Tacksamhetskalendern, 20 dec (om friskheten)

 
 
Tacksamhetskalendern 20 december
 
 
Igår kände jag sådan stor tacksamheten till friskheten och till friheten. Det är en tacksam som finns i hela min kropp idag också. En tacksamhet som är så innerlig och så stark. Den kommer aldrig att lämna mig.
 
Igår träffade jag en reporter för en intervju inför ett reportage som kommer att publiceras i Vi Föräldrar. Vi pratade om min sjukdomstid, om mina graviditeter, behandlingsperioder, om att bli frisk, om min mans roll och även om hur samhället ser ut idag med kroppsfixering och fokus på att komma i form fort. Vi pratade i nästan två timmar!
 
Vi pratade om skillnaden på att kroppen är fysiskt frisk igen och att faktiskt verkligen bli verkligen fri. Skillnaden kan vara markant och avgörande för framtiden. Om man inte har nått hela vägen kan allting vara så skört och så bräckligt. Man kan fortfarande vara bojad av ätstörningens tvång, regler och förbud.
 
Men känner du att du är verkligen fri nu?
 
Absolut. Helt säkert. När jag förut tänkte att jag var frisk var jag inte det. Jag hade uppnått normalvikt och åt regelbundet, men var i själva verket inte frisk. Jag mådde inte bara i min kropp. Jag var inte fri att äta vad jag ville och när jag ville. Fettfobin var fortfarande så stark. Tvången och förbuden fanns fortfarande kvar. Träning och ätande var fortfarande mycket kopplat till varandra. Jag hade aldrig kunnat sitta och samtala med en person i nästan två timmar utan fokus på kroppen, utan att tänka på hur jag sitter, hur kroppen ser ut och utan funderingar på vad personen mittemot tänkte. Jag kunde överhuvudtaget inte sitta på en stol med hela min tyngd utan problem.
 
Ingenting av det där finns kvar idag. Idag är jag helt frisk. Idag är jag helt fri. Det känns dessutom på något sätt både overkligt och främmande att kvinnan jag berättade om igår faktiskt är jag. Det är så uppenbart vilken otroligt starkt sjukdom ätstörningen är och vilka starka tankar och känslor som intog mig när jag befann mig mitt i den. Det är så uppenbart att det handlade mycket att jag inte var vän med mig själv. Älskar man sig själv vill man inte göra sig själv så illa som jag gjorde.
 
Min tacksamhet inför det liv jag lever nu är stor, så stor.
 

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Underbart att höra! :D JAg ska nå ditt också en dag! Bli helt fri!

Svar: Det kommer du att göra med din beslutsamhet! Kram och var rädd om dig! Hoppas du får en skön och avkopplande jul.
Mindfulnessmamma

2013-12-21 @ 15:30:02
Postat av: Ulrika

Det var en väldigt givande intervju :-)

Svar: Instämmer!
Mindfulnessmamma

2013-12-29 @ 11:40:30
URL: http://radhusbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0