mindfulnessmamma

Sluta glorifiera avhållsamhet från det goda.

Kategori: Allmänt, Ätstörningar

 
Idag kom tanken till mig, godis är underskattat. Det får verkligen oförtjänt mycket klagomål och smutskastning. Alldeles för mycket förbud och pekpinnar. Alldeles för mycket glorifiering av avhållsamhet från godsaker som godis istället för att få fram att vi ska tillåta oss att njuta av det goda. Bort med skulden och skammen över vad vi äter. Och det nu. Att njuta av goda ätbarheter är underskattat och har nästintill blivit något tabubelagt idag. Bitvis och tidvis mer eller mindre.
 
Ikväll läste jag en rubrik som handlade om hur vi ska gå ett visst antal kilon innan jul. Det blir bara värre och värre. Och jag vet, att vi kommer läsa kom-i-form rubriker även efter jul. Vill vi åka med på det här tåget? Jag har hoppat av-jag är inte längre med.
 
Jag vet att det är fullt möjligt att intala sig själv att man inte tycker om vissa saker. Man kan lura både sig själv och andra att det där goda inte är något som lockar för att man satt upp förbud under tillräckligt lång tid. I soporna med uppmaningar som att vi kan ta och gnaga på en morot eller ta en frukt om vi är godissugna. Jag vill inte ha en morot när jag är sugen på salta godisar. Jag vill äta godis när jag är sugen på det och jag vill äta en frukt när jag är sugen på det. Om vi lägger ner pekpinnar och förbud kommer allt bli mindre laddat. mindre svårt helt enkelt.
 
Det är inte så himla svårt i själva verket. Inte alls.
 
Jag kommer aldrig beundra dig för att du bara tar en kopp kaffe när du går på café och jag kommer aldrig tycka att du har karaktär och styrka för att du säger nej tack. Jag kommer aldrig bedöma mig själv utifrån de kriterierna. Vårt värde sitter inte i det och att äta eller inte äta är ingen prestation i sig.
 
Jag vet att lycka inte sitter i kropp och kilon. Jag är stoltare och tryggare i min kropp idag än när min kropp var lättare och tunnare. Jag känner mig stoltare och friare idag när jag tillåter mig att äta av allt precis när jag vill. Jag är mer vän med mig själv idag. Idag önskar jag bara att vi alla slutar glorifiera avhållsamhet från det goda. Det är inget eftersträvansvärt eller beundransvärt. Bara ledsamt.
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Anni säger:
  2012-11-05 | 18:28:55
  Bloggadress: http://www.anniahven.blogg.se

  Vad glad jag blir av att läsa din ord. Jag håller med dig helt och hållet men har svårt att stänga ute omgivningens åsikter och uppfattningar. Därför är din blogg så inspirerande!

  Svar: Tack, tack, tack! Skulle gärna få komma in på din blogg och kika =)
  Mindfulnessmamma

 • Eva säger:
  2012-11-08 | 18:57:20
  Bloggadress: http://funderbarajag.blogg.se

  Visst är det gräsligt - denna jakt på allt vi borde jaga efter...
  Ena sidan en artikel om 10 bästa stegen till hur man blir den perfekta värdinnan och på andra sidan ett uppslag om hur man lyckas bli framgångsrik i alla lägen och slutligen ett reportage om vikten av att älska sig själv.
  Trovärdigheten faller och jag blir bara irriterad.

  (Naturligtvis är det viktigt att man älskar sig själv men kombinationen med alla andra reportage gör att det känns falskt.)

 • Bundle säger:
  2012-11-10 | 10:54:15
  Bloggadress: http://enmammaskampmotbulimi.blogspot.se/

  Så bra sagt! Håller verkligen med dig.

Kommentera inlägget här: