mindfulnessmamma

Går det att bli frisk från en ätstörning?

Kategori: Ätstörningar

 
Något som driver mig väldigt starkt i mitt engagemang är just att kunna bidra till att tysta ner och sudda ut myten av att man aldrig blir riktigt frisk från en ätstörning. Jag vet att det är vanligt bland drabbade att tro det, men tyvärr även bland andra. Jag möter exempelvis personer inom skolhälsovård och annan sjukvård som också fortfarande tror det, att man aldrig någonsin blir riktigt frisk om man en gång haft en ätstörning.
 
Jag och många med mig är levande exempel på motsatsen. Man kan inte bara bli fri från sin ätstörningsdiagnos och andra diagnoser. Man kan också komma ett steg längre och bli verkligen FRI. Du kan ha trott att allt varit hopplöst och lönlöst och ändå bli friare än någonsin förut.
 
Du kan bli fri från tankar som många friska människor uppenbarligen bär runt på och du kan leva ett liv utan ett ständigt fokus på ätandet och hela tiden ha maten och kroppen som en fiende. Att hålla igen eller unna sig behöver inte finnas i din vokabulär. Du behöver inte tänka på att din kropp har något att göra med att det kommer en sommar med sol och bad. Du och din kropp kan inta stranden oavsett hur den ser ut.
 
Du behöver inte ha ångest, känna skuld och skam kopplat till ätandet. Du vet att du är bra som du är. Du kan leva ett sunt, friskt, fritt och härligt liv även om du varit sjuk i en ätstörning. Det går inte att betona nog.
 
 
Jag har full respekt för sjukdomen. Jag vet vilka val som är viktiga för mig för att kunna leva det sunda, friska, fria och härliga liv jag har idag. Min kropp och min själv kommer minnas. Den kommer särskilt minnas de svåraste sakerna och ibland kan sorgen komma över mig. Men jag är frisk och jag är fri-och oerhört tacksam för livet!
 
Det är viktigt att ta hand om sig själv och peppa sig själv. Igen, igen och igen. Den viktigaste bekräftelsen kommer från dig själv. Självkärlek är inte på något sätt fult. Att älska sig själv är viktig för hälsan.
 
 
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Jennie säger:
  2013-03-19 | 00:34:36

  Det budskapet kan inte upprepas nog ofta och enträget. Allrahelst av olika personer med olika typer av ätstörning bakom sig.

  Svar: Instämmer till fullo!
  Mindfulnessmamma

 • Jota säger:
  2013-03-19 | 07:40:17

  Ja det budskapet tror jag är enormt viktigt att sprida till alla, särskilt de som arbetar el finns nära de som är i ett tidigt stadie av ätstörningar. Jag tror att om man alltid för höra att man inte blir helt fri från ätstörningen lätt kan luras och tro att man faktiskt är så frisk man nu kan bli och på så vis avsluta den hjälp man tagit aldeles för tidigt. Medans om man alltid får höra att det faktiskt går att bli helt frisk och fri sätter man upp helt andra mål.
  För min del blev det en väldig förändring när jag förstod att jag vist kommer kunna ha ett avslappnat förhållande till mat, att jag vist kommer kunna träna igen och att det istället handlar om att hitta sig själv vem är jag och vad vill jag. Att hitta mitt eget värde och att jobba med mig själv respektera och acceptera mig och mina val.
  Nu vet jag och nu har jag satt målen utifrån att jag ska bli helt frisk och helt fri. Och den här gången är viljan och tron starkare än den någonsin varit. Nu när jag vet att jag faktiskt kan bli frisk och leva det liv jag vill.
  Dina ord har varit till stor hjälp så fortsätt sprida din kunskap och erfarenhet för det gör skillnad STOR skillnad.
  Lev väl och njut av livet!
  Kram lilla jag

Kommentera inlägget här: