mindfulnessmamma

Kitty Jutbring om utseendefixering

Kategori: Allmänt




Bild: www.svt.se

I kvällens Debatt kommer programmet Mammor och minimodeller att diskuteras och Kitty Jutbring tar ställning mot programmet och mot fokusering på yta och utseende i sin krönika Livsfarligt att fokusera på yta och utseende som i mammor och minimodeller.


Ett utdrag ur hennes text:

Själva upplägget är att sex mammor och deras döttrar ska gå på en modellskola för barn. Angela, rektor på skolan, uttalar sig: ”jag vill hjälpa barnen till en lyckad karriär.”Jag kvider i soffan. Är det bara jag som tycker att barn inte ska ha någon karriär?

Vi behöver verkligen inte det här programmet. Unga flickor mår nämligen sämre än någonsin. Det har aldrig förekommit mer psykofarmaka, självmordstankar, självskadebeteende, depressioner och ätstörningar där ute bland våra unga kroppar och själar, säger inte detta oss nånting? Flickor säljer sin sexdebut på nätet för att ha råd med samma kläder som sin största bloggförebild. Men vi vuxna travar glatt på i samma spår.


Pengarna styr och såklart – tittarsiffrorna. Efter i går kväll vet jag åtminstone hur jag inte tänker gå till väga när jag får barn. Jag kommer inte att applicera mina egna misslyckade drömmar på mitt barn, jag kommer inte säga:”För mig är det jätteviktigt att Katja är framgångsrik, hon är mitt livsprojekt.” Eller ”jag har inte så många intressen i mitt liv…mitt största intresse är Katja och Katjas liv och sen älskar jag att shoppa…” inte ens om jag nu skulle döpa min unge till Katja som mamman Jelena i ”Mammor och Minimodeller” gjort vill säga.


I min blåögdhet har jag trott att alla föräldrar väl för fasen inser omfattningen av sitt eget inflytande på sina barn och deras liv och intressen. Barn vill bli älskade, sedda och uppmärksammade, så självklart beter dom sig därefter. Om mamma tycker om och berömmer mig när jag är duktig och poserar och ler, så gör jag det. För hur ska man veta vad man själv vill, egentligen, när man är åtta? Då är det lätt att säga att ”det helt kommer från barnet, det är hon som vill, hon tycker ju att det är så kuuuul!! Så jag har inget ansvar.”

Kommentera inlägget här: