mindfulnessmamma

Skyltdockor under luppen

Kategori: Ätstörningar


Redan i höstas fick Gina Tricots magra skyltdockor kritik-nu är det dags igen! Även denna gång har de plockat bort en förfärligt mager skyltdocka som väckt starka reaktioner.

Alltid något-men jag kan inte låta bli att fundera kring hur den/de människor som kommer fram till att en sådan skyltdocka ska stå i skyltfönstret tänker? Hur går resonemanget egentligen? Jag kan inte tänka mig att någon faktiskt tycker att det är en bra idé att skylta med kroppar som ser direkt undernärda ut-ändå händer det!

Rapport har följande inslag om skyltdockor på SVT Play:



Samtidigt som skyltdockorna tycks behålla sina slanka figurer år ut och år in, blir vi svenskar i realiteten både längre och tyngre för varje årtionde, visar forskning. 1972 och 2004 gjordes två stora kroppsstudier av oss svenskar, och det visade sig att på drygt trettio år har medelmannen blivit 5 cm längre och 5,3 kg tyngre. Kvinnan har i medeltal blivit 3,4 cm längre och 4,4 kg tyngre.


Stilkonsulten Hedvig Andér, som hjälper både kvinnor och män att hitta rätt i kläddjungeln bland annat i SVT:s program Gokväll, tycker att det förvrängda kroppsidealet varken hjälper butiker eller kunder.

-Jag tycker att man som butik har en skyldighet och ett ansvar gentemot sin publik att sälja kläder som köparen ser bra ut i, och känner sig välklädd, och då har man en skyldighet att presentera det man ska sälja på ett kundvänligt sätt, så att man känner igen sig, säger Hedvig Andér.

Heja, Heja för de butiker som skyltar med dockor med kroppar som ser friska och sunda ut och som visar på den variation av kroppar vi människor representerar! Jag hoppas att vi fortsätter att reagera varje gång en butik väljer att skylta med en skyltdocka som ser mager och ohälsosam ut.



KOMMENTARER:

  • angelica fyrbarnsmamman säger:
    2012-04-11 | 21:49:09
    Bloggadress: http://tvattlapp.blogspot.se/

    sv: ja absolut det är så sjukt att det ens tillverkas den typen av dockor. Det är inte ok på ngt vis.

  • Linda säger:
    2012-04-11 | 22:59:44
    Bloggadress: http://litenlia.blogg.se/

    Det är fantastiskt att träna på morgonen. Jag har alltid gillat det. Man är pigg, inte full med mat så man känner sig tung och får ont i magen och man har hela dagen framför sig som man kan gå omkring och känna sig stolt över sig själv och vad man presterat samma dag :)

  • Hanna säger:
    2012-04-12 | 17:12:27
    Bloggadress: http://vagtillfrihet.blogspot.com

    Att reagera, att lyfta blicken och SE, reagera och ta ansvar det är det enda vapen vi har gentemot detta.



    De friska ätstörda är så många, Många = Starka och vi måste bli starkare. I det här fallet ser jag det som ett krig... för vi påverkar så otroligt mycket mer i vårt undermedvetna än vi vill erkänna...



    Bra inlägg!



    Kram

  • Millah - mamma till Amilia ❤ säger:
    2012-04-13 | 23:30:25
    Bloggadress: http://millahoman.blogg.se/

    Hej allt bra? :)

    Har flera roliga tävlingar i bloggen: http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavlingar.html

    Var jätte gärna med och tävla! Ha det bra ★ Kram // Millah

  • feministmorsan säger:
    2012-04-15 | 22:20:38
    Bloggadress: http://bloggmorsorna.se/feministmorsan

    Ja, usch för att de ens tillverkas. Fattar verkligen inte grejen. På inget sätt bidrar skyltdockorna till en bra självbild. De spär bara på size zero-idealet :( Hoppas på ändring!

Kommentera inlägget här: