt detta med svart. Men hjälp av saxar hade de sedan gjort motiv och mönster som framträdde i alla möjliga glada färger!

Jag är verkligen så glad och tacksam över att barnen har så fin kontakt med mor- och farföräldrar och att vi har dem så när oss som vi faktiskt har!


Radioinslag med Jan Nordström


Ett så jättefint inslag i radio i P4Kalmar där Jan Nordström medverkar kan man lyssna till här.

Jan är mentor i Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt. Han blev nyligen intervjuad i Sveriges Radio P4, bland annat om sitt yrke som fotograf. Han berättar också öppet om sig själv och sitt liv, om ljus och mörker, men viktigast är att mörker kan bli till ljus. Han är verkligen behaglig att lyssna till och att det finns hopp att vända blad och gå vidare även när det är som svårast, påminns jag om när jag lyssnar till honom.

Jan pratar om att göra våld på sig själv, att stänga in sig själv och försöka göra sig själv till någon annan än den man är. Det är något som gjorde honom sjuk, vilket han tror att man blir om man stänger in sina känslor. Jag tror också det. Allt kommer ikapp en om man inte är sann mot sig själv. Att vara sann mot sig själv är det bästa vid kan ge oss själva för att må så som möjligt.

En kort kroppsscanning


Mindfulnesscenters blogg hittar man ett inlägg där Ola Schenström berättar om när han var med i Efter tio på TV4 och där gjorde en kort kroppsscanning på omkring 2 minuter i studion:

För cirka ett år sedan medverkade jag i Malou von Sivers ”Efter tio” i TV4. När jag kom till studion fick jag reda på att vi skulle inleda programmet med en meditation men den skulle vara kort – högst två minuter!
Förutom Malou deltog två nervösa kvinnor i medelåldern som skulle laga godis i rutan lite senare. Trots att kroppsscanningen var på bara två minuter hade den en påtagligt lugnade effekt på de två stressade kvinnorna.

Även jag som vid det här laget är relativt van vid att göra kroppsscanningar tycker att den här är svår att hänga med i stundtals. Trots det känner jag att de där 2 minuterna påverkar mig positivt! Jag kommer definitivt att använda mig av den här korta scanningen fler gånger.

Otroligt egentligen att 2 minuter kan göra skillnad-men det är väl ett tecken om något på att mindfulnessträning inte behöver vara svårt att få tid till i sitt liv. Alla kan och alla hinner-om man verkligen vill....

Här kommer du till inlägget med den korta kroppsscanningen!

Kvällens 3 positiva!Så var det dags igen....

Kvällens tre positiva


*  Glädjen i att se två flickor ha så roligt tillsammans! Jag och storebrorsan fick agera publik när de sjöng och dansade med en maraccas som mikrofon och pom-poms i vädret.

* Att jag hann handla innan jobbet idag! Så smidigt det var att ta matkassen till bilen när jag hämtat barnen och sedan bara åka hem direkt.

* Att jag fick så fin hjälp av sonen idag inför middagen. Snyggt och fint dukat till samtliga i god tid innan middagen. Det här med en egen dukdag kan nog fungera bra. Jag tror på att barnen får vara delaktiga. Med ansvar växer vi, naturligtvis ansvar anpassat efter individen.


Morgonhandling


Jag tycker om när jag får in flytet i sysslor som ska göras, när jag har en god planering och undviker stress. Som idag.

Idag börjar jag jobbet lite senare, lämnade barnen på skolan och istället för att handla när jag hämtat dem pasade jag på att handla innan jobbet. Det blir betydligt bättre än att åka till affären med eftermiddagströtta och hungriga barn. (Idag fick jag dessutom åka en extra vända hem och tillbaka till skolan då det visst var idrott idag och idrottskläderna var kvar hemma!)
Idag registrerade jag mig för självscanning på Kvantum och provade att använda mig av det för första gången. Så enkelt och smidigt att jag absolut kommer att fortsätta med det. Ett stort plus för den goda servicen med att komma igång med denna tjänst.

Nu ger jag mig in i en ny arbetsdag och dag i livet med allt vad det kan innbära. Jag är glad att jag är där jag är precis just nu i livet med allt jag har omkring mig, ett roligt jobb och människor jag älskar runt omkring mig.


Visst kan killar också ha en ätstörning?


Idag fick jag frågan, Visst kan en kille också ha en ätstörning? Så klart de kan, men jag tror faktiskt att det är många som fortfarande tror att det är en sjukdom som endast tjejer och kvinnor drabbas av.

Rikföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt, ABK, försöker få in fler tillfrisknade killar och män i sin förening som kan arbeta för att stötta andra killar och män som är drabbade av en ätstörning idag. Och att det behövs, det råder det inget tvivel om. Detta är ett utdrag ur ABK:s blogg Det går att bli frisk och fri:

Många killar/män har ångest kring kropp, mat och träning så det påverkar och begränsar deras liv. Jan Nordström har lidit av svåra ät- och träningsstörningar. Nu är han en av våra mentorer, och han märker hur antalet killar/män som mår dåligt ökar kraftigt. Han får dagligen samtal av killar/män som uttrycker hur dåligt de mår.

”Jag vet att många killar och män inte vågar söka hjälp eftersom de tror att de är den enda mannen eller killen som har det såhär. De är rädda för att anses omanliga. ”För en riktig man ska inte tänka eller känna så här”, Men detta är en sjukdom som drabbar oss oavsett kön, sexuell läggning eller personlighet. Det är inget att skämmas för”.

Det  finns myter kring ätstörningar som kring så mycket annat. Tyvärr tycker jag att dessa myter förstärks så mycket av media. Ibland är det precis som att det som syns mest också är det som finns mest. Hur ofta skrivs det egentligen det tidigare har skrivits om killar och ätstörningar? Det är på tiden att det faktiskt talas om.

Det handlar om en sjukdom och den sjukdomen, precis som många många andra sjukdomar, är ingenting som endast drabbar ett visst av könen. Personer som har en ätstörning kan vara barn, ungdomar, vuxna, tjejer, killar, kvinnor, män, mammor, pappor och så vidare och så vidare... En person med en ätstörning kan vara underviktig, normalviktig eller överviktig, eller pendla mellan olika av de områdena... Svårare än så är det inte att tala om vem som kan drabbas av denna sjukdom.

Det är viktigt att jobba för att sudda ut dessa myter om sjukdomen, men viktigast av allt... det är att komma ihåg att det går att bli frisk och det går att bli fri!


Tjejernas träning


Jag åkte iväg med dottern på hennes gymnastikträning efter middagen, själv klädd i löparkläderna för att passa på att ta mig en runda medan hon tränar. Perfekt timing för det istället för att bara sitta och vänta. Jag har insett att det verkligen gäller att fånga stunderna till egen träning och att det också hjälper att vara ganska så uppfinningsrik. Så att springa medan hon tränar är alltså toppen.

När jag kom till hallen insåg jag rätt snabbt att tränaren var ensam med hela gruppen och att jag var önskvärd som extra hjälp. Min runda blev lite kortare än planerat, men kanske lika bra det då jag hade känningar i benhinnorna nästan på en gång. Ofta kommer det något bra ur en förändring- och det blev det verkligen här!Det är verkligen roligt att att se gymnastiktjejernas glädje under passet. De ser hela tiden så glada ut! Jag tycker fortfarande, så många år efter att jag själv slutade med gymnastik, att det är något speciellt med artistisk gymnastik. Det känns fortfarande som att en del av mig är kvar i barndomens gymnastiserande. Jag kan fortfarande inte låta bli att hjula ibland på sommaren eller att göra en och annan rundat. Det är glädje!

Jag minns att jag tyckte väldigt mycket om hopp! Det var något med farten och att det sedan plötsligt hände något när jag kom fram till satsbrädan. Idag fick jag se mitt eget barn, min dotter, ta den där långa ansatsen, pricka satsbrädan och göra ett hopp. Jag kunde liksom känna i benen hur det kändes, ja faktiskt i hela kroppen, den härliga känslan av fart blandat med spänning inför hoppet som snart skulle komma.

Nöjda och glada åkte vi hemåt igen, den ena tröttare än den andra och innan vi hade hunnit ända hem sov mitt sällskap, min fina älskade gymnast.

Mindfulnessmamman boktipsar om...


Titel: Svinalängorna

Författare: Susanna Alakoski


Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag. Leena och hennes finska föräldrar har tillsammans med andra invandrarfamiljer och låginkomsttagare flyttat in i ett nybyggt bostadsområde i 60-talets Ystad. För Leenas familj är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, kakel och parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet "Svinalängorna.

Efter att ha läst drygt halva boken kan jag redan varmt rekommendera den. Jag hade kunnat göra det tidigare än så. Den griper tag i mig-fångar mig.

Jag har filmen liggandes här hemma i väntan på att jag har läst boken. Jag vill se filmen, men vill verkligen inte se den före jag har läst klart boken. Jag måste få vara klart i Leenas och de andra karaktärernas värld med mina egna inre bilder, innan jag får filmens bilder visade för mig. Så måste det bli.


Rut m fl


Sedan jag såg kläder från Rut m fl för första gången tyckte jag att det var snygga lite kul kläder för ett vettigt pris! I helgen blev det lite shopping av Rut-kläder.


Price Aspen Cardigan

Price Aspen Cardigan fanns i flera färgställningar men den här föll jag för direkt-och så skönt på!

Pip sh patch cardigan

Pip sh patch cardigan, en variant av Pippi-tröjan med ett mönster jag älskar.

Dessa båda bilder hittade jag på en sida där man kan handla Rut-kläder, fri frakt vid köp över 500 kr dessutom.


En sådan fin helg i Stockholm!


Vi har haft en sådan fin helg i Stockholm! Mysig och trevlig!

Det blev lite shopping såväl på fredag som idag. Faktiskt inte ett enda barnplagg hade vi med oss hem i påsarna den här gången. Lite annat smått till barnen blev det dock såklart. Varsin god bok kunde vi bland annat glädja dem med. Dottern fick en från serien Lätt att läsa och sonen en Lasse-Maja bok.

På fredag kväll såg vi Jägarna 2, en film jag varmt kan rekommendera!

Lördagen ägnade jag så gott som hela dagen till ABK:s kontaktpersonsträff. En så otroligt givande och trevlig dag.Söndag idag och hemresedag. En väldigt lugn och skön söndagsmorgon och förmiddag. Sovmorgon och sen frukost. Lite mera shopping och en alldeles utsökt sallad med kräftstjärtar och avocado på ett ställe i Solna centrum, Hollywood café & Sushi. Där kommer vi definitivt äta igen!


ABK-träff i Stockholm

Idag var det dags för höstens kontaktpersonsträff i Stockholm med ABK och jag var med för första gången. Det var övervhuvudtaget första gången Luleå representerades. Det har varit en så trevlig, intressant och inspirerande dag!

Många av de 18 olika lokalavdelningarna i Sverige fanns representerade och det var väldigt roligt att få träffa personer i verkligheten som man tidigare bara haft kontakt med via mail, Facebook eller telefon. En del personer hade jag bara hört talas om till namnet och kanske på sin höjd sett på bild. Väldigt vad mycket kreativitet som finns runt om i landet.

Efter att ha varit tillsammans med alla dessa härliga människor några timmar, kände jag en samhörighet. Så snabbt kunde jag känna en samhörighet. Tänk att det finns så många i detta land som tänker så pass lika som jag och som intresserar sig för samma frågor som jag.

Vi är många som vill vara med i det rikstäckande arbetet för ett friskt samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva.
Kvällens 3 positiva!Kvällens tre positiva


* Innan avresa mot Stockholm hann jag med en mysmorgon med barnen och lämning på skolan! Extra långa kramar en dag som denna.


* En fantastisk Biff Rydberg till middag!

* Norrbottnisk film på mysiga biografen Filmstaden Råsunda.
Jägarna 2, gripande och mycket, mycket bra!


Besök hos frissan...


Först slog hon fast att hon ville gå och klippa sig.
Sedan förklarade hon noga och detaljerat hur hon ville klippa sig.
Eller rättare sagt, skulle klippa sig.
För det här skulle ju bli av.

Idag hämtade jag henne efter skolan för att gå till frissan.
Entusiasm, förväntan, längtan...
Jag vinkade av henne på salongen och gick iväg för ett ärende
och när jag kom tillbaka möttes jag av den här underbara synen!Min nyklippta och mycket nöjda flicka!


ABK:s nya hemsida!Så snygg den är-ABK:s nya hemsida!

Jag är glad att orden:

Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt arbetar för ett friskt
samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva

har en central plats!

Att vara fri att vara sig själv-det är verklig frihet! Friheten måste såklart komma inifrån, men samtidigt kan vi alla göra vårt yttersta för att vi ska ha ett samhälle som ger så bra förutsättningar som möjligt för detta.

Tyvärr så funkar alltså inte länken jag hade igår till tips för ansvarsfull pressrapportering, men här är en ny länk. Det är så viktigt att tänka igenom hur ätstörningar skildras, så att det man publicerar inte gör mer skada än nytta.
Ta en titt på den nya snygga hemsidan! Där kan man gå in på de olika lokalavdelningarna för att få närmare information om verksamheten på de olika orterna.


Kvällens 3 positiva!Några ljusglimtar från dagen........ presenteras i

Kvällens 3 positiva

* Lillasyster i familjen är feberfri och pigg och redo att gå till skolan igen imorgon!

* Storebror i familjen premiärstod i mål ikväll i säsongens sista fotbollsmatch. En mycket stolt mamma kramade om sin fotbollskille efteråt, om än att hon hade hjärtat i halsgropen tidvis under matchen.

* En ny maträtt har tagit plats vid vårt middagsbord! Så god den var Thaigrytan vi åt till middag idag.


En alldeles utsökt vardagsmiddag...


Idag provade jag på ett nytt recept som jag tipsades om av min vän Marion. Det är alltid roligt att få in lite nya goda och enkla vardagsrätter i sin middagsrepertoar. Det här är absolut en rätt jag kommer att göra fler gånger!

Thaigryta

Ingredienser för 2 personer

300 gr kycklingfilé
1 liten burk kokosmjölk
1½ dl creme fraiche
½ msk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
1 st lime
½ msk ingefära
1 grön eller röd paprika
½ purjolök
½ chili
1 hönsbuljongtärning
Cashewnötter

Gör så här
Strimla kycklingen.
Hacka vitlöken.
Bryn kycklingen i olja.
Tillsätt vitlöken och currypastan.
Häll därefter i kokosmjölken, creme fraiche och buljongtärning.
Tillsätt därefter saften från limen.
Låt koka under lock i 10 minuter.
Strimla chili, paprika och purjo.
Låt dessa koka med i några minuter.
Strö över nötter innan servering.

Ingefäran stod det inte exakt när den skulle i, men jag rev ner lite färsk ingefära som fick puttra med i grytan några minuter och detta blev ju kalasgott....


Ätstörningar i media...Jag blir så trött.... Jag blir så trött på all denna ogenomtänkta olämpliga skildringen av ätstörningar i media. Jag försöker tänka att det handlar om okunskap. Så mycket som publiceras kan göra mer skada än nytta och det är jätteviktigt att media är medvetna om detta!

ABK har jättebra tips för ansvarsfull raportering på sin hemsida! Några saker att tänka på är...

Inte fokusera på bilder eller grafiska beskrivningar av de drabbades kroppar
. Forskning visar att dramatiska skildringar av sjuklig smalhet kan orsaka en ”kapplöpning mot botten” hos andra drabbade. De kan tänka ”hon är smalare än jag och hon lever fortfarande. Jag borde gå ner mer.” Att fokusera för mycket på låg vikt kan dessutom sätta käppar i hjulet för drabbades sjukdomsinsikt. Att man inte är tillräckligt smal för att vara sjuk är en vanlig vanföreställning bland sjuka i ätstörningar. Om medieskildringarna lyfter fram extremt låga viktsiffror kan den föreställningen lätt bekräftas och förstärkas. Med påföljden att färre söker hjälp. 
 
Inte spela sifferspelet. ”Hon åt bara 400 kalorier per dag” eller ”Han tog så mycket som 10 laxermedel åt gången” kan förvandla en välmenad artikel till en katastrofal bruksanvisning. Undvik att nämna vikt eller kalorier kalorier i siffror.

Inte göra den självklara kopplingen ätstörning=anorexi och därigenom ätstörd=mager
.
Anorektiker utgör en minoritet av alla som lider av ätstörningar. Bulimi är långt vanligare och allra vanligast är UNS, ätstörning utan närmre specifikation (se beskrivning under ”Om ätstörningar” i menyn). Detta innebär att de flesta som lider av ätstörningar är normalviktiga, eller rentav ligger något över normalvikt. Också överviktiga kan lida av en ätstörning. Drabbade av BED,binge eating disorder, beräknas utgöra ungefär 30 % av alla gravt överviktiga. 
   
I varje artikel om ätstörningar bör det absolut finnas med telefonnummer och andra kontaktuppgifter till ställen den drabbade kan vända sig till för att få hjälp och stöd!

Tyvärr tycker jag att media ofta trillar ner i dessa fallgropar allt för ofta...


En underbar äppelpaj...

ÄPPELTANTENS ÄPPELPAJ

a la Marion
* Sätt ugnen på 200 grader.
 *Skala och klyfta ca 1 kg äpplen.
* Stek klyftorna i rikligt med
mjölkfritt smör, 2 msk socker, 2 tsk kanel och 2 tsk ingefära.
* Lägg de stekta klyftorna i en pajform.
* Blanda ihop smuldegen; 250 gram kallt mjölkfritt margarin i bitar.
1,5 dl råsocker
1,5 dl kokosflingor
2,5 dl Havremjöl fullkorn
(vetemjöl om du inte ska göra den vetefri)
1,5 dl havregryn
* Smula ihop till en grynig massa som fördelas över äppelbitarna.
* Skjuts in i ugnen ca 25 min på 200 grader.Igår kväll var jag och en väninna (vilket vackert ord det är egentligen, väninna) och besökte våra fina vän Marion. Hon hade gjort dena helt fantastiskt goda äppelpaj! Till den serverade hon

som passade så bra till pajen!

Denna ljuvliga fikastund var såväl mjölk- som vetefri och jag kan lova att det blev jättebra med havremjöl istället för vetemjöl. Jag kommer garanterat att göra den här pajen själv framöver!Henrik Rydström bloggar...


Henrik Rydström, lagkapten i allsvenska Kalmar FF och samhällsdebattör, krönikör och bloggare, bloggar just idag om något så viktigt om ät- och träningsstörningar, i synnerhet hos killar/män. 

Det är inte enkelt att vara människa. I synnerhet inte ung människa i ett samhälle som översvämmas med krav och förväntningar.Det är så dubbelbottnat.
För å ena sidan är det krav och förväntningar som får oss att vilja bli bättre och som också gör oss bättre.
Å andra sidan är det krav och förväntningar som kväver oss.

Och jag är någon som kanske också skapar ett manligt tryck. För jag har poserat i bar överkropp med inoljade muskler, jag ”skryter” om min kropp och därmed kanske skapat en felaktig bild av hur en kille ska se ut och vara.
Samtidigt är jag det andra också – tvivlet och osäkerheten och vissa dagar känner jag mig som en spenslig och tanig 18-årig utan självförtroende.

Viktigast av allt är att vi talar om det här.
Att den som har liknande tankar förstår att han eller hon inte är själv.
Och att det absolut inte är något fel på dem.
Vi tvivlar alla ibland.

Henrik Rydströms hela blogginlägg kan du läsa här.


Killar och män med ät- och träningsstörningar


I ett inlägg i ABK:s blogg Det går att bli frisk och fri handlar det idag om killar och män med ät- och träningsstörningar. Jag tycker att det är bra att det kommer upp till ytan att det faktiskt inte bara är tjejer och kvinnor som drabbas av detta, utan att det även kan drabba killar och män.

Överhuvudtaget finns det myter kring ätstörningar som ofta förstärks i media och i olika bloggar etc, t ex att ätstörningar är synonymt med en mager kropp, vilket inte alls är en sanning, samt att det mestadels är en sjukdom som drabbar unga tjejer. Just dessa myter som förstärks på olika sätt gör det nog onödigt svårt för många att vara öppen med att de är drabbade av sjukdomen. 

Jan Nordström är en av ABK:s mentorer idag, men har tidigare lidit av en ät- och träningsstörning. Han
säger så här:

”Jag vet att många killar och män inte vågar söka hjälp eftersom de tror att de är den enda mannen eller killen som har det såhär. De är rädda för att anses omanliga. ”För en riktig man ska inte tänka eller känna så här”, Men detta är en sjukdom som drabbar oss oavsett kön, sexuell läggning eller personlighet. Det är inget att skämmas för”.

Så viktiga ord! Det behövs fler killar/män i ABK som har tillfrisknat och som kan vara levande bevis på att det går att bli frisk och fri från en ät- och träningsstörning.


Vilken ljuvlig zebra-tröja!Den här tröjan fick jag syn på idag och den är ju fullkomligen underbar! En zebra framtill som fortsätter på baksidan. Den finns i flera färger, men jag fastnade särskilt för den här röda! Var man hittar tröjorna? Jo, på Hafva!


Läsårets första VAB-dag...Läsårets första VAB-dag kom en bra bit in i september. I helgen var sonen sjuk, men nu är det dottern som hostar, hostar och har lite feber. Lyckligtvis verkar det vara ett vanligt förkylningsvirus som jag hoppas ger med sig inom kort.
Snart är det dags att ta fram doktorsväskan och öppna läkarmottagningen.
Syster mamma måste undersöka sin lilla patient.Omvårdnad och omtanke med ett stetoskop.
Kärlek i en soffa i vardagsrummets sjuksäng.Kalendern för 2012...

Jag har precis beställt LevaPS! kalendern för 2012! Det här är kalendern för mig kände jag direkt när jag läste om den i nya numret av LevaPS!

De har samlat det bästa från tidningen i kalendern och då jag tycker mycket in tidningen kommer jag säkert tycka mycket om den här kalendern också. Inspirerande läsning och övningar inom positiv psykologi och mindfulness passar mig perfekt.


Plötsligt händer det...
Jag har gjort det! Mitt mål den här sommaren/säsongen var att springa 1 mil och dit nådde jag när hösten kommit. Jag gjorde det! Jag hade helt och hållet inga planer på att springa den där milen idag. Jag hade överhuvudtaget inte planerat att bege mig ut på en runda idag, utan det var en känsla som kom över mig när jag kom hem från jobbet. Jag tror att jag ska ut på en runda.... När jag startade rundan hade jag inte heller 1 mil med i planen, men rätt så snart kände jag att det kan vara idag det skulle hända.

Idag bryr jag mig inte om några tider. Jag är bara så nöjd, riktigt, riktigt nöjd över att jag nått mitt mål. Nu fick jag mersmak och vill göra det igen, igen, igen... Mot nya mål, mot nya utmaningar!


Idag måndag är jag glad för att...Åter dags för måndagslistan....Idag måndag är jag glad för att....


*
jag idag för första gången på väldigt, väldigt länge sprungit 1 mil! För mig är det stort. Jag har haft det som ett mål i min löpträning och nu gjorde jag det!

* mamma och pappa är hemma igen efter några dagar på vift. Jag älskar att ha dem nära oss!

* Vi fått så fint med alla ommålade dörrar med nya dörrhandtag här hemma. Vilket lyft för hemmet det blev!

* det här veckoslutet innebär en trip till Sthlm tillsammans med min underbara man. Det blir möte med ABK på lördag och tid för lite rekreation den övriga tiden.

* Jag kommer att få träffa min storebror på fredag när vi åker till Sthlm.

*imorgon ska jag och en god vän besöka en annan god vän! Det är inte lätt att få till en date med andra förvärvsarbetende mammor, men desto roligare när det går vägen...


Måndagslistan läste jag för första gången på bloggen jennyn. Det är ett sätt att i början av veckan stanna upp och se till de positiva sakerna i ens tillvaro. Numera är det ganska många bloggare som publicerar sin måndagslista om måndagarna. På jennyn hittar man på måndagen alla som skrivit sin lista under måndagen.
Kvällens 3 positiva!


Veckans sista Kvällens 3 positiva kommer här.


* Att barnen faktiskt såg till att jag steg upp relativt tidigt denna söndagsmorgon. Så mycket jag har fått ut av den här dagen!

* Att vårt arbetsrum ser så mycket trevligare ut nu på kvällen än det gjorde i morse! Fick en hel del gjort idag.

* Glädjen hos min 5-åring när hon fick följa med sin kompis med familj på skogsutflykt med en egen medhavd burk till blåbär. Hämtade hem en glad tjej med tom blåbärsburk. Blåbären är ju så goda att äta direkt på plats i skogen! Kan inte annat än instämma.


VeckomatsedelNu ska det bli ordning även på middagsplaneringarna! Åter tillbaka till rutinen med veckomatsedel. Från och med imorgon. Det ska åter bli min söndagsrutin att planera för kommande veckas samtliga middagar.

Just do it!


Mindfulnessmamman boktipsar om...


ÄT ALLT: HELLRE NÄSTAN RÄTT ÄN EXAKT FEL.

Författare: Gisela Van Der Stern Wallin och Anna-Karin E Lindskog
Skrivet om boken:

"Visst får vi äta pizza och hamburgare! Äntligen en bok som slår hål på alla gamla fördomar. Författarna reder ut begreppen så att vi slipper bli offer för myter och trender. Det handlar om sunt förnuft."

De orden beskriver boken så bra. Jag brukar rekommendera den här boken till människor lite då och då. Den får allting att låta så enkelt. Den visar på hur okomplicerat allting egentligen kan vara. Kom ihåg att en pizza faktiskt kan innehålla något från varenda del i kostcirkeln. Det tror jag ofta glöms bort.

Ät allt, hellre nästan rätt än exakt fel!Ordning och redaGod morgon söndag! God morgon till er alla!


Nu är det dags att göra lite ordning och reda... Jag ser till att ta på mig ordningochreda-glasögonen och se till att få var sak på sin plats. Med ett stort hus är det inte rimligt att göra allt på en gång, utan det gäller att fokusera på någon eller några ställen åt gången. Idag är det fokus på vårt kontor och vår tvättstuga.

Det kan vara riktigt avkopplande att städa när man inte har någon särskild tidspress, någon tid att passa, några särskilda åtaganden. Bara städa i lugn och ro, en sak i taget och ta saker och ting litegrann som det kommer.
Vacker som du ärOm dieter


Jag tror inte på olika dieter och då syftar jag på alla dessa bantningsdieter, alla dessa metoder som kommer och går, men inte så ofta består. Jag tycker inte om dem och jag tror inte på dem. Jag tycker att de får alldeles får stort utrymme i media och att gemene man ägnar dem för stor uppmärksamhet.

Jag läste en artikel om att hitta rätt i dietdjungeln och i artikeln gör Stephan Rössner, professor i beteendeinriktad beteendeforskning, några uttalanden. Kloka och enkla ord som borde lyftas fram mer i strålkastarljuset.

Givetvis finns det ett problem med övervikt hos befolkningen och givetvis är det inte hälsosamt. Samtidigt får man inte glömma bort att det mindre skadligt med några kilos övervikt än undervikt. Däremot fetma är allt annat än hälsosamt.

Fetma är en av våra största riskfaktorer. En 35-åring med fetma förkortar sitt liv med elva år. Och en 18-åring med fetma löper större hälsorisker än en 18-åring som röker 20 cigaretter om dagen.

Dock är det ju långt, långt ifrån alla som hakar på olika bantningstrender som lider av fetma och också långt ifrån alla som egentligen ens behöver gå ner i vikt. Tyvärr måste jag säga.

Det finns mycket nonsensinformation och man kan kalla det Pippi Långstrumps Efraimdiet eller vad som helst-men det enda som fungerar är att äta mindre än man förbrukar, säger Stephan Rössner.

Punkt slut.

Med ett litet tillägg. Det vill säga om man är i behov av att gå ner i vikt. Annars kan man helt bortse från de orden.


Dagens outfit


Dagens outfit är inte min grej. Jag fick förresten en kommentar på ett av mina inlägg häromdagen från en tjej som ville att jag skulle gå in och rösta på hennes dagens outfit bland massor av andra dagens outfits. Nej, det är jag inte intresserad och faktiskt är jag inte heller intresserad av kommentarer till mina inlägg som inte innehåller någon kommentar till själva inlägget, utan bara "reklam" för något annat.  

Detta kommer att bli den första och kanske mycket möjligt också den sista dagens outfit från min sida.
Min dotter kommenterade tröjan i morse med orden Du är underbar.
Du är också underbar, svarade jag, det är vi alla på vårt eget speciella sätt bara för att vi är vi.
Det är vad jag vill förmedla till mina egna och andras barn och ungdomar. Det handlar om självkänslan och den är grunden till vårt välmående.

Tröjan kommer från ABK. Underbart med kläder med positiva budskap tycker jag. Såväl sonen som jag har en tröja med texten Perfect as you are. Jag skulle gärna se varenda barn i världen få bära en sådan tröja, men framför allt få bära på känslan att vara perfekt precis som de är. ABK har samarbetat med artisten Fronda som gjort låten Underbar.
Ett helt färskt nummer...... av LevaPS landade i vår brevlåda igår.
Två tidningar gick samman till en. Jag läste både Leva och PS i perioder och hade de som prenumeration ibland också. Två tidningar jag redan tyckte om blev en-kunde ju inte bli annat än bra. Jag kan varmt rekommendera denna tidning! Sund och skriven i en positiv anda.

Dags för en lördagsfrukost nu. Morgontidningen först med en titt i nyaste LevaPS som desert.


Om att göra det lätt för sig


Det kan vara riktigt skönt att ibland göra det lätt för sig. Lite enklare bara. Lite smidigare.

Idag hämtade jag barnen direkt efter skolan slutade, åkte hem för att äta mellanmål och sedan vidare mot badhuset. Det var så väldigt lugnt och skönt på badet den här eftermiddagen. Det blev en ganska lång badstund med efterföljande härlig bastu med fruktstund som vanligt.

Efteråt var det dags för en liten handling på ICA.På väg dit när vi passerade pizzerian fick jag frågan om vi kunde köpa pizza, varpå jag var snabb att svara nej. Därför förstod jag förvåningen och reaktionen "Får vi?" när jag sekunderna efter frågade om de ville välja sig en pizza att dela på. Så fick det i alla fall bli, även om mina planer från början var några andra. Fredagslyx för barnen och så även för mig! Mindre tid i köket och mer tid för varandra!

Det kan vara riktigt skönt att ibland göra det lätt för sig. Kanske är just detta en del av duktighet i ordets rätta bemärkelse. Ja, jag tror minsann det.

Kärleken till barn


Efter att inte ha träffat och myst med barnen på många timmar eller ja... sisådär från morgon till tidig kväll är det så härligt, härligt att få träffa dem. Se dem, höra dem, röra vid dem. Vara nära dem, kramas och pussas med dem. Få säga till dem hur mycket jag älskar dem och hur otroligt glad jag är att de finns i mitt liv.Åh herre gud, att kärleken till sina barn kan vara så otroligt stark. Den riktigt känns i hela, hela kroppen.

Barnen är liksom livet personifierat. De är livet och vackerhet. Livet och skörhet. Livet och styrka. Precis som livet är, starkt och skört, växelvis. Och det är vår absoluta plikt som vuxna att finnas där mitt i allt som händer och sker och göra allt vad vi bara kan för att skapa de bästa förutsättningarna för barnet att utvecklas till sin fulla potential.

Utan tvekan.


Kvällens 3 positiva!


Kvällens tre positiva är en stund där jag tänker tillbaka på dagen som gått och kommer ihåg och lyfter fram ljuglimtar under dagen.

Kvällens 3 positiva är dessa...

* Den intressanta Body Talk-utbildningen jag var på idag. En lyckad sammankomst med mycket trevliga människor!

* Att se hur glada barnen är över att ha kattbesök i flera dagar!

* Trots att det har varit mycket som har hänt i dag har vi lyckats få allting att flyta på så pass bra. Det mesta kan fungera riktigt smidigt med lite planering.Body Talk-för en bättre självkänslaIdag har jag varit på utbildning i Body Talk i Luleå, väldigt intressant och framför allt känns Body Talk som något väldigt viktigt som många unga människor skulle behöva få ta del av. Det var intensiva, informativa och intressanta timmar idag med givande samtal och diskussioner.

Body Talk har skapats av Storbritanniens Eating Disorder Association med stöd från Doves fond för självkänsla. Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt har ensamrätt att hålla Body Talk i Sverige.


Body Talk arbetar utifrån en metod med övningar och diskussioner som syftar till att skapa bra självkänsla och
som bland annat synliggör hur utseendefixering kan styra ens liv. Vi vill med workshopen ge unga inspiration till ett bredare skönhetsideal.

Forskning från Statens Folkhälsoinstitut har visat att det har en negativ effekt på unga att informera om ätstörningar. I stället för att förebygga leder det till att fler drabbas, i och med att ett negativt beteende uppmärksammas och lärs ut. Ny forskning visar att var femte sjuåring vill vara smalare, men att det i regel dröjer några år innan de gör något för att gå ner i vikt.

Att det är viktigt med ett förebyggande arbete råder det absolut inget tvivel om! Nu hoppas jag verkligen att intresset kommer att vara stort för att ge sin skolklass, sina ungdomar på ungdomsgården eller i idrottsföreningen en workshop för en bättre självkänsla.


Kvällens 3 positiva!


Åter dags för tre ljusglimtar från dagen som gått i Kvällens 3 positiva.

* Pojkfotbollsmatcher i den sköna höstkvällen med stänk av regn. Två fina segrar för de duktiga killarna!

* Glädjen hos en femåring som fick åka till mormor och morfar när storebror skulle spela fotboll. "Får jag komma till er?" ringde hon själv och frågade och blev så glad åt ett ja! Åh, vad jag är glad över de fina relationerna våra barn har med mor- och farföräldrar.

* Kvällens Zumba-pass! Så roligt och så uppiggande.


Om regn

Det har regnat mycket här på sistone. Idag har haft ännu en regnig dag, hällregn minst sagt. För övrigt har det varit skönt i luften, ingen blåst, alldeles stilla, men ihållande regn. Ett intensivt, men inte alls aggressivt regn. Inget regn som piskar en i ansikten, utan ett väldigt snälla regn.

När jag gick ut idag kunde jag bara inte låta bli att öppna mina handflator och ta emot regnet. Jag kunde inte annat för en stund, än att låta regndropparna möte mina handflator, droppe efter droppe, utan egentligt uppehåll. De bara träffade på olika delar av handflatan, som en ljummen massage. Det var verkligen ett ljummet höstregn vi bjöds på idag.

Jag kan väl dock tycka att det var en aning otur med vädret för barnen som sprang årets upplaga av Skoljoggen i år, men ändå är jag glad att mina barn går på en skola som inte ställde in på grund av regn. På sina håll ställde man inte aktiviteten på grund av vädret, vilket faktiskt orsakade besvikelse hos barn som varit uppladdade för att ge sig ut på en liten runda.


Mellan träningar och matcher....... och såklart jobb och allt annat som hör till barn- och hembranschen är det inte alltid helt lätt att få till den där tiden för egen träning. Det är så sant som det är sagt av min kloka man, att om man väntar på de helt ultimata stunderna till träning, när allting känns helt perfekt, kommer man att få väldigt svårt att få till någon träning.

Planer ändras, barn blir sjuka, någon måste jobba över eller åka på ett möte. Som några exempel. Ingenting serveras på silverfat utan man måste ta sig tid och ibland också leta i skrymslen och vrår, tänka i nya banor eller till och med helt nya spår för att hitta en möjlighet.

Idag hade dottern träning 17.30-19.00 och sonen 18-19. Far och son åker alltid på träningarna tillsammans då far även är coach. Dottern tränar i en helt annan del av Luleå, en bra bit hemifrån, så det är ingen idé att åka hem för att hämta en stund senare. Idag provade jag någonting nytt. Jag bytte om hemma till löparkläderna och när jag hade lämnat henne på gymnastiken begav jag mig ut på en löprunda. Så skönt! Härlig höstluft och till och med lätt regnstänk mot slutet.Nya vägar leder ofta oss mot nya möjligheter!
Breathe in, breathe out...


Breathe in, breathe out... precis så sade jag faktiskt till mig själv på jobbet idag som en påminnelse att ta det lugnt, att göra en sak i taget och inte stressa upp mig.Det är fantastiskt hur effektivt det kan vara att göra en så enkelt sak som att ta kontakt med sin andning i situationer där stresskänslor kan ligga nära till hands. Helt otroligt effektivt. Och så enkelt! Att hela tiden bära med sig ett verktyg som kan vara stessreducerande är ju egentligen rätt så fantastiskt!


Me&I höstnytt....Jag har tyckt om kläderna från Me&I sedan jag kom i kontakt med dem första gången för ett antal år sedan. Det är roligt med ett märke som har fina kläder till såväl barn som vuxen. Cecilia Blankens samarbetar med Me&I även den här kollektionen och det var just från hennes kollektion jag hittade plaggen till min dotter den här gången.CB zebra striped sweet cardi

CB zebra striped sweet cardigan föll jag för direkt jag såg den på bild! Den känns verkligen unik.

CB minisocks with zebra, 3-pack
Matchande strumpor till den blir snyggt!

Sonen var tydlig att deklarera att han varken skulle ha tröja eller byxa denna gång och så fick det bli.

creepy

Jag visade honom denna läckra tröja med skalbaggar, men han konstaterade helt sonika att det ju bara är massor av skalbaggar och att det ju inte är något märkvärdigt med skalbaggar. Punkt och slut.


Idag måndag är jag glad för att...


Idag måndag är jag glad för att....

* jag har en underbar familj!

* jag har ett jobb som jag trivs med. Att få arbeta med barn och dessutom inom Montessori-det gillar jag!

* barnen har sina fritidsaktiviteter de tycker om. Det blir ytterligare en vecka fullspäckad med träningar och matcher, men det är så roligt, så roligt.

* vi har kommit igång med badhusbesöken efter sommaren. Det händer så mycket i barnens utveckling i simningen.

* vi får så fina dörrar här hemma när min händiga man målar om dem. Snygga och som nya med nya fina handtag.

* jag har fina vänner omkring mig.
 
*höstens mörker också för med sig tändadet av många stearinljus som lyser upp vår tillvaro!

* på torsdag är det dags för utbildning i Body Talk här i Luleå!

Måndagslistan läste jag för första gången på bloggen jennyn. Det är ett sätt att i början av veckan stanna upp och se till de positiva sakerna i ens tillvaro. Numera är det ganska många bloggare som publicerar sin måndagslista om måndagarna. På jennyn hittar man på måndagen alla som skrivit sin lista under måndagen.
En ny vecka är här....Dagarna liksom rullar på, rullar fram, en efter en. Jag tycker just nu att tiden går så rysligt fort. Det flyter på rätt så bra på alla fronter, även om det på vissa sätt är intensivt. Att ta en sak i taget och inte oroa sig för vad som komma skall, utan att vara i dagen, med det som sker just nu, är ett bra verktyg för att förebygga stress. I alla fall för mig. Fokusera på vad det är som sker just nu. Vad som ska göras nu och inom en snar framtid.

Att säga hej då till lilltösen på skolan på morgonen är inte helt lätt. Hon vill helst att jag ska stanna eller komma efter mig när jag går. En fot i den stora skolvärlden och den andra foten trevandes efter fast mark, utan att riktigt veta åt vilket håll den ska söka sig. Det är nog helt enkelt bara en fas, en fas vi måste igenom, hon och jag, vi tillsammans.

 

 


Kvällens 3 positiva!


Ja, vad har då denna söndag fört med sig... Några ljusglimtar från dagen och kvällen presenteras i Kvällens 3 positiva.

* Härlig stund på badhuset med älskade barnen. Jag VS badhuset finns inte längre. Det är över. Det är över nu. Det är frihet.

*Spontanmiddag med barnen hos mamma. Det är alltid något särskilt med mammas mat.

* IDOL!


Om ideal och kroppsnojor


Jag vill hylla ett blogginlägg om ideal och kroppsnojor som jag läste alldeles nyss på bloggen isabellelilly. Sådana här ställningstaganden behövs idag mitt bland allt det som hon beskriver i just det här inlägget!

Yes, det här var så bra och så viktigt! Eller vad säger ni om de här orden....?

"Jag bryter nu trenden , trenden att verka vara perfekt och inte ha kroppsnojor. Here u go!

- Mina lår gå ihop, på sommaren får jag skavsår när det blir svettigt.
- Får kulmage när jag ätit
- Mina ''kärlekshantag'' hänger över jeanskanten även om det är rätt storlek
- Mina lår dallrar när jag går och jag har några celluliter på baklåren
- Mina bröst är inte symetriska
- Jag har också dubbelhaka"

Rakt, ärligt och så förbaskat viktigt att även den här sidan av en ung kvinnas syn på sig själv också skildras!


En söndag på badet


Idag tillbringade barnen och jag ett par timmar på badet. På söndagar värms lilla bassängen upp till hela 34 grader, inte helt fel att luta sig huvud mot kanten där och sträcka ut benen raklånga. Att värma sig i så varmt vatten efter ett besök i stora bassängen är så härligt!

Jag tycker att barnen utvecklas i simningen för varje gång, så roligt att se!


ABK:s blogg


Det går att bli frisk och fri heter ABK:s blogg, ett namn som är så passande för en blogg som andas sundhet! Jag vill slå ett slag för den, lyfta fram den, som en motvikt bloggar som försöker pådyvla oss hur vi ska se ut, missnöje med kroppar, bantningstips med mera.

Läser du den här bloggen slipper du allt som ens är det minsta i närheten av det. Du får läsa en frisk och sund blogg!

Jag har bloggat om mitt besök på ätstörningsenheten i Luleå. Kika in på ABK:s blogg och du får läsa om det och mycket annat.

Fina Norrbottens museum...


Idag blev det ett besök på Norrbottens musem tillsammans med mina barn. Far och son ska till Stockholm på egen hand om ett par helger. Dotra min har påtalat att hon också ville åka. Vi sade att hon och jag kan åka någonstans själva framöver, varpå hon önskade Norrbottens museum! Det visar väl om något, att barn tänker i det lilla när vi vuxna har en tendens att dra iväg...

Det är så fint för barn på Norrbottens museum och särskilt nu när det är nyrenoverat och vidareutvecklat i barnens rum på museét. Lek, fantasi, upptäckarglädje och inhämtande av ny kunskap! Det är så mycket man får av ett besök på vårt fina museum.Redan utanför i stenlabyrinten kan man ha mycket roligt.I den fina affären från förr kan man agera butiksbiträde vid den gamla kassaapparaten. Varför finns det så många knappar?  Inte konstigt att ett barn undrar det, när dagens kassaapparater ser så annorlunda ut.Allt är så genomtänkt och bra. Här trivs såväl barnen som jag!Idag, som en del i Kulturnatten, kunde vi besökare få se på föreställningen Se på luffarn som går där längs vägen. En föreställning som innehöll såväl glädje som allvar. Roligt att se att rummet var välfyllt under föreställningen.

Naturligtvis tog vi en liten fikapaus i deras café också. Alltid lugnt och skönt med trevligt bemötande! Att det alltid ingår påtår gör allting extra bra....


Kvällens 3 positiva!

Kvällens 3 positiva denna fredag är

* Fredagsmys med badhus- och restaurangbesök för hela familjen!

* När vi var hemma igen stod det ett fint blomsterarrangemang i en vit korg utanför ytterdörren. Det visade sig att det var älskade mamma och pappa som varit hit med denna present.

* Kreativ Dans på fredagkväll, som en slags bro mellan arbetsveckan och helgen.
Kreativ Dans


Ikväll var det premiär för mig på en klass Kreativ Dans! Den som höll i detta var Tira som har CreativeMoves. Jag hade ju som jag skrev i ett annat blogginlägg, tidigare läst och hört talas om Kreativ Dans och blivit sugen på att testa. Jag kände med redan innan rätt så säker på att detta skulle vara något som skulle passa mig. Så här beskrivs Kreativ Dans på CreativeMoves hemsida: 

Kreativ dans är en fri rörelse dans, dans utan koreografier och bestämda steg. Du utgår från din egen kropp och ditt behov för stunden. Man guidas av ledare till att utforska kroppens möjligheter till rörelse/din dans. Focus är på den inre upplevelsen, att lyssna till sin kropp och själv. Andningen är en central del av dansen. Ingen prestation, man värderar inget som bra eller dåligt.

Det är mindfulness i rörelse, att vara i nuet, ett andrum, ett tankerum, där du kan fylla på med ny energi och lust. Du kan upptäcka nya sidor och förmågor hos dig själv.

Precis så där var det! På en gång när Tira började att prata och berätta om klassen tänkte jag... mindfulness! Detta är mindfulness i rörelse, att öva sig i att vara här och nu. Inget dömande, inget jämförande med andra, inget rätt eller fel, bara här och nu i sig själv, med sig själv. Att låta kroppens rörelser komma av sig självt, inte forcera fram dem, att om det inte kommer några rörelser kunna vara stilla och vänta in och se vad som händer. Helt enkelt, att inta det där öppna sinnet, an open mind.

Efteråt kände jag mig glad och en lätthet jag inte hade innan. Jag kom dit med trötthet och huvudvärk, en huvudvärk som var så mycket lindrigare efteråt och en trötthet som övergått i ny energi.

Det här är absolut något jag kommer att ge mig själv fler gånger!

Alla kan dansa! Vi har alla en egen rytm och tillgång till egna rörelser som blir dans, konstateras på CreativeMoves hemsida. Visst är det så!

Alla kan dansa, så även jag och så även du. Det är en sådan frihetskänsla att våga prova på nya saker, att ta klivet ut i det okända och våga! Det var ju faktiskt så, att det handlade ju aldrig egentligen om att vara lyckas eller misslyckas, det har nog hela tiden handlat om att våga, om att vara sann mot sig själv genom att lyssna till vad det är man egentligen vill och behöver. Att våga uppleva, leva och bara vara är så mycket väsentligare än att misslyckas eller lyckas-vad nu det egentligen är!


Fredagsmys!


Ett riktigt fredagsmys har vi haft, hela familjen! På eftermidagen begav vi oss mot badhuset. Jag var så trött när vi skulle åka dit, men badstunden var såväl avslappnande som uppiggande. Att bada tillsammans är ett så enkelt nöje, som dessutom inte kostar alls mycket.

Sonen har väntat på att få visa mamma hur duktig han blivit på att simma och idag var det dags. Det värmer i ett mammahjärta att se sitt barns framsteg och att se stoltheten hos sitt barn över att ha lyckats erövra ännu en färdighet.

Efter badet åt vi middag på en restaurang i närheten-riktigt lyxigt som avslutning på arbetsveckan!

Snart ska jag åka iväg mot en timmes Kreativ Dans. Det är första gången jag provar på det och jag ser verkligen fram emot det. Jag har läst en del om det och kände direkt att det är något jag vill testa. Återkommer såklart med en liten rapport om hur det var.
Kvällens 3 positiva!


Dags för Kvällens 3 positiva...

* Ett trevligt och bra utvecklingssamtal tillsammans med sonen och hans fina lärare.
Det är verkligen en gåva att få följa sina barns skolgång och utveckling!

* Ett lyckat besök på ätstörningsenheten där jag hade en liten föreläsning.

*Kvällsbastun som väntar alldeles strax!


Föreläsning om ABK...


Idag var dags för mig att besöka vår lokala ätstörningsenhet för att berätta om ABK och vår lokalavdelning för patienter och personal. En ganska liten men till synes intresserad skara lyssnade till mig i ungefär en timme. Tiden gick verkligen fort!

Det känns både roligt och väldigt viktigt att komma ut och berätta om föreningen och den verksamhet den erbjuder. Idag blev det info om ABK varvat med egna erfarenheter. Det känns bra att komma och träffa personer som idag har en ästörning och vara ett levande exempel på att det faktiskt går att bli helt frisk och fri!


Det är en enda stor myt att det inte skulle kunna gå att bli helt frisk och fri från en ätstörning!


Kvällens 3 positivaKvällen är här och med den är det dags för Kvällens 3 positiva, min tillbakablick på dagen som gått där tre positiva saker från dagen får strålkastarljuset riktat mot sig!*  Mor och dotter på gymnastik-premiär! 
 Nu har hennes grupp börjat träna på Voltarenan, som är en riktig anläggning för gymnastik. Det var mycket pirr i magen inför träningen, men en riktigt nöjd och glad gymnastiktjej åkte med mig hem efteråt. 

*  Far och son på innebandyträning.
Tränare och spelare. Den förstnämnda ger så mycket av sin tid och sitt engagemang till pojkarnas lag i såväl fotboll som innebandy och den sistnämda har hittat fritidsintressen han tycker om. 

* När kvällen kommit och stillheten råder, att då kunna luta sig tillbaka i soffan med en kopp kaffe.... det är väl värt en plats bland Kvällens 3 positiva.


Kvällens 3 positiva!


Trots att det är måndag och jag skrivit min måndagslista kunde jag bara inte låta bli ....


Kvällens 3 positiva kommer här...

* Garderobsrensning i dotterns garderob! Jag har kommit en bra på vägen...
Det är så roligt när det blir bättre ordning.

* Pilatespass! Alltid en så skön känsla efteråt.

* Mysiga lässtunder vid barnens sängar!

Kvällens tre positiva är en stund där jag tänker tillbaka på dagen som gått och kommer ihåg och lyfter fram ljuglimtar under dagen.


Idag måndag är jag glad för att...Idag måndag är jag glad för....


*Att jag startat veckan med en så bra dag!

* Att det känns som att livet har ett bra flyt. Jag trivs så bra i min och vår tillvaro!

* Att vår lokalavdelning i ABK utvecklas och växer. Imorgon premiär för våra telefontider och nästa vecka håller vi utbildning i Body Talk! 

*  Att vi fick spontanbesök av barnens farmor idag! Övriga familjen åt middag tillsammans med henne, men jag hann surra lite med henne när jag kom hem från min Pilates.

* Att  fick träffa min fina mamma-om än väldigt kort! När jag kom från Pilates-passet såg jag henne sittande i en soffa där på gymmet. Fina, fina mamma-så glad jag blev av att se henne.

* Att IDOL-säsongen är igång igen! Härligt kvällsnöje!


Måndagslistan är ett sätta att fokusera på guldkorn i vardagen i början av varje vecka. Det är ett bra sätt i början av veckan, att stanna upp och tänka igenom vad det faktiskt finns för saker och ting i ens tillvaro att vara glad och tacksam över. Jennyn har länge skrivit sin måndagslista på sin blogg och nu är det många med henne som gör det.Dagens volontär-dejt..


..... var så trevlig, så trevlig! Vilken tur vi har i vår lokalavdelning att det hör av sig så fina människor som vill engagera sig i ABK i Luleå. Det är jag så glad över.


Hafva-fynd!


Idag gjorde jag ett fynd!

Den här söta t-shirten från svenska Snoozy hittade jag bland det fina på Hafvas rea-ställ! Dottern blev mycket glad över denna överraskning!Den här färgglada tröjan från Småfolk, som även den finns på Hafva,  har jag spanat in ett tag nu. Den vore ett härligt tillskott i höstgarderoben. Dock är väl inte dotra i något akut behov av fler tröjor egentligen...Volontärer...


Imorgon innan jobbet ska jag ha ett litet morgonmöte med en eventuell blivande volontär i vår lokalavdelning för Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Jag är så, så glad att det visat sig vara så pass stort intresse redan för vår relativt nystartade lokalavdelning. Vi behövs runt om i hela landet!


Måste man bli vuxen så fort....


.... kan man verkligen fråga sig!

Här har vi vuxna det yttersta ansvaret. Att sätta gränserna, rita upp ramarna som våra unga, kanske framför allt tjejer, ska hålla sig innanför vad gäller att ta steg för steg mot vuxenvärlden, det är vårt ansvar som vuxna.Igår när jag var på bio blev det ett toabesök under filmen, under familjefilmen Smurfarna. Samtidigt som oss gick också två tjejer i mellanstadieåldern på toaletten. När de vara klara stannade de till vid speglarna, betraktade sig själva, båda två, noga och nära. Båda två hade rikligt med ögonskugga i starka kulörer, mascara som fallit ner under nedre fransraden som de med fuktade fingrar försökte avlägsna.

Det kändes bara fel, fel, fel, där vi stod på biotoaletten i en snabb paus. Två unga tjejer på bio, hårt sminkade, kortkorta shorts och fullt upptagna med att rätta till kläder och make upp mitt under biofilmen om Smurfarna.


Smurfigt bra!
Igår var vi på den nya Smurf-filmen i 3D. Jag har sett och hört att den på flera håll inte fått särskilt bra kritik, såväl jag som barnen tyckte att den var smurfigt bra! 

 

Den bästa filmen jag sett, var till och med en av barnens kommentarer.  Kvällens 3 positiva!


Åter dags för kvällens tre positiva


1. Ingen klocka som ringde. Ingen tid att passa på morgonen. Det är något att uppskatta en ledig dag!

2. Besök av min fina vän Sara och hennes barn. Det är så fint med vänskap!

3. En mysig biostund med älskade barnen. Vi tre och jag satt mittemellan. Närhet, mys och en bra film om Smurfarna!Kvällens tre positiva är en stund där jag tänker tillbaka på dagen som gått och kommer ihåg och lyfter fram ljuglimtar under dagen. Genom att påminna mig om fina och bra saker känner jag mig särskilt tacksam över dem. För att verkligen se vad vi har, krävs det att stanna upp.


Lördagskul


Njuter och uppskattar denna lediga lördag! Sen och lång lördagsfrukost. Lyxat till det med varma smörgåsar till barnen.Vi ska byta kulor med varanda. Jar har min egen kulpåse de har sina egna. Jag har kvar min egen samling spelkulor sedan jag var barn och nu kommer den till nytta och glädje.

På eftermiddagen ska jag och barnen gå och se på Smurfarna i 3D och efter det slår vi till med en middag på restaurangen med de tre bokstäverna....

En dag fylld med lördagsmys och lördagskul!


Inredningsparty...Ikväll var jag inbjuden på en visning av produkter från Zelected by Houze. Jag har varit på en sådan visning tidigare och hittade redan då en hel del jag tyckte om.

Efter dagens gillmiddag på hemmaplan åkte jag, dottern och en vän åkte iväg mot tjejpartyt, som dottern kallar det, dotra min med finskorna i högsta hugg. Där bjöds vi på diverse godsaker, trevligt umgänge och en hel del ögongodis. Det blev ett par fynd för oss från förra kollektionen, samt en liten beställning från den nya.
Bää av modell större var helt oemotståndlig tyckte såväl mor som dotter! Vi provade den och den passar utmärkt till såväl kramdjur och kudde.

Jag ser fram emot mina två buddhor med plats för värmeljus som jag beställde. Jag fick syn på dem direkt och det var precis som att det stod mitt namn på dem.


Kvällens 3 positiva


Åter dags för kvällens tre positiva


1.  En mysig stund med sällskapsspel tillsammans med barnen efter skolan och jobbet. Vad mycket det är värt att få lite lugn och ro hemma på eftermiddagarna. Att kunna komma hem och äta mellanmål tillsammans och bara vara.

2. Kvällens givande föreläsning om mindfulness som hölls av Dr Ola Schenström.3. Att flygbiljetterna till den här månadens Stockholms-trip är bokade och betalda nu! Åter igen, tack snälla mor och far för att ni ställer upp och är med älskade barnen.
Anorexi/Bulimi-kontakt Luleå


Vecka 36 startar lokalavdelningen i Luleå upp med telefontider, tisdagar 19-20. Det finns ett telefonnummer dit drabbade kan vända sig och ett nummer dit anhöriga kan vända sig.

0727-150290 (för drabbade)

070-5470072 (för anhöriga)
 
Följ ABK:s blogg med det fina namnet Det går att bli frisk och fri för att hänga med i aktuella saker som händer inom ABK. På bloggen skrivs det även om annat intressant och viktigt. En 100 % sund blogg!


Mot en mindful föreläsning...


Ikväll ska jag gå och lyssna till Ola Schenström som har en introduktionskväll om mindfulness. Jag har läst böcker av honom, lyssnat till honom på CD och just nu använder jag mig av mindfulnessprogrammet HÄR&NU. Däremot har jag aldrig lyssnat till honom live så det ska bli mycket intressant. 

Kl 18,30-20,30 på Landstingshuset i Luleå håller han sin föreläsning där han kommer att berätta om sina erfarenheter av mindfulness för att hantera stress, sömn och smärta. Så här säger Ola själv om mindfulness:


"Mindfulness är den effektivaste form av stresshantering jag mött under mina 35 år som läkare." RSS 2.0