mindfulnessmamma

Anorexi/Bulimi-kontakt Luleå i tidningen!

Kategori: Må bra


Idag presenterades ABK:s lokalavdelning i Luleå i Norrbottens Kuriren. Sakligt, informativt och upplysande. 


Alla bilder i det här inlägget kommer från reportaget i Kuriren och är alltså taget av deras fotograf.  

Luleå. Riksföreningen Anorexi/BulimiKontakt har bildat en lokalavdelning i Luleå. I tisdags skapades styrelsen som hoppas kunna hjälpa och stötta.

- Man kan bli frisk, säger Jenny Larsson, ordförande och kontaktperson i Luleå.

Stödjande, förebyggande och arbete för en bättre vård. Så jobbar Luleås lokalavdelning för anorexi- och bulimikontakt, ABK. Det finns 18 lokalavdelningar runtom i landet och i Luleå sitter fem personer i den nybildade styrelsen.

Viktigt budskap
Som stöd finns mentorer till de sjuka, vilka själva har erfarenhet av ätstörningar men har varit friska i minst två år. Det är ett krav för att bli mentor och samtidigt ett viktigt budskap:

- Man kan bli frisk. Absolut. Det finns en myt som säger att man aldrig blir riktigt frisk. Hela föreningen är ett bevis på motsatsen, säger Jenny Larsson, ordförande och kontaktperson i Luleås lokalavdelning.

Mentorer för anhöriga ska själva ha haft någon i sin närhet som drabbats av ätstörning. Jenny Larsson berättar att de senaste siffrorna från KÄTS, Kunskapscentrum för ätstörningar, visar att 130.000 personer i Sverige är diagnostiserade med en ätstörning.

- Tänk då vilket stort mörkertal det finns. De som inte har fått någon diagnos, säger hon.

Ulrika Brännström är en av styrelsemedlemmarna i Luleå och talar om vikten att särskilja på behandling och hjälpen från föreningen.

- Föreningen är ett komplement, det ersätter ingen behandling. Det är mycket viktigt att komma ihåg. Vi är inga behandlare, vi sitter bara på erfarenhet, förståelse och igenkänningsfaktor, säger hon.

Frivilliga behövs
I riksföreningen hålls en workshop som kallas Body Talk. Där får ungdomar mellan 11 och 17 år lära sig hur de ökar självkänslan och får inspiration till ett bredare skönhetsideal. Lokalavdelningen har som förhoppning att volontärer ska engagera sig så att Body Talk blir möjligt även i Luleå.

- Man brukar säga att det ska byggas underifrån för att förhindra ett insjuknande, säger Jenny om workshopen som hålls enskilt för pojkar och flickor.

Lokalavdelningen har funnits i cirka en månad, innan styrelsen bildades. Under den tiden har det varit möjligt att kontakta avdelningen via mejl. Från och med augusti kommer telefontid att inrättas.

- Det har redan skett en stor mejlkontakt, berättar Jenny Larsson. Det är också många som vill engagera sig, det är vi så glada för. Vår förhoppning är nu att kunna utveckla den här lokalavdelningen.




Här kommer man direkt till artikeln.
Kommentera inlägget här: