mindfulnessmamma

Sjuåriga flickor vill bli smalare

Kategori: Må bra


Forskare vid Uppsala universitet och Gävle högskola har följt 400 flickor i Uppsala under åtta års tid och ställt frågor om deras attityder till mat, vikt och motion.

Studien visar att var femte sjuårig flicka vill bli smalare. Och ju äldre de blir, desto mer kämpar de för att gå ner i vikt. På gymnasiet bantar nästan varannan flicka.

Föräldrar och vuxna är så viktiga förebilder för barn och ungdomar att det inte nog kan understrykas.

– Föräldrar måste våga fråga hur deras barn tänker, hålla en öppen dialog och lägga in andra värderingar i livet än hur man ser ut i kroppen. Göra roliga saker ihop, ha ett familjeliv där man äter åtminstone ett par måltider tillsammans och uppmuntra barnen till att ha flera intressen.

– Det är också viktigt att mamman inte går runt och pratar om bantning, då blir det svårt för barnen att själva bli trygga i sin kroppsuppfattning.

Detta menar Ann Wallbom Fagraeus, överläkare i barn- & ungdomspsykiatri, har jobbat med ätstörningar sedan 1993 och som länge har sett att smalhetsidealet kryper nedåt i åldrarna.

Ovanstående publiceras idag i en artikel i Aftonbladet. Här kan man läsa artikeln i sin helhet.

Jag tycker det är förfärligt att barn i 7-års åldern är så fokuserade på sina kroppar. Det gör mig ledsen och förfärad att läsa om detta, men jag är samtidigt inte förvånad. Det så mycket prat om och fokus på kropp och vikt i vårt samhälle idag att det inte är konstigt att våra unga påverkas. Inte konstigt alls.

Inget barn ska behöva höra sin mamma/pappa klaga över sina kroppar. Inget barn ska lära sig att personvågen är en naturlig del i ens liv och att vikten är något som ska hållas ordentlig koll på. Inget barn ska behöva höra talas om dåliga samveten över att ha ätit något speciellt eller att mamma måste hålla igen. Inget barn alls, anser jag.


KOMMENTARER:

  • Marion Thorneus säger:
    2011-08-14 | 21:18:24
    Bloggadress: http://marionsblogg.blogg.se/

    Vilket viktigt och bra inlägg du gjort,

    det är fruktansvärt vilket samhälle våra barn växer upp i. Och mkt får de från föräldrar och så rullar det på.

Kommentera inlägget här: