mindfulnessmamma

Barnboken "Tjocke Albin tänker om"

Kategori: Allmänt

Ännu en barnbok jag bara tänker nej, nej, nej när jag läser om! Efter Maggie goes on diet kommer nu svenska Tjocke Albin tänker om! Puh, hur tänkte egentligen författaren när hon skrev den här boken och gav boken den här titeln? Redan vid titeln läggs skulden på barnet som är överviktigt. Det är minsann Albin som ska tänka om och börja leva på ett annat sätt. Albin måste ta ansvar för sitt leverne minsann.




I svenska boken ”Tjocke Albin tänker om” får man följa en lågstadiepojke som är för lat för att leka med sina vänner. I början av boken sitter Albin vid datorn med en läsk i ena handen och en kaka i den andra. Helst av allt slappar han i familjens soffa, tittar på tv och äter bullar och godis. Han skolkar från skolgymnastiken eftersom hans klasskompisar retar honom när han inte orkar klättra i lianerna. 

Frida Lindgren Karlsson, författare till boken, ser ett växande behov av diskussionsunderlag för föräldrar och skolor kring barnfetma.

– Barn blir fetare och fetare och det är ett jätteviktigt ämne, men självklart väldigt känsligt. Det finns så få böcker som riktar sig till barn och förklarar på deras nivå hur och varför man ska äta bättre och röra sig mer, säger Frida Lindgren Karlsson och fortsätter:
– Föräldrar kan läsa den här boken med sina barn som är överviktiga och prata om hur de kan leva hälsosammare, men den kan också användas i skolan för alla barn oavsett vikt, i förebyggande syfte. Albin är ordentligt fet så att normalviktiga barn ska se skillnaden och inte få konstiga tankar om sin egen vikt.

Ja, så tänkte Frida som skrev boken med en titel som skuldbelägger barn med övervikt. Det är väl ändå inte barnet som ska tänka om utan föräldrarna/de vuxna som finns runt omkring Albin. Barns kost och barns leverne är ett föräldraansvar och ingenting som barnen ska skuldbeläggas för. 

Här kan ni läsa om boken i Aftonbladet.

– Mobbning ska aldrig vara en anledning att banta eller förändra sig. Barn ska inte behöva ta det ansvaret, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog.

Klokt och sant!

-Det är när Albin mår bättre och orkar vara med och leka som kompisarna slutar retas, fastslår författaren till boken.

Jag blir bara så ledsen över detta hoppas att ingen skola och inga föräldrar köper den här boken till barnen. Att använda den här boken i skolor i förebyggande syfte tror jag inte ett dyft på. Av allt att döma av det jag har läst om boken rymmer den så mycket skuld och skam så att den överhuvudtaget inte bör visas för barn.


Kommentera inlägget här: