mindfulnessmamma

Sunda ätande förebilder i Luleå Kommun?

Kategori: Allmänt, Ätstörningar

 
För ett par veckor sedan medverkade jag, som representant från Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt, i artiklar i båda våra lokaltidningar angående pedagogiska måltider i vår kommun. Eller rättare avsaknaden av dessa vid andra måltider än lunchen. NSD och Kuriren skrev om detta. Kommentarer från ansvariga på kommunen är dessa:
 
Enligt Eva Wennberg, verksamhetschef för förskolan i Luleå, är den pedagogiska lunchen skattebefriad. Övriga måltider måste förvaltningen skatta för om personalen äter.
 

- Det kostar förvaltningen om all personal äter alla mål. Om vi hade mycket pengar skulle jag tycka att alla måltider skulle vara pedagogiska, men vi är inte i det läget nu.

 

Barn- och utbildningschefen Karina Pettersson Hedman uppger att personal inte har ätit frukost och mellanmål med barnen på alla förskolor och fritids tidigare heller. Beslutet i augusti togs för att ge samma riktlinjer inom hela kommunen.

 

- Mellanmål är som ett nyttigare fika. Lunchen ska lära barnen att äta allsidig mat. Vi har ett mål med pedagogiska förebilder, de andra förebilderna är barnens familjer hemma, säger hon.

 

Jag är långt ifrån nöjd med svaren. Bara för att det har sett olika ut på olika förskolor och fritidshem finns det väl ingenting som talar för att inga pedagoger ska delta vid måltider som frukost och mellanmål, annat än genom att sitta ner vid matbordet!  Naturligtvis kostar det om pedagoger äter måltider med barnen, men att satsa på bra förebilder för våra unga är värt varje krona.

 

Nu önskar jag att pedagoger, föräldrar och andra reagerar och gör sina röster hörda!

Visst vill vi alla ha sunda ätande förebilder för barnen hela dagen de vistas på förskolan och skola/fritids? Att nöja sig med pedagogiska förebilder vid ett av dagens mål är inte nog.

 

 

 

Kommentera inlägget här: