Morotskaka med pepparkaksfil
Kategori: Allmänt
Rekommenderar varmt denna nya favoritkaka i juletid! Enkel att göra och fantastiskt god. Kul och nytt med tranbär.
Ca 20 små bitar
Ingredienser
2 stora morötter
50 g smält Smör
1 dl Pepparkaksfil
2 dl fint råströsocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
Smör och ströbröd till formen
200 g färskost t ex philadelphiaost
4 msk florsocker
finrivet skal av ½ apelsin och
2 msk saft
1 dl torkade tranbär
Sätt ugnen på 175. Skala och riv morötterna fint. Smält smöret och blanda med pepparkaksfilen. Häll i sockret och rör ned äggen ett i taget. Lägg i morötterna. Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och vänd försiktigt ner i degen. Smöra och bröa en liten långpanna ca 20x30 cm. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
Blanda ihop färskost med florsocker, finrivet apelsinskal och saft. Hacka tranbären till ett fint strössel. Bred glasyren på kakan och skär den i fyrkantiga bitar. Toppa med tranbärsströsslet.