mindfulnessmamma

En enhetschef om sommarstängd ätstörningsvård

Kategori: Allmänt

 
I samband med artikeln om sommarstängd ätstörningsvård som jag medverkade i fick också verksamhetschefen för psykiatrin i Piteå, Britta Frank, uttala sig.

 Några utdrag  från artikeln:

 Personalen behöver vila och återhämtning för att göra ett bra jobb". Så svarar Britta Frank, enhetschef vid psykiatrin i Piteå, på frågorna kring ätstörningsmottagningens reducerade sommarverksamhet.
Varje patient har en individuell behandlingsplan utifrån sitt vårdbehov. När den ordinarie behandlaren har semester finns enligt Britta Frank alltid ersättare.

- De flesta av våra ätstörningspatienter bedöms klara sommaruppehåll i behandlingen. Om enstaka patienter behöver samtalsstöd och matstöd under perioden med reducerad verksamhet erbjuds detta, säger hon.

På mottagningen ser man inte heller någon ökning av ätstörningsproblematiken under sommaren.


- Vi har ett jämnt flöde in under året. Vanligtvis finns en ökning under senvåren och innan jul.

Hela texten om detta kan man läsa här.


Jag tycker inte på något sätt att personalens rätt till och behov av semester behöver eller ska ställas mot patienternas rätt till behandling. Naturligtvis ska personalen har sin semester. Ingen tvekan om det, men i vilken annan typ av behandling för en så pass allvarlig sjukdom stänger helt och hållet under så pass lång tid? Och om man nu ser att det vanligtvis finns en ökning under senvåren, hur kan det då vara rimligt att stänga ner under sommaren?

 

Det som också gör mig ledsen i det här sammanhanget är att jag vet att patienter får höra att de ska söka hjälp akut om de går ner mycket i vikt eller får i sig under en viss mängd kalorier, och nämner en specifik kalorimängd för patienterna. Varför förstärka den fokus på vikt och näringsintag som många ätstörningspatienter redan har? Att dessutom nämna en siffra för patienter på det här viset, uppmanar snarare till att räkna kalorier än att få ett mer avslappnat förhållningsätt till ätandet.

 

 

KOMMENTARER:

  • Jasmine säger:
    2012-07-08 | 16:06:42
    Bloggadress: http://livetijasminesogon.blogspot.se

    Förlåt att det här blir lite av "reklam", men det är vekligen för en god sak! Jag har gjort en grupp på facebook där man kan stötta och få stöd av andra, i sin kamp mot ett friskare liv. Det är främst för personer som försöker bli friska från sin ätstörning, personer som har blivit friska, personer med någon i sin närhet med en äs. Det är bara att gå med i gruppen! http://www.facebook.com/groups/444774372223257/#!/groups/444774372223257/?bookmark_t=group Kram!

    Svar: Såklart det är ok-det är ju för ett så bra ändamål du gör "reklam"!
    Mindfulnessmamma

Kommentera inlägget här: