mindfulnessmamma

Tankar om julstressen....

Kategori: Allmänt

Det pratas om julstress och om allt "vi" har att göra inför advent och jul. Julstress... Är det inte så att det blir vad vi gör det till, även advents- och juletiden? Är det inte så att vi har väldigt stor möjlighet att påverka hur vi vill ha det i våra liv, även i dessa tider?  

För ungefär ett år sedan var jag med i ett reportage i Kurirens C-magasin/24Norrbotten. Det belyste bland annat decembertiden och tankar om hur man kan förhålla sig till den. 



I december stundar för Jenny, som för alla andra småbarnsföräldrar, en tid fylld av julstress med bakning, matlagning, klappjakt, utvecklingssamtal på skolan, luciafirande, julfester på jobbet och med barnen.

Jennys tips för att greja veckorna framöver är att att välja att INTE se det som en julstress.

- Acceptera att du kan känna dig stressad, att tankar och känslor om måsten och borden kommer, men acceptera också att de är just tankar och känslor. De är inte facit av verkligheten. Döm inte dig själv för att du känner dig stressad, bara observera och acceptera. Ingen måste eller kan ens göra och hinna med allt.
 
- Acceptera det. Tänk ”jag väljer” istället för ”jag måste”. Välj bort! Var närvarande i nuet – inte i det som ska komma sedan. En sak i taget! När dina tankar fladdar iväg på allt som ”måste” göras, dra dig tillbaka till nuet. Att vara mindful är stressreducerande. Mindfulnessövningar i jultider är kanon, det är en ypperlig tid att komma igång!

Hela reporaget hittar ni här.

Kommentera inlägget här: