En gravid kvinnas kropp


Skulle kunna skriva mycket om det här. Mycket mer än så här. 

Det händer plötsligt något med kvinnokroppen när den bär ett barn. Ja naturligtvis, kanske ni tänker. Men jag menar hur omgivningen plötsligt förhåller sig till den gravida kvinnans kropp. Eller hur somliga förhåller sig till den. 

Plötsligt tycker somliga att det är okej att både kommentera och säga saker som de förmodligen inte skulle säga i vanliga fall eller skulle säga till någon annan än till en gravid kvinna. Plötsligt tar sig somliga friheten att röra vid den gravida kvinnans kropp-utan att egentligen veta om det är okej. Utan att ens fråga. Plötsligt tycker somliga att det är okej att fråga rakt ut om vikten. Hur mycket man går upp i vikt kan somliga fråga om på ett sätt som man inte skulle göra till någon annan. 

Idag vill jag påminna er alla gravida kvinnor därute-inklusive mig själv-om att säga ifrån när någon går över en gräns. Plötsligt blir kroppen faktiskt inte en allmän egendom som vem som helst har rätt att kommentera hur de vill.

Som en dröm

Fyra ska bli fem. Trebarnsmor. Smakar på ordet. Underbart. Som en dröm. Jag har länge känt mig som en blivande trebarnsmor. Som att det någon gång skulle bli så. Det är länge kvar, men lyckan är stor. 

Idag har jag och dottern varit på stan. Förväntansfulla blivande storasyster har shoppat. Men när man är 7 år är det en lång tid att vänta. Skulle hon få välja skulle bebisen komma till oss nu. 

Mellanmjölk och Bregott-för fett för skolan?

 
 
I dagens upplaga av NSD kunde man läsa om Luleå Kommuns förslag att slopa mellanmjölk och Bregott till förmån för lättmjölk och lättmargarin. Det här reagerar jag starkt på såväl som i min roll i Frisk & Fri-riksföreningen mot ätstörningarsom förälder till två skolbarn och som pedagog.
 
Verkligen ett så stolligt förslag!
 
 
Skulle denna måltidsdryck  orsaka problem för människors hälsa? 1,5 % fetthalt. (Bilden är lånad från www.norrmejerier.se) Jag ser inte ett enda vettigt argument för att gå över till lättprodukter i skolmatsalen. Ikväll jag författat en skrivelse om detta. Saker som inte är ett dugg vettiga bör man inte hålla tyst om. Kan man inte hålla med ska man inte hålla med. Jag tror på att agera och inte bara reagera.
 
 
 
 

Miss Skinny- Size Zero only

 

En del saker kan jag inte hålla tyst om. En del saker ska vi inte hålla tyst om. Modebranschen förvånar mig inte längre. Den kan gå precis hur långt som helst. Jag slutar dock aldrig att bli upprörd. Bedrövad. Förfärad. Ledsen. 
 
 
 
Nu lanseras en ny webshop, Miss Skinny. "Vi har aldrig sagt att vi passar alla. Size Zero doesn't fit all." Så skriver de på sin Fb-sida. De riktar sig till modemedvetna, självsäkra unga kvinnor skriver de på hemsidan. 
 
Vilken enorm självsäkerhet man måste inneha när man strävar efter och gör allt för att pressa i sig i storlek 32? Eller inte. Hur många kvinnor är skapta i den formen naturligt? 
 
Jag är långt ifrån ensam att redan ha reagerat på detta vansinne. Heja er som vågar höja era röster! 
 
 


 
 
 


 
 
 

En liten tänkvärdhet


Det är tyst här på bloggen. Jag är inte särskilt aktiv i cyberrymden. Ett litet livstecken bjuder jag på ikväll i form av en tänkvärdhet som jag samlade på mig för ett tag sedan.

Var rädd om er. Och även om det är ganska tyst här just nu kommer det nya tider, med mer energi och bättre ork.
Reagera och agera


Jag tror på att agera när man reagerar över något. Inte precis alltid, men när det är något man verkligen tror på eller känner absolut inte är okej. Jag tror på möjligheten att påverka genom att göra sin röst hörd. Jag vet att det går.

Nu handlar det om en enorm avgiftshöjning för gymnasterna i Luleå. Barn- och ungdomsidrotten ska inte vara en klassfråga. Den ska vara tillgänglig för alla. Jag har kontaktat styrelseordföranden och hoppas fler gör detsamma. Denna termin ska jag betala 2150 kr för min 7-åriga gymnast och nästa termin 1950 kr. Med andra ord 4000 kr för ett års gymnastik. Tänk då de familjer som har två barn eller fler i gymnastiken! Har ni tänkt på det undrade jag? Ja, de hade diskuterat igenom det i styrelsen men tyckte visst att det ändå var rimligt med dessa avgifter. Horribelt och märkligt!

Hoppas på skärpning! Gör era röster hörda när ni tycker och tänker något. Ifrågasätt och diskutera. Vi kan påverka. Om inte annat brukar det kännas mycket bättre att veta att man gjort vad man kan och i alla fall framfört sin åsikt.


RSS 2.0