mindfulnessmamma

Om att mat aldrig får vara just mat

Kategori: Ätstörningar


Michaela Larsson har skrivit en tänkvärd artikel, När mat är sex-om att mat aldrig får vara just mat, där hon bland annat skriver:

”De flesta som har ätstörningar, och många andra människor, upplever att mat och ätande är förknippat med skuld. Mat är inget njutbart och ätande är inte ett biologiskt behov, det är något man måste förtjäna och sedan ”unna sig”. Kanske förtjänar man det genom att kompensera med hård träning eller genom att enbart äta ”rätt” saker. Om mat är förknippat med skuld, blir att inte äta förknippat med oskuld”.

Hon avslutar artikeln med orden: 


”Kom ihåg. Mat är mat. Mat är inget man unnar sig. Mat är inget syndigt. Mat äter man för att bli mätt. Och mat är gott”.´

Hela grejen med att unna sig att äta gott eller att unna sig en kaka till kaffet har jag så svårt för. Tanken om att unna sig bottnar på något sätt i att ätandet och själva njutningen är något nästan förbjudet, något laddat som nästan ska bes om ursäkt för. 

Tänkvärd och riktigt träffsäker artikel!

KOMMENTARER:

  • AnnaMalin säger:
    2012-05-03 | 21:49:10
    Bloggadress: http://annamalinsrum.blogg.se/

    Sv: Tack för din kommentar! :-)

  • Sofia säger:
    2012-05-03 | 22:04:20
    Bloggadress: http://husetpaon.blogspot.com

    Vi har bara haft en Linas matkasse, dom levererar inte till där vi bor längre tyvärr. :) Vi tyckte bra om kassen och skulle gärna fortsätta med den :) Hur tycker du att barnkassen skiljer sig från orginalet?

Kommentera inlägget här: