mindfulnessmamma

Vuxna förebilder

Kategori: Ätstörningar

 
 
 
 
 
 
Kom ihåg vilka viktiga förebilder vi vuxna och vi föräldrar är för barnen.

De ser hur vi förhåller oss till maten och till ätandet. Det hör och de ser. De noterar även nyanser i det som sägs och de som sker. Tabubelägg inte vissa livsmedel, dela inte in i nyttigt och onyttigt, bra och dåligt.

Släng ut vågen ur hemmet och visa att vårt värde inte sitter i vikten. Banta aldrig i barns närhet. Vi är inte vår vikt och vikten är endast en siffra. Barn ser och barn hör och barn tar in även nyanser i det som sker.

Är du inte tillfreds med dig själv och din kropp, hjälp dig själv och dina barn genom att jobba målmedvetet för att bli det. Det finns alltid en väg bort från det.

Vi är alla vackra som vi är-glöm inte det!
 
 

KOMMENTARER:

 • Hanna säger:
  2013-03-06 | 11:08:29
  Bloggadress: http://hannabrunnegard.blogspot.com

  Kanonbra inlägg!!!

  Att jag inte håller med om en punkt, som du redan vet är något annat. Jag lär mina barn vad som är nyttigt och onyttigt - jag ser det som en hälsovinst och gör det på ett sätt som skapar nyfikenhet och givetvis inte rädsla. Tabubelägga kan man göra på ett snyggt sätt... Becel är t ex helt tabubelagt och det med rätta.

  Annars är det mycket balans och harmoni i det hela, nyfikenhet och glädje.

  Och du... du vet väl att DU är vacker - glöm inte det!

  Svar: Hålla med om allt gör man inte alltid!Och tack! Den komplimangen suger jag åt mig.
  Mindfulnessmamma

 • Jessika säger:
  2013-03-06 | 21:14:03
  Bloggadress: http://jessansliv.blogspot.se

  Jätte jätte bra skrivet! Vill bara lägga till en sak.... Tänk om föräldrar även kunde släppa sin egna stress kring jobb etc runt måltiderna.

  Svar: Absolut! Stressa av vid måltiderna bör vi göra, göra dessa till en lugn och avslappnad trevlig stund. Kram Jessika.
  Mindfulnessmamma

 • EcoMaria säger:
  2013-03-07 | 14:31:09
  Bloggadress: http://enmammaskampmotbulimi.blogspot.se/

  Bra skrivet och helt rätt.

  Svar: Tack!
  Mindfulnessmamma

 • Jota säger:
  2013-03-07 | 16:00:56

  Så sant så sant!

  Att äta ska vara lustfyllt, trevligt och avslappnat.
  Här hemma försöker vi nu dra tillbaka och vinna tillbaka till det läget där allt kring mat och fika är just lustfyllt där det inte handlar om att dömma och värdera det som äts till bra el dåligt nyttigt el onyttigt våra barn har tyvärr blivit alldeles för medvetna och färgade av min ätstörning och träningshetts.
  Därför har vi valt att vara helt öppna med min sjukdom och försökt att förklara och svara på frågor utan att för den saken skull värdera eller fördöma något.
  Tänk vad jag önskar att mina barn aldrig skulle behövt uppleva och färgas av mitt sjuka beteende.
  Tur att vi lärt våra barn att det är ok att göra mindre kloka val, att våga visa sig svag och sårbar och att det är ok att ändra sig och göra andra val.
  Tur att jag har människor runt omkring mig som vågar vara obekväma och ifrågasätta mig och utrycka sin oro, våga sätta gränser och alltid visa att de finns och stöttar mig när jag bryter med det sjuka.
  Skönt att jag i slutänden har mer att vara tacksam och stolt över i livet än ledsen och skamfylld.
  Skönt att jag kommit till insikt att det är viktigare att ha ett avslappnat och lustfyllt förhållande till mat, fika och träning än en platt mage.
  Tack för dina kloka texter som alltid får mig att känna hopp och glädje och som alltid får mig att stanna och reflektera.
  Du ger så mycket av dig själv och din livs resa och det får mig att vilja , våga och orka kämpa, en dag ska jag också kunna äta det jag vill och träna när jag vill.

  Kram lilla jag

  Svar: Tack, tack, tack för din utförliga kommentar! Du har kommit till mkt insikt och har tänkt igenom saker och ting. Dina ord visar att din erfarenhet kommer föra något gott med sig och redan har gjort det. En platt mage etc, vad är det jämfört med allt det där andra i livet som verkligen betyder någonting.

  Du anar inte hur innerligt glad jag blir när jag läser att MINA ord faktiskt betyder något för dig! Varma kramar!
  Mindfulnessmamma

 • Maria säger:
  2013-03-11 | 11:21:32
  Bloggadress: http://tantengoesfit.wordpress.com/

  Fast jag gör tvärtom. Jag har en ständigt undervisning i bra och dåliga livsmedel, i matlagning, vi talar om råvaror och matens effekt på kropp och själ på ett positivt sätt. Jag har tre vuxna tjejer som inte har några ätstörningar och som lagar fantastiska maträtter och lever hälsosamt och en 10 årig son som läser innehållsdeklarationeri butiken.
  Men matbordet är inte det ställe där vi krigar eller ett ställe för ångest. Mat är något positivt.
  Ibland gör vi oss själva en björntjänst genom att inte lära barn om mat utan låtsas som om allt är bra. Det stör mig oerhört mycket.

Kommentera inlägget här: