mindfulnessmamma

Nu ska svenska barn skippa kolhydraterna

Kategori: Må bra


Som den här rubriken lyder, så heter också en artikel som publicerades i Aftonbladet i dagarna:

"Finländska myndigheter hotar att tvångsomhänderta barn i familjer som äter en ensidig kost utan kolhydrater.

I Sverige kommer snart LCHF-kokboken för hela familjen.

Men Claude Marcus, överläkare och professor i barnhälsa, är starkt kritisk.

– LCHF är definitivt en olämplig kost för barn."

"Claude Marcus, överläkare och professor i barnhälsa kritiserar dieten. Enligt honom behöver barn en mer allsidig kost än så. Vuxna människor kan göra sina egna dietval men det är deras ansvar som föräldrar att inte applicera den här dieten på barnen.

– Det är definitivt ingen kost som passar barn. Barn behöver fler kolhydrater än de som finns i mejeriprodukter, bär och nötter. Bristen av kolhydrater kan påverka hjärnans utveckling och minnet, säger han och fortsätter:

– Dessutom innehåller LCHF-kosten för mycket mättat fett som ökar okänsligheten för insulin och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden."

Artikeln i sin helhet hittar du här. Det finns ingen anledning till LCHF för barnfamiljer. Varierande allsidig kost och god mat som såväl liten som stor tycker om-det är väl ändå det allra bästa. Överhuvudtaget ska barn inte introduceras i olika dieter, inte ens höra talas om dem, varken vid middagsbordet hemma eller någonannanstans.

Författaren till boken så här: ”De onaturliga kolhydraterna i till exempel potatis tas bort.” Det är ju så man knappt tror att det kan vara sant. Onaturligt! Potatis! Nog har det väl ändå gått för långt och om något är onaturligt är det väl att introducera barnen i onaturligheter som att plocka bort potatisen från vardagsmaten.

Oj, oj, oj...

KOMMENTARER:

 • Åsa säger:
  2011-12-04 | 19:49:29
  Bloggadress: http://hafva.blogg.se/

  Tragiskt.. tragiskt.. dieter får väl "vi" vuxna hålla på med, dom som önskar.. men låt för tusan barnen äta "som vanligt". Själv tror jag på den gamla hederliga tallriksmodellen. Att äta av allt, och såklart måtta med fett och socker.

  : D

  Kram

  Å

Kommentera inlägget här: