mindfulnessmamma

Slutstation Rättspsyk

Kategori: Allmänt


Den nya boken Slutstation Rättspsyk är skriven av Sofia Åkerman och Therese Eriksson.




De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende, så allvarligt att allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. Det enda som återstår är landets rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, där de spärras in på obestämd tid tillsammans med mördare och våldtäktsmän, trots att de inte blivit dömda för något brott och inte utgör någon fara för andra.


I bestraffningssyfte utsätts de för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar och hjälm, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida. Varken kvinnorna själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.


Författarna har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter.


Slutstation rättspsyk är en skakande rapport från ett Sverige vi inte längre trodde fanns


Jag tycker att det är rent förfärligt att unga kvinnor som inte har begått något brott hamnar inom rättspsykiatrin! Den här boken kommer jag absolut att läsa. Det här är något som det borde talas mer om! Nog måste ju hela vårdapparaten ha mycket stora brister när rättspsykiatrin kan bli ett ställe där unga kvinnor som mår dåligt vistas länge, länge!

Läs på Slutstation Rättpsyk-bloggen om Camilla, som för snart ett år sedan flyttades från barnpsykiatrin på Sunderbyns sjukhus till rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn.
Kommentera inlägget här: