mindfulnessmamma

Highly Sensitive Person

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har läst om den den här typen av personlighet tidigare och känt igen om än inte allt så väldigt mycket. Idag läste jag en Expresen-artikel från i somras om personligheten Highly Sensitive Person.  Ett utdrag av artikeln kommer nedan, men för att läsa hela artikeln-klicka på länken: 
 
 
Att vara HSP, highly sensitive person eller högkänslig person, innebär till exempel att du lätt kan känna av andra människors känslor, blir extra starkt berörd av musik eller har svårt för stökiga miljöer och höga ljud. Du tar in fler intryck och bearbetar dem djupare.
 
Begreppet HSP, highly sensitive person, myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine Aron som skrivit flera böcker om ämnet. Hon menar att upp mot en femtedel av oss är mer eller mindre högkänsliga och det är lika vanligt hos män som hos ­kvinnor.
 
Det som utmärker högkänsliga personer är att de har svårare att filtrera intryck, de bearbetar också intrycken på ett djupare plan. Detta kan leda till att de lätt blir överstimulerade och behöver dra sig undan. Högkänsliga personer är oftast också kreativa, intuitiva, begåvade och djupsinniga människor med stor inlevelseförmåga. Forskning har visat att samma beteende finns hos djur. Bland djur har de högkänsliga en evolutionär funktion eftersom de kan vara mindre risk­benägna och mer uppmärksamma på faror.
 
 
 
 
HSP är varken ett sjukdomstillstånd eller ett syndrom. Det är snarare ett personlighetsdrag. Men att hela tiden ta in många intryck och bearbeta dem kan ta mycket energi.
Därför kan du som högkänslig lätt känna dig överstimulerad och få lust att dra dig tillbaka.
- HSP är inte en sjukdom som kräver behandling. Men du behöver inrätta ditt liv så att du inte blir överstimulerad. Det är viktigt att du säger nej till saker du inte orkar.
 
 
 
När jag läser den här artikeln inser jag att så mycket stämmer in på mig. Det här är ett område jag skulle vilja läsa om och lära mig mer om. Har du läst någon bok om HSP som du kan rekommendera?
 
Oavsett vilken typ av personlighet vi har, är det så viktigt att vi lär oss acceptera oss själva precis som vi är. Inte försöka förändra. Göra våld på oss själva. Göra om oss. Vi kan lära oss leva med sådant som är svårt, sådant som vi får kämpa lite extra med och vi kan utvecklas och lära oss strategier för olika saker. Den största utmaningen kan vara att acceptera. Acceptera sig själv för den man är, helt och fullt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Carolina säger:
    2013-03-29 | 08:04:19
    Bloggadress: http://carolinalovetobias.bloggplatsen.se/

    Hej!
    Vill bara rekomendera drunkna inte i dina känslor som handlar om high sensitive Person :) Känner också igen mig :)

Kommentera inlägget här: