mindfulnessmamma

Om dessa hälsotidningar...

Kategori: Må bra


Hälsotidningar till höger och vänster och många gånger kan man fråga sig hur mycket hälsotidning dessa tidningar egentligen är... Jag tycker att det är bra att de sätts under luppen och att människor reagerar och skriver och säger vad de tycker!
 
Isabelle Ståhl lyfter i sin debattartikel ”Hälsotidningar göder ett ätstört samhälle" i Aftonbladet fram hur hälsotidningarnas ­retorik förändrats till att handla mindre om kontroll av vikt och mer om kontroll och skuldbeläggning av känslor och begär. Vidare lyfter hon fram att tidningen Topphälsa menar att det inte är naturligt att äta när man är hungrig, att man ska tysta den ”inre sabotören” som tycker att man är värd något extra. Att kväva den inre rösten är en viktig del i den starka kontroll man förväntas ­integrera tills den blir kroppsegen.
 
Tidigare har Isabelle Ståhl skrivit artikeln Hälsotidningarna gör ätstörningar normala och jag tycker att hon lyfter fram så viktiga saker! Hon skriver:

Tidningen­ ToppHälsa­ proklamerar att hungerkänslorna kommer och går, ingen anledning till panik. Man ska ha koll på tankar som att lågt blodsocker skulle­ vara en ursäkt för att äta – det är det enligt tidningen inte. För några år sedan­ beskrevs hälsa som att äta rätt och lagom.­ I dag innebär det i stället att identifiera och radera de begär som dyker upp.

Detta är ganska typiskt för hur resonemanget ofta går i media och i samtal jag hör lite här och var-tyvärr! Man har bra karaktär om man säger nej till det där fredagsfikat när de andra säger ja. Då är man så himla duktig! För att inte tala om det beundransvärda i att välja salladsalternativet framför den goda pastarätten till lunchen.

I själva verket kan den där striktheten mot sig själv bli en boja som är svårt att hänga av sig och om man ska tala om att vara duktig är det väl att verkligen ta hand om sig själv, att lyssna till sig själv och sin kropps signaler!Kommentera inlägget här: