mindfulnessmamma

Skamligt att vara smal?

Kategori: Allmänt

 
Efter gårdagens inlägg har jag fått en del kommentarer, både här på bloggen och på Facebook, mestadels väldigt fin och positiv respons. Jag vill dock bemöta några synpunkter jag fått.
 
En bloggläsare skriver:
 
 
Bra blogginlägg om man bortser från att du drar in ordet undernärd. Är man av naturen supersmal så är man lika bra som den modell du visar upp här. Jag ogillar starkt att det ska vara skamligt att vara smal eller att vara som den mulliga modellen. Alla är olika!
 
Ordet undernärd nämndes i sammanhanget när jag skrev om H&M:s plus-size modell som syns på bild nedan.
 
Jag skrev:
 
 
"Eller hur? Inget fel att tillhöra den gruppen naturligtvis, men vad då plus-size? En helt vanlig vacker kvinna! I en helt enastående vacker storlek, En kvinna som varken ser undernärd eller sorgsen ut som så många andra kvinnor i unga flickors kroppar som visar kläder för vuxna kvinnor, som inte sällan jämför sig och inser att de där kläderna kommer de ändå aldrig att kunna bära."
 
 
 
 
Ja, är man av naturen supersmal är man precis lika bra som den här modellen. Det är precis det jag brinner för, att vi behöver veta själva att vårt värde inte sitter i kroppsformen, kroppsstorleken, vikten eller klädstorleken. Vårt värde handlar om att vi är fantastiska precis som vi är och det har ingenting att göra med sådant som utseende överhuvudtaget.  Jag ogillar också starkt att människor känner skam för sin kropp och sitt utseende och jag står för alla kroppars lika värde. Ingenstans har jag och aldrig någonsin kommer jag att skriva eller yppa ett ord som handlar om att det ska vara skamligt att vara smal eller att se ut på något annat sätt. Utseende, kropp och vikt ska inte vara skamligt-inte för någon.
 
 
På Facebook fick jag bland annat följande reaktion:
 
Du får det att låta som något dåligt att vara smal, men att vara överviktig är en hälsorisk.
 
Återigen. Det är ingenting dåligt i sig med att vara smal. Jag kommer aldrig att kritisera någon typ av kroppar. Jag delar inte in kroppar i bra och dåliga. Däremot överdrivs inte sällan riskerna med övervikt och riskerna med undervikt hamnar i skymundan.
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • C säger:
  2013-05-21 | 20:20:00

  Får jag fråga varför du inte tog med hela min kommentar i detta blogginlägg?

  "Men det är inte sunt att vara för stor, barnfetma ökar och givetvis har det med en felaktig kosthållning att göra. De vuxna blir också större och större och det är ett allvarligt problem för vår folkhälsa.
  Allsidig kost och en kropp som får vara i rörelse i balans med varandra, det är nyckeln."

  Det ovanstående utelämnade du. Jag undrar varför?

  Svar: Nu hoppas jag att du känner att du fått svar på allt du vill få svar på! Och en förklaring till varför jag inte publicerade hela din kommentar senast. Det verkar inte skilja sig vidare värst hur vi ser på saken egentligen.
  Mindfulnessmamma

Kommentera inlägget här: