mindfulnessmamma

Mat i barnfamiljen...

Kategori: Barn och familjeliv


... ja, angående mat i barnfamiljen. Vi slutar med Linas matkasse och in med mer matglädje i huset-igen. Det visade sig vara för vuxna och annorlunda smaker för barnen. Och jag förstår dem, ur ett barns perspektiv.

Jag har funderat en del kring det här med mat i barnfamiljer. Det ska inte vara så förbaskat krångligt och göras så mycket mer invecklat än det faktiskt är. Vi behöver äta för att överleva och äta ordentligt för att verkligen orka leva. Men så komplicerat det kan bli.

Det lanseras till och med en bok som riktar in sig på LCHF för barnfamiljen. Helknasigt. Socker har gjorts till någonting väldigt laddat, något snudd på syndigt och förbjudet. Barn pratar om nyttig och onyttig mat på ett sätt som jag inte alls tycker att de ska göra. De ska överhuvudtaget inte förhålla sig till mat på det sättet. Barn-ät, lek, lev och må gott!

All mat kan vara bra mat. Ät allt-men inte alltid! Såklart det inte är utomordentligt att äta samma sak jämt. Ensidigt blir aldrig bra.


Men att en pizza faktiskt kan innebära en måltid som innhåller någonting från kostcirkelns alla delar, det är någonting som oftast glöms bort, när människor värderar maten så definitivt som bra och dålig mat. Till exempel.

Jag önskar bara att maten och ätandet inte gjordes så laddat och komplicerat-om inte annat för barnens skull. Värdera inte-ät och må gott!

Där och då på födelsekalaset gör det väl för sjutton ingenting om ditt barn äter av tre eller fem sorters kakor, eller?KOMMENTARER:

 • Malin säger:
  2011-12-20 | 21:28:09

  Åh så fantastiskt och se att det finns nån mer som tänker som

  Jag! ;-)

  Jag blir tokig på att man mer eller mindre förbjuder vissa saker för barnen våra, mat ska inte vara värdeladdat för barn, mat ska vara gott och ge energi. :-)

  En pizza, en kaka eller lite glass kan vara alldelles underbart även i en barnfamilj - ibland ;-)

  Kram

 • Jenny (blogginnehavaren) säger:
  2011-12-20 | 21:31:58
  Bloggadress: http://mindfulnessmamma.blogg.se/

  Mat ska inte vara sådär laddat för någon tycker jag! Men vi vuxna kan välja-det kan inte barnen om vi pådyvlar dem detta tokeri.

 • Marion säger:
  2011-12-20 | 21:50:13
  Bloggadress: http://marionsblogg.blogg.se/

  Håller helt med om att barn ska få vara barn och de ska inte behöva tänka på vad de äter.

  Men att inte proppa i sig kakor eller fika när man går bort är mer hyfs än att det är onyttigt.

  En varierad kost med snabbmat ibland och gotta ibland blir alldeles utmärkt.

 • Jenny (blogginnehavaren) säger:
  2011-12-21 | 16:54:39
  Bloggadress: http://mindfulnessmamma.blogg.se/

  Detta handlar ingenting om att "proppa i sig fika", utan om att ha ett avslappnat förhållningssätt till ätandet. Man kan äta rejält av fika, utan att för den skull äta ohyfsat. Min poäng är att inte göra fika/godsaker till något förbjudet eller tabu som jag tycker att det finns en tendens att det görs ibland.

Kommentera inlägget här: