mindfulnessmamma

De två vargarna inom oss

Kategori: MindfulnessJag har tidigare läst om de två vargarna som människan, enligt en legend som härstammar från Cherokeeindianerna, har inom sig-en ond som rymmer rädsla och hat och en god som rymmer kärlek och frid. Frågan är vilken vi föder. Idag läste jag på Mindfulnesscenters blogg, reflektioner kring denna legend utifrån ett mindfulness-perspektiv. Mycket intressant och läsvärt!

Hjärnforskning visar, i överensstämmelse med indianlegenden, att vår mänskliga hjärna är förprogrammerad både för att odla både kärlek och hat – för att närma oss varandra eller ta avstånd. Hjärnan är med andra ord i hög utsträckning ett relationsorgan. All erfarenhet i livet kan förknippas med relationer – relationen till oss själva, till andra och till livet som sådant.


Mindfulnessträning hjälper oss att närma oss varandra – stärka banden med oss själva, med andra och livet. I den stressfyllda värld de flesta av oss lever i behöver sannolikt förmågan att vara närvarande tränas extra och i högre grad än någonsin tidigare om vi skall bevara(och helst utveckla) vår mänsklighet.


Det bästa sättet att stärka de empatiska banden med oss själva och andra är att vara medvetna om vad som sker när det sker – d.v.s. i ögonblicket. Och att förstå ”det som är” på ett vis som är kopplat till vår förmåga till medkänsla och till ett större perspektiv än de egocentrerade – hur det är att vara människa.


Kommentera inlägget här: