mindfulnessmamma

Dagens mindfulness

Kategori: Mindfulness


I dagens mindfulness bjuder jag idag på några olika mindfulnessövningar att använda sig av i vardagen. Kanske hittar du någon som passar dig? 
  • Följ tre in- och utandningar när du känner dig uppjagad eller stressad. Vänd hela din uppmärksamhet mot andningen.

  • Börja med att sitta stilla i fem minuter och koncentrera dig enbart på in- och utandningen. Upprepa varje dag. Efter lite träning går det att stå en stund var som helst, i kön, när du handlar eller på bussen.

  • Sitt stilla och njut länge av en kopp te eller kaffe. Känn doften, smaken, värmen. Blunda om det är lättare.

  • Naturen kan hjälpa dig att känna nuet – uppmärksamma ljud, dofter och färger under en skogspromenad.

  • När du befinner dig i en känslosam situation, stanna upp och upplev din andning för att kunna möta det svåra. Utforska hur det känns i olika delar av kroppen utan att värdera din upplevelse. Bara notera och se vad som händer, ögonblick för ögonblick.

  • Ta en promenad utan klocka, utan tid att passa. Öppna alla sinnen – ljudet av fågelkvitter, vindens smekning mot din kind, solens varma strålar eller regnets våta beröring. Känner du doften av årstiden?
  • Stanna då och då upp och observera din omgivning – och var närvarande i det du uppmärksammar. Om du till exempel går i en park och ser hur mycket blommor som finns i en rabatt noterar du hur dina sinnen registrerar detta.

  • Om du har spänningar eller lindrig värk, möt obehaget genom att sitta eller ligga ner och samtidigt uppleva både andningen och förnimmelsen av spänning eller värk i kroppen. Observera hur kroppsförnimmelserna kommer och går, hur de ständigt förändras.

  • Känn dofterna när du lagar mat. Se grönsakernas färgnyanser, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje moment. Hur känns det att skära igenom löken? Gör det till en daglig vana att vara närvarande när du till exempel lagar mat, sitter vid matbordet eller dricker en kopp te.

Att ta kontakt med andningen är något jag jag upplever väldigt stressreducerande och något som kan ge en snabb effekt. Att koncentrera mig på in- och utandningen när jag står i kö, väntar på en buss eller liknande brukar jag också använda mig av. Ypperliga tillfällen att gå ner i varv-istället för att kanske stressa upp sig för att det går så otroligt långsamt i just den kö jag valt eller för att bussen tar sådan lång tid på sig just idag.

Kommentera inlägget här: