mindfulnessmamma

Ätstörningar i media...

Kategori: Må braJag blir så trött.... Jag blir så trött på all denna ogenomtänkta olämpliga skildringen av ätstörningar i media. Jag försöker tänka att det handlar om okunskap. Så mycket som publiceras kan göra mer skada än nytta och det är jätteviktigt att media är medvetna om detta!

ABK har jättebra tips för ansvarsfull raportering på sin hemsida! Några saker att tänka på är...

Inte fokusera på bilder eller grafiska beskrivningar av de drabbades kroppar
. Forskning visar att dramatiska skildringar av sjuklig smalhet kan orsaka en ”kapplöpning mot botten” hos andra drabbade. De kan tänka ”hon är smalare än jag och hon lever fortfarande. Jag borde gå ner mer.” Att fokusera för mycket på låg vikt kan dessutom sätta käppar i hjulet för drabbades sjukdomsinsikt. Att man inte är tillräckligt smal för att vara sjuk är en vanlig vanföreställning bland sjuka i ätstörningar. Om medieskildringarna lyfter fram extremt låga viktsiffror kan den föreställningen lätt bekräftas och förstärkas. Med påföljden att färre söker hjälp. 
 
Inte spela sifferspelet. ”Hon åt bara 400 kalorier per dag” eller ”Han tog så mycket som 10 laxermedel åt gången” kan förvandla en välmenad artikel till en katastrofal bruksanvisning. Undvik att nämna vikt eller kalorier kalorier i siffror.

Inte göra den självklara kopplingen ätstörning=anorexi och därigenom ätstörd=mager
.
Anorektiker utgör en minoritet av alla som lider av ätstörningar. Bulimi är långt vanligare och allra vanligast är UNS, ätstörning utan närmre specifikation (se beskrivning under ”Om ätstörningar” i menyn). Detta innebär att de flesta som lider av ätstörningar är normalviktiga, eller rentav ligger något över normalvikt. Också överviktiga kan lida av en ätstörning. Drabbade av BED,binge eating disorder, beräknas utgöra ungefär 30 % av alla gravt överviktiga. 
   
I varje artikel om ätstörningar bör det absolut finnas med telefonnummer och andra kontaktuppgifter till ställen den drabbade kan vända sig till för att få hjälp och stöd!

Tyvärr tycker jag att media ofta trillar ner i dessa fallgropar allt för ofta...

KOMMENTARER:

  • Hanna K säger:
    2011-09-21 | 17:42:45

    Bra skrivet! Precis som alla andra inlägg här i din blogg! Du är bra!

  • Jenny (blogginnehavaren) säger:
    2011-09-21 | 19:37:42

    Tack snälla! Vad glad jag blir. Kram!

Kommentera inlägget här: