mindfulnessmamma

Om spänningsproblem

Kategori: Må bra


I lördagens NSD HELG fanns det en artikel om spänningsproblem som jag tyckte var riktigt bra. Några utdrag ur artikeln kommer nedan, men artikeln i sin helhet kan du läsa här.

Har du värk och yrsel? Då kanske du är spänd i musklerna. Spänningar är en ovana svår att bryta. Det krävs daglig träning för att lära musklerna att slappna av. Avspänning kan vara svårt att få in i den stressade vardagen, men lönar sig i längden. Med rätt andning och hållning kommer du långt. Två sjukgymnaster delar med sig av sin erfarenhet av spänningsproblematik och stresshantering.


Spänningshuvudvärk, yrsel och smärtor i nacken och axlarna beror ofta på spända muskler och kan bli bättre med avspänning. Men det krävs träning för att lära sig att slappna av. När man spänt sig länge blir det en vana som är svår att bryta. Ofta är man inte ens medveten om att man spänner sig.


Det gäller att upptäcka småspänningarna, för det behövs inte mycket för att kroppen ska få ont.


- Det har visat sig att åtta procent av maximal muskelspänning i en timme kan ge spänningshuvudvärk, berättar Helene Karlén, erfaren sjukgymnast på Friskhuset i Uppsala.


Hon ger kurser i avspänning och stresshantering.


- I vardagsstressen upplever vi att tiden inte räcker till. Vi tenderar att fylla vardagen med väldigt mycket aktiviteter, konstaterar Helene Karlén.


Det är lätt att fastna i en ond cirkel. Spänning ger smärta, som i sin tur ger spänning, ytterligare smärta och till slut oro. Ett muskulärt spänningstillstånd blir ett invant beteende som kan vara svårt att bryta.


Den vanligaste orsaken är just stress.

- Stress är mångfasetterad och kan handla om småbarn, jobbet, höga egna och yttre krav, konflikter, trafiken, säger Helene Karlén.


Vi människor är olika. Vissa har en mer stressad personlighet, är mer sårbara och får lättare huvudvärk eller andra besvär av muskelspänningar. Personligheten går inte att ändra på, men man kan kapa topparna så att man inte ligger på max hela tiden. Ett sätt är att ta sig tid för återhämtning och inte planera in för mycket.

Vägarna till avspänning är flera. Den vanligaste kallas progressiv och går ut på att först spänna en muskel och sedan slappna av. Dels ger det kroppsuppfattning, man blir medveten om hur en spänd muskel känns. Dels är det neuromuskulärt lättare att slappna av efter en anspänning.


Yoga och medveten närvaro är metoder som blivit vanligare på senare tid. Effekterna är liknande som vid traditionell muskulär avspänning. De ger variation mellan vila och anspänning, så att man blir lite coolare och inte är på alerten hela tiden.


Vilken ände du än börjar i så hänger allt ihop. En avslappnad kropp ger ett lugnare sinne och vice versa. Att kropp och psyke hänger ihop är väldigt tydligt när det handlar om muskelspänningar.


Åtta procent av maximal muskelspänning i en timme kan ge spänningshuvudvärk. Åtta procent. 8 %. Det låter inte mycket-det ser inte mycket ut, men säger en hel del om vikten av avslappning.

Kommentera inlägget här: