mindfulnessmamma

Dagens mindfulness- andningen

Kategori: Mindfulness


Andningsövningar är centrala i mindfulness och genom att koncentrera dig på andningen kan du relativt snabbt få tillbaka din uppmärksamhet och medvetenhet när du tappat den i din vardag. Att koncentrera dig på andningen är därför den bästa och enklaste meditationsformen du kan använda dig av för att stilla ditt sinne och återfå balansen.

En enkel övning om man vill komma igång är andningsankaret

Andningsankaret - koncentrera ditt medvetande på andningen

Sitt bekvämt, på en stol eller i yogaställning. Ha ryggen rak, axlarna avslappnade, ögonen något slutna. Förflytta nu din uppmärksamhet till din andning.

  1. Andas in djupt...

    Känn hur luften strömmar in genom näsan och hur lungorna fylls med luft, låt andningen kännas ända ner i buktrakten.

  2. Andas långsamt ut genom näsan...

  3. Återupprepa in- och utandningen, var medveten under andningen...

    Tips!
    Om du vill kan du låta andningen kännas ända ut i dina övriga kroppsdelar, exempelvis ut i tårna vid inandningen, låt sen luften gå tillbaka från tårna ut ur lungorna vid utandningen...

​När tankar uppstår låt dem bara komma och gå, utan att du låter tankarna få övertaget så du fastnar i dem. Bedöm inte dina tankar, utan låt dem bara komma och gå. Observera dem bara och återgå lugnt tillbaka till andningen när du blir medveten om att detta sker.

Andningsövningar är så enkla i sig. Andningen har vi alltid med oss, men vi är inte allt för ofta medveten om den, eller hur? Att andas metvetet har hjälpt mig många gånger att återfinna mitt inre lugn. Att hitta sitt andningsankare kan ge en sådan otroligt inre lugn och jag är så glad att jag upptäckt detta!

Att öva olika typer av mindfulnessövningar är just en övning. Se det som en övning och inte som att du ska nå ett visst mål vid en viss tid. Blir inte besviken, var inte missnöjd. Var tolerant istället och acceptera att det kan vara så olika från en gång till en annan!

Kommentera inlägget här: