mindfulnessmamma

Kritiska röster mot den pinnsmala dockan

Kategori: Må bra


Den pinnsmala dockan Mermaid princess väckte i dagarna en storm av kritik på Facebook.


För smal? Bilden på Defa Lucy som skapade en storm av kritik på Facebook.


Den har blivit uppmärksammad i media och nu har Barnens Hus plockat bort dockan tills vidare från sitt sortiment. Jag hoppas att de fattar bestlutet att den är borta för att stanna också.


Hanna Thermaenius är barnpsykolog och arbetar på BUP i Stockholm. Enligt henne kan en onaturligt smal docka ha en negativ inverkan på små barns kroppsuppfattning.

– Det handlar lite om hur barnet leker med dockan, säger hon.

Barn kan enligt Thermaenius tidigt börja bry sig om sitt utseende även om det inte sker per automatik.

Om leken handlar om att dockan är jag, så bör man som vuxen vara uppmärksam. Risken är att barnet vill vara lik den fina dockan, säger Hanna Thermaenius.

Hela artikeln kan man läsa här http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article13796342.ab


Västerbottensnytt sände igår ett inslag om den kritiserade dockan och personal från Barnpsykiatrin uttalade sig i samband med det. Mycket tänkvärt de lyfter fram!Jag vet att det finns de som tycker att en sådan här sak är en småsak. Vad är väl ändå en docka som är lite väl smal?

Jo, det är någonting som barn absolut inte ska behöva mötas av, utan barn behöver vara omgivna av sundhet, oavsett om det gäller vuxna förebilder eller leksaker. Det finns ingen anledning att barn ska bli serverade något som kan komma att påverka dem negativt och som kan få dem att ifrågasätta sig själva. Ingen anledning alls och det finns inget försvarbart i att erbjuda barn något sådant. Varje liten grej vi gör för att våra barn ska ha det så bra som möjligt är väl värd att genomföra.


Kommentera inlägget här: